perjantai 29. maaliskuuta 2013

Ruoka(pitkä)perjantai


Mitä parhainta pitkäperjantaita kaikille! Pääsiäisen kunniaksi meinasin postailla jälleen kerran yhdestä kuhakokeilusta, jonka tein vähän aikaa sitten. Se on jonkinlainen versio klassikkoannoksesta: 'kuhaa Mannerheimin tapaan'. Kyseessä on melkoisen tuhti ruokalaji, vaikka vähän kevensinkin perinteistä versiota.


Paistettua kuhaa piparjuurivoin, herkkusienikastikkeen ja rakuunaporkkanoiden kera:


- 1 iso tai 2 pientä kuhafilettä/syöjä
- suolaa
- valkopippuria
- öljyä/voita paistamiseen


Piparjuurivoi:

- 2 rkl huoneenlämpöistä voita
- 2 rkl piparjuuriraastetta

Herkkusienikastike:

- sipuli
- 200 g tuoreita herkkusieniä
- voita
- 2 - 2,5 dl (kuohu)kermaa
- pari rkl yrttituorejuustoa
- suolaa/soijakastiketta, pippuria
(- ruohosipulia)

Rakuunaporkkanat:

- 400 g (luomu)porkkanoita
- 2 rkl kuivattua rakuunaa
- suolaa
- sokeria
- 1 tl voita








1. Ota kuhafileet huoneenlämpöön odottamanaan paistamista.

2. Sekoita voi ja piparjuuriraaste keskenään ja laita jääkaappiin odottamaan.




3. Kuori ja silppua sipuli. Viipaloi herkkusienet. Kuullota sipulisilppua hetki pannulla voinokareessa ja lisää sieniviipaleet. Jatka paistamista, kunnes sienistä on haihtunut neste. Lisää pannulle kerma ja tuorejuusto ja anna hautua miedolla lämmöllä niin, että kastike hiukan sakenee. Mausta suolalla ja/tai soijakastikkeella ja pippurilla. Silppua sekaan halutessasi nippu ruohosipulia. Jätä kastike miedolle lämmölle odottamaan.





4. Laita kattilaan vettä kiehumaan porkkanoita varten. Kuori porkkanat ja leikkaa sopivan kokoisiksi "lanteiksi". Keitä porkkanoita suolalla, sokerilla ja rakuunalla maustetussa vedessä n. 5 min. Kaada vesi pois ja lisää kuumien porkkanoiden joukkoon nokare voita. Jätä kannen alle odottamaan. 





5. Kokeilin tällä kertaa paistaa kuhafileet kirkastetussa voissa. Sulatin n. 50 g voita pienessä kattilassa, kunnes voin hera oli painunut kattilan pohjaan. Sitten kaadoin päällimmäisen kirkkaan voin varovasti kannuun. Kirkastettu voi ei mustu tai käryä, koska siitä on tosiaan hera erotettu pois.





6. Paista kuhafileet kuumalla pannulla esim. kirkastetussa voissa. Suolaa ja pippuroi molemmin puolin.





7. Lisää lautasella kuhafileiden päälle nokare piparjuurivoita ja tarjoa lisukkeena herkkusienikastiketta, rakuunaporkkanoita ja keitettyjä perunoita tai perunamuusia. 




Tuhdin pääruuan päälle sopii erinomaisesti appelsiineista tehty, viime aikoina monessa blogissa näkynyt, jälkkäri. Siihen tulee sopivasti myös granaattiomenan siemeniä, mikä passaa minulle erinomaisesti. ;) Alkuperäisessä ohjeessa käytetään korianteria, jonka vaihdoin kanelibasilikaan. Ihan vaan, koska tuntui siltä.


Appelsiiniherkku:

- 3 - 4 appelsiinia
- granaattiomena
- 1 ruukku kanelibasilikaa (tai korianteria)
- nippu tuoretta minttua
- pari rkl (ruoko)sokeria




1. "Perkaa" granaattiomenasta siemenet talteen.




2. Valmista kanelibasilikan ja mintun lehdistä sekä (ruoko)sokerista tahna esim. morttelissa tai sauvavatkaajalla.




3. Kuori appelsiinit veitsellä hedelmän muotoa seuraten niin, että saat suurimman osan valkoisesta kuoresta pois.




4. Siivuta appelsiinit ja asettele siivut lautaselle.




5. Lisää siivujen päälle maustetahnatippoja sekä granaattiomenan siemeniä. Tarjoile heti.




Minun annokseeni tuli toki vähän reilummin niitä siemeniä..




~~~


Sellaisia herkkuja tällä kertaa. 



Sittenpä toivotamme teille tyttöjen kanssa -





15 kommenttia:

  1. Mä oonkin jo pitkään kaivannut herkkusienikastikkeen ohjetta. Toisinaan oon ostanu herkusieniä, ja sitten vaan paistanut pannulla lisukkeeks kun en oo tiennyt miten sen laittaisin (olishan tässä tää netti, mutkun...), eli kiitos siitä. Kuhafileetkin näyttää niin rapsakoilta paistettuna, että nams! Ihanan värikäs, keväinen, tuo jälkiruoka.
    Iloista pääsiäistä myös teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä sitten, jos sattui tämä ohje sopivasti. :) Sienikastikkeen mausteeksi sopii mun mielestä hyvin myös dijon sinappi. Toi jälkkäri oli ihan tajunnan räjäyttävän hyvää! Sattui vielä tosi makeat aplarit - NAM!! :P

      Rentouttavaa pääsiäisen jatkoa sinne myös! <3

      Poista
  2. Täydellinen pääsiäismenu, tykkään ihan joka ainesosasta :)
    Vietin yhden joulun Itävallassa, ja siellä isäntäperhe tarjosi jouluateriaksi valkoista kalaa, jonka päällä oli paahdettuja manteleita, "lintusalaattia", jossa oli siis pelkkiä vihreitä salaatteja sekä vastapuristettua appelsiinimehua. Tämä kokoonpano tuli mieleeni sinun resepteistäsi, sopi erinomaisesti jouluun, mutta vielä paremmin pääsiäiseen.

    Herkullista pääsiäistä teidän koko porukalle, nelijalkaisille suukko kuonolle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. WAU, hieno homma! :)))

      Kieltämättä samanlaiset vibat tuossa kuvailemassasi annoksessa, hauskaa! :D

      Kiitos ja samoin sinne sekä SukuLakulle rapsuja! <3

      Poista
  3. Oikein ilosen herkullista pääsiäistä teille kaikille!

    VastaaPoista
  4. Hyvää pääsiäistä teillekin! Ainakin noita porkkanoita teen huomenna:) Suklaata on tässä jo pari päivää ahkerasti vedettykin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin muuten ensin, että onpas pieni file, mutta se olikin vasta pelkkä rasva, jonka alta näkyi pannun pohjan punainen kuvio :D Usko tai älä, mutta mulla on taas sitä sun linssikeittoa jääkaapissa! ;)

      Poista
    2. Arvaa kuule, tein oikein amatöörimogan Mignon-munan (mun suurta herkkua :P) kanssa. Yritin kuoria sitä huoneenlämpöisenä, FAIL!! Enkö muka ole tähän ikään mennessä oppinut, että Mignonin tarttee olla ainakin vartti kylmässä, jotta kuoret lähtee hyvin irti. Mielenvikasta sähländeerusta! :D

      Joo, noissa Tefalin pannuissa on tollanen punanen rinkula, joka näyttää, milloin pannu on kunnolla kuuma. Erittäin kätevä systeemi!

      Ei oo todellista, että sulla on taas sitä linssisoppaa, hihhihhihhihhii! Taidat jonkin verran pitää siitä.. ;D

      Rentouttavaa ja maukasta pääsiäistä Sinulle ihana! <3

      Poista
  5. Eikös kala kuulu pitkän perjantain ruokalistaan jotenkin perinteisesti? Varsinainen herkkuannos. Terveisiä M-L ja Ossi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole tuollaisesta perinteestä kuullut, mutta se nyt ei merkkaa mitään. En varmaan ole kuullut monesta muustakaan perinteestä. ;)

      Kuha-annos oli kyllä ihana, vaikka melko raskas tosiaan. Jälkkäri sen sijaan on TODELLA kokeilemisen arvoinen. Ihan mielettömän hyvää! :P

      Terkkuja sinne kovasti ja leppoisaa pääsiäisen jatkoa. Ossikalle suukkoja meitin tyttösiltä! <3

      Poista
  6. Koko menyy menee taatusti kokeiluun, todella herkullisen kuuloista! Aurinkoista pääsiäistä koko laumalle, t. Laura ja Mauri-setä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sattui mieluisa menu! :)

      Lähetämme sinne paljon parantavia ajatuksia ja paijauksia! <3 Toivottavasti Mauri-Setä voi jo edes pikkuisen paremmin. Olette olleet mielessä.

      Poista
  7. Siis niin herkkua! Mutta mullakin on nyt oma ploki http://elvistellen.blogspot.fi/ Tervetuloa! Koiramaailmassa on paljon kulinaristeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea uudelle blogille tätäkin kautta ja Elvikselle rapsuja - tietty! :)

      Poista

Kiitos kommentista! Ü