perjantai 6. huhtikuuta 2012

(Pitkä) ruokaperjantai - blinit ja mango-juustokakku

"Sillä pitkänäperjantaina päivä on pilvinen" tapasi äitini sanoa aina minun lapsuuden pääsiäisinä. Myöhemmin vasta sain tietää, että tuo pätkä on Oiva Paloheimon runosta "Kirkkotiellä". Ja pilvinen taitaa sää tänäkin pitkäperjantaina olla, ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Mutta mitäpä siitä, on silti pääsiäinen ja ainakin meillä se tarkoittaa lepoa sekä hyvää ruokaa. Meidän pääsiäiseen ei silti kuulu lammas (eikä mämmi - öök!). Itsehän en syö lihaa, eikä mieskään pidä lampaan mausta. Meinasimme sen sijaan uhmata säätä ja avata grillikauden.


Jee, grilliruokaa! Saadaanhan mekin?


Muutama viikko sitten herkuttelimme blineillä, joita tein ensimmäistä kertaa itse. Blini-innostustani on aikaisemmin jarruttanut blinipannun puute ja ajatus siitä, että yhdellä pannulla paistaminen kestää iäisyyden. Onneksi keksin, että voinhan paistaa pienempiä blinejä lettupannulla amerikkalaisten pannukakkujen tyyliin ja sehän onnistui oikein hyvin. Googlailin erilaisia blinitaikinareseptejä ja päädyin Maku-lehden sivuilta löytyneeseen ja olin lopputulokseen oikein tyytyväinen.

Blinejen kanssa tarjottavista lisukkeista on mäti varmaan se kaikkein yleisin. Itse en pidä mädistä, mutta mies kyllä, joten hänelle ostimme purkillisen siianmätiä. Samalta tiskiltä löytyi todella hyvännäköistä sienisalaattia, joten ostettiin myös sitä. Lisäksi tein itse savulohitahnaa. Kokeilimme myös venäläisiä suolakurkkuja smetanan ja hunajan kanssa. Kaikki lisukkeet olivat hyvin maukkaita.



Blinit:

(Ohje Maku-lehden sivuilta) 

- 2 dl kevytmaitoa
- puolikas pussi kuivahiivaa
- 2dl tattarijauhoja
- ½ dl vehnäjauhoja
- ½ tl sokeria
- 1 dl keskiolutta
- ½ tl suolaa
- 2 kananmunaa






1. Varaa iso kulho, koska taikina kuohuu aika lailla käydessään. Lämmitä maito ja liuota hiiva joukkoon. Lisää jauhot, sokeri ja olut. Peitä taikina liinalla ja anna käydä lämpimässä paikassa vähintään 4 tuntia.

2. Lisää suola. Erota munan keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset taikinaan.

3. Vatkaa munan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto kevyesti nostellen taikinaan.

4. Paista blinit voissa, miedolla lämmöllä ohukais- tai blinipannussa. Paksun blinin pinta on rapea ja sisus pehmeä.




5. Tarjoa vastapaistettuina mädin, vaahdotetun smetanan tai ranskankerman ja sipulisilpun kanssa.






Savulohitahna:

- 200 - 300 g lämminsavulohta
- 1 prk kermaviiliä
- 1 rasia maustettua tuorejuustoa (200 g)
- tuoretta tilliä silputtuna
- valkopippuria





Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna maustua hetki jääkaapissa.






Muutama vuosi sitten sain syödäkseni todella herkullista mango-juustokakkua. Se sopii mielestäni oikein hyvin pääsiäisen kahvipöytään tai jälkiruuaksi. Laitan loppuun vielä alkuperäisen ohjeen, joka on tarkoitettu irtopohjavuoassa tehtäväksi. Itse en tykkää käyttää irtopohjavuokaa vaan teen kakun aina tavalliseen piirakkavuokaan, joko pyöreään tai kulmikkaaseen. Olen myös (tapani mukaan) tuunannut ohjetta vähän. ;)


Mango-juustokakku:

Pohja:

- 300 g Digestivekeksejä
- 100 g voita/leivontamargariinia

Täyte:

- 2 liivatelehteä
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 250 g mascarponejuustoa
- 2,5 - 3,3 dl vaahtoutuvaa kermaa
- 1½ dl sokeria
- 3 tl vaniljasokeria
 - 5 rkl sitruunamehua

Päällys:

- 4 - 5 dl mangososetta (myös "piltti" käy)
- 3 liivatelehteä
- 2 rkl sitruunamehua
(1 prk mangoviipaleita sokeriliemessä)




1. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

2. Murenna keksit esim. minigrip-pussissa kaulimen avulla.





3. Laita keksimurut kulhoon ja nypi sekaan voi/margariini.




4. Taputtele muruseos piirakkavuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin.

5. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää juustot ja jatka vaahdottamista.

6. Kuumenna mikrossa 5 rkl sitruunamehua kiehuvaksi. Puristele käsissä kahdesta liivatelehdestä enimmät vedet pois ja sekoita ne hyvin kuumaan sitruunamehuun.

7. Sekoita sitruunamehu ohuena nauhan kermajuustoseokseen vatkaimen avulla.

8. Levitä täyte keksipohjan päälle esim. nuolijan avulla.




9. Laita kakku taas jääkaappiin odottamaan.

10. Kaada mangosose kulhoon. Kuumenna mikrossa 2 rkl sitruunamehua kiehuvaksi. Purista lopuista kolmesta liivatelehdestä taas enimmät vedet pois ja sekoita hyvin kuumaan sitruunamehuun. Kaada sitruunamehu ohuena nauhana mangososeen joukkoon ja sekoita hyvin.

11. Lusikoi mangosose tasaisesti juustokakun päälle.




12. Lisää halutessasi pinnalle vielä hyvin valutettuja säilykemangoviipaleita.




13. Anna kakun hyytyä jääkaapissa useampi tunti tai yön yli. NAM!


Sitten vielä se lupaamani alkuperäinen ohje irtopohjavuokaa varten -

Pohja:

- 300 g Digestivekeksejä
- 100 g voita

Täyte:

- 4 liivatelehteä
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 rkl kiehuvaa vettä
- 1 - 1½ dl sokeria
- 3 tl vaniljasokeria
- 2½ rkl sitruunamehua
- 3 dl kuohukermaa

Pinnalle:

- 2 dl mangososetta (esim. 2 prk pilttiä)
- 2 liivatelehteä
- 2 rkl kiehuvaa vettä


~~~



Meillä lomaillaan ensi viikko, joten älkää ihmetelkö, kun blogikaan ei päivity. Palataan sitten taas uusilla kujeilla loman jälkeen.



Nyt haluan toivottaa teille kaikille ihanille siellä ruudun toisella puolella - 



 
 
 
 

15 kommenttia:

  1. HeRRRkullista pääsiäistä! Meinaan noilla sun tekemilläsi ruuilla ja jälkkäreillä herkullisuus on varmistettu.

    VastaaPoista
  2. Tänään on suunnitelmassa ruuanvalmistuspäivä: teen karppaajan sämpylöitä, kesäkurpitsavuokaa ja jotta hiilareita ei unohdettaisi kokonaan niin pääsiäisen kunniaksi sitruunapiirakan tapaista. Karppaajan sämpylöitä siksi kun tekee mieli "vaaleata leipää", tavallista kaupasta saatavaa en voi syödä.

    VastaaPoista
  3. Kattelin tuota bliniohjetta ja parilla pikku muutoksella siitä saisi myös gluteenittoman. Vehnäjauhot tietysti pitäis vaihtaa gluteenittomaan versioon ja olueksi kävis esim. gluteeniton Laitilan Kukko-olut. Ikinä en ole blinejä tehnyt, mut oliskohan se vähän niinkuin vastaava versio lätyistä suolaisena?

    En mäkään mädistä pidä, poikkeuksena paistettu silakanmäti. Toi lohitahna on varmaan hyvää, njam.
    Nyt kyllä tuli varmaan pari kiloa lisää, kun katseli tuota mangojuustokakun kuvaa ;)

    Mukavia ja lämpimiä lomailupäiviä ja iloista pääsiäistä myös teille!

    VastaaPoista
  4. Juustokakut on mun bravuuri ja olinkin jo päättänyt, etten tee niitä tänä pääsiäisenä, mutta ohjeesi sai minut empimään. Näytti niin hyvältä, että pitäisiköhän sitä sittenkin, eihän se oli pääsiäinen ilman hedelmäistä juustokakkua :)

    Mukavaa pääsiäistä teille!

    VastaaPoista
  5. Myrskyliini ja äippä: Ihanaa pääsiäistä teille ihanaiset ja Myrskylle nenäpusuja meitin tytöiltä! <3

    Kaunis Nelli: sitruunapiirakkaa, NAM! Sellaisessa meikkiblogissa kuin "Karkkipäivä" löytyy muutamia mielenkiintoisen kuuloisia karppireseptejä. Siellä on sellainen tunniste kuin "Ruoka", jonka alta ne löytyy. Käypä kurkkaamssa, jos et jo ole.

    Makoisaa pääsiäistä sinne ja Nellille rapsuja! <3

    Ellieli: aivan, pojallasihan on keliakia. Taattarijauhotko käy sellaisinaan? Siinä mielessä on sitten juu aika helppo tuunattava, kun vehnäjauhoja on tuossa ohjeessa niin vähän. Ja, jos kerran oluttakin löytyy gluteenittomana. Eikun kokeilemaan!

    Blinit on eräänlaisia suolaisia lättyjä, mutta maku on aika hapan johtuen "käyttämisestä" ja tattarijauhoista. Maku jakaakin varmaan mielipiteet, koska esim. siskontyttö (Jimin mamma) ei pidä blineistä.

    Paistettu mäti, mielenkiintoista! Mädin rakenne on mun mielestä tosi outo, suolaisia rakkuloita jotka poksahtelee suussa. Ei kiva! Mies (ja monet muut) taas rakastaa mätiä. No, se hänelle (ja heille) suotakoon.. ;D

    Kivaa pääsiäistä teidän koko poppoolle ja Ellille suukkoja! <3

    Sunan: totta mooses koklaat tota juustokakkua! Söin juuri palasen sitä kahvin kanssa ja oli namia, slurps! Innostuisitko muuten tekemään joskus juustokakku-postauksen? Olis nimittäin tosi mukavaa saada uusia, hyviksi havaittuja ohjeita.

    Ihqua pääsiäistä teidän porukalle ja tytöille rapsuja! <3

    VastaaPoista
  6. Hyvää Pääsiäistä koko porukalle!

    Ihanaa kun mami on lomalla, MUT se vaan siivoo koko ajan. Varmaan tulossa vieraita tai jotain...

    Mekin oltiin mukana blinikesteillä jokunen viikko sitten. Mamin kummi oli paistellu niitä sellasella blinipannulla. Ne oli sellasia aika isoja, niinku just passeleita meidän suuhun! Neljälle hengelle niitten paistaminen oli kyllä kestäny JONKUN AIKAA, kun pannuja oli vaan yks. Hyviä olivat ja lisukkeena oli noita samoja juttuja kuin teillä ( paitsi meidän koirien annoksissa ).

    Mukavaa lomaa!

    t. 3 shelttiä

    p.s. HERRANJESTAS!!!!! Mami esikatseli meidän kirjotuksen, ja sepustus oli levinny siitä ruudusta ulos, sillai piiiiiitkäks riviks. Toivottavasti se nyt kuitenkin tulee talteen, vaikkei mahukaan esikatseluruutuun tollai...

    VastaaPoista
  7. 3 shelttiä: meillä siivotaan vain sillon, jos joku on tulossa kylään eli täällä toi mamin touhuilu olis selvä merkki siitä, että tulee vieraita. :D Toivottavasti olis sellaisia tyyppejä, joista tekin tykkäätte. ;)

    No juu, just tota mä olin miettinyt blinejen suhteen, että yhdellä pannulla saa kyllä paistaa aika kauan. Tosin, ne isot blinit on kyllä ihania. Ostin ton meidän lettupannun pari vuotta sitten jostain alesta ja oon ollut siihen todella tyytyväinen. Sillä paistaa nopsasti ison satsin amerikkalaisia pannukakkuja, kasvispihvejä ja näköjään se sopii hyvin myös blinejen paistoon. Mahtavaa muuten, että tekin saitte omat blinit! Rilla ja Peppi ei saaneet, mutta savulohta sentään saattoi vähän ajautua myös heidän ruokakippoihin.. ;)

    Kiitos! Ja kivaa pääsiäisenjatkoa teille kaikille! <3

    PS. ONNEKSI kommentti näkyy ihan normaalisti! Tää blogger on kyllä välillä ihan outo. :o

    VastaaPoista
  8. Niistä tattarijauhoista.
    Ainakin nuo sulla käytössä olevat Viljatuotteen tattarijauhot sopii, niissähän on tuo gluteenitonmerkkikin. Se merkki on tuossa kuvassa siinä 500 g:n oikealla puolella.

    VastaaPoista
  9. Ellieli: aa-a, niinpäs onkin! Ei näköjään tuu seurattua tota gluteenittomutta, kun meidän perhepiiristä ei ole keliakiaa (enkä karppaa). Mutta hyvä siis, eikun alat blinikestejä suunnittelemaan! Ü

    VastaaPoista
  10. Jes! Täälä on westie! :) Liityin lukijaksi, mukavan oloinen blogi :) Meidän westie pojan blogi löytyy täältä: http://minajasulo.blogspot.com

    VastaaPoista
  11. Ja miten me pärjätään viikko ilman blogipäivityksiä? Melkein edesvastuutonta! ♥
    Toivotamme Vilin kanssa oikein hyvää lomaa ja oottelemme kuvallisia lomaterveisiä sitten viikon päästä.
    Iloista pääsiäistä myös!

    VastaaPoista
  12. Minä: tervetuloa lukijaksi ja kiva, kun kommentoit! :)

    Kävinkin jo kurkkamaassa suloista Suloa, täytyy tulla pian uudestaan paremmalla ajalla!

    Mukavaa pääsiäisenjatkoa ja rapsutuksia Sulolle! <3

    HooPee: heh, oot hauska! :D

    Kiitoa kovasti, eiköhän sitä loman jälkeen taas jotain kertomista keksitä.. ;D

    Suukkoja Vilille ja terkkuja sulle! <3

    VastaaPoista
  13. Mulla olisi hyvä liivateella hyydytettävän rahkakakun ohje, mutta en ole tehnyt sitä pitkään aikaan. Pitäisi tehdä seuraavan kerran, kun tulee (liivatetta syöviä) vieraita. Meillä kun vierastetaan tuota liivatetta sen eläinperäisyyden vuoksi.

    Ja mämmistä sitten on pakko sanoa, että ollaan miehen kanssa syöty ainakin 10 rovetta. Laitan päälle sokeria ja rasvatonta maitojuomaa. Ai että on hyvää, nyt alkoi jo tehdä mieli kupillista.

    Miehelle paistoin karitsanviulun, on siinä hänelle syömistä yksikseen :)

    Mukavaa lomaa teidän porukalle!

    t. Aikku ja Ollipolli

    VastaaPoista
  14. Kivaa lomaa!

    Täällä jo vähän odotellaan kotiin palaajia :)

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  15. Aikku ja Ollipolli: NAM - innolla odotan rahkakakun ohjetta! Ymmärrän kyllä hyvin tuon liivatteen vieroksumisen. Postauksen ohje on itseasiassa ensimmäinen juttu, johon olen liivatetta käyttänyt oikeastaan koskaan. Sen jälkeen olen kyllä kokeillut muutamaa muutakin hyydytettyä kakkua. Ja niissäkin olen tkyllä vähentänyt liivatteen määrää. En myöskään innostu sellaisista juustokakkuohjeista, joita ei paisteta ja niihin tulee silti kananmunia.

    Mun isäkin tykkää mämmistä tosi paljon ja syö sitä pitkin kevättä, kun sitä vaan kaupasta löytää. Niin, ja mun bestis tykkää muuten myös mämmistä ja syö sitä kuohukerman ja sokerin kanssa.

    Kiitos, loma oli kyllä kiva - ja nyt ohi.. ;)

    Toivottavasti Ollin korvat ja simmut on jo paremmat! Rapsuja täältä iso annos! <3

    Koiratäti: kiitos, kivaa oli! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü