keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Sitä sun tätä


Tiistaina oltiin Rillan kanssa byllykontrollissa HauMaussa. Ihan hyvältä kuulemma näytti, mutta vähän oli siinä tulehtuneessa rauhasessa vielä turvotusta, joten antibioottikuuria päätettiin jatkaa viikolla. Ensi viikolla on jälkitarkastus. 
Olimme (kerrankin) hyvissä ajoin Helsingissä ja kävimme Rillan kanssa aikamme kuluksi kävelemässä Hietaniemen rantatiellä. Kylläpä kaupungissa on likaista ja pölyistä kotikulmiin verrattuna! Odotushuoneessa juttelin aiheesta muutaman koiranomistajan kanssa. Toisella oli maltankoira ja toisella kaksi bolognesea. Kaikki olivat citykoiria ja ihan likaisen harmaita, vaikka heidät pestään kerran viikossa. Rouvat ihmettelivät meidän vitivalkoista Rillaa ja kerroin salaisuutemme: landelle muutto. Tokihan westien karva on myös ihan erilailla likaa hylkivää kuin noiden pehmeäturkkisten rotujen. Mutta kyllä meidän Rosa-mummukin oli Helsingin keskustassa asuessamme ihan harmaa. Turkki vaaleni melkein silmissä, kun muutimme pois kaupungista.
Eilen oli ihanan lämmin päivä ja vietettiin koirien kanssa oikeastaan koko ilta terassilla. Nyt on kesä!
Eläinlääkärin kanssa tuli puheeksi koirien raakaruokailu. Hän ei ottanut voimakkaasti kantaa minkään ruokintamuodon puolesta tai vastaan. Kertoi kuitenkin, että raakaruokinnan yleistyttyä on joku firma keksinyt tuoda markkinoille ihan oman veritesti-paketin koirille, jotka raakaruokailevat. On nimittäin huomattu, että näillä koirilla on normaalia enemmän kalsiumin ja D-vitamiinin puutoksia. HauMaussa hoidetaan myös aika paljon luista johtuvia suolitukoksia sekä raa'asta kanasta/broilerista aiheutuneita salmonella-tartuntoja. Arvannette ehkä, että keskustelu pisti jälleen kerran pääni pyörälle. Tieto lisää tuskaa. Niinhän se menee.
Olen Rillan ja Pepin myötä ollut hieman hämmentynyt koirien rokottamisesta. Aikaisemman kaksikon kanssa käytiin rokotuksilla säännöllisesti kerran vuodessa ja aina siellä joku piikki niskaan laitettiin. Rillan ja Pepin yksivuotisrokotusten yhteydessä tuli ilmi, että nykyrokotteet ovat voimassa kolme vuotta lukuun ottamatta kennelyskärokotetta. Sen tehosta ollaan kuulemma montaa mieltä, joten monet jättävät sen ottamatta. No, HauMaun lääkäri selitti minulle, että kennelyskärokotteita on nykyään olemassa kahta tyyppiä: perinteinen injektiona annettava parainfluenssarokote sekä uudempi, nenän limakalvoille tippoina laitettava rokote, joka antaa suojan yhtä parainfluenssakantaa sekä lisäksi bordetella bronchiseptica bakteeria vastaan. Tutkimuksissa on todettu, että yleisin kennelyskän aiheuttaja on nimen omaan tuo bordetella bronchiseptica. 

Niinpä ensi viikolla Rillan jälkitarkastusreissulle lähtee mukaan myös Peppi ja molemmille koirille laitetaan herneet kennelyskärokotteet nenään. 

Täällä Eviran suositukset koirien rokottamisesta.
Siilejä on kannettu pois pihasta jotakuinkin siili/ilta tahdilla. Naapurit tykkää varmasti hyvää jokailtaisesta (no okei, jokaöisestä ;)) siilitilanteesta. Hoh-hoijaa..
19 kommenttia:

 1. Kylläpä tytöt nauttivat olostaan pehmeällä aurinkotuolilla!

  Kiva myös kuulla, että pyllyhomma on paranemaan päin. Mekin käytiin korvakontrollissa, eikä bakteereja ole korvassa. Ollilla punoittaa kuitenkin ärtyneen oloisesti korvakäytävä ja ilmeisesti markkinoiden hellävaraisinkin puhdistusaine on liian ärhäkkää. Kuinka usein sinä putsaat koirien korvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks oo aikamoista löhöilyä! ;D

   Voi, voi niitä Ollin korvia. Meillä ei toistaiseksi ole tämän kaksikon korvia putsattu kuin ihan muutaman kerran. Uskon nimittäin sellaiseen, että TURHA putsaaminen vain ärsyttää korvia. No, edellisen kaksikon Rosa-mummun korvat oli sitten ihan toinen tarina.. Niitä putsattiin monta kertaa viikossa ja silti oli korvat punaiset, hiivaiset, tulehtuneet, yms. varmaan 10 kertaa vuodessa, huoh.. Minulla on kaksi suosikkiputsaria. Epi-otic silloin, kun mitään erityisttä tulehdusta ei ole päällä

   http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/epages/KYA.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/KYA/Products/OE0321943

   ja Vetriderm hiivan/tulehdusten aikana.

   http://www.itsehoitoapteekki.fi/Tuotteet1/elainlaakkeet/Vetriderm-Ear-Cleaner/

   Terkkuja sinne ja rapsutuksia Oltsulle! <3

   Poista
 2. Huomenta :-) Ihan totta turiset tuosta likaantumisesta! Se ON ällöttävää. Silloin kun Meri tuli meille maalta, sillä oli pikkupossun byllyn väriset vaaleanpunaiset anturat... ja nyt nyt ne on niin kuin muillakin: kaupunkianturat.

  Onneks ei sentään asuta ihan keskustassa, mutta kyllä täälläkin likaantuu ihan eri lailla kuin maalla. Talvella ei mennä koskaan suolatuille teille, ja se rajoittaa jonkin verran ulkoilumahdollisuuksia. Kahden koiran aikana otin kaverit kainaloon ja kannoin tien yli, mutta nyt eivät kaikki enää mahdu syliin. Semmosta se on: talvella suola ja kesällä punkerot! Voi kun asuttais maalla tai ainakin melkein maalla! Mulla vois olla niitä pupuja ja vaikka pari poniiniakin :-)

  Se 60-70% lihaisia luita koko ruokamäärästä on kyllä minusta aika järkyttävän paljon, mutta kyllähän monet sillä menevät. Semmoisella määrällä en ihmettelisi, että suoli menee tukkoon...

  Tuo salmonellajuttu sen sijaan ihmetyttää. Lihat kuitenkin tarkastetaan ja salmonellaa löytyy häviävän vähän. Kävin just katsomassa zoonoosikeskuksen sivuilta, ja kyllä ne salmonellalöydökset olivat vähissä. Meillä ostetaan karvakorville lihaa ainoastaan sellaisesta kaupasta, jossa liha on tarkastettua... eikä lintulaudan alla olevaa mömmöä saa syödä.

  Olivatko ne salmonellatapaukset siellä oikein testattuja?

  Viime kesänä elli mainitsi Hissun hidastelun tutkimuksen yhteydessä tuosta raakaruokailijoitten veripaneelista. Ei kuitenkaan otettu sitä. Olen päätynyt antamaan noille erikseen D-vitamiinia ja saavat kalkkiakin lisänä.

  Terkkuja!

  sm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tiesuola on kyllä varmasti hankala homma. :( Täällä suolataan vaan noi isot tiet, jotka pystytään helposti väistelemään. (Edelleen ihmettelen, että kuinka kauan teillä oikein kestää se tänne meidän huudeille muuttaminen? Lupaudun nyt jo eläintarhan varahoitajaksi. Lue: tuun teille pysyväksi au pairiksi.. ;D)

   Mä oon täällä taas pää ihan pyörällä ruokintajutuista.. :o Ell.(Taru Kangasniemi) mainitsi jonkun toisenkin bakteerin salmonellan lisäksi, mitä heillä hoidetaan suht paljon. En vaan muista, mikä se oli. Hän sanoi, että ei syöttäisi raakaa kanaa/broileria missään tapauksessa omalle koiralleen. Hänen koiransa syövät suunnillenn 50/50 nappulaa ja jotain muuta, osittain myös raakaa.

   Sellaisen käsityksen ainakin sain, että salmonellat on ihan tutkittuja tapauksia. Ja käytti tosiaan sellaisia määreitä kuin "aika paljon" ja "melko usein". Ei kuitenkaan millään tavoin tuominnut raakaruokintaa. Sanoi, että tietää paljon koiria, joille se sopii tosi hyvin ja on auttanut erilaisiin vatsa- tms. oireisiin. Mutta sanoi siis myös, että tietää paljon koiria joille se ei sovi tai on tullut tukoksia, tulehduksia, puutostiloja.

   Kerropas vielä, kun en muista, että minkälaisessa muodossa annat tytöille D-vitamiinia.

   Poista
  2. Nyt menee D:nä Solgarin sellasta nestemäistä lillinkiä. Tippoja lasketaan tarkasti. Sen lisäks noi saa kyllä kalaakin ( paitsi nyt Tyyne-parka, joka joutuu vielä kitumaan sillä rajotetulla dieetillään ) ja jonkun kerran viikossa kalanmaksaöljyä. Lisäkalkit tulee kananmunankuorista... tai hätätapauksessa kananmunien puuttuessa purkista.

   Poista
  3. Täytyykin muuten lisätä tässä, että Hissu oli äsken iltalenkillä ällistyttävän nopea... mitähän siitäkin oikein pitäisi ajatella? No, ens viikolla mennään kuitenkin kuviin ja lisätesteihin. Hissu saa sitten maksaa mulle takaisin viikkorahoistaan, jos ei siitä taaskaan mitään vikaa löydy :-) Tietysti toivon ettei fyysistä vikaa löydy. Sitten on tietenkin haasteena sen pikkupikku pääkoppa. Katsotaan nyt vaikuttaako se Serene-UM.

   sm

   Poista
  4. Kiitos! <3 Ton kananmunankuori-lisän mä muistinkin. Täytyy hommata tota Solgaria tai vastaavaa.

   Toi Hissun hidastelu on kyllä hämmentävää. Mä toivon, että siihen tulee joku selkeä ja helposti hoidettava ratkaisu.

   PS. On epäreilua uhkailla tolla viikkoraha-jutskalla. Millä Hissu sitten muka ostaa jätskiä? ;D

   Poista
 3. Tytöillä on mukavan näköinen pötköttelypaikka terassilla. Pelaakos siellä tarjoilu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta mooses tarjoilu pelaa! Eilen saivar grillimakkaraa, jäätelöä ja kylmää vettä. No okei, myönnän pienellä äänellä, että noita kahta ensimmäistä sellaset pikkurillin kynnen kokoiset palat.. ;D

   Poista
 4. Tuo salmonellatapaukset ihmetyttävät, koska Suomessa on oikeasti niin vähän salmonellaa, että yleensä juttu pääsee heti uutisiin. Mistämän mokomat kanat ovatkin tulleet??? Kyllä Ossi aina kaikki rokotteet saa, mutta kennelyskä taidettiin jättää pois (nyt en mene vannomaan), kun ELL sanoi, ettei sitä oikeesti tarttisi kun koirat, jotka kiertää näyttelyissä. Se on ainoa paikka, mistä sitä oikeastaan voi saada.

  Hyvä, että peppu voi jo paremmin. Mieluummin vähän liian pitkä kuin liian lyhyt lääkekuuri. Terveisii M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minuakin ihmetyttää! Elli mainitsi vielä jonkun toisenkin bakteerin, mitä heillä hoidetaan suht usein. En vaan nyt muista mikä se oli.

   Kenneyskärokote on tosiaan ollut viime vuosina sellainen, että sitä ei olekaan enää annettu rutiinisti kaikille koirille. Näyttelyiden lisäksi tartuntavaarassa ovat kaikki usein muita koiria tapaavat koirat. Vaikka me ei käydä esim. koirapuistossa, niin kyllä me lenkeillä sen varran usein muita koiria tavataan, että ihan mieluusti laitatan tipat tyttöjen neniin.

   Olen tismalleen samaa mieltä. Parempi lääkitä heti reilusti kuin ajautua tulehduskierteeseen.

   Terkkuja sinne ja Ossikalle suukkoja meitin neideiltä! <3

   Poista
  2. Ymmärtääkseni koirat sairastuvat hyvin harvoin salmonellaan, koska niiden vatsahapot tappavat salmonellabakteerit. Kun ajattelee koiran kaivavan luita yms. maahan ja syövän niitä innolla, luulisi pöpöjen tarttuvan, vaan eipä tartu.
   Olisi mielenkiintoista löytää oikeaa faktaa koirien salmonellatartunnoista ja samalla raakaruokaa syövien koirien omistajien salmonellatilanteesta, salmonellahan on herkästi tarttuvaa. Jatka annamari silti barffausta koirillesi, jos kerran sitä hyvin sietävät.

   Poista
  3. Siitä, miksi koira ei saisi salmonella-tartuntaa, on tosi monta eri teoriaa. Eläinlääkäri kuitenkin totesi ihan täytenä faktana sen, että heillä hoidetaan salmonellaan sairastuneita koiria.

   Minuakin kiinnostaisi tilastotieto aiheesta. Täytyy googletella lisää paremmalla ajalla. Ensi viikolla jälkitarkastuksessa meinaan haastatella elliäkin vielä tarkemmin, kun olen saanut aikaa sulatella asiaa.

   Isäni toteaisi tähän ruokinta-aiheeseen tapansa mukaan: suo siellä, vetelä täällä. ;D

   Poista
 5. Jos kehtaisin, niin laittaisin sulle kuvan millaiseen kuntoon voi koira itsensä landella saada... Oltiin viikonloppu mökillä ja grillattiin siinä sitten jotain lihoja jne muurinpohjapannulla. Viivi oli sitten grillauksen ja savun hälvettyä päättänyt käydä hoitamassa jälkipyykin. Siis se oli nuohonnut siellä grillillä itsensä aivan mustaksi, huokaus! Ei muuta kuin koira pesulle, mutta se teki sen saman homman vielä seuraavanakin päivänä. Nyt meillä sitten elelee iloisen musta bichoni :D Arki on alkanut enkä todella ole ehtinyt puunata häntä. Viikonloppuna jos sitten ehtisi, ettei tarvi hävetä silmiä päästään lenkillä.

  Vilpulla on ihan vaan musta irokeesi ;) Nyt jo huomaa miten paljon helpommin puhtaana pidettävä westien turkki on verrattuna bichoniin. Yksi punkero löytyi Vilppauksesta. Mennään perjantaina eläinlääkäriin niin pitää kysyä, onko mitään karkoitetta mitä voisi pentuun laittaa turvallisesti. Epäilen. Viivillä näyttää exspot toimivan entiseen hyvään tapaan.

  Samalla voisi kysellä noista rokotuksista tarkemmin. Viivin kanssa on käyty kolmen vuoden välein rokotuksilla.

  T:Anna, Viivin ja Vilppusen mamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, kehtaa pois! Meillä on täällä "landellakin" säännöllisesti yksi aikamoinen mutapörrö.. Rillahan meinaan rakastaa pyöriä ihan kaikessa märässä ja liejussa. Ja entäs sitten, jos nurtsi on just ajattu. Rilla näyttää ruohossa pyörimisen jälkeen oikeasti IHAN marssilaiselta. Se vihreän sävy on niin neon kun neon vaan voi olla. :D:D

   Tuli vaan niistä ellulla nähdyistä citykoirista mieleen se ammoinen oma cityelämä. Rosa oli meinaan niihin aikoihin justiinsa samanlainen tasaisen harmaa väritykseltään. Mutta joo, kyllä westien ja bichoni karvassa varmasti huomaa eron. Westien turkki on parhaimillaan tosi hyvin itsepuhdistuva. Meillä Rilla on itseasiassa ensimmäinen westie, jolla on oikeasti hyvä turkki ja se hylkii kyllä vettä ja likaa. Sisäsyntyinen teflon. ;D

   Irokeesi, hihhihhih <3 Vilppunen on sitten ihan punk! :D

   Juu, kantsii kysyä tosta "nenärokotteesta". Oli meinaan ihan uusi juttu mulle.

   Ihanaa, että Viivillä toimii expot! Mä oon varovaisen optimistinen sen "ihmejauheen" suhteen. Pepissä ei meinaan oo edelleenkään näkynyt yhtään punkkia. Vai onko vaan sattumaa?!?

   Terkkuja sinne kovasti ja tytöille suukkoja! <3

   Poista
 6. Mietin tuossa talvella mitä tehdä, hakeako kennelyskärokote vai ei. Päätin sitten että vastaus on kyllä, huolehdin koirani terveydestä. ELL sitten sanoi juuri tuota että jos toisten koirien kanssa on paljon tekemisissä niin silloin rokote on aiheellinen. Oookkei.... (oonko mä täällä turhaan....) Nellille sitten laitettiin nenärokote, josta minäkään en ollut koskaan kuullut.

  Nelli tuossa yhtenä päivänä veti bebaa maahan niin ahkeraan (ja katsoi minua epätoivoisen näköisenä), että joutui kotona peppusyyniin. Kaikki oli kuitenkin ok mutta neiti joutui seurantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hyvä, että Nellille laitettiin justiinsa se nänärokote. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että meillekin se otetaan, nyt kun ymmärsin, että rokkotteita on tosiaan nuo kaksi erilaista.

   Olisiko sinne Nellin bebaan tarttunut vaan jotain, joka sitten vetämisellä lähti irti? Toivotaan näin!

   Mukavaa perjantaita ja viikonloppua sinne ja Nellille suukkoja! <3

   Poista
 7. Pakko tulla kommentoimaan tähän ruokakeskusteluun,että meillä koiruus on ollut neljä vuotta pelkällä raakaruoalla ja sen koomin ei ole ollut suolistotulehduksia, korvatulehduksia jne jne. Itse olen kokenut sen siis hyväksi ruuaksi meidän koiralle. Ja aion seuraavan pennunkin ruokkia alusta saakka pelkällä raakaruualla. Etenkin isolle koiralle olisi tärkeää että kasvaisi mahdollisimman hitaasti ja raakaruualla on helpompi kontrolloida kasvamista kuin nappuloilla.
  Mutta mielipiteitä on niin paljon kuin meitä koiranomistajiakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, miten ihanaa kuulla, että teillä raakaruoka on sopinut hyvin ja saanut vieläpä koiruuden voimaan noin paljon paremmin! :)))

   Hyvä pointti myös tuo ison koiran kasvaminen pennusta aikuiseksi. Siinä voi varmasti mennä tosi helposti jotain pieleen.

   Loppukaneettisi on vaan NIIIN totta! Minäkin olen ehtinyt näiden melkein parinkymmenen koiravuoden aikana vannoa jos jonkinlaisen ravinnon sun muun nimeen. Ehkäpä sen olen (ainakin toivottavasti ;D) oppinut, että "vannomatta paras". Kannattaa olla avoin uusille ja miksei vanhoillekin jutuille.

   Poista

Kiitos kommentista! Ü