perjantai 8. kesäkuuta 2012

Ruokaperjantai

Taas kerran tuli todettua, kuinka paljon iloa ja hyötyä tästä bloggaamisesta on. Kiitos jälleen kommenteista edelliseen postaukseen! Sain siiliasiaan ihan uutta näkökulmaa, kun muistutitte siitä, että siilithän tosiaan pitävät käärmeet loitolla. Arvaatte varmaan, että kuljetan pihasta pois todella paljon mieluummin useita siilejä kuin yhtäkään käärmettä. Yök! Ajatuskin puistattaa! (Vannomatta silti paras - en lupaa, ettenkö koskaan enää palaisi tähän siiliaiheeseen, mutta juuri nyt pahin vöyhkä on laantunut. ;D)



Siilit vs. ihmiset 6 - 0

No sitten, päivän varsinaiseen aiheeseen eli tietenkin ruokaan. Ajattelin kertoa tänään muutamasta kasvislisukkeesta, joita teemme usein grillissä. Tosin, meillä olisi itse asiassa uuden grillin osto edessä. Vanha on palvellut jo kunnioitettavat 13 vuotta, mutta nyt se alkaa vedellä viimeisiään. Kesällä meillä grillataan tosi usein eli grilli on kovassa käytössä. Mies on meillä grillimestari, niin kuin varmaan aika monessa perheessä. Minä kyllä esivalmistelen tuotteet valmiiksi grillausta varten. Toivottavasti ette ole jo ihan kyllästyneitä parsaohjeisiin. Grillattu parsa on vaan tosi helppo ja hyvä lisuke, kannattaa kokeilla!


Grillattua parsaa kinkulla ja ilman:

- nippu tuoretta vihreää parsaa
- oliiviöljyä (sitruunalla maustettu sopii erityisen hyvin)
- (sormi)suolaa (itse käytin tässäkin sitruunalla maustettua)
- mustapippuria myllystä
- muutama siivu ilmakuivattua kinkkua esim. prosciutto





1. Leikkaa tai taita parsojen päistä muutama sentti puisevaa varsiosaa pois. Kuori ohuelti nupusta alaspäin. Suomalaista vihreää parsaa ei tarvitse kuoria ollenkaan.




2. Kuivaa parsat talouspaperilla ja voitele kauttaaltaan oliiviöljyllä käyttäen apuna esim. pullasutia.




3. Ripottele parsojen pinnalle (sormi)suolaa ja mustapippuria.



4. Parsat voi halutessaan kääriä myös ilmakuivattuun kinkkuun esim. prosciuttoon. Tällöin suolaa ei tarvita ja vain parsojen nuput kannattaa öljytä.




5. Grillaa parsoja n. kaksi minuuttia per puoli ja tarjoile heti.





Tällä kertaa miehelle oli grillissä myös entrecôte-pihvi..




.. ja minulle lohta. Loraus hollandaisea vielä parsojen päälle ja herkkuateria on valmis.





Tykkään kovasti täytetyistä herkkusienistä. Olen vuosien saatossa kehitellyt tosi helpon, mutta myös herkullisen tavan tehdä herkkusieniä grillissä.


Täytetyt herkkusienet:

- parisataa grammaa tuoreita herkkusieniä
- ½ - 1 purkki Crème Bonjour Cuisine pippurisekoitus (myös muut maut käy)
- juustoraastetta




1. Harjaa sienistä mahdollinen multa pois ja poista sienien jalka taittamalla.

2. Voitele grillin kestävä alusta kevyesti öljyllä ja lado sienien lakit alustalle.

3. Laita lakkeihin vuoron perään Crème Bonjouria ja juustoraastetta. Ei haittaa, vaikka täytettä pursuaa yli. Grillatessa täytteestä muodostuu maukas kastike esim. pihville tai perunalle.




4. Grillaa sieniä keskilämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hiukan väriä. 





Seuraava paistos on itsessään jo maukas kasvisruoka, mutta sopii myös tarjottavaksi esim. pihvin tai makkaran lisukkeena.


Feta-kasvispaistos:

- 1 - 2 (puna)sipulia
-  pari (suippo)paprikaa
- n. neljä tomaattia
- purkillinen fetajuustokuutioita öljyssä
(- pari rkl kapriksia)
(- muutama kynsi valkosipulia)
- 2 rkl tummaa balsamicoa
- sokeria
- mustapippuria
- chilijauhetta
- yrttejä maun mukaan




1. Kuori sipuli ja leikkaa paloiksi.

2. Leikkaa myös paprikat ja tomaatit lohkoiksi ja asettele kasvikset grillin kestävälle alustalle.




3. Nostele fetakuutiot (tai salaattijuustokuutiot vai mitä ne nyt nykyään on) purkista lusikalla kasvisten päälle. Juuston öljymarinadia saa tulla mukana muutaman ruokalusikallisen verran. Lisää halutessasi pari ruokalusikallista balsamicoa ja ripaus sokeria.

4. Lisää päälle makusi mukaan kapriksia, valkosipulia, mustapippuria ja/tai yrttejä. 




5. Grillaa keskilämmöllä n. 15 min tai kunnes kasvikset näyttävät kypsiltä ja juustopalat ovat saaneet pikkuisen väriä.


En muistanut ottaa kuvaa valmiista paistoksesta kuin vasta lautasella. Taisi olla kova nälkä.. ;D


Sellaisia lisukkeita tällä kertaa.


~~~


Aika usein, kun naputtelen postausta koirat joko lepäilevät tai leikkivät tässä ihan vieressä. Tänään piti oikein ottaa kamera esiin, kun tytöt innostuivat painimaan niin hauskasti.





Pieni huilitauko..




.. ja taas jatkuu -








Yhtä mukavaa menoa toivon teillekin tulevaan viikonloppuun! Ü


10 kommenttia:

  1. Namskis! Vielä, kun tekis jostain grillin. Ja pihan, jossa grillailla.
    No, huomenna mä saan piffiä, grillattuna... joko mä muistin kehuta, että mulla on vapaaVAPAA viikonloppu?? ;DD

    Mukavaa weekendiä teitille!

    VastaaPoista
  2. Se, että miehet niin mielellään grillaavat ja ovat niitä arvonsa tuntevia grillimestareita, on varmaan peräisin miehen roolista tässä maailmassa. Aikoinaan miehet kaatoivat villisikoja ja raahasivat ne kotiluolalle ja se oli jo silloin miehen tehtävä laittaa kaadettu eläin vartaaseen paistumaan. Vaan aivan liian helpolla pääsevät nykyajan miehet, vaimo kantaa kaupan muovikassissa kotiin valmiiksi paloitellut grillilihat ja sitten nämä urokset grillihaarukka sojossa tekevät sitä, mitä miehet jo aikojen alusta geeneissään kantavat eli valmistavat saaliista perheelleen apetta...
    Kivoja lisukkeita olet laittanut esille ja parsahan on tämän vuodenajan vihannes eli ihan hyvä on juuri sellaisia reseptejä esitellä.

    VastaaPoista
  3. Tosi hyviä grilliohjeita kuin myös toi fetakasvis-paistos! Kiitos ja hyvät viikonloput! :)

    VastaaPoista
  4. Titta: kuule, unohdin mainita postuksessa, mutta noita kaikkia voi tietysti hyvin tehdä myös uunissa.

    Ihanaa, superia, parasta viikonloppua sulle ihanainen! <3 Nauti joka hetkestä!

    HooPee: no juu, hyvin analysoit, juuri noinhan se menee. Komppaan myös sanojasi siitä, että nykymiehet pääsee grillauksessa aikas helpolla.;)

    JOnna: kiva kuulla - kiitos! :) Mukavaa viikonloppua myös sinne!

    VastaaPoista
  5. Mitä painimiseen tulee, viikonloppua on aloiteltu samalla tavalla :) Vähän veti mietteliääksi painivat poikaset, kun kerroin, että kaksi koiraTYTTÖÄ painii paraikaa tuolla blogimaailmassa.

    Kulinaristinen alku viikonlopulle on hieman yksinkertaisempi kuin sinulla... Tosin me olemme Bassen kanssa massutelleet herkkuja, joista voinkin kertoa blogissa, kun muuta postattavaa ei nyt juuri ole :)

    Iloista viikonloppua teillekin sinne, pusumeri tytöille ja aurinkoa sinulle!

    VastaaPoista
  6. Mai: uu-u, no ihan varppina oli AaBee innoissaan, kun kerroit tyttöpainista! :D:D

    NAM, mitä herkkuja teillä on Bassen kanssa ollut! Arttu-pieni pedin varaaja jäi sitten ihan ilman, hitsi.. ;D

    Pusumeri - mistä sä keksit näitä ilmauksia? <3 Lähetän sulle takas halimeren ja poitsuille nenäpusuja! <3<3<3

    VastaaPoista
  7. Osui ja Upposi!

    Nämä menevät muistiin - olen taas heinäkuussa vuokramökillä kaksi viikkoa ja silloin vain ja ainostaan grillaan + teen salaatteja.

    VastaaPoista
  8. Kaunis Nelli: hieno homma, että makumaailma natsas! :)

    Hyvältä kuulostaa teikäläisen lomamenuu, good for you! <3

    VastaaPoista
  9. Kyllä natsas makumaailma tännekin. Lohta laitoinkin hiljattain uunissa, mutta eilen syötiin paistettuja silakoita ja savustetut siiat odottaa jääkaapissa. Mä tykkään niin parsasta kuin herkkusienistäkin (meillä: paskatatteja, miehen nimitys). Täytettyjä sieniä teenkin toisinaan uunissa.

    Ai sä laitat kasviksia noin tuollaisessa avokipassa, me ollaan yleensä tehty nyyttejä. Täytyykin kokeilla ens kerralla laittaa ne noin kun sinäkin.

    Ihanat tytöt painimassa :)
    rapsutukset heille!

    VastaaPoista
  10. Ellieli: oi, savusiika on munkin herkkua. Silakoista taas en oo oppinut tykkäämään. Mua häiritsee ne ruodot. Eikö oo neitimäistä? :D

    Avokipassa kasviksiin tulee enemmän sitä "grillin makua". Sillon saa tosin olla vähän tarkempana, ettei kasvikset pääse kuivumaan, kun neste haihtuu, toisin kuin nyytissä.

    Tytöt on kyllä hauskoja, kun tykkäävät painia ja muutenkin leikkiä keskenään.

    Terkkuja sinne teille kovasti ja Ellille paljon pusuja! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü