perjantai 18. tammikuuta 2013

Ruokaperjantai - tomaatti-vuohenjuustopiirakka ja persikka-rahkapiirakka

Tällä viikolla olen ollut todella iloinen siitä, että tulin aloittaneeksi ruokaohjeiden tallentamisen tänne blogiin. Minä en nimittäin ole mikään järjestelmällinen ihminen (kuinka yllättävää!) Reseptejä olen säilyttänyt tähän asti mille sattuu lippulappusille kirjoitettuna ja lippuset sitten sekasotkuna peltirasiassa. Lappusia kun on kertynyt aika paljon, niin halumaansa reseptiä ei aina löydä, vaikka kuinka kävisi laatikkoa läpi. Olisin nimittäin halunnut tehdä pitkästä aikaa kylmäsavulohipiirakkaa ihan tietyllä ohjeella, jota en löydä, en sitten millään. Enkä löydä myöskään ananas-rahkapiirakan ohjetta. Niinpä olen tosi iloinen, että ainakin osa resepteistä on tallentunut ja tallentuu tänne blogiin. Savulohipiirakan sijaan kokeilin tehdä tomaatti-vuohenjuustopiirakkaa, josta tuli ihan hyvää, mutta eihän se tietysti savulohipiirakkaa ollut.


Tomaatti-vuohenjuustopiirakka:

- valmis piirakkapohja (tai vastaava itse tehty)
- 1 pötkö vuohenjuustoa (200 g)
- 2 - 2,5 dl kermaa/ruokakermaa/1,5 dl kermaa + 1dl maitoa
- 3 kananmunaa
- 100 g maustettua tuorejuustoa (esim. vuohenjuusto tai valkosipuli)
- kourallinen raastettua parmesaania tai muuta voimakasta juustoa
- rouhittua mustapippuria
- suolaa
- rasiallinen pikkutomaatteja
- tuoretta timjamia tai basilikaa
- parmesaaniraastetta piirakan päälle




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Taputtele sulanut piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja esipaista 10 min.

3. Tee vuohenjuustopötköstä ohuita viipaleita ja asettele viipaleet esipaistetun pohjan päälle.




4. Sekoita kulhossa kerma, kananmunat, tuorejuusto, juustoraaste ja mustapippuri. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Kaada seos piirakkavuokaan. Revi seoksen päälle tuoretta timjamia tai basilikaa.

5. Huuhtele ja puolita pikkutomaatit. Asettele puolikkaat tasaisesti piirakkavuokaan. Raasta päälle vielä vähän parmesaania.




6. Paista uunin alatasossa n. 20 - 25 min. tai kunnes piirakan pinta on saanut kauniin värin. Tarjoa vähän jäähtyneenä vihersalaatin kera.




Koska en löytänyt myöskään ananas-rahkapiirakan ohjetta, päätin tehdä persikkaisen version. Siitä tulikin oikein hyvää ja varsinkin mies, joka rakastaa rahkaa, piti siitä kovasti.


Persikka-rahkapiirakka:

- valmis muropohja tai vastaava itse tehty
- 1 tölkki säilykepersikoita (itse tykkään noista Del Monten valmiista siivuista mehussa)
- 500 g maitorahkaa
- 1,5 dl kermaa
- 1 kananmuna
- 1 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 rkl sitruunamehua




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Taputtele sulanut murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja levitä pohjalle valutetut persikkasiivut.




3. Sekoita kulhossa rahka, kerma, kananmuna, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Kaada seos persikoiden päälle.




4. Paista piirasta uunin keskitasolla n. 30 - 40 min, kunnes rahkaseos on hyytynyt kunnolla ja pinta on saanut vähän väriä.





~~~



Minä ja tytöt (eli parturoitu Rilla ja parturoimaton Peppi) toivottelemme kaikille -




12 kommenttia:

  1. Vitsit, molemmat näyttää niin herkuilta, et tekis heti mieli kokeilla. Kyllä kai mozzarellakin käy vuohenjuuston sijaan. Aikoinaanhan mun isotäti teki kutunjuustoa (=vuohenjuusto) ja nam mitä herkkua se olikaan. Hänellähän oli mun lapsuudessani vielä kuttuja.

    Kuinkas isoja nuo sun vuoat on? Mä kun teen yleensä aina uunipellillisen, niin osais vähän soveltaa. Siis tuota kermaako ei rahkapiirakassa vatkata, vaan kaikki sevotetaan keskenään?

    Siinä ne tytöt on niin nätteinä että!
    Rentouttavaa viikonloppua myös teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo itse tehny just tollasta piirakkaa koskaan mozzarellasta, mutta sillähän se selviää, kun kokeilee. Kantsiskohan mozzarella ehkä leikata kuutioksi ja sekoittaa suoraan sen kerma-munaseoksen joukkoon? :) Oi, juustoa omista vuohista - NAM!! :P

      Noi on niitä Teema-sarjan vuokia, koko 24x32 cm. Noi vastaa tilavuudeltaan aika hyvin sellaista ihan perus pyöreetä piirakkavuokaa.

      Rahkapiirakan täytteet vaan sekoitin kaikki keskenään, en sen kummemmin vatkannut.

      Terkkuja sinne ja Ellille suukkoja! <3

      Poista
    2. Sellasta tulin vielä kertomaan, että justiinsa tein tuota persikkapiirakkaa ja voi mahoton kun on herkkua, jopa isäntä tykkäsi :) Ite tein siis pohjan, mulla kun ei nuo valmispohjasta tehdyt tahdo onnistua. Sellanen moka siinä kävi, että pistin pojan sekoittamaan ne ainekset ja sitruunan puutteessa linkosin hänelle yhden appelsiinin. Hän olikin kipannut kaikki mehut siihen, vaikka käskin katsoa tulostamastani ohjeesta paljonko aineksia tulee.

      On mullakin varmaan yksi tuonkokoinen Teema-vuoka, oon vaan pitänyt sitä lähinnä kinkkuvatina. Tällä kertaa tein piirakan ihan vaan pyöreänmalliseen vuokaan. Olisin muuten tehnyt tuon toisenkin, mutta en ehtinyt. Joku toinen kerta sitten :)

      Poista
    3. Oi, appelsiinimehu sopii tuohon varmaan tosi hyvin, nam! Muutenkin, kun rahkaa on noin paljon, niin se "kestää" kyllä isommankin määrän nestettä. Eli pojan "moka" todennäköisesti teki piirakasta vaan entistä parempaa.

      Juu, mä luulen, että monikaan ei ajattele tuota Teema-vatia piirakkavuokana. Mun tulee aika usein käytettyä noita piirakkavuokina. Esim. kahvipöydässä vievät vähemmän tilaa vierekkäin kun kaksi pyöreetä vuokaa. Ja mahtuu meillä helpommin myös jääkaappiin.

      Poista
  2. Oi kun ihana tuo uusi talvinen banneri! Rentoa viikonloppua teille sinne. Me mennään taas tukka putkella. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Ai, siellä pitää kiirettä? Koittakaahan välillä rentoillakin!

      Poista
  3. Onpa kiva, että sulla on oma resptikirja netissä :)
    Hrrrr... onko Rilla pärjännyt uudessa kampauksessaan, täällä nimittäin on jo 23 astetta pakkasta! Bassen "ruokkoaminen" on sen vuoksi siirretty odottamaan maaliskuun alkua. Jos silloin vielä löytyy joku trimmaaja, joka suostuu ottamaan lattiamopin vastaan ;)

    Katselin reseptisi kuvia ja kovasti tekis mieli molempia piirakoita :) Pakastimessa olisi valmistaikinoitakin sopivasti...

    Ihanaa viikonloppua teille ja SIISTEILLE tyttösille (Peppi ei näyttäis kaipaaavnkaan mitään kampaajakäyntiä :)
    Terkuin Mai + AB

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano! Paljon kätevämpi kun se reseptiloota. ;D

      Samat pakkaslukemat täällä eikä tää mamma tykkää yhtään! Rilla tarkenee hyvin, mutta entäs Peppi-Palelija!?!

      Ilman muuta pistät piirakat tulemaan. Hyviä oli molemmat! :P

      Kiitos kovasti ja samoin sinne, ihqua viikonloppua teille kaikille! <3

      Poista
  4. Pellillinen piirakkaa... hmm... just ja just riittää su-iltaan asti, jos tänään tekee. Kyllä näyttää persikkapiirakka herkulliselta.

    Kokeilepa muuten joskus korvata rahkan tai kermaviilin turkkilaisella jogurtilla. Tulee ehkä jopa vähän parempaa. Makuasia.

    Mukavaa ja maistuvaa viikonloppua!

    ps. eka laskiaispullat jo tehty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persikka on pehmeämmän makuista kuin ananas. Molemmat hyviä kyllä.

      Hei, hyvä idea! Kokeilen ilman muuta - kiitos vinkistä! :)

      Kiitos ja samoin sinne! <3

      PS. NAM - laskiaispullia!!! :P

      Poista
  5. Jummi jammi kun näyttää hyvältä. - Manta
    Mulla on samanlainen villapaita ku tuolla Mäyriksellä! - Elvis-boston

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellouta ja kiva, kun kommentoitte! :)

      Manta: hyviä olivat! :P
      Elvis: wau - olisittekin hauska näky maastonakin kanssa, kun kulkisitte vierekkäin matchy-matchy villapaidoissa. ;D

      Poista

Kiitos kommentista! Ü