perjantai 14. joulukuuta 2012

Ruokaperjantai - makea battaattivuoka ja sinappiset uunikukkakaalit

Ennen viime joulua tein postauksen kaikista perinteisimmistä joulupöydän antimista. Niinpä ajattelin nyt jakaa kanssanne oman versioni yhdestä aika tyypillisestä amerikkalaisen joulupöydän juuresvuoasta. Minun tulee tehtyä sitä usein syksyllä ja joulun ympäristössä, mutta ei kyllä itse joulupöytään, vaikka se sinnekin sopisi laatikoiden rinnalla varmasti hyvin. Olen viettänyt aikoinaan vaihto-oppilasvuoden Ameriikoissa ja silloin pääsin tutustumaan useampaan joulukattaukseen, kun kiersimme sukuloimassa joulunpyhien aikana. Amerikkalaiset syövät jouluna aika erilaisia ruokia kuin me täällä, mutta samaa on kuitenkin se, että ruokalajeja ja lisukkeita on pöydässä paljon.


Amerikkalaisvaikutteinen bataattivuoka:

- n. kilo bataattia
- 2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 50 g voita tai margariinia
- 1,25 dl vaahterasiirappia
- puolikkaan sitruunan raastettu kuori
- 2 rkl sitruunamehua
- mustapippuria
- suolaa
(- tarjoiluun sitruunalla maustettua sormisuolaa)




1. Laita uuni kuumenemaan 225°:een.

2. Kuori bataatit ja pilko isohkoiksi paloiksi. Keitä paloja suolalla maustetussa vedessä n. 10 min.




3. Kuori inkivääri ja raasta tai pilko pieneksi. Laita pieneen kattilaan inkivääriraaste (tai kuutiot), voi ja vaahterasiirappi. Anna kiehua hetki pienellä lämmöllä. Raasta sekaan puolikkaan sitruunan kuori ja purista pari rkl sitruunamehua. Maista ja lisää sitruunamehua ja/tai vaahterasiirappia, jos kaipaat lisää happoa/makeutta.





4. Valuta bataattilohkot hyvin lävikössä ja kaada laakeaan uunivuokaan. Rouhi paloille mustapippuria ja valuta päälle voi-siirappiliemi. Voit halutessasi ripotella ruokaan suolaa tässä vaiheessa tai lisätä sormisuolaa vasta pöydässä.





5. Paista uunin keskitasolla n. 20 min tai kunnes liemi on imeytynyt bataattipaloihin lähes täysin ja pinta on saanut hieman väriä. Tarjoa (sitruunasormisuolan kanssa) esim. joulupöydässä laatikoiden tapaan.




Innostuin muutama viikko sitten kokeilemaan (toki pienin tuunauksin ;)) Herkku ja Koukku -blogista löytämääni vähän erilaista kukkakaalilisuketta, josta tuli todella hyvää. Totesin samalla, että makumaailma saattaisi toimia hyvin myös jouluruokien, varsinkin kinkun ja lohen kanssa. Ja, jos ei ihan aattopöydässä, niin vaikka tapaninpäivänä.


Sinappinen uunikukkakaali:


- 1 iso kukkakaali (tai pari pientä)
- tuoretta timjamia tai rakuunaa (myös kuivatut käy) 
- suolaa
- 4 rkl voita 
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 tl raastettua sitruunan kuorta 
- 2 rkl kokojyväistä dijonsinappia
(- 1 rkl silputtua ruohosipulia)





1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Paloittele kukkakaalin kukinnot suurin piirtein tasakokoisiksi paloiksi. Levitä lohkot laakeaan uunivuokaan, nypi päälle reilusti timjamin lehtiä ja ripottele pinnalle vähän suolaa. Paahda uunin keskitasolla n. 15 min niin, että kukkakaalit ovat saaneet vähän väriä.

3. Sekoita keskenään voi, sitruunamehu ja kuoriraaste sekä sinappi. Lusikoi tahna kukkakaalien päälle ja jatka paistamista n. 10 min.




4. Tarjoile lisukkeena vaikkapa lohimedaljonkien kanssa.




~~~

Täällä on satanut viime päivinä lähes koko ajan vähän lunta. Ulkona on tosi kaunista, vaikka minä en niin tuosta lumesta välitäkään. Koirat juoksevat innoissaan uudessa lumessa, tosin Pepille tulee aika nopeasti vilu ja kiire takaisin sisälle. Valoisa-aika on niin kortilla, että täytyy tyytyä muutamaan, itse asiassa aika tunnelmalliseen iltakuvaan.







 Virkistävää viikonloppua kaikille! 



PS. Aikun blogista löytyy mielenkiintoinen bataattilaatikon ohje, jota meinaan ehdottomasti kokeilla *klik*.


14 kommenttia:

  1. Noita kasvisruokia kokeilen ihan varmasti, kukkakaalista sentään pitävät sekä tyttöni, että mieheni. Bataatin joudun ehkä popsimaan yksin. Ihanaa viikonloppua täältä MYÖS lumiselta Porkkalan niemeltä. Otetaankos lumikilpailu? :) M-L ja Ossi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumikilpailu, hihhihhihhih! ;D

      Ihanaa viikonloppua myös sinne teille kaikille ja Ossikalle suukkoja! <3

      Poista
  2. Taas sulla oli maukkaan oloset ruuat. Noita täytyy kokeilla, näytti tarpeeks helpoilta valmistaa.

    Oot onnistunu napsiin talvitunnelmaisia kuvia. Oikein nättejä, niiku Rilla ja Peppi. Pojilta pusut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, koklaa ihmeessä, on tosi helppotekoisia! :)

      Kuvista tuli munkin mielestä aika tunnelmallisia, kun lumisade näkyy niissä noin hauskasti. Kiitos ja samoin, suukot sinne poitsuille! <3

      Poista
  3. Siellä etelässä saatte nauttia oikein kunnon talvikeleistä, kun meillä puolestaan lumisade ollut muutamia hiutaleita. Minä kun odottelen niitä hiihtokelejä...

    Kukkakaali olisi tuolla jääkaapissa odottamassa viikonloppua, eiköhän siitä jotain näillä vinkeillä tule kehitellyksi. Meillä ei kuopus syö kukkakaalia, mutta bataatti kyllä maistuu. Meitä on ihan joka lähtöön ja jokaisella on oma makunsa.

    Mukavaa viikonloppua hyvän ruoan merkeissä ja koirille kivoja lenkkikelejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan asap sinne tulemaan jättisatsin lunta, jotta pääset hiihtämään hankia hiljalleen (kuten meidän isä tapaa sanoa).

      Koklaa ihmeessä tota sinappia kukkakaalin höysteeksi. Sopii yllättävän hyvin. Niinpä, makuasioitahan nää on. Meillä mies tykkää ihan kaikesta paitsi hernekeitosta. Ihan hassua. :D

      Täällä on tiedossa ihana viikonloppu, kun saadaan siskontyttö ja Jimi-chihu vieraiksi. Aikamoista herkuttelua on sen myötä luvassa, hihhihhihih! ;D

      Ihanaa viikonloppua myös sinne teille ja Ollipolille suukkoja! <3

      Poista
  4. Heippa, Riltsu ja Peppis!(

    Mulla on itsevalaiseva jalka. Haluutteko siitä kuvan (jos mami onnistuis vaikka kuvaamaan sen)?

    Tontut liikku jo ahkerasti. Olkaa kilttejä tai ootte vaarassa saada Joulupukilta vaan pelkkiä risuja (Tiesitteks te et niin voi käydä!!!)

    terkuin,

    Meri Koipeliini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ITSEVALAISEVA JALKA!?!??! Todellakin halutaan saada siitä kuva! :o

      A P U A, pelkkiä risuja - HUI! Yritetään kovasti olla kilttejä, mutta välillä se on vähän vaikeeta, kun sattuu ja tapahtuu, niinku vahingossa, jotain juttuja.. Hitsi. ;D

      Paranemisterkkuja hirrrveesti sulle ja perusterkkuja niille muille teidän porukoille! <3

      Poista
  5. Sinappia ja kukkakaalia, kuulostaa niin mielenkiintoiselta yhdistelmältä että voisi vaikka kokeilla. Bataatin skippaan vaikka maku ok onkin. Teen jouluksi joululta maistuvia ja tuoksuvia juureksia, luulen että olen siitä joskus jo maininnutkin (niin se aika lentää...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tossa sinappikukkakaalissa on jotenkin tosi onnistunut makumaailma, koklaa ihmeessä!

      Mäkään en oo tosiaan tota bataattivuokaa tehnyt koskaan joulupöytään, vaikka muuten tykkäänkin siitä paljon. Jouluruokia syödään kuitenkin vaan kerran vuodessa, joten munkin mielestä ne voi hyvin olla aina niitä samoja, tuttuja.

      Terkkuja ja Nellille rapsuja! <3

      Poista
  6. Taas niin herkullisen näköistä, että! Bataatit ja kukkakaali vaan on mun namiherkkua ;) En näitä ehkä kuitenkaan jouluksi tee, mutta joskus myöhemmin varmaan tulee tehtyä. Ehkä tuo Aikun bataattilaatikko sopis jouluksikin, saatan tehdäkin. Kaikkein herkuinta on kuitenkin tuo lohimedaljonki ;)
    Nyt, kun kävimme Tallinnassa, otin tietenkin listalta Mannerheimin lohta. Lohi oli herkkua, mutta paistetut lohkoperunat ei oikein sopineet sen kanssa, vaikka muuten ihan hyviä olikin.

    Mekin Ellin kanssa haluttais nähdä itsevalaiseva jalka ;) Mikäli saat kuvan, ja Meri emäntineen antaa luvan, niin etkö laittaisi sitä tänne blogiisi esille (heillä ei kai ole omaa blogia?)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin kiinnostaa se Aikun bataattilaatikko. Sopis varmasti hyvin joulupöytään. Saas nähdä, ehdinkö tehdä. Sä oot kyllä sellainen lohifani, ettei paremmasta väliä. ;D

      Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta tuo jalka.. :O

      Poista
  7. Ei se nyt kerkeekään kuvailemaan mun itsevalaisevaa jalkaa, koska meidän pihalla on tapahtunu murha (Aikas kamalaa ja lamauttavaa!)

    Mami haluu olla vaan rikospaikkakuvaaja, eikä mikään omituisuuksien ikuistaja. Katotaan nyt selviikö murha, siis kuka sen oikein teki. Uhrina on toinen meiän citykaniineista. Ollaan aika surullisia täällä.

    t. Meri, nuorempi rikospaikkatutkiskelija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. A P U A, murha!!!

      Kuulostaa IHAN kamalalta ja TOSI surulliselta! :( Me otetaan kovasti osaa täällä. Halipusut teille kaikille! <3

      Poista

Kiitos kommentista! Ü