tiistai 24. syyskuuta 2013

Rypäletapaus


Aikamoisen syksyiseltä näytti maisema tänä aamuna. Sääennusteiden mukaisesti lämpötila oli myös tippunut n. kymmenen astetta ja sen kyllä tunsi, hrr. Tässä postauksessa fiilistellään vielä kuvien muodossa lämpimämpiä kelejä. Kuvat on otettu toissa sunnuntain iltakävelyltä läheisellä ulkoilualueella. Kuvat eivät noin muuten kyllä liity tämänkertaiseen tarinaan millään lailla.
Tässä eräänä iltana kävi niin, että hakiessani olohuoneesta jotain, huomasin sohvalla Rillan, joka puuhasteli innoissaan jonkun parissa. Tarkemmin katsottuani se jonkin osoittautui viinirypäleiden puurungoksi, jossa oli jäljellä yksi rypäle - kääk! Olimme aikaisemmin illalla syöneet miehen kanssa viinirypäleitä sohvalla ja tapojemme vastaisesti jättäneet loput kulhossa sohvapöydälle. Sanon tapojemme vastaisesti, koska yritämme molemmat aina muistaa viedä kaiken syötävän/vaarallisen pois koirien ulottuvilta.


No, nyt pääsi käymään vahinko ja Rilla oli saanut syödäkseen arviolta parikymmentä rypälettä. Tiesin kyllä, että viinirypäleitä ei saa antaa koirille, mutta en muistanut tarkemmin miksi ei. Kurkkasin heti, mitä ystävämme Google sanoo aiheesta ja kieltämättä pelästyin aikalailla luettuani mm. nämä -


Viinirypäleet ja rusinat


Jotkut viinirypälelajit ja rusinat voivat aiheuttaa munuaisvaurion koiralla. Myrkyllistä annosta ei ole vielä tarkkaan määritetty, joten mikä tahansa määrä on potentiaalisesti myrkyllinen. Nykytietämyksen mukaan myrkyllinen ainesosa sijaitsee itse hedelmälihassa, ei siemenissä. Jotkut koirat näyttävät sietävän viinirypäleitä ja rusinoita ilman ongelmia.
Ensiapuna  lääkehiili suun kautta 1 g elopainokiloa kohti. Eläinlääkärissä annettavaan hoitoon kuuluvat tapauksesta riippuen oksennutus, nestehoito ja virtsanerityksen lisääminen ja munuaisten toiminnan seuranta. LähdeViinirypäleet ja rusinat

Jo muutama viinirypäle voi olla vahingollinen koiralle. Viinirypäleet voivat aiheuttaa akuutin munuaisvian, tai munuaisvaivat voivat kehittyä pitkän ajan kuluessa, jos koira syö viinirypäleitä usein. Viinirypäleet eivät vaikuta yhtä voimakkaasti kaikkiin koiriin, ja eri viinirypälelajienkin välillä arvellaan olevan eroja. Viinirypäleiden koiralle myrkyllistä ainesosaa ei tunneta. Varmuuden vuoksi on parasta, ettei koiralle anneta viinirypäleitä yhtään. Rusinat ovat myös koiralle haitallisia, mahdollisten haitallisten aineiden pitoisuudet ovat niissä suurempia kuin viinirypäleissä. Lähde

Seuraavaksi sitten soitto Aistiin, josta saatiin ohjeeksi kokeilla ensin oksettamista suolapallon avulla. Uutena vinkkinä minulle oli, että kannattaa antaa ensin pieni annos jotain pehmeää ruokaa ja sitten vasta suolapallo. 


Yleisimpiä myrkytysoireita ovat oksentelu, kuolaaminen, kouristukset, heikkous, tiheä hengitys, kalpeat ikenet ja joko nopea tai hidas pulssi.

Kun tiedetään eläimen syöneen jotakin myrkyllistä, ja jos siitä ei ole aikaa yli kahta tuntia, on ensiapuna oksetus: Ota pieni nokare suolaa, lisää siihen hieman vettä ja työnnä nokare eläimen nieluun. Jos oksetus ei tällä tavalla onnistu, älä yritä uudestaan, sillä myös suola on suurempina määrinä haitallista. Eläinlääkärissä lemmikki voidaan oksettaa turvallisesti antamalla oksetuspistos.
Lääkehiiltä on hyvä pitää kaapissa varalla. Lääkehiilen annos myrkytystapauksissa on 1g/kg.
Jos lemmikki saa voimakkaita oireita, on aina syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Lähde


Oksetus onnistui yllättävän hyvin ja Rilla oksensi kiltisti ensin sen juuri annetun ruoan ja lisäksi ison kasan viinirypäleitä. Jatko-ohjeena oli antaa lääkehiiltä, jos oksennutus onnistuu. Rilla onneksi syö hiilitabletit sellaisinaan suoraan kädestä ja annoimme hänelle reilut 30 kpl 250 mg:n tabletteja. 

Seuraavaksi iski epäilys, ettei vaan Peppikin olisi syönyt rypäleitä. Rilla toki jäi kiinni itseteosta, mutta kahden koiran kanssa ei oikein koskaan voi olla varma, kuka teki ja mitä teki. Siispä Pepillekin ekstra-annos ruokaa ja perään varmasti todella epämiellyttävä suolapallo. Ovelista ovelin pitkuliini syöksyi sylistä päästyään vierashuoneen sängyn alle ja oksensi sinne. Ihan ei ehditty paikalle, kun siellä lipitettiin omaa oksennusta, yök! No, melko varmasti yhtään viinirypälettä ei oksennuksesta löytynyt, joten Peppi todennäköisesti oli vain viaton sijaiskärsijä. Hitsi.


Loppuilta tarkkailtiin koiria mahdollisten myrkytysoireiden varalta. Yöllä laitoin myös herätyskellon kertaalleen soimaan ja tarkistin koirien tilan. Onneksi vaikuttivat ihan omilta itseiltään. Aamulla saivat varmuuden vuoksi vielä yhdet satsit hiilitabletteja. Niistä ei pitäisi olla mitään haittaa. 
Sellainen säikäytys tällä kertaa. Noiden karvapöksyjen kanssa saa kyllä olla koko ajan tarkkana.Rauhallisempaa viikkoa toivotamme teille!

PS. Kiitos kovasti edellisen postauksen kommentoijille! Ü Palaan seuraavassa postauksessa asiaan ja kerron lisää mm. siitä vilauttamastani kirjasta.

16 kommenttia:

 1. Koirien silittäminen alentaa verenpainetta, mistä ne ottavat ruhtinaallisen palkkion järjestämällä mielenkiintoista aikuisviihdettä. Keinot ovat monet: karkailua, sisälle merkkaamista, kaiken sopimattoman syömistä, kuolleiden myyrien syömistä ynnä muuta mukavaa.

  Meillä sydärin aiheutti viimeksi kaksi rasiallista ksylitolipastilleja (tappava annos) syönyt hoitokoira. Karkit olivat käsilaukussa, ja laukku roikkui naulakossa. Enpä ollut muistanutkaan, miten ahneita ja neuvokkaita beaglet ovat, vaikka itselläkin on pari sellaista vekkulia ollut. Oksettamalla ja hunajaa syöttämällä selvittiin (ksylitoli romahduttaa koirilla verensokerin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, just noin se menee! :D

   A P U A, xylitolpastillit (ja purkka) onkin TOSI pahoja juttuja. :( Ja vielä tollanen määrä, kääk! Niin, ja hoitokoira, kääk potenssiin kääk! Onneksi saitte tilanteen hoidettua noin hyvin! :)))

   Rapsuja pojille!

   Poista
 2. Voi Rillaa ja Peppikin joutui vielä sijaiskärsijäksi. Ossille annoin joskus muutaman viinirypäleen, ennenkuin eräs blogini lukija minua valisti, että ne ovat koirille vaarallisia. Onneksi selvisitte ihan pelkällä säikähdyksellä. Terveisiä m-l ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi joo, olin kyllä aika varma, että vain Rilla söi rypäleitä, mutta sitten iski epävarmuus.. ;) Minä taas olen kyllä jotenkin ollut tietoinen, että viinirypäleitä ei saa antaa koirille, mutta muistin ihan virheellisesti niiden aiheuttavan mahdollisesti suolitukoksen. No, aina oppii uutta. Miten sitä ennen vanhaan tultiinkaan toimeen ilman "kuukkelia"?

   Terkkuja sinne kovasti ja Ossikaiselle suukkoja meitin plikoilta! <3

   Poista
 3. Kui ennen vanhaan koirat ylipäätään pysy hengissä? Ne varmasti söi kaikkee kiellettyä.

  Onneks pääsitte säikähdyksellä. Huh huh, ihan meitäkin huippas pelosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sa se!! Eikä kai noista rypäleistä välttämättä olisi seurannut yhtään mitään. Vaikka toki Rillan kokoiselle koiralle se parikymmentä rypälettä on aika paljon. Eli hyvä varmaan oli pelata ns. varman päälle ja tehdä oksetukset ja antaa hiilitabletit. Niitä tarttiskin muuten hakea uusi purkki varastoon, kun vanhasta jäi vain puolet jäljelle. Parempi olla varalta..

   Poista
 4. Ohhoh, tiesin kyllä rypäleitten/rusinoitten haitallisuudesta, mutta en tiennyt missä määrin sitä ovat, koskaan ei ole tullut sen kummemmin googleteltua tätä(kään) asiaa.

  Onneksi selvisitte säikähdyksellä! Kaikenlaisia vaaroja on karvahanureitten tielle pistettykin...meillähän kävisi just samalla tavalla, että ruokarosvot noukkisivat viinirypäleet parempiin suihin. Kerran pudotin vahingossa yhden lattialle ja Aslan kuuli kesken uniensa että jotakin evästä siellä taas kylvetään ja ääntä nopeammin oli paikalla, sen kummemmin katsomatta nielaisi viinirypäleen ja jäi odottamaan lisää. Eli taatusti maistuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sama homma, luulin jopa, että rypäleet aiheuttavat suolitukoksen vaaran. No, nyt tiedetään tämäkin.

   Näin jälkikäteen olen mielessäni naureskellut, kuinka ihmismäisesti Rilla oli ne rypäleet syönyt. Joku koirahan voisi varmaan pistellä tertun poskeensa puuosineen päivineen, mutta meidän neiti oli poiminut rypäleet tertusta yksitellen. Hyvin kyllä tuntui maistuvan täälläkin. Ja hyvin pitävät karvapöksyt laiskanpulskean emäntänsä aina vähän varpaillaan. ;D

   Humppatukille suukkoja meiltä kaikilta! <3

   Poista
 5. Huhhei, onpa taas ollut vauhdikasta teidän tytöillä! Peppi-parka... joskus vielä kidnappaan sen meille, että loppuu toi sijaiskärsiminen ;) Aivan kuin ei meillä sais kärsiä tuplana kahden hullun pojan kanssa!!

  Nauratti tekstin alkupuolella, kun kirjoitit että ei ole ollenkaan teidän tapaista jättää loppuja viinirypäleitä kulhoon :) Yleensä siis kulho syödään tyhjäksi =D

  Iloiset halit tyttösille, jotka selvisivät mamman säikäyttämisellä tästäkin kommelluksesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä, vauhdikasta on taas ollut. Hih, saat mieluusti tulla hakemaan Pepin täältä koulutukseen sinne. Milloin tulette? Rillalla on oletettavasti viimeinen viikko juoksuja menossa. *vink, vink*

   Tuokin on kyllä täysin totta! Ei todella ole tapana jättää viinirypäleitä syömättä! :D:D

   Kiitos paljon ja samanmoiset sinne! <3 Toivottavasti yskä on jo helpottanut.

   Poista
  2. Ei merkkiäkään toipumisesta, tauti paheni! Mutta kun tämä joskus on ohi, otamme vinkistä vaarin ;)

   Poista
  3. Voi ei, kyllä se nyt koettelee! :/ Laitan ilmojen teitä tulemaan paljon tervehdyttäviä ajatuksia ja palataan vierailuun, jahka aika on oikea.

   Poista
 6. Voi ei<3.
  No onneksi ei mitään vakavampaa kehkeytynyt (eihän?) vaan oksetuksella ja hiilitableteilla selvittiin:-).
  Ja Peppi, otan osaa;').

  mylifedoglife.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, säikähdyksellä selvittiin, onneksi! Myös Peppi, thö sijaiskärsijä.. ;D

   Poista
 7. No voihan rypäle.!! Meiän huushollissa on kyllä koirut päässeet syömään niin rusinaa kuin rypälettäkin. Vaan ei enää, eihän niitä toki ole paljoa syöty ennenkään. Rilla-ressu ja vielä isommin Peppi-rassu. Kun tais joutua kärsijäksi tyylillä "varmuuden vuoksi". Koiranomistajalla sitä pitäs olla silmiä ympäri päätä ja korvia ympäri kroppaa, jotta näkis ja kuulis kaiken. Valveilla pitäs olla koko ajan eli oisin sanoen nukkua koiranunta ja sitäkin yhtä aikaa koirunsa kanssa. Eipä sitä muuen niitä pysty vahingoilta vaalimaan. Muuta kuin tosi tuurilla. Niin ne on kuin lapset. Vahdi, vaali , kasvata, ruoki ja rakasta.

  Meillä on pysytty nyt hyvin ruokavaliossa. Joten muutkin vaivat on pysyneet kurissa. Ainoa ongelma Essillä tuppaa olemaan tuo hammaskivi, jota nyt sitten taas kotikonseilla rapsutellaan. Mutta kyllä se perusteellisempi lääkärin suorittama taitaa olla edessä taas. Jos ei nyt ihan ihmeitä tapahdu. Pliiis !!!

  Terkkuja sinne täältä Essiläsä. Essin terveiset on; "Älkkä ny enää syäkö mittää tommossiii olevinas herkui. niist ei muut seura ku vaa harmituksii".

  Puss och kram <3 muruliinit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään ennen tätä olla oltu mitenkään täysin ehdottomia rypäleiden/rusinoiden suhteen. Jotain pieniä paloja ollaan saattetu koirille antaa. Minä kun muistin jotenkin, että rypäleet aiheuttavat ennemminkin jotain suolitukoksen tapaista kuin myrkytyksen. No, enää ei (toivottavasti!) tipu pieniäkään paloja.

   Tuo on niin totta, että valppaana tarttee olla, silmät selässä, yms. Ja silti, vaikka meilläkin on ehdoton kielto jättää mitään syötävää sohvapöydälle, niin välillä sattuu näitä viboja.

   Sinä olet kyllä oikea sankari! Niin hienosti huolehdit koko perheen ruokavaliosta ja liikunnasta! Nostan hattua ja halaan oikein lämpimästi! (()) Hyvä SINÄ!! :))))

   Essin terveiset on mitä osuvimmat, WUF!

   Terkkuja sinne teille kaikille, puss&kram! <3

   Poista

Kiitos kommentista! Ü