perjantai 1. kesäkuuta 2012

Ruokaperjantai - parsarisotto

Nyt, kun kaupasta vihdoin saa suomalaista parsaa, on pakko jakaa teidän kanssa tosi hyvän parsarisoton ohje. Kuvat ovat muutaman viikon takaa ja siksi jouduin käyttämään ulkolaista parsaa. Tosin, sekin oli kyllä oikein maukasta. Miehen kommentit risotosta sen sijaan eivät olleet erityisen imartelevia. Kun tapani mukaan tivasin, miltä ruoka maistuu, vastasi hän jotakuinkin näin: "no joo, ihan hyvää tää on, mutta en ymmärrä miksi tämmöistä syödään, kun eihän tää ole mitään". Oletan hänen tarkoittaneen, että missä on pihvi? ;D


Parsarisotto 
(n. neljä annosta)

- nippu tuoretta vihreää parsaa (n. 500 g)
- 1 (puna)sipuli (tai 2 shalottisipulia)
(- itse laitoin myös yhden valkosipulinkynnen makua antamaan)
- 3½ dl risottoriisiä (esim. Arborio)
- pari rkl voita ja oliiviöljyä (sitruunalla maustettu sopii tosi hyvin)
- 2 - 3 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 l kuumaa kasvislientä (valmista kuutioista tai fondista pakkauksen ohjeen mukaan)
- 2 dl raastettua parmesaania + ½ dl ripoteltavaksi annosten päälle
- yhden sitruunan kuoriraaste
- mustapippuria myllystä
(- pari rkl voita, kermaa tai tuorejuustoa)
(- tuoreita yrttejä maun mukaan esim. basilikaa, oreganoa, persiljaa)
(- suolaa)





1. Valmista litra kasvislientä kuutioista tai fondista pakkauksen ohjeen mukaan ja jätä kattilaan kannen alle odottamaan.

2. Poista parsojen päistä muutama sentti puumaista vartta ja kuori ohuelti nupun alapuolinen osa. Kotimaista vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria ollenkaan. Paloittele parsat muutaman sentin paloiksi.

3. Paista parsapaloja hetki pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa ja nosta sivuun odottamaan.




4. Kuori ja pieni sipuli sekä halutessasi yksi valkosipulinkynsi.




5. Kuullota sipulisilppua pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa. Lisää hetken päästä pannulle myös riisit ja jatka kuullottamista, kunnes riisin jyvät muuttuvat läpikuultaviksi.




6. Kaada pannulle valkoviini ja anna sen kiehua kuiviin.

7. Lisää sitten kuumaa kasvislientä riisin sekaan aina kauhallinen kerrallaan antaen sen imeytyä ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Sekoita risottoa aina välillä imeytymisen aikana. Jatka näin, kunnes kasvislientä on jäljellä enää pari desiä. Aikaa tähän kuluu parikymmentä minuuttia. 




8. Lisää parsapalat risoton joukkoon ja jatka kypsentämistä sekä lopun kasvisliemen lisäämistä vielä n. 5 minuuttia.




9. Raasta parmesaani ja lisää sitä risottoon pari desiä. Raasta sekaan myös yhden sitruunan kuori.




10. Maista risottoa ja mausta makusi mukaan mustapippurilla, tuoreilla yrteillä ja tarvittaessa suolalla. Saat risotosta vielä kermaisempaa lisäämällä muutaman ruokalusikallisen voita, kermaa tai tuorejuustoa. Jos haluat risottoon voimakkaamman sitruunan maun, lisää vähän sitruunan mehua.



11. Tarjoile heti parmesaaniraasteen kera.




Herkku-uutuuksista täytyy mainita yksi pettymyksen tuottaja. Olen nimittäin aina ollut suuri Dominokeksifani ja innostuin kovasti, kun törmäsin kaupassa Dominouutuuteen -




Voi mikä pettymys! Täytettä oli kyllä enemmän, mutta maku ei ollut sen kummempi kuin perus Dominoissakaan, ehkä jopa vaisumpi. Höh. Tämä kuuluu niihin elämän isoihin vastoinkäymisiin. ;D

Koirille sen sijaan on löytynyt paljon maistuvaa nutusteltavaa sekä sisällä..


Ai mikä jalkapallo? Juu, en osaa sanoa mitään sen tilanteesta.

Jaahas, tarttee tehdä PALJON lisää tota superlonsilppua. 

.. että ulkona.

Voikukkia - NAM!


Mukavaa viikonloppua kaikille ja


paljon onnea uusille ylioppilaille *


sekä muille koulunsa päättäville!



8 kommenttia:

  1. Heh, on se hassua kun ihmisten maku eroaa joskus NIIN paljon! Nimittäin meidän mami on kans huomannu sen superdominojutun... mut ihan eri kantilta.

    Se nimittäin aatteli, et : "Eikä!!! Vieläkin enemmän sitä ötköä täytettä! Mitä sit kun mä haluun taas tehdä dominoista juustokakun pohjan? Täytettähän on ihan törkeesti poisraavittavana... toivottavasti NORMAALIT dominot säilytetään!"

    Normaaleistakin se raapii sen valkosen jutun pois tarkasti, ja ennen sitä, kiertää sen dominon auki, niinku myötäpäivään, aina. Ja sit vasta syö.

    Onkin muuten aika kiinnostavaa mitenkä noita "vaikeesyöntisiä" tai "irrotettavarakenteisia" ihmiset syö... niinku nyt vaikka laskiaispullia tai just domppareita. Aika outo on se mamin soitonopettaja, joka joka ikinen päivä osti akatemian kahvilasta berliininmunkin ja tarkkaakin tarkemmin raapi pois koko sokerikuorrutuksen. Miks se ei ostanu tavallista munkkia? Sitä olis tarvinnu vaan kopauttaa ja sokrut olis ollu lautasella... hmmm.

    Syötteks te Rilla ja Peppi ikinä parsaa? Se on kyllä hyvää meistä, varsinkin jos on paljon voita päällä. Meille tarjoillaan muita rehuja päivittäin, mut parsaa vaan herkkuna.

    Herkkuterkuin ( kohta saadaan lohta aamiaiseksi!!!!),

    3 shelttiä

    VastaaPoista
  2. 3 shelttiä: just, just, teidän mami on NIITÄ! ;D No ei vaan, se on kyllä hupaisaa, miten paljon maut eroaa. Meilläkään mies ei ymmärrä oikein mitään keksejä, eikä todellakaan sipsejä. Hänen mielestä ne on kuivia.. :D

    Ja arvatkaapas, minä laitan juustokakun pohjaan ne dominot täytteineen päivineen - NAM! :D

    Vääntösuunnasta ollaan sentään täysin samaa mieltä, myötäpäivään TIETYSTI. ;D Sen jälkeen meikä tosin kaapii etuhampailla sen valkoisen nami-täytteen suuhun ja syö sitten vasta ne keksit.

    Mutta ihan paras on kyllä toi tarina mamin soitto-open berliininmunkkitouhuista, buahahhahhahhaa!!! :D:D

    Pieniä paloja parsaa oon tyttöjen kuppeihin joskus laittanut ja hyvin on kyllä maistunut. Laitan melkein aina niiden paheksuttavien nappuloiden ja raejuuston päälle jotain kasvista. Aika usein kurkkua tai keitettyä porkkanaa/parsakaalia. Molemmat tykkää kovasti.

    Nam, lohta, kävipä teillä hyvä tsägä! Ü

    VastaaPoista
  3. Hahaa, miehinen kommentti = niin tuttua huttua! :D Suomalainen mies monesti tykkää saada muonansa muodossa "peruna ja liha". Muu lienee turhaa ;) Mä en pidä perunasta. Mieluummin pihvin kaverina aina salaatti, lohen kanssa salaatti, kanan kanssa salaatti, salaatin kanssa salaatti jne. jne. ;)

    Mut, parsarisotto näyttää todella herkulliselta. Saa kannatusta ja saa mäyräkoiriltakin, nimittäin meillä jos parsaa on kasvissoseessa, se syödään kupista heti! :)

    VastaaPoista
  4. Maria: no joo, olis ite paistanu jonkun käntyn sen risoton seuraks! :D:D

    Mä taas rrrakastan perunaa. Oikeastaan kaikissa muodoissa, paitsi ranskalaisista en niin välitä. Viikonloppuna meinasin tehdä ekaa kertaa tänä kesänä sitä voi-sipulikastiketta uusille perunoille, minkä vasta viime kesänä jostain keksin. Nyt oli meinaan kaupassa jo ihan hyvän kokoisia uusia sipuleita - NAM!

    Koklaa ihmeessä tota parsarisottoa, jos tykkäät risotoista. Oli meinaan tosi hyvää!

    Poitsuille terkkuja multa sekä tietysti tytöiltä! <3

    VastaaPoista
  5. Miehinen kommentti tosiaan, aina ne vaatii ruuan kanssa lihaa... Vaikka lihaa syönkin niin pärjään myös ilman.

    Nelli tykkää kanssa kukista ja ruohoista, minä en niistä välitä :)

    VastaaPoista
  6. Kaunis Nelli: eikö? :D

    Sama täällä, vaikka kasvissyöjä paljolti olenkin, en ole laajentanut repertuaariani (ainakaan vielä) voikukkiin tms nurmikon antimiin. Monethan niitäkin kyllä syövät, siis myös ihmiset, ei pelkästään koirat. ;D

    VastaaPoista
  7. Toi kuuluu sarjaan, tätä koklataan joskus. Mä tykkään kyllä risotosta, vaikken muuten niin kauheasti riisistä välitäkään. Mut en oo älynnyt ikinä laittaa parsaa ja juustoraastetta joukkoon, nams, varmaan herkullista.

    Selkeästi, tässä on nyt tytöt siirtyneet luomuruokaan, niin sisällä kuin ulkona. Eikö mamma anna teille riittävästi ruokaa? ;)

    VastaaPoista
  8. Ellieli: ai, säkään et välitä riisistä. En mäkään. Paitsi, jos alan miettimään, niin tykkään risotosta, riisipuurosta ja aasialaisesta ruuasta. Pitää siis tarkentaa ja todeta, että pidän riisistä valikoidusti. ;D

    Hihhihhihhih, sinäpä sen sanoit, omatoimisia tyttöjä täällä. ;D Ja, kyllä mä jotain ruokaa heitin kuppeihinkin aina välillä laitan.. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü