perjantai 15. maaliskuuta 2013

Ruokaperjantai - brie-juustosalaatti ja tosi hyvä pannari


Ostin pitkästä aikaa muutaman granaattiomenan. Niiden kuorimisesta löytyy postaus täältä. Käytän yleensä ainakin osan siemenistä salaattien koristeeksi ja makua tuomaan. Tällä kertaa salaattiin päätyi myös brie-juustoa ja viinirypäleitä.


Brie-juustosalaatti granaattiomenan siemenillä höystettynä:

- paria eri salaattia, esim. romainea ja rucolaa
- keltaista paprikaa
- syöntikypsä avocado + limen tai sitruunan mehua
- viinirypäleitä
- granaattiomenan siemeniä
- brie-juustoa
(- pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä paahdettuna, itse ei laittanut tällä kertaa)

Kastikkeeseen:

- 4 rkl hyvää oliiviöljyä
- 1 rkl balsamicoa
- 2 tl limen tai sitruunan mehua
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- ripaus sormisuolaa ja mustapippuria





1. Poista siemenet granaattiomenasta.

2. Revi salaatit suupalan kokoisiksi paloiksi joko kulhoon tai suoraan lautaselle.

3. Halkaise avocado ja poista kivi. Purista avocadon puolikkaille limen (tai sitruunan) mehua ja viipaloi hedelmäliha ensin kuoressa ja kaavi palat salaatin päälle.

4. Pese paprika ja viinirypäleet. Lisää salaattiin paprika suikaloituna ja viinirypäleet puolitettuina.




5. Pilko brie-juusto paloiksi ja lisää salaattiin.

6. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä.

7. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin esim. maidonvaahdottajalla. Lusikoi kastike salaatin päälle tai tarjoile erikseen.




8. Nauti salaatti vaikkapa rapean patongin kera.




Meillä syödään useimmiten pannulla paistettuja amerikkalaisia pannukakkuja, mutta välillä tekee mieli perisuomalaista uunipannaria. Minulta on vaan puuttunut sellainen todella hyvä pannariresepti. Googlaamallakaan en ole löytänyt mielestäni. Mikä idea on esim tämän, monien hehkuttaman, ohjeen sokerimäärässä? Ainakin silloin, jos pannarin kanssa syödään hilloa, niin lopputulos lienee aikas makea. 

 Nyt kuitenkin pitää tallentaa tänne blogiinkin ihan loistavasti onnistuneen pannukakun ohje. Yhdistelin sen ainakin kolmesta tai neljästä nettiohjeesta ja lopputulosta kehui jopa mieheni spontaanisti. Ja se, jos mikä, on hyvin onnistuneen ruuan merkki! Pannarista tuli ihanan pehmeää ja juuri sopivan paksuista. Taisin onnistua sattumalta myös paistoajan suhteen täydellisesti - en paistanut liikaa, mutta kuitenkin tarpeeksi.


Uunipellillinen tosi hyvää pannaria:

- litra (kevyt)maitoa
- 3 kananmunaa
- 3/4 dl juoksevaa margariinia 
- 4½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl ohrajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 2 rkl sokeria
(- 2 tl vaniljasokeria)




1. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito ja margariini.

2. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää jauhoseos vähitellen munamaitoseokseen.

3. Anna taikinan turvota parikymmentä minuuttia.

4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200°:ssa uunin keskitasolla n. 25 - 30 min. kunnes pannukakun pinta on kauniin vaaleanruskea.




5. Tarjoa hillon, marjojen, jäätelön, kermavaahdon, tms. kanssa.





~~~



Yhtenä päivänä takapihalla kyhjötti ihan oikea pääsiäispupu. 




Siitä voi päätellä, että takapihan aidat eivät ole tällä hetkellä ollenkaan koiranpitäviä. Siispä ulkoilemme etupihalla siihen asti, kun tämä aina vaan jatkuva talvi joskus suvaitsee päättyä..






Vauhdikasta viikonloppua kaikille!


9 kommenttia:

  1. Salaatille iso hurraa-huuto! Romainesalaatti on jees ja perussalaatinkastike riittää. Avocadoa yms. Maistuis siis mullekin.

    Sitten pannariasiaa. Mieheni on näin talvi- ja leivinuunin lämmitysaikaan erikoistunut pannareihin ja meillä tehdään pannarit aina noin-mitoilla, eikä siltikään teossa voi epäonnistua. Tässä siis meidän perheen "perinneresepti" keskikokoiselle pellille:

    8 dl maitoa
    2-3 munaa (riippuu kananmunien koosta)
    4 dl jauhoja
    jonkun verran sokeria
    jonkun verran rypsiöljyä

    Sekoitetaan kaikki ja sillä siisti.

    Voidellaan pelti voilla ja laitetaan pannari suoraan pellille, ei siis mitään leivinpapereita. Näin saadaan rapsakka pannari.

    Oikein kivaa viikonloppua, maaliskuuta ja pääsiäistä. Huomenna lähdetään down under.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romaine on munkin yksi suosikki, ihanan rapeaa.

      Mä arvasin, että sulta löytyy hyvä ohje myös pannarille. :) Mun yhden kaverin äiti teki aikoinaan just tollasta pannaria, josta tuli rapeeta. Se oli myös tosi hyvää, mutta itse tykkään eniten pehmeästä pannarista. Makuasioita. :)

      Ihan mahtavaa reissua teille, WAU!! Mun ikiaikainen haave on päästä joskus Aussilaan. Odotan jo innolla matkapostauksia. ;)

      Poista
  2. Ei, ei, ei... tuossa tuo salaattiannos kököttää ihan käden ulottuvilla, houkuttelevana! Siis tälle pastavieroksujalle löytyy ruokaperjantaista nyt todellinen herkku :) Puhumattakaan tuosta pannarista, joka myös ilkkuu höysteineen haukkaamaan perjantain kunniaksi ison palan ;)

    Onpas hyvä, että pupu kävi ilmoittamassa, että siellä on jossakin läpikulkumahdollisuus. Ihan kohta lumet sulaa ja aidankin heikot kohdat paljastuu korjattaviksi.

    Mainiota viikonloppua, "pikkutytöille" paljon terkkuja pojanviikareilta! >(Jotka barfasivat eilen illalla tunnin verran häränhäntäpaloja... siis kyllä niissä on tosi kova luu, kun vastaavan kokoinen rustoluu menisi viidessä minuutissa!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, pastanvieroksuja. ;D Niinhän se tosiaan olikin, että sinä et lämpene pastaruuille. Toisin kuin meikäläinen.. :D

      Juu, takapihan aidat on madaltuneet melkoisesti valtavien lumimäärien johdosta. Etupihalla on sen verran lyhyt pätkä verkkoaitaa, että ollaan jaksettu pitää sen vierusta lumettomana. Takapihalle palaamme siis vasta, jos kevät ihan oikeasti vielä joskus tulee.. Siihen asti siellä saa "laiduntaa" vaikkapa pupuset ja tipuset (lue: fasaanit ;)).

      Kiitos ja samoin sinne -ihqua viikonloppua! <3 Täällä on puuhasteltu samaisten hännän pätkien parissa.. ;)

      Poista
  3. Meillä töissä hehkuttivat jokin aika sitten Hesarissa ollutta pannariohjetta. Siihen kuulemma tulee täysmaitoa ja voita. Ei mitään laihduttajan ruokaa sellainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, täytyypä googlata sekin, jos löytyy. Kiitos vinkistä! :)

      Kivaa viikonloppua sinne ja Nellille suukkoja! <3

      Poista
  4. Annamari, sinun ruokaperjantaita on suuri ilo käydä kurkkimassa. Pannarit saa jäädä johonkin harmaan tulevaisuuteen, mutta salaatti kelpaa kyllä. Josko jaksaisi aineet ostella:) Ja njamm, granaattiomenat ovat olleet jo jonkin vuoden suurta herkkuani. Tyttäreni tutustutti minut tähän hedelmään. Minä juntti en ehkä kolme vuotta sitten muuta kuin juuri ja juuri tunnistanut kyseistä omppua. Tosin yksi tuttavani oli vain kuorinut punaisen kuoren pois ja syönyt ja sanoi, että olipa karvas. En osta enää koskaan. Kannattaisi vähän ottaa selvää, jos tutustuu uuteen vihannekseen tai hedelmään, että mikä on se osa joka syödään:) Mukavaa viikonloppua, M-L ja Ossi joka lähettää tytöille pusuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos M-L, olipas kivasti sanottu! :)))

      Granaattiomenat on kyllä niin herkkua! Pistelin tässä yksi aamu ihan sellaisenaan menemään varmaan puolentoista hedelmän siemenet. Oli jotenkin ihanan raikkaita jääkaappikylminä.

      Mieskin aina välillä kysyy, että missä se granaattiomenan hedelmäosuus on? Kun ei voi tajuta, että siellä kuoren alla on syötävää vain ne siemenet. :D

      En muista tarkkaan, milloin itse ostin Suomessa ensimmäisen kerran granaattiomenoita. Ei siitä kuitenkaan ihan hirmuisen montaa vuotta ole. Ulkomailla monessa paikassa myydään niitä siemeniä valmiiksi perattuna.

      Mukavaa viikonloppua teidän laumalle ja Ossikalle suukkoja! <3

      Poista
  5. Namsk !!! Ja pannari ihan kuin äiteen pannaria. Mahtaisko onnistuu noin hyvin gluteenittomista? En oo kertaakaan kokeillu. Salaatti ihan sairaan hyvän näköstä. (lue näppäimistö menossa tärviölle kuolasta).

    Mä olen vipannu lunta aidan yli, tehny vaikka mitä että vähenis pihasta. Ja nythän ne uhkaa, että lisää vielä sataa. Mun lumisadekestävyys on nolla. Oon niin hitsin väsyny jo tähän talveen. Ärrrggsss.
    Iso hali Rilalle, Pepille ja sulle täältä nuupahtaneesta Essilästä.
    Jos vois, niin hautautuis vällyihin ja nousis vasta toukokuussa kattomaan miltä maailma näyttää....huoh !!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü