Kukkakaali-parsakaaligratiini:
- iso kukkakaali (tai pari pienempää)
- 2 - 3 parsakaalin kukintoa
Juustokastikkeeseen:
(tee puolikas annos, jos tarvitset juustokastiketta pelkästään tähän gratiiniin)
- 25 g voita/margariinia
- 1 dl vehnäjauhoja
- litra kevytmaitoa
- paketti koskenlaskija juustoa (esim. voimakas)
- viherpippureita
- ripaus muskottia
- suolaa
- ½ - 1 dl juustoraastetta gratiinin pinnalle
Huom! Tähän ruokaan voit käyttää kaikki jääkaapissa pyörivät juustonkannikat sekä tuore- ja sulatejuustojen jämät.
1. Lohko kaalit reilunkokoisiin kukintoihin. Parsakaalit voi jättää kokonaisiksi, mutta leikkaa reilu pätkä vartta pois. Voit säästää varret halutessasi sosekeiton tekoon.
2. Höyrytä kukinnot juuri ja juuri kypsiksi, joko höyrykattilassa tai tavallisessa kattilassa niin, että laitat kattilan pohjalle pienen määrän vettä ja pidät kannen kiinni. Aikaa kypsymiseen menee n. 10 min.
3. Tee juustokastike: sulata paksupohjaisessa kattilassa voi ja lisää vehnäjauhot. Sekoita voi-jauhoseosta noin minuutti ja lisää maito koko ajan vispaten. Jatka vispaamista ja anna kastikkeen kiehahtaa niin, että se samalla paksuuntuu. Lisää koskenlaskija palasina ja sekoita kastike tasaiseksi. Mausta suolalla, muskotilla ja rouhitulla viherpippurilla.
4. Asettele kaalikukinnot uunivuokaan ja kauho päälle juustokastike. Ripottele pinnalle juustoraaste.
5. Gratinoi uunissa 225°.ssa n. 15 min tai kunnes gratiinin pinta on saanut hyvän värin.
6. Tarjoa lisukkeena tai sellaisenaan raikkaan salaatin kanssa.
Pinterestissä ja monissa blogeissa on näkynyt kuvia hauskoista vaahtokarkkitikkareista. Kun siskontyttö päätti, että hänen veljensä rippijuhliin tulee myös karkkipöytä, keksin tehdä sinne vaahtokarkkitikkareita. Ne onnistuvat hyvin ja olivat tosi helppoja tehdä. Dippasin puolet valkosuklaaseen ja puolet Fazerin siniseen. Suklaaseen dippaamisen jälkeen pyörittelin vaahtokarkit joko suolapähkinärouheessa, Marianne crushissa tai nonparelleissa. Tikkuina käytin suolatikkuja, mutta hyvin voi käyttää myös grillitikkuja, pillejä, tms.
Vaahtokarkkitikkarit:
- isoja vaahtokarkkeja
- suklaata dippausta varten
- (suola)pähkinärouhetta, karkkicrushia, nonparelleja, tms.
- tikkuja esim. suolatikkuja
1. Leikkaa vaahtokarkkeihin toiseen päähän kolo tikulle esim. saksilla.
2. Jos haluat käyttää suolapähkinärouhetta, rouhi suolapähkinät esim. blenderissä.
3. Sulata suklaa(t) mikrossa. Ohje täällä.
4. Saat tikun pysymään hyvin kiinni pitämällä vaahtokarkkeja tikkuineen pakastimessa n. 5 min. Koska itse käytin tikkuina syötäviä suolatikkuja, dippasin tikut suklaaseen ennen vaahtokarkkiin kiinnittämistä. Hyvin pysyivät!
5. Dippaa vaahtokarkin toinen pää sulaan suklaaseen ja pyörittele heti sen jälkeen haluamassasi rouheessa tai nonparelleissa. Pyörittely käy helpoiten niin, että laitat kaikki erilaiset rouheet omille lautasilleen.
6. Säilytystä ja/tai kuljetusta varten voit laittaa tikkarit jähmettymään alassuin lautaselle tai vadille. Varsinkin näin kesällä valmiit tikkarit kannattaa säilyttää tarjoiluun asti jääkaapissa.
7. Voit tehdä vaahtokarkit myös ilman tikkua dippaamalla vaahtokarkin molemmat päät ensin suklaaseen ja sitten rouheeseen.
8. Laita tikkarit tarjolle esim. laseihin tai täytä maljakko/vati/ruukku vaikkapa sokerilla ja tökkää tikut siihen.
Kuvat |
~~~
Tähän loppuun laitan vielä muutaman ajankohtaisen biisisuosikin, joita on tullut tänä kesänä kuunneltua.
Kotimaista kesäpoppia - ou jeah!
Eipä sitten muuta kuin -
Postaus on ajastettu.
Ooh, taas resepti juuri "miu mau mukkaa" kukkakaaliparsakaaligratiini, ah, juustoa ja kasviksia, hienostunut yhdistelmä, helppo ohje, ei kun kokeilemaan! Meiltä ei kyllä löydy kaapista mitään juustokannikoita, juustot syödään aina kaikki pois kannikoita myöden, mutta sehän ei ole ongelma, kaupasta saa...
VastaaPoistaIhania noi tikkarit! :) Ja kiitos gratiiniohjeesta. Mä tykkään nosta tosi paljon, mutta tulee harvoin tehtyä. Josko tästä sais inspiraation taas :) Hyvät viikonloput sulle!
VastaaPoistaIhanan herkullisen näköisiä nuo vaahtokarkit nam!
VastaaPoista...Jänskättää jo huominen... ;)
Njamm, njamm sun kaaligratiinillesi. Oikein ihanaa varmastikin. Voin ehkä kokeilla sitten kun tiedän tehoaako tuo minun uusi kolesterolilääke:) Ihania viikonloppuja ja lomanjatkoa toivottelevat M-L ja Ossi
VastaaPoistaKukkakaali-parsakaaligratiini on kyllä yksi arkiruokieni kulmakiviä. Se on niin näppärä pitkän työpäivän jäljiltä broilerilla vahvistettuna. Täytyypä joku kerta kokeilla tuolla koskenlaskijajuustolla maustettuna :)
VastaaPoistaHooPee: kiva kuulla, että ohje "kolahti"! Ja on tosiaan helppotekoinen. :)
VastaaPoistaTerkkuja teille sinne Vililään! <3
JOnna: joo, tikkareista tuli tosi hyviä ja oli helppoja tehdä - teen varmasti toistekin!
Ole hyvä! Kiva, jos saat inspiksen! :)
Eeva: tikkarit oli kyllä helpot tehdä ja tosi hyviä. Kantsii kokeilla!
No, kyllä jänskättää täälläkin! Eikä vähiten sään puolesta! Voi, kun olis hyvä ilma, eikä ainakaan satais kaatamalla!!!
Laitan sulle tekstaria, niin tunnistetaan toisemme. (Piti tekstailla kyllä jo aikaisemmin, mutta lomailu vei mennessään.. ;))
Marja-Leena: pidän peukkuja ihan sadalla, että uusi lääke tehoaa!! <3 Sitten voit tosiaan kokkailla tätäkin herkkua hyvällä omallatunnolla!
Kiitos ja samoin teille kaikille, kivaa viikonloppua ja Ossille rapsuja! <3
Sunan: kiva kuulla, että sieltä löytyy toinen 'kaaligrattiinidiggari'. ;D
Auts !!! ihania vaahtokarkkeja. Kumma että kuin mää tollain hyppäsinkin tuon terveellisen ruokaosion ylitte suaraan herkkuihin. Ja ihan oli päästä pois huitastu kaikki muut ohjeet. Ny ei puutu kuin se samppanja, sillä vaahtokarkkei jo onkin.
VastaaPoistaOnni varmaan tahtois tommosen pupu-vaahtiksen. Essille kelpais kaikki ja Tiuku ois tyytyväinen kunhan se on vaaleanpunainen.
Loma on alkanut ja saapi nähdä mitä saadaan aikaiseksi. Oikein mukavaa viikonloppua sinnekin. Isot halit Rillaselle ja Peppiselle. Samantien sullekin, kun kerta jakamaan ruvettiin. ;)
Liftari: arvaa vaan, miten hyviä noi vaahtikset oli! :P
VastaaPoistaHihhihhih, Onni ja pupu-vaahtis!
Jei, sullakin on loma alkanu! Ihanaa lomailua teille kaikille ja karvapöksyille suukkoja! <3<3<3
Varsinkin kukkakaali kuuluu mun lemppareihin, oon joskus tehnytkin kukkakaaligratiinia. Kiitti vaan muistutuksesta, taidanpa lähiaikoina pyöräyttää gratiinit kehiin. Nams, herkuttelen jo pelkällä ajatuksella.
VastaaPoistaVau, onpas sulla hieno mortteli (t. huhmar), Onko se puinen, vai käsitelty vaan sen "väriseksi"?
Syötävän söpön näköisiä noi vaahtokarkit ;) ja ah, niin lihottavia :(
Anteeks, noi biisit ei nyt tällä kertaa kolahtaneet, kuten Michel Telo aikoinaan. Kiitti vaan vieläkin siitä vinkistä.
Nyt kun viikonloppu on loppusuoralla, toivottelenkin mukavaa alkavaa viikkoa teille sinne mökille.
Ellieli: ho-hoo, sori, olin unohtanut ihan vastata tähän sun kommenttiin, hitsi mua!
VastaaPoistaJuu, tee ihmeessä kukkakaaligratiinia.
Huhmare-morttelli on ostettu aikoinaan Thaimaasta ja on tehty kookoksesta. Mä tykkään siitä kans sekä ulkonäöllisesti että käytössä.
Joo, vaahtokarkeista tuli tosi hyviä. Lihottavia? Ei kai? ;D;D
Ei mitään anteeksi! Kukin tykkää, mistä tykkää. Meilläkin mies esim. on kova oopperafani ja mä taas en voi sietää moista "ulinaa". ;D
Teille kans kivaa uutta viikkoa! (vaikka onkin jo ihan eri viikosta kysymys ;))