perjantai 2. joulukuuta 2011

Ruokaperjantai - halloumijuustosalaatti ja yrttileipäset

Tässä taannoin teki (taas kerran) kovasti mieli halloumijuustosalaattia, joten pitihän sitä sitten tehdä. Tykkään kovasti ruokaisista salaateista. Tällä kertaa tein seuraksi helppoja leipäsiä pari päivää vanhoista sämpylöistä ja jääkaappiin unohtuneesta parmesaaniköntistä. Ensimmäisestä kuvasta voitte ehkä löytää myös jotain, joka ei kuuluu salaatin tarvikkeisiin.. :D






Halloumijuustosalaatti kahdelle:

- muutamaa erilaista salaattilattua
- kurkkua
- kypsä avocado
- pari tomaattia
- pähkinöitä esim. cashew, mantelit
- 1 paketti halloumijuustoa
- (sitruuna) oliiviöljyä
- balsamicokastiketta
- mustapippuria


 


 
1. Leikkaa halloumijuusto viipaleiksi ja paista pannulla.

2. Revi salaateista pedit kahdelle lautaselle ja siivuta päälle kurkkua.






3. Nostele paistetut halloumit kurkkuviipaleiden päälle.

4. Viipaloi tomaatit ja asettele ne halloumiviipaleiden päälle.

5. Halkaise avocado, poista kivi ja kuutioi hedelmäliha ja lisää salaatin joukkoon.

6. Paahda halutessasi pähkinöitä hetki pannulla ja ripottele ne salaatin päälle.

7. Mausta vielä (sitruuna) oliiviöljyllä, valmiilla balsamicokastikkeella ja mustapippurirouheella.







8. Nauti vaikkapa yrttileipästen kera!

Olenkohan esitellyt tuon salaatissa käyttämäni sitruunaisen oliiviöljyn ja valmiin balsmicokastikkeen jo hyvinkin monta kertaa? No, kerta kiellon päälle. Tykkään käyttää ko. öljyä kalaruokiin sekä salatteihin. On ihanan raikkaan makuista. Balsamicokastike on aika makeaa ja siirappimaista, ja sopii erinomaisesti juustojen sekä hedelmien kanssa tarjottavaksi. Sitä voi käyttää niin suolaisten ruokien maustamiseen kuin jälkiruokiinkin. Näitä molempia myydään ainakin Prismassa ja Cittarissa. Kanattaa ehdottomasti kokeilla!







Yrttileipäset:

- maalaisleipää, sämpylöitä tms. muutaman päivän vanha käy hyvin
- ruukullinen tuoretta basilikaa (myös muut yrtit sopivat näihin leipiin hyvin)
- hyvää suolaa esim. sormisuolaa
- muutama valkosipulinkynsi
- mustapippuria
- oliiviöljyä


1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Lado leipäviipaleet tai sämpylän puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle.

3. Nypi basilikasta iso kasa lehtiä ja laita ne joko huhmareeseen tai blenderiin. Lisää reilu hyppysellinen suolaa.

4. Hienonna basilika ja lisää joukkoon pari kynttä valkosipulia puristettuna sekä rouhittua mustapippuria.

5. Lisää tahnaan öljyä niin, että saat sopivan koostumuksen.

6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.




7. Sivele yrttiseosta reilusti leipäviipaleille ja raasta päälle vähän parmesaania (toki muukin juusto käy).

8. Paista uunin keskitasolla n. 5-10 min.




 
9. Tarjoile leipäset vaikkapa salaatin tai keiton lisukkeena.


~~~

Loppuun vielä kuvasarja Rillasta ja Pepistä, kun yritin saada tytöt poseeraamaan eteisen sohvalla nätisti vierekkäin. Ja kuinkas siinä kävikään...

Eikä! Taas se kuvaa! Mä EN kestä!!!



Mä meen ainakin kurkkaa, mitä tuolla sohvan takana on.


Joo, täällähän on mielenkiintoista. Ihan jees.

Nyt tuun kyllä jo pois.



Hei, lähetään menee, jooko! Kuvailkoon pelkkää sohvaa - *urpo*.


...tosi kivasti onnistuin ja loistavia otoksia tuli! :D



Teille sen sijaan toivotan erittäin loistokasta ja hauskaa viikonloppua!



Niin, ja joulukuuta. Enää 22 yötä. ;) Pitäisiköhän seuraavat ruokaperjantait omistaa jouluruuille? Katsotaan, katsotaan.
Pakko on vielä linkata ihanan Michael Bublen loistava versio tutusta jouluhitistä.



13 kommenttia:

  1. Ehdottomasti paras ruokasetti, jonka olen nähnyt. Ja johtuu pelkästään siitä kuonosta :D

    Äippä käski sanoo, että ruokajuttu oli taas elosasti kuvattu ja täytyy kokeilla. En kyl usko, että se viittii kaivaa morttelia esiin...

    Peppi ja Rilla on niiiiiin eläväisiä. Varsinkin Peppi. Mutta se onkin mäykky ;D Tykättiin!

    VastaaPoista
  2. Tuo on ihana tuo kirsu niissä ekoissa kuvissa joissa salaatin "tarvikkeet". Jokaiseen hyvään salttiin tarvitaan vähintään yksi apukokki koira kirsuineen :)

    VastaaPoista
  3. Oijoi miten herkulliset reseptit. :) Meillä myös suuresti _rakastetaan_ halloumia ja mun versio salaatista on pitkälti samanlainen + punasipuli. :D Meillä on tänään juuri sitä halloumisalaattia ja uunilohta... ja joo-o kuuntelin just Michael Bubblen uutta joululevyä. (Pelottavaa!!?! :DD)

    Yrttileipiä ja sitruunaoliiviöljyä pitää kyllä testata hetimmiten!!

    Hyvää viikonloppua ja rapsutuksia tytöille!

    VastaaPoista
  4. Hyvältä näyttää taas sun viikonlopun ruokavinkit :) Minäkin tykkään tosta sitruunaisesta öljystä, sopii tosi moneen käyttöön.
    Voisin melkein tehdä joulukuun ajan Ruokaperjantaisi vastineena Herkkulauantai-postauksia... Mutta milloin ja millä ajalla! Minä ääliö keksin pienen porukan kanssa, että pidämme myyjäiset joka lauantai jouluun asti. No juup, nyt sitten olen oikea Cupcake-virtuoosi joka perjantai(yö) ja jotain muutakin askarreltavaa on tullut väsättyä. Kivaa hommaa, mutta MIKSI en voi aloittaa jonakin vuonna oikeesti elokuussa! Ei sitä leipomista vaan kaikkea muuta. Aina tää viime hetken kiire ja hoppu. Kun tästä päästään, huomaankin, että omat joulujutut on auttamatta myöhässä. Heh, päivä kerrallaan kiidetään, töissä ja kotona, kuka sitä nyt hissukseen joulua jaksaiskaan odotella.
    On noi Peppi ja Rilla tosi söpöjä. Taidan olla vähän kypsä näihin pojanrontteihin, jotka kotona riehuu, kun ihastelen muiden blogeissa, kuinka ihania ja tottelevaisin muiden koirat on ;D))
    Mukavaa viikonvaihdetta sinne, montako muffinsia saa laittaa virtuaalipostissa tulemaan ;))) Saako olla valkosuklaakuorrutusta vai sitruunaista sokerikuorrutetta? Entä maistuuko mokkapalat vai aprikoosi-sinihomejuusto-kakut :=))

    VastaaPoista
  5. Myrskyliini: arvatkaas naurattiko vähän, kun näin nuo ekat "salaattitarvikekuvat" koneella, hih!

    Sano äipälle kiitos kehuista sekä muistuta siitä äipän parhaasta ja ainoasta keittiövälineestä. Kyllä "se" hurauttaa hyvän yrttimössön leipäsiä varten ennen kuin ehditte kis... eiku mäyräkoiraa sanoa. ;DD

    Hyvin oli eläväisiä malleja taas juu. Etenkin mäyräkoira, huh ja wuf!

    Paloma: eikö olekin mainiot kuvat kirsuineen! En huomannut koko kuonoa vasta kun valkkasin sopivia kuvia koneelta. Sain hyvät naurut. :DD Apukokit ovat meillä erittäin aktiivisia ja uteliaita! ;)

    Petriina: ai teilläkin ollaan halloumi-koukussa, ymmärrän! ;)

    Michael Bubblen joululevy on I H A N A ! Sopii hyvin tähän mun uuteen täti-elämään. Ensin ihastun syksyllä Kaija Koohon ja nyt Bubbleen, täti mikä täti! :DD

    VastaaPoista
  6. Mai: kiva kuulla, että tykkäsit vinkeistä! Sitruunaöljy on NIIN mun lemppari.

    Hei kuule, sun on ehkä pakko toteuttaa toi Herkkulauntai-ehdotus! Mä haluan herkkureseptejä!!! Mulla ei ole yhtään oikeasti hyvää cupcake-reseptiä. Varsinkaan kuorrutuksen.

    Noi teidän lauantaimyyjäiset kuulostaa ihanilta, vaikka teettävät varmasti paljon työtä - ymmärrän hyvin. Voi kuinka haluaisinkaan päästä sinne ostoksille! Mun, nyt jo edesmennyt, äiti rakasti myyjäisiä ja kirppiksiä. Lapsuudessa oon kiertänyt hänen kanssaan monet viikonloput erilaisia myyjäisiä. Mulla on myös "partiomenneisyys" ja sen puitteissa tuli itsekin osallistuttua aika moniinkin myyjäisiin. Aloin juuri kaipaamaan tuota aikaa. Myyjäisissä on jotain ihanan aitoa ja viatonta taikaa, jota ei nykyään enää niin monesta paikasta löydä. Pakko bongata jotkut joulumyyjäiset viikonloppuna täältä meiltäpäin. Mutta siellä ei myydä sun tekemiä kortteja (=WAU!) eikä cupcakeiksejä (=NAM!) - höh!

    Niin, ja mä R A K A S T A N mokkapaloja ja aprikoosi-sinihomejuusto-kakut kuulostaa taivaallisilta, joten voitko laittaa melko runsaan lajitelman vähän kaikkea tulemaan asap, pliis!

    Vielä niistä hyvin tottelevista koirista. Meillä asuu tällä hetkellä nolla kappaletta sellaisia. Ilmoitan heti, jos tilanne muuttuu! ;D Nim. erittäin huono koirankouluttaja

    SukuLakulle satoja suukkoja leivonnan lomassa! ♥♥

    VastaaPoista
  7. Apukirsu :) Tuo puuttui mun leipomuksista, kun kakut ei jääneet ihan vaan omaan käyttöön ;)
    Okra, (naapurin tyttö 7v opetti mulle tällasen muotisanan :D))) lähetän siis erittäin asap vähän kaikkea, koska niitä on reilusti. Tai odotas... Basse tuolla näyttää pakkaavan kerhoreppuaan, tunkee sinne juuri pientä piparimuottia, joten vuoroin vieraissa, kohta sädetetään itsemme aikakoneella sinne, laita uuni päälle ;)

    VastaaPoista
  8. Mai: okra, uuni on päällä! ;) Tosi kivaa, että tuutte!! Laitan glögin lämpenemään. Puruluita meillä ei valitettavasti nyt tarjoilla, niiden pötkylän suussa olevien sukkanauhojen takia. Muita herkkuja kyllä löytyy, myös koirille. :DD

    VastaaPoista
  9. Olipas herkullisen näköinen salaatti. Itsellä joskus mielikuvitus loppuu ruoanlaitossa, vaikka olisi kaappi täynnä tarvikkeita. Tosin on ollut välillä vaikea löytää hyviä salaatteja ja varsinkin tomaatteja tähän aikaan vuodesta. Minkälaisia ja -maalaisia tomaatteja käytät? Oliko nuo pihvitomaatteja?

    En ole oikein päättänyt, tykkäänkö Bublesta vai ei. Taidanpa tykätä. Meillä on soinut joululaulut a la Sinatra ja Streisand :)

    Kivaa joulun odotusta myös karvakuonoille!

    t. Aikku ja Olli

    VastaaPoista
  10. Apuaa, eih, voih auts vaan parikymmentä yötä jouluun. Ny se iski. Joulupaniikki.
    Nam tota salaattia, mumpsis ihanaa leipää. Täsä säästää aikaa ku vaan silmilläs syä. Ja roppa kaventuu.
    Voi tuota Peppiä, kun on niin mäyris ikkunanlauta reissullaan ja yli sohvan selkämyksen plumpsis takaisin. Ja noi rillan ilmeet <3<3. Kyllä pukki tuo lahjoja noin näteille ja kilteille.
    Me ollaan jouluaatto kotona, joten kiitos , pari mukavaa ja helppoa reseptiä sais tulla.
    Pari vinkkiä vois myös olla tarpeen ettei Onni kuse kuuseen. sitte ei oo kivaa kellään. Ja ettei tiuku vaarasta kuusesta taas mitään. esi on aina vetäytynyt kauemmas arvioimaan kaatuuko, ei kaadu, kaatuu.....
    Michael Bubble ja hänen ihana pehmeä äänensä, jep, tykkään. Ja kolmen tenorin joululevy on myös aivan upea. Kyllä on tippa silmässä ain kun kuulen jonkun upean tenorin vetämänä "o helga natt" eli "oi jouluyö".se on mun suuri rakkauteni se laulu.
    Puutarhassa (siinä postimerkin kokosessa) on kynttilät lyhdyissä iltaisin. Etupihalle ostin ison pupun, joka nyt kanta korissaan valkoista kanervaa. Sinne vielä pitää lyhty hommata.
    Tulkoon joulu, tulkoon rakkaat ihmiset ja koirut. olkaamme yhdessä kiitollisina siitä, että on oma katto, ruokaa ja rauha. Sen enempää ei tarvita. Semmottos se o, sanos turkulaine.

    VastaaPoista
  11. Olli ja Aikku: juu, kyllä multakin on tosi usein ideat vähissä ruuanlaiton suhteen. Tykkään selailla ruokablogeja ja lehtien ruokasivuja ihan inspiraatio mielessä.

    Ja kuule, olen oikea "tomaatti-natsi". Äitini oli ihan samanlainen ja sieltä tämä taipumus on tietysti periytynytkin. Inhoan mauttomia tomaatteja ja talviaika on sen suhteen haastavaa. Ostan aika usein kotimaisia luomu-tomaatteja tai sitten hollantilaisia terttutomaatteja, jos näyttävät paremmilta. Pikkutomaateissa valitsen lähes aina pienet luumutomaatit, koska ne ovat ehdottomasti makeimpia. Esim. Pirkalla on tosi hyviä, pieniä luumutomaatteja (sellaisessa kolmionmallisessa rasiassa). Tomaatit säilytän kotona aina huoneenlämmössä, jossa ne saavat rauhassa kypsyä lisää. Jääkaapissa niistä tulee entistä mauttomampia.

    Salaattejen suhteen olen myös tarkka. ;) Ostan aina jääsalaattia (mieluiten Kastehelmi-merkkistä) tai friseesalaattia. Sekaan tykkään laittaa muitakin salaattilaatuja ja nykyään saakin monista paikoista jo hyviä erikoissalaatisekoituksia. Ne ostan aina rasioissa, pussissa olevat eivät ole yhtä hyviä (esim. Pirkan sekoitukset on ihan kamalia).

    Huomannet, että osuit kysymykselläsi hyvin "arkaan" paikkaan. Eli joutui pikkuisen avautumaan.. :DD

    Maija: juu, ei auta, joulupaniikki on täälläkin päällä, hitsi! :DD

    Halloumi on yks mun SUURISTA intohimoista. Rakastuin siihen joskus kauan sitten Kyproksella. Nykyään on ihanaa, kun sitä saa lähes joka kaupasta. Ennen piti tehdä säännöllisiä hankintareissuja Stockan Herkkuun.

    Ok, jouluruokavinkkejä siis, *check*.

    Sanopa Onnille, että: se joka kuuseen kusee, niin pelkkiä risuja joululahjaksi saa. Eiks toi oo ihan noita vanhoja suomalaisia sananlaskuja. ;) Ja kyllä kai kunnon joulunviettoon kuuluu muutama kuusen kaatuminen. ;D

    Bublen joululaulut on I H A N I A !
    Ihan meinaa joulufiilis tulla, kun niitä kuuntelee! "Varpunen jouluaamuna" on mun takuuvarma joulun itkubiisi. Toinen on sellainen enklanninkielinen kuin "Mary did You know?" Hillitön tulva alkaa silmistä välittömästi noiden kahden kohdalla.

    Sinä sen sanoit: kyllä saa taas kiitollisena joulua viettää, kun on tosiaan katto pään päällä, ruokaa ja rauhaa. Niin, ja koirat! :)

    VastaaPoista
  12. Ihana kuono! Sopii hyvin salaattitarpeiksi ;D)))
    Herkullisen näköiset salaattilautaset! Ja ihanaiset poseeraajat!

    En oo ikänä kuullutkaan halloniumjuustosta, pitänee ehkä etsiä sellainen kaupan hyllyltä ja maistaa...

    Ed. postatus: no jopas oli hammasviritys, hienosti olit ne saanut kuvattua! Kyllä sais olla vähän paremmat kumpparit, ettei aina katkeilis. Ymmärrän luunsyöntiongelman :(

    VastaaPoista
  13. Ellieli: kuonosalaattia, hihhihhih! Ei olis kyllä oikeesti hauskaa, mutta leikisti on. ;D

    Sun on ihan pakko maistaa halloumia asap! Se on tosi suolaista ja jotkut liottavat sitä ennen paistamista, mutta mä en. Huuhtelen kyllä kylmän veden alla "pintasuolan" pois ja kuivaan talouspaperilla. Paistamista varten juusto viipaloidaan ja viipaleita paistetaan keskikuumalla pannulla molemmilta puolilta kunnes viipaleet ovat saaneet ihan kunnolla väriä. Pannulle ei tarvitse laittaa edes öljyä paistamista varten. Jotkut varmaan sitäkin käyttää, mutta mä en. Kyproksella halloumin kanssa tarjotaan usein sitruunanlohkoja, joista puristetaan mehua juuston päälle ennen syömistä. Myös tomaattia ja kurkkua on useinmiten tarjolla juuston kanssa. Ne tasoittavat hyvin halloumin suolaisuutta.

    Pepin hammassysteemit on kyllä aikamoiset, kääks. Hyvin on tällä kertaa kumpparit onneksi kestäneet. Muutaman kerran olen joutunut nostamaan ne takaisin paikoilleen, mutta ehjinä ovat silti pysyneet. Torstaina on sitten eka kontrolli.

    Terkkuja teille koko köörille! ♥

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü