perjantai 22. maaliskuuta 2013

Ruokaperjantai - munakoisorullat ja suklaiset mokkapalat

Joskus kauan sitten opiskeluakaan löysin kerran Anna -lehdestä mielenkiintoisen munakoisorullien ohjeen. Muistan vieläkin, kuinka kävin ostamassa tarvittavia juttuja Stockan Herkusta. Mm. pinjansiemeniä taisin silloin ostaa ensimmäisen kerran elämässäni. Kokkailtiin yhdessä bestiksen kanssa ja ruuasta tuli tosi herkullista. Mutta, mutta - ohje hävisi sen ensikokeilun jälkeen, enkä ole löytänyt juuri sitä samaa enää uudestaan. Pari viikkoa sitten päätin vihdoin niellä tappioni (eihän siinä kovin montaa kymmentä vuotta mennytkään..) ja yritin muistelemalla sekä erilaisia nettiohjeita yhdistelemällä saada aikaan mahdollisimman tarkan kopion alkuperäisestä. Alkuperäistä siitä ei silti tullut, mutta ihan kelpo ruokaa kyllä.


Mozzarellatäytteiset munakoisorullat:

- pari munakoisoa + suolaa itkettämistä varten
- pari rkl hyvää oliiviöljyä
(- puoli purkkia pestoa)
- 2 - 3 palloa mozzarellaa
- tuoretta basilikaa
- n. 5 dl tomaattikastiketta, joko valmista tai esim. tämän ohjeen mukaan tehtyä
- pinjansiemeniä
- parmesaania




1. Leikkaa munakoisot pitkittäin hyvin ohuiksi siivuiksi ja ripottele siivujen molemmille puolille reilusti suolaa. Jätä itkemään ainakin vartiksi.




2. Huuhtele munakoisosiivut huolellisesti kylmän veden alla ja kuivaa. Voitele siivut kevyesti oliiviöljyllä molemmin puolin ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa 250°:ssa grillivastuksen alla n. 5 min. Pinta saa saada hiukan väriä.





3. Voitele uunivuoka kevyesti oliiviöljyllä. Siivuta mozzarellapallot ja paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Varo polttamasta!




4. Itse sivelin munakoisoviipaleiille ohuelti pestoa, mutta sen voi hyvin jättää myös pois. Laita jokaisen munakoisosiivun päälle pala mozzarellaa ja basilikan lehti. Käännä rullalle ja lado rullat (kirjoitin ensin "rillat", hih) uunivuoan pohjalle yhteen tasoon.





5. Ripotelle rullien päälle haluamasi määrä pinjansiemeniä ja lusikoi vuokaan tomaattikastiketta niin, että rullat peittyvät juuri ja juuri. Revi pinnalle vielä runsaasti tuoretta basilikaa. 





6. Paista 175°:ssa uunin keskitasossa n. 45 min. Ota sitten vuoka pois uunista ja lisää päälle juustoa. Voit laittaa joko mozzarellaa tai parmesaania tai molempia, niin kuin minä (suuri juustojen ystävä) tein. Jatka paistamista vielä n. 10 - 15 min. tai kunnes juusto on saanut sopivasti väriä.





7. Paistos maistuu parhaalta hiukan jäähtyneenä ja sen seurana kannattaa tarjota raikasta salaattia. Sopisi varmasti myös jonkun liharuuan lisukkeeksi. 




Aikun blogissa oli vähän aikaa sitten herkullisen kuuloinen versio mokkapaloista. Tapani mukaan tuunasin vähän ohjetta ja korvasin suurimman osan kaakaojauheesta rouhitulla suklaalla. Tuli muuten tosi suklaista - NAM!


Suklaiset mokkapalat:


Pohja:

- 2 kananmunaa
- 2 dl (ruoko)sokeria
- 150 g juoksevaa/sulatettua margariinia
- 2 dl vahvaa kahvia
- 4½ dl vehnäjauhoja
- 150 g tummaa suklaata rouhittuna
- 1 rkl leivontakaakaota
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria


Kuorrutus:

- 5 rkl margariinia
- 5 rkl vahvaa kahvia
- 4 dl tomusokeria
- 50 g tummaa suklaata
- 1 rkl leivontakaakaota
- 2 tl vaniljasokeria
- koristeluun esim. nonparelleja





1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Keitä tosi vahvaa kahvia esim. Parisien -kahvia suhteessa :1 kuppi vettä 2 mittaa kahvia.

3. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaakao ja vaniljasokeri. Rouhi suklaa.





4. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vaahtoon vähitellen jauhoseos, kahvi ja margariini esim. nuolijalla nostellen. Nostele viimeiseksi joukkoon suklaarouhe.

5. Kaada taikina uunipelille tai esim. Teeman uunivuokaan (koko 24x32 cm). Paista uunin keskitasolla n. 25 min.





6. Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki aineet kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes koostumus on tasaista ja kiiltävää.





7. Levitä kuorrute pohjan päälle ja koristele vaikkapa nonparelleilla.





~~~



Siellä varmaan moni jo tietää minun vaihtuvista "vaiheistani". Viime Ruokaperjantain salaatista lähti liikkeelle oikein totaalinen granaattiomenavaihe. Hamstraan niitä ihan fanaattisesti missä vain näen ja illat pitkät sitten askartelen siemenien irrotuksen parissa. Aikaisemmin käytin siemeniä juurikin salaateissa ja rahkan kanssa, mutta nyt syön siemenet sellaisinaan suoraan purkista. Mieluiten vielä jääkaappikylminä. Heti, jos purkin pohja alkaa pilkottaa, iskee ahdistus ja välitön tarve lähteä hankkimaan lisää granaattiomppuja. Juu tiedän, olen ihan seko. Hitsi.. ;D





Eiköhän tässä tullut taas tarpeeksi paljastuksia tälle erää! Eipä sitten muuta kuin -




8 kommenttia:

  1. Granaattiomenavaihe kuulostaa kuiteski ihan terveelliseltä, toisin kun meikäläisen suuri herkku, juustomaustetut nachot, jotka on suurta innostusta herättävänä vaiheena pysyneet jo huolestuttavan pitkään :D

    Taas näyttää erittäin hyvältä sekä munakoisosapuska että jälkkäri. Kokeiluun, ehdottomasti!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, kieltämättä k e r r a n k i n joku mun vaihe on edes terveellinen!! :D Oih, nachot - niitähän on sitten pakko saada asap! :P

      Kivaa viikonloppua sinne ja Jaltsalle suukkoja! <3

      Poista
  2. Mokkapalat musitan jo varhaisesta lapsuudesta, ihanaa herkkua :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mokkapaloja meilläkin tehtiin jo lapsena. Tämä postaamani ohje on niitä silloisia hurjan paljon suklaisempi. Tykkään molemmista! :P

      Kiitos, samoin sinne! <3

      Poista
  3. Granaattiomenia, njamm. Meitin kaupassa ei ole hetkeen ollut. Onkohan niillä joku sesonkiaika? Tuota munakoisoruokaa tarttee ehdottomasti koklata. Ihanaa viikonloppua teille ja tytöille Ossi-pusuja, M-L ja Ossi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Justiinsa veistelin vesijumpan päälle aikamoisen satsin graanaattiompun siemeniä, NAM! Huomenna täytyy yrittää metsästää niitä taas lisää jostain. Muistelen joskus kuulleeni, että granaattiomppuja on kaupoissa joulun molemmin puolin - HUI! Tarkoittaako se sitä, että niitä ei kohta enää saa, apuaaaaa!! ;D

      Kivaa viikonloppua myös sinne ja Ossi Mossiselle suukkoja! <3

      Poista
  4. Emäntä on syönyt granaattiomenaa viimeksi pari vuotta sitten Espanjassa. :) Pitäisiköhän kurkistaa ensi viikolla ruokakaupassa löytyiskö sieltä noita "pommeja". Munakoisoresepti vaikuttaa herkulliselta, slurps! Sitä voisi jossain vaiheessa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti! Täältä meidän huudeilta Prismasta on saanu aika hyvin ja kohtuuhintaan granaattiomppuja.

      Suloista sunnuntaita sinne ja koissuillecsuukkoja! <3

      Poista

Kiitos kommentista! Ü