lauantai 15. maaliskuuta 2014

Pentumietteitä


Rilla juoksee. Nämä on ne juoksut, joista alun perin mietittiin astuttamista. Tultiin kuitenkin lopulta toisiin aatoksiin, kun punnittiin plussia ja miinuksia. Eli Rillalla ei tulla teettämään pentuja nyt eikä myöhemminkään. 
Aikaisemmin ajattelin naivisti koiran jalostuskelpoisuuden tarkoittavan jotain hyvin yksiselitteistä: joko voi käyttää jalostuksessa tai ei voi. Meillä kun edellinen westiekaksikko oli niitä selkeästi ei tapauksia samoin kuin Peppi hampaidensa takia. No, eihän tämäkään asia tietenkään voi olla niin yksioikoinen. Ihan pikkuisen suruajan vietin kuitenkin syntymättömiä pentuja miettiessä. Se, että suru kesti vain hetken, kertoneen päätöksen oikeellisuudesta. Eli hyvä näin!
Seuraavaksi täytyy taas miettiä Rillan sterilointia. Peppiä ei leikata ilman selkeää fyysistä syytä, koska sterilointi vähentää nartuilla estrogeenia, mikä taas saattaa jopa lisätä aggressiota. Ja sitähän ei Pepin kohdalla haluta. ;)
No, mites tämä takatalvi. Öök, sanon minä! Meillä oli jo täysin lumetonta, kuivaa ja lämmintä tuossa viime viikolla. Yöllä sitten satoi sellainen kymmenen senttiä lunta, mikä ei tod. miellytä meikäläistä. Kai se nopeasti sulaa pois, toivottavasti ainakin..
Pakko laittaa tähän lopuksi vielä video, johon törmäsin jossain: kokoelma koiramainoksia maailmalta.
Osa on aika hauskoja. Ü
11 kommenttia:

 1. Ai, ei tuu mini-Rilloja. No, mutta sehän ei estä kolmannen koirulin suunnittelua :) ? Takatalvi on ihan blääh. Onnex aurinko sulattaa nää lumet nopsaan, uskon näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mini-Rillat jää haaveeksi, mutta olet ihan oikeessa, eihän se estä muita/uusia haaveita!

   Mä voisin kans luopua tosta lumesta HETI. Täällä oli kyllä tosi kaunis ja aurinkoinen päivä tänään. Mutta silti tykkäsin vielä enemmän siitä lumettomuudesta. ;D

   Poista
 2. Se on harmi, ettei tule pikku-Rilloja, mutta päätöksiin on aina tietysti hyvät syyt. Tuosta videopätkästä ehdottomasti hauskin mielestäni oli se, jossa mies sai niitä koirannappuloita kauniilta naiselta:) Siis minullahan on hyvin kaksijakoinen suhtautuminen koirien leikkaamiseen. Pieni ääni sisälläni piipittää, että jos ei ole syytä leikata, niin en itse leikkaisi en urosta, enkä narttua. Toisaalta narttujen leikkaamisen sanotaan estävän esimerkiksi märkäkohtua vanhemmalla iällä, mutta tämäkin voi olla vähän urbaani legenda. Toisaalta uroksia rauhoittaa kummasti leikkaaminen, mutta silti olen sekä puolesta, että vastaan... Nykyäänhän koirille laitetaan käsittääkseni myös kapseleita. Ainakin meidän tulevien naapurien koirilla on kapselti, mutta nämä omistajat ovat molemmat eläinlääkäreitä, joten se homma tulee heille tietysti halvemmaksi. Se kapseli pitää uusia kuulemma kolmen vuoden jälkeen. Terkkuja teille ja tytöille Ossi-pusuja. Ai niin ja tää talvi saisi kadota!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän kyllä hetken aikaa haikailleeni syntymättömien pentujen perään. Olin miettinyt jo nimiäkin.. Olishan se ollut kivaa kokea, miten oman koiran pentu olisi sopeutunut laumaan. Mutta kuten sanoit, päätöksellä on hyvät perusteet ja siksi on ehdottomasti parempi näin.

   Tuo kastroiminen on minustakin hankala juttu. Pepin suhteen eläinlääkäri sanoi tosiaan heti, että ei kannata, jos ei mitään fyysistä syytä tule. Rillan suhteen sitten taas olen epävarma. Olen jutellut aiheesta useamman lekurin kanssa ja yleinen suositus on, että kannattaa leikata nuorena, koska silloin toipuminen leikkauksesta on helpompaa. Ja siis, kohdun sairauksien sekä nisäkasvaimien ennaltaehkäisyn takia leikkausta suositellaan. Toki leikkauksella päästään myös juoksuista ja mahdollisista niihin liiittyvistä ongelmista kuten valeraskaudet (joista Rillalla ei kyllä ole ollut vaivaa). Oma pää meinaa silti hangata leikkausta vastaan. Minäkin kun ajattelen noin periaatteessa, että miksi pitäisi terve koira leikata. No, täytyy miettiä ja googletella vielä lisää tietoa.

   Täällä oli tänään oikein kaunis PAKKASPÄIVÄ, höh ja pah, sanon minä! Lumen sulamisesta ei tietoakaan. :S No, sulaahan se toki ennen pitkää. Olin vaan jo päässyt lumettomuuden makuun. :D

   Terkkuja sinne teidän porukalle ja suukkoja Ossikallle meitin typyiltä! <3

   Poista
 3. Varmaan tulit ihan oikeaan päätökseen, vaikka piskuiset Rillariinat ois ollu ihan lyömättömän ihania. Sterilisaatio on myös hyvä ratkaisu, kun niitä pentusia ei teetä. Eipähän sitten tarvitse mitään kohtutulehduksia pelätä. Olen yhden narttukoiran sellaiseen menettänyt eikä ollut kiva juttu. Vanhempien koira hän enemmän oli ja vanhempieni luokse jäi , kun meidän perhe läksi excursiomatkalle pohojanmaalle (kesti 7 vuotta). Vanhempani eivät siten lähteneet häntä leikkuuttamaan iän vuoksi vaan päätyivät toiseen ratkaisuun. Minä olisin leikkuuttanut kyllä, että harmissani olin ja vihainenkin.
  Pepin leikkuuttamisesta olen pikkuisen eri mieltä kanssasi. Tosin henk.koht. kokemusta minulla on vain urosmäykyn snipsnap-leikkauksesta. Mutta ajattelen asiaa niin, että hormoonitason laskiessa loppuisi kaikki muukin häslääminen ja koira rauhoittuu. Ehkä ne pelot laantuisi myös eikä tarttis olla niin hampaat irvessä kaikkien uusien juttujen kanssa. Vois vähän relata. Ellei mami sitten taas vie sille hervottomalle radalle missä ihmisetkin peloitellaan tai tapetaan nauruun. No vitsi vitsi :) Jostain syystä se on jäänyt mun mieleeni niin hilpeenä juttuna, että naurattaa vieläkin.
  Yleensä tuossa sterilisaatiossa mitettimistä ja epåäröintiä aiheuttaa varmaan se, että ollaan ikäänkuin kajoamassa luonnon omaan järjestykseen. Että siihen ei jotenkin olisi oikeutta tehdä sitä. Totuus on kuitenkin, ettei mitään maata kaatavaa tapahdu siinä. UÄrokset useimmat todella rauhoittuvat ja lakkaavat häsläämästä. Tuo kapseli uroksilla, joka on ns. kemiallinen kastrointi, voidaan laittaa montakin kertaa. Onnilla se on ollut kolme kertaa, mutta mistään kolme vuotta kestävästä kapselista emme ole kuulleetkaan. Elluillä on ainakin ollut tarjolla vain puolen vuoden ja vuoden kestäviä kapseleita. Niiden teho on kyllä minusta huonompi kuin tuon lopullisen ratkaisun. Ja minusta on turhaa kiusata koiraa hormoonitason laskulla ja nousulla, jos kerran haluaa tilanteeseen ratkaisun. Vuoden kapseli tulee melkein samoihin hintoihin kuin leikkaus.
  Essihän on steriloitu. Parani tosi hyvin eikä mitään ongelmia ole ollut. Olen ollut tosi tyytyväinen, kun on päästy valeraskauksista ja kaikista muistakin yökkäämisistä ensyötuota-draamoineen.
  Liekö tästä purkauksesta nyt apua sulle Pepin tai Rillan suhteen, mutta toivottavasti tueksi kumminkin.

  Terkkuja Essilästä sinne. Puss och kram <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vaikka tiedän, että päätös on oikea, niin olisihan ne pennut ollut ihana kokea..

   Kuule, minäkin luulin, että nartuilla sterilointi vaikuttaisi samaan tapaan kuin uroksilla eli rauhoittavasti. Eläinlääkäri kuitenkin selitti toisin. Ja kai se on uskottava.. Hän kertoi, että nartulla leikkaus vähentää naissukuhormoonia eli estrogeenia, joka on luonnetta pehmentävä hormooni. Silloin suhteessa testosteronin määrä siis lisääntyy ja testosteronihan on taas se, jonka määrä uroksilla vähenee leikkauksen myötä ja siksi heillä luonne yleensä pehmenee. Tästä syystä ellu oli hyvin voimaakkaasti sitä mieltä, että aggessivisuuteen taipuvaista narttua ei kannata leikata ns. varmuuden vuoksi. Hänen kokemuksensa mukaan aggressio tosiaan vain lisääntyy. Tämä ellu oli se, joka on erikoistunut koirien käyttäytymiseen ja uskon kyllä, että hänellä on oikesti kekemusta aiheesta.

   Varmasti on juuri noin kuin sanot, että tuntuu vaikealta puuttua luonnon omaan järjestykseen. Meillä Suomessa tuo koirien systemaattinen kastrointi ei ole vielä ollenkaan yhtä yleistä kuin kissojen. Sitten taas esim. Jenkkilässä koirat taidetaan leikata ihan rutiininomaisesti yhtä lailla kuin kissatkin.

   Kiitos taas kerran kovasti kommentistasi ja terkkuja sinne myös! <3 Puss&kram.

   Poista
 4. Onko tuo valkoinen koir Rilla?

  VastaaPoista
 5. En minäkään varmasti uskaltaisi teettää pentuja "omalla vauvalla". Haha, viimeistään tuossa repesin kun juoksutushihna "syö" koiran :D Hei, vähänkö kivaa, nähdään ensi kuussa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se fleksi-mainos on mainio! :D:D

   Arvaa vaan kuule meinaanko pysyä pöksyissäni, kun oon niin tohkeissani treffeistä!! KIITOS, kun pyysit meidät mukaan! :)))) TOSI mukavaa nähdä viimeinkin ihan livenä! <3

   Poista

Kiitos kommentista! Ü