maanantai 13. helmikuuta 2012

Voihan yökötys!

Otsikon mukaisesti meillä on viikonloppu mennyt yökkäillessä. Tai siis, koirat ovat yökkäilleet. Perjantain ja lauantain välisenä yönä heräsin moneen otteeseen siihen, että jompikumpi koirista oksensi. Lauantaina pidettiin tiukkaa riisidieettiä, mutta silti oksentelu jatkui. Onneksi ei ihan yhtä voimakkaana kuitenkaan. Sunnuntaina kävin hakemassa apteekista Canikuria.  Sunnuntaina pidin koiria kokonaan paastolla. Annoin pelkästään Canikuria ohjeen mukaan sekä tietysti vettä.







Jos oksentelu loppuu, niin maanantaina ajattelin antaa koirille Canikurin lisäksi pieniä annoksia riisiä ja raejuustoa. Tiistaina lisään riisin sekaan joko keitettyä seitä tai kanaa sekä Inupektia. Jos kaikki menee hyvin, niin keskiviikkona siirrytään asteittain normaaliin ruokaan. Inupektin antamista ajattelin jatkaa muutaman päivän, jotta koirien massut rauhoittuvat kunnolla.





Oksentelusta huolimatta molemmat koirat ovat olleet koko ajan pirteitä ja leikkisiä. Varsinkin näin pienien koirien kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, että oksentelu/ripuli eivät johda kuivumiseen. Meillä on useammankin koiran kohdalla kokemusta kuivumisesta, joka saattaa seurata yllättävän nopeasti. Silloin täytyy pitää kiirettä ja hakeutua eläinlääkäriin saamaan suonensisäistä/ihonalaista nesteytystä.

Kuivumisen merkkejä ovat ainakin:

- Ihon jääminen poimulle, kun sitä kohottaa selän päältä

- Limakalvot ovat kuivat

- Silmät voivat näyttää olevan kuopalla

Lisäksi koira on usein normaalia väsyneempi ja haluton. Kuivumisen edetessä sydämen syke ei pysy normaalissa rytmissä, pulssi heikkenee ja shokki ja tajunnan menetys ovat mahdollisia. Eläinlääkäriin pitää hakeutua nopeasti myös silloin, jos koiran oksennuksessa/ulosteessa on verta. (Lähde)


Kuva


Oksentelu ja ripuli ovat koirilla aika yleisiä vaivoja, jotka paranevat usein hyvin ja suht nopeasti ihan kotihoidolla. Nykyään olen silti aina hiukan varpaillani koirien mahavaivojen kanssa, koska muutama vuosi sitten sisareni pitkäkarvainen kääpiömäykkypoika sairastui äkilliseen suolistotulehdukseen (koiran verinen ripuli), johon menehtyy vuosittain useita koiria. Siskon koiran oireet olivat ihan tyypillisiä vatsataudinoireita. Oksentelu alkoi muistaakseni aamuyöstä ja aamulenkillä vatsa oli myös löysällä. Sairauden nimestä huolimatta veristä ripulia ei ilmennyt. Iltaa kohden koiran yleistila kuitenkin heikkeni ja sisko päätyi viemään koiran Viikin pieneläinsairaalaan. Siellä päivystävä eläinlääkäri hoksasi heti, mistä on kysymys ja kiidätti koiran teho-osastolle aggressiiviseen hoitoon. Kolme päivää teho-osastolla sekä useamman viikon kotilääkitys pelastivat onneksi siskoni koiran ja hän toipui täysin ennalleen. Jäljet tuosta tapauksesta jäivätkin meidän ihmisten muistiin. Joka kerta, kun joku perhepiirimme koirista oksentaa/ripuloi tulee tuo tapaus kaikille mieleen ja tuntosarvet ovat siksi erityisen herkkinä.



Kuva

Vaikka tuossa sarjakuvassa koira sylkeekin pillerin pois suustaan, niin koirille kai yleisesti on aika helppoa antaa lääkkeitä. Ainakin, jos verrataan kissoihin..




Kissojen ja koirien lääkintäohje:


Kuinka kissalle annetaan pilleri:


Nosta kissa syliin ja pitele sitä vasemmalla käsivarrellasi kuin pitelisit lasta. Aseta oikea etusormi ja peukalo kissan suun molemmin puolin ja paina hellästi poskia samalla kuin pidät pilleriä oikeassa kädessä. Kun kissa avaa suunsa, pudota pilleri suuhun. Anna kissan sulkea suunsa ja nielaista.


Nosta pilleri lattialta ja kissa sohvan takaa. Pitele kissaa vasemmalla käsivarrellasi ja toista prosessi. Hae kissa makuuhuoneesta ja heitä pehmennyt pilleri pois.


Ota uusi pilleri pakkauksesta ja pitele kissaa vasemmalla käsivarrellasi ja pidä kiinni takajaloista lujasti vasemmalla kädelläsi. Pakota kissan leuat auki ja työnnä pilleri suun takaosaan oikealla etusormellasi. Pidä kissan suuta kiinni laskien samalla kymmeneen.

Poimi pilleri akvaariosta ja kissa vaatekaapin päältä. Huuda puoliso sisään pihalta.


Polvistu lattialle pitäen kissaa kiilattuna lujasti polviesi väliin pitäen kiinni etu- ja takakäpälistä. Älä välitä kissan matalasta mouruamisesta. Käske puolison pitää kiinni kissan päästä lujasti yhdellä kädellä, samalla kun tunget puista viivoitinta kissan suuhun. Liu'uta pilleri suuhun viivotinta pitkin ja hiero kissan kurkkua voimakkaasti.


Hae kissa verhotangolta ja ota uusi pilleri pakkauksesta. Pistä muistiin uuden viivoittimen osto ja verhojen korjaus. Lakaise rikkoutuneet koriste-esineet takasta ja laita ne syrjään myöhempää liimausta varten.


Kääri kissa isoon pyyhkeeseen ja pyydä puolisoasi makaamaan kissan päällä niin, että sen pää juuri ja juuri näkyy puolison kainalon alta. Pistä pilleri mehupillin päähän, pakota kissan suu auki lyijykynällä ja puhalla mehupilliin.


Varmista lääkepaketista, ettei pilleri ole vaarallinen ihmiselle.  Juo lasi vettä, että saat maun pois suustasi. Laita laastari puolison käsivarteen ja pese veri pois matosta kylmällä vedellä ja saippualla. Hae kissa naapurin halkoliiteristä.


Ota uusi pilleri. Laita kissa kaappiin ja sulje ovet kaulan kohdalta niin että pää jää näkyviin. Pakota suu auki jälkiruokalusikalla. Ammu pilleri kissan kurkkuun kumirenksulla.


Hae ruuvimeisseli työkalupakista ja kiinnitä ovi takaisin saranoilleen. Laita kylmäkompressi poskellesi ja tarkista rokotuskortistasi viimeisen jäykkäkouristusrokotuksen päivämäärä. Heitä T-paita roskiin ja hae toinen paita makuuhuoneesta. Soita palokunta hakemaan kissa puusta tien toiselta puolelta. Pyydä anteeksi naapurilta, joka törmäsi aitaan väistäessään kissaa.


Ota viimeinen pilleri paketista. Sido kissan etu- ja takakäpälät yhteen puutarhalangalla ja sido se kiinni ruokapöydän jalkaan. Etsi paksut näppylähanskat vajasta. Pakota kissan suu auki pienellä jakoavaimella.


Työnnä pilleri suuhun ja iso fileepihvinpala perään. Pidä päätä pystyasennossa ja kaada puoli litraa vettä kurkkuun jotta pilleri huuhtoutuu alas.


Pyydä puolisoa viemään sinut ensiapuun ja istu rauhallisesti hiljaa kun tohtori tikkaa sormesi ja käsivartesi sekä poistaa pillerin jämät oikeasta silmästäsi. Poikkea matkalla huonekalukauppaan ostamaan uusi pöytä.


Soita eläinlääkärille ja pyydä kotikäyntiä.



Kuinka koiralle annetaan pilleri:


1. Kiedo pilleri pekoniin.

2. Tehty.



Canikur-tabletit ovat onneksi niin hyvän makuisia, että ainakin meidän koirat syövät ne hyvällä ruokahalulla ilman mitään vippaskonsteja. Yökköilystä huolimatta viikonlopun lauhtuneista keleistä on nautittu kovasti. Peppikin on viihtynyt pitkiä aikoja pihalla Rillan kanssa leikkimässä.









Pakko kysyä vielä, että minkä rotuinen koira teidän mielestä Hessu Hopo on (vai onko koira ollenkaan)? Oltiin viikonloppuna kummitytön ja äitinsä kanssa katsomassa "Disney On Ice"-showta ja siellähän se Hessukin taas hassutteli luistimilla. Itse olen päättänyt, että Hessu on mäyräkoira, vaikka oikeasti en tiedä onko näin.

Tiedätkö Sinä?


Kuva


 
Tiistaina on ystävänpäivä ja haluankin toivottaa teille kaikille kivoille siellä ruudun toisella puolella -






PS. Tästä voit kuunnella ystävänpäiväänkin erittäin hyvin sopivan kappaleen. Rest in peace - Whitney Houston. Kaunis äänesi jää elämään ikuisesti. <3 
 



15 kommenttia:

  1. Hienot ohjeet olet kirjoittanut vatsavaivoista ja pillereistä, hyvä! Olet ennakoinut jännästi jo tulevatkin päivät eli pitkäntähtäimensuunnitelma on tehty. Onkin hyvä olla joku ohjelma ja sopivat lääkkeet kotosalla, jos jotain vatsataudin tapaista ilmenee, nopea hoidon aloitus on nimenomaan suolistohäiriössä tarpeen. Pitäisikö meillekin ostaa Canicuria, tätänykyä on vain Nutrisalia ja Tehobaktia, mutta alkuun pääsee niilläkin.
    No Hessuhan on ilmiselvä suomenajokoira, näin olen käsittänyt jo ihan lapsesta lähtien...
    Hyvää ystävänpäivää teille kaikille! Muualla maailmassahan se on rakastuneiden päivä, hassua, että se Suomessa on noin muuntautunut.

    VastaaPoista
  2. Ripuli koirilla on paha juttu.Olemme Ossin kanssa onneksi säästyneet pahoilta vatsataudeilta. Ossia muuten ei huijata millään makupalalla lääkkeiden kanssavaan lääkkeiden syöttäminen muistuttaa enempi tuota kissakertomusta. Ihan yhtä pahasti ei kuitenkaan mutta tooooosi tarkasti saa katsoa, että pilleri menee kurkusta alas. Joskus niitä pillereitä löytyy silti lattioilta. Terveisiä M-L ja Ossi

    VastaaPoista
  3. Voihan kökkö. Onkohan se jotain tarttuvaa, kun molemmat tuli kipeiksi? Toivottavasti tytöt tulee pian kuntoon. Mä en ole tuollaisesta kanikuurista kuullutkaan, onko se siis tarkoitettu oksenteluun? Onko tuo inupekt joku maitohappobakteeri?

    Toi onkin hyvä muistutus tuosta kuivumisen merkeistä.
    Aika kaamea tilanne on siskon koiralla ollut, onneksi kuitenkin loppu hyvin, kaikki hyvin. Meillä sensijaan ei käynyt yhtä hyvin ekan koiramme kanssa. Sehän sai Parvoviruksen, mikä oli jatkuvaa oksentelua, oli myös tiputuksella, mutta oli lopulta pakko nukuttaa ikiuneen. Eli tästä viisastuneena: kannattaa aina pitää koiran rokotukset kunnossa.

    Toi on kyllä niin mainio lääkintäohje. Kiitän luojaani, että meillä on koira eikä kissa ;) on se vaan niinpaljon helpompi lääkitä koiraa, kunhan vaan muistaa sen pekoniin käärityn pillerin vielä sille koiralle antaa ;)
    Vois Hessussa hyvinkin olla mäyräkoiraa ;)

    Kiitti Whitney-linkistä, toi on aivan huippukappale häneltä. Aivan liian aikaisin hän meni :(

    Hyvää ystävänpäivää teille kaikille!

    VastaaPoista
  4. HooPee: tällaisia konkreettisia ohjeita olisin aikoinaan kaivannut Rosa-mummun ollessa nuori koira. Hänellä oli tosi herkkä vatsa reagoimaan sekä pöpöille että muutenkin. Niistä ajoista varmaan kumpuaa myös tämä jatkosuunnitelmien tekemisen malli, johon kiinnitit huomion (hauska havainto!) Sen verran usein Rosan kanssa riisi-raejuustodieettiä pidettiin, että mietiskelin varmaan paljonkin sitä, että missä vaiheessa annan mitäkin. :)

    Jossain vaiheessa selvisi myös, että Rosa oli todella allerginen merilevälle ja sitähän koirille vatsan rauhoittamiseen tarkoitettu Tehobakt on. Sen takia meillä ei Tehobaktia nytkään ole. Canikuria ei tuohon aikaan vielä ollut markkinoilla ja se onkin todella toimiva rohto. Suosittelen kokeilemaan, jos tarvetta tulee!

    Inupekt ja vastaava toisen firman valmiste Attapekt sisältävät pektiiniä, joka samoin kuin hilloja tehdessä ;), kovettaa myös ulosteen. Inupekt sisältää lisäksi maitohappobakteereita, jotka on toki aina hyväksi ja varsinkin, jos vatsa on ärtynyt.

    Nutrisalia en koskaan saa koiria juomaan, mutta olen käyttänyt "tosi tapeeseen" Nutri-Plus geeliä, joka on muuten varmaan aika vastaava tuote (ehkä? en ole varma), mutta sitä ei sekoiteta veteen. Eli sen kanssa pitää huolehtia nesteen saamisesta vielä erikseen.

    Ai, onko Hessu suomen ajokoira? Hih! No, loogisemmalta se kuulostaakin kuin mäyräkoira, jos ajatellaan Hessun jalkojen (ja käsien?) pituutta. :DD

    Marja-Leena: ihanaa kuulla, että Ossi on säästynyt vatsataudeilta! Ne on niiiin tylsiä. Sekä koiralla että ihmisellä. :/ Meillä ollaan tuon siskon koiran tapauksen jälkeen oltu erityisen varpaillaan, jos koirilla on vatsat sekaisin. Oli se vaan niin kammottava tapaus. Onneksi sisko ei odottanut lääkäriin menoa aamuun..

    Aa-a, Ossista löytyy myös vähän kissaa, jos ajatellaan pillereiden antamista, hih! No, mäyräkoirat on tietysti tässäkin asiassa ihan oma lukunsa! :DD

    Ellieli: juu, on varmaan joku tarttuva pöpö, kun molemmat tosissaan oireili. Nyt näyttää siltä, että pahin vaihe on ohi, mutta ei nyt vielä nuolaista.. *koputtaa puuta*

    Canikur on tarkoitettu kai lähinnä ripuliin, mutta myös oksenteluun. Se on jonkinlainen ravinnon korvike myös, koska sen antamisen aikaan suositellaan muuten täyspaastoa. Inupekt sisältää maitohappobakteereita ja lisäksi pektiiniä, joka "hyytelöi" ulosteen (vähän samoin kuin hilloja keittäessä.. ;)). Sitä voi antaa myös, jos vaihtaa koiralle ruokaa tms.

    Juu, kuivuminen on pienillä ja nuorilla koirilla välillä tosi salakavalaa. Itse kokeilen aina koiran niskanahkaa nostamalla, että miten palautuu. Terveen koiran nahka "sulautuu" takaisin ihan hetkessä, kun taas kuivuneella koiralla poimu jää pystyyn moneksi sekunniksi.

    APUA, parvo!! Se on varmaan yksi niistä jokaisen koiran omistajan kauhuista! Olen tosi pahoillani, että teillä kävi noin kurjasti. Ihan kamalaa! :(

    Siskon koiralla liippas myös ilmeisesti tosi läheltä. Se oli kertakaikkisen kamala tilanne. Onneksi sisko ei odottanut lääkäriin lähtemistä aamuun. Tapauksen jälkeen on kyllä suvun koirat joutuneet erityisen tiiviiseen tarkkailuun, jos massun kanssa on ongelmia.

    Olen lukenut tuosta "lääkintäohjeesta" montakin versiota (niin kuin varmaan te muutkin), mutta silti se jaksaa aina naurattaa. En tiedä naurattaako se kissan ommistajia.. ;DD

    Aa-a, sä komppaat mua tossa Hessu-jutskassa. HooPeen kommentin myötä mua alkoi itseäni vähän epäilyttämään Hessun pitkät raajat.. Vai meniskö ne taiteilijan vapauden piikkiin? :D

    Tuli kyllä ihan puskista tuo Whitneyn kuolema. :( Turhan aikaisin lähti tosiaan (hänkin). Uskomattoman upea ääni hänellä oli ja lukuisat hitit jäävät varmasti elämään. <3

    VastaaPoista
  5. Meillä ei ole onneksi tarvinnut oksennuksia siivoilla (siis koiran), mutta ripuli on valitettavan tuttu juttu herkkävatsaisen koiran kanssa. Tiukalla ruokavaliolla maha pysyy kunnossa, mutta joskus ei tarvitse kuin antaa väärä makupala ja seuraavana aamuna sen edestään tai takkahuoneesta löytää... seurauksen siis.

    Hyvät ohjeet olet kirjoittanut, tiedän mistä tietoa haen, kun sitä tarvitsen.

    Hessu voi hyvinkin olla ajokoira, mutta entä Ressu? Muumilaakson Nipsu on aivan selvästi mäyräkoiran sukua - inhoaa vettä ja pitää ruoasta!

    VastaaPoista
  6. Voi örks !! Ei oo kiva juttu tuommonen. Kivennäishivenaineet juomaveteen, ettei tulis sitä nestehukkaa ja sais korvaavia aineita sinne roppaan. Canikur-tabletit meillä ei käy juuri tuon maun takia. se tulee nimittäin maksasta, eikä sitä ole sitten missään sanottu minkä elukan maksa. No takuuvarmasti ei meille sallitun elukan. Inupektia meilläkin käytetään. On myös sellainen savivalmiste, en just nyt muista nimeä, joka sopii allergisillekin.
    Terhakan näköisinä kuvissa rymyävät nuo rinsessat. Meillä ollaan siinä suhteessa kans onnellisia, sillä pakkaset pyllähti ja taas voi ulkoilla kunnolla.
    Oikeen hyvää ystävänpäivää sinne rinsessoille ja teillekin täältä Essilästä. Essilästä,jossa onkin taas kolmen koirun tahti tän viikon. Mukavaa sekin.

    VastaaPoista
  7. voi tytöt <3 pikaista paranemista!

    VastaaPoista
  8. Olli: meillä edesmennyt Rosa-westie oli myös tosi herkkävatsainen ja joskus hänen kanssaan, ainakin alku vuosina, tuntui, että koko ajan on käynnissä joku erikoisdieetti. Rillallakin on kyllä aika helposti vatsa kuralla. Tarkkana saa olla, mitä antaa. Eli hyvin tutulta kuulostaa tuo Ollinkin tilanne.

    Canikur on muuten ensisijaisesti tarkotettu juurikin ripulin hoitoon, mutta käy myös oksentavalle koiralle.

    Ressu on beagle, sen tiedän varmasti. Olen nimittäin ollut lapsesta asti melkoinen Ressu-fani. :) Nipsusta en tiedä, mutta ominaisuudet kuulostaa kyllä kieltämättä mäyräkoiralta, hih! ;D

    Liftari: älä muuta sa! Canikur ilmeisesti sisäältäkin niitä oksentamisen kautta häviäviä kivennäis- yms. aineita. Tosin, olen myös antanut muutaman pätkän sellaista Nutri-Plus geeliä molemmille koirille. Rilla onkin juonut itsenäisesti vettä koko ajan, mutta Pepille olen pistellyt muutaman ruutallisen suoraan suuhun, kun ei ole mielestäni itse juonut tarpeeksi.

    Aa-a, no eipä sitten ole ihmekkään, että Canikur maistuu tytöille, jos maku tulee maksasta. Harmillista, että Essille sitä ei tosiaan sitten voi antaa. On meinaan tosi tehokas rohto.

    On tosiaan ollut ihanat kelit, verrattuna niihin kauhu-pakkasiin. Toivottavasti eivät enää palaa! Peppikin on taas viihtynyt pihalla ilman pakottamista. Ei oo vissiin bylly enää niin jäässä.. ;D

    Terkkuja ja rapsutuksia teidän kolmikolle! <3<3<3

    niNni: sanon ihan pienellä äänellä kuiskaten, että tilanne näyttää jo hyvältä. *koputtaa raivoisasti puuta* (Tosin, eräs miesimmeinen halajaa koko ajan antaa pieniä makupaloja..)

    VastaaPoista
  9. Voi tyttökultia! :/

    Jyskyllä oli kerran kunnon ripuli, molemmista päistä tuli kaikki ruoka ja neste samantien ulos. Annoin sille lopulta sitä vihreää juomaveteen sekoitettavaa jauhetta, kun ei mikään muu auttanut. Muistaakseni epäilin sen tulleen kanasta. Jysky kun söi enimmäkseen nappularuokaa kuivana.

    Jälkiä tästä taudista sain siivoilla vielä pitkään mm. cd-levyjen alapinnoilta ym. :P

    Hyvää ystävänpäivää <3

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  10. Hei!

    Olisko ollut kaoliini se "savivalmiste"? Meillä Hilja räpsäytti ripulille heti kasvattajalta tultua. Pidettiin plöröä pari päivää ja sitten lääkäriin. Lääkäri kirjoitti tuota kaoliinia, siinä taisi olla myös pektiiniä mukana. Ihan oli toimivaa.

    Tyyne:" Meillä oli tänään ihan mahtavan jännä ilta! Ekaks mummo romahdutti yläkerrassa pojan kirjahyllyn ja se kuulosti ihan maanjäristykseltä, ja sit Meri yrjös possun luun keittiön matolle. Matolle eikä lattialle, koska matolla pitää tassut paremmin kun ykää. Lattialla liukuu ikävästi."

    Meri: " Juu, mä ykäsin, eikä mami ollu ilahtunu. Mut ainakin se tuli pikanopeesti yläkerrasta alas, kun kuuli mun kutsuvan ykä-äänen!"

    Hilja: " Jos Meri ei olis yrjönny, me oltais kaikki saatu syödä ne luut loppuun asti. Meri on ilonpilaaja!"

    Hyvää ystävänpäivää!

    t. 3 shelttiä ja mami

    VastaaPoista
  11. Koiratäti: tämä päivä on mennyt tytöillä ilman yökkimistä. Toivotaan, että jatkuu yhtä hyvin! :)

    Rosa-mummulla oli myös aikoinaan juuri tuollainen ripuli/yökkötauti kuin Jysky-parallakin. :/ Molemmista päistä tuli vedetkin ulos kuin suorasta putkesta. Antibiooteilla ja pahoinvointilääkkeellä se lopulta tokeni.

    Jyskyn kokoisella koiralla ne oksennuksetkin oli juu varmaan aikamoisia satseja.. :o

    3 shelttiä ja mami: täytyykin googlettaa tuo kaoliini. Kiitos vinkistä! :)

    Oho, onpas teillä tosiaan sattunut ja tapahtunut! Maanjäristyksiä ja mega-yrjöjä, hitsi! ;D Hyvä pointti Tyyneltä ja Meriltä toi matolle yrjöäminen.. :DD

    VastaaPoista
  12. Ihanaa ystävänpäivää teille ihanaiset!

    VastaaPoista
  13. Myskyliini: KIITOS ja samoin! <3

    VastaaPoista
  14. Hyvää Ystävänpäivää myös teille<3 :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü