perjantai 31. toukokuuta 2013

Ruokaperjantai


Viime viikonloppuna grillattiin tosi pitkästä aikaa kasvisvartaita. Niitä tehtiin grilliuramme alkuaikoina ilmeisesti niin usein, että on pitänyt pitää vuosien tauko. En muista, että tässä asuessa olisi tehty niitä kertaakaan. No, nyt tehtiin ja tuli tosi hyviä! Itse tykkään kasviksista, jotka on marinoitu etukäteen. Muuten esim. kesäkurpitsa ei maistu oikein miltään.


Kasvis-halloumi-vartaat ja dippikastike:

Bambu- tai varrastikkuja

- kesäkurpitsa
- paprika
- herkkusieniä
- pikkutomaatteja
- pari sipulia
- halloumi juustoa
(- oliiveja)

Marinadi:

- 1 dl soijakastiketta
- 1/4 dl balsamicoa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl hunajaa
- 1 tl kuivattuja yrttejä
- 1 tl mustapippurirouhetta

Dippikastike:

- 1 prk kermaviiliä
- 1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1 rkl dijon sinappia
- pari rkl sitruunamehua
- 1 tl sokeria
- ½ - 1 tl savupaprikajauhetta
rosépippureita
- suolaa
- ruohosipulia silputtuna




1. Jos käytät bambutikkuja, laita ne kylmään veteen likoamaan. Kannattaa liottaa ainakin tunti, jotta eivät pala grillissä.

2. Valmista marinadi sekoittamalla kaikki aineet hyvin keskenään.

3. Tee dippikastike jääkaappiin maustumaan. Sekoita mausteet kermaviiliin. Laita valkosipulia ja tulista savupaprikajauhetta oman makusi mukaan.




4. Pese kesäkurpitsa ja paprika. Leikkaa molemmat suupalan kokoisiksi paloiksi.

5. Kuori ja lohko sipulit. 

6. Pese pikkutomaatit ja puhdista herkkusienistä mullat.

7. Laita kaikki kasvikset kannelliseen rasiaan tai minigrip pussiin. Kaada marinadi kasvisten päälle ja sekoita niin, että sitä tulee joka puolelle. Anna marinoitua vähintään tunti huoneen lämmössä. Sekoittele kasviksia muutaman kerran.




8. Leikkaa halloumi kuutioiksi ja valuta oliiveista neste.

9. Pujota kasviksia, juustoa ja oliiveja tikkuihin mahdollisimman tiiviisti. Tämä estää kasviksien kuivumisen grillatessa.




10. Grillaa vartaita keskilämmöllä aina välillä käännellen. Vartaat ovat valmiita, kun tomaateista alkaa halkeilla kuoret.




11. Tarjoa heti dippikastikkeen kanssa.




~~~


Tulevana viikonloppuna juhlitaan uusia ylioppilaita ja muita koulunsa päättäviä. Toivotaan, että sää suosii juhlijoita!




4 kommenttia:

  1. Namskutinamnam.......Njam !!! Hyvää ruokaa, taatusti parempi fiilis.
    Hieno piirustus todella. Itekkö oot tehny, kun mallit on aikas tutunolosia ;)
    Viikonloppu tulossa, puutarhatuunaus jatkunee. Ja siinähän se viikonloppu sitten meneekin.
    Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua sinne täältäEssilästä ja iiisooo hali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirustuksen teki mun puolesta Picasa. Aika taitava, etten sanois! ;D

      Se teidän piha on kyllä niiin hieno! Meillä on savinen rikkaruohopelto, mutta onneksi koirat on joustavia. Siilejä on muuten ollut ihan mahdottomat määrät, huoh. :/

      Kiitos ja samoin sinne, ihanaa viikonloppua - puss&kram! <3

      Poista
  2. Terveisiä helteisestä Oulusta! Nyt on grillikelit olleet kohdillaan pari viikkoa ja ilmatieteenlaitoiksen mukaan vasta ensi viikolla ilma jäähtyy parinkymmenen alapuolelle. Ai ai, miten sitä sitten tarkenee.

    Mies alkoi kyllästyä jo grilliruokailuun (MITÄ?!) ja vaati bataattikeittoa (MITÄ MITÄ ?!). Ei kuulemma osaa tehdä sitä. Tein sitten ison kattilallisen porkkana-bataattikeittoa, jota mies nauttii töissä raejuuston kanssa. On siinä raksamiehellä kulinaariset lounaat - ei muuten enää raksalla kukaan syö voipaperiin käärittyjä leipiä eikä hörppää kossupullosta maitoa.

    Eilen tein päivälliseksi kanasalaatin, mutta oma elimistöni huutaa jo grilliruokaa. Olen kesäihminen eli grilli-ihminen. Halloumi on syntinen herkkuni ja grillattu leipä. Tomaatti, kesäkurpitsa...

    Noita kasvisvartaita kokeilen, kun tyttäret ovat kotona. Molemmat ovat kasvissyöjiä ja yllätän heidät vartailla. Olen nimittäin aina grillannut ilman marinointia, koska olen vähän sellainen suorat mutkiksi -tyyppi. Nyt paneudun asiaan.

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luin Iltiksestä, että teillä on siellä ihan mahdottoman helteistä - good for you! ☼ Täälläkin on ollut lämmintä, mutta myös tuulista.

      Nyt jo grilliruokaan kyllästymistä - whaat!?!? Mitä sitten seuraavat kolme kuukautta syödään? Grilliruoka on ihanaa! :P

      Juu, koklaa ihmeessä kasvisten marinoimista. Jotkut jaksavat vielä sivellä lisää marinaadia grillauksen aikana, mutta itse en ole huomannut siitä olevan hyötyä.

      Kiitos ja samoin sinne - Olli auringonpalvojalle suukkoja! <3

      Poista

Kiitos kommentista! Ü