perjantai 3. toukokuuta 2013

Ruokaperjantai - Caesar-salaatti

Jo-hoo, nyt on vappuilusta selvitty ja on aika palata ruotuun arkeen. Vapusta vielä sen verran, että sima onnistui todella hyvin. Onneksi tein ison satsin, joten pari pulloa on vielä jäljellä. Koirien iloksi ostin hauskan koirailmapallon, joka ikään kuin kävelee maata pitkin. Rilla leikki Mopeksi ristityn pallon kanssa hetken ihan innoissaan. Peppi sitten luonnollisesti pelkäsi Moppea, joten pallo piti lopulta nostaa pöydän päälle "piiloon".




Kolme tärkeintä asiaa Caesar-salaatissa ovat: kastike, kastike ja kastike. Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla itse tehtyä Caesar-kastiketta, mutta monissa ohjeissa esiintyvät anjovis-/sardellifileet ovat latistaneet intoani. Jotenkin ajatus kalafileistä salaattikastikkeessa ällöttää minua. Kun ryhdyin ohjeita oikein asiakseni googlettelemaan, löysin onneksi myös useamman, joissa anjovisfileet oli jätetty laittamatta tai korvattu Worcester-kastikkeella. Tapani mukaan yhdistelin oman kastikkeeni useammasta ohjeesta ja siitä tuli minun makuuni tosi hyvää. Halusin ensin kokeilla ihan perinteistä caesar-salaattia ilman katkarapuja tai muita lisukkeita, jotta kastike todella sai olla pääosassa.


Caesar-salaatti:

Kastike:

- 1 keltuainen
- 1 dl rypsiöljyä
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- ½ rkl kapriksia
- 1 tl valkoviinietikkaa
- 2 tl Dijon sinappia
- ½ - 1 tl Worcester-kastiketta
- sitruunamehua
- mustapippuria 
- suolaa
(- kylmää vettä)

Salaattiin:

- rapeaa salaattia, esim. Cosmopolitan tai Romaine
- muutama viipale paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää +
öljyä/voita ja valkosipulinkynsi
- parmesaanijuustoa





1. Valmista ensin kastike: laita blenderin kulhoon munankeltuainen, kuorittu valkosipulinkynsi, kaprikset, sinappi ja valkoviinietikka. Pyöräytä sekaisin.

2. Lisää sitten öljyt, blenderin käydessä, ohuena nauhana kastikkeen joukkoon. Tarkista paksuus. Voit ohentaa kastiketta tilkalla kylmää vettä, jos haluat.




3. Mausta kastike makusi mukaan Worcester-kastikkeeella, sitruunamehulla, mustapippurilla ja suolalla.

4. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi ja paahda pannulla rapeiksi öljytilkassa. Itse laitoin pannulle mukaan yhden kuoritun valkosipulinkynnen antamaan makua.




5. Pese ja kuivaa salaatinlehdet hyvin. Revi salaatit kulhoon suupalan kokoisiksi paloiksi.

6. Raasta parmesaania tai ota siitä kuorimaveitsellä lastuja ja sekoita salaatin joukkoon.




7. Kastikkeen voit tarjota joko erikseen tai sekoittaa jo valmiiksi salaattiin.

8. Lisää lopuksi leipäkrutongit ja halutessasi vielä muuta parmesaanilastu.




Ruokaisamman salaatin saat tarjoamalla lisäksi esim. katkarapuja, broileria tai rapeaksi paistettuja pekonipaloja ja keitetyn kananmunan lohkoja.



~~~



Sittenpä ei taas muuta kuin -

mukavaa viikonloppua kaikille!




PS. Tänään on SE päivä, jolloin Annan ja Viivin perheeseen muuttaa westie-vauva - IIK!  Paljon Onnea sinne jo näin etukäteen!   


10 kommenttia:

  1. Hahaa, ylläripylläri, tiistai on uusi perjantai! Meille muutti westie-vauva siis jo tiistaina :) Kasvattaja soitti ja kysyi, että pääsisinkö hakemaan koiran jo aikaisemmin ja minullehan se sopi.

    Meillä asustelee siis pikkuinen Vilppu-vauva <3 Ja juu on hän tyttö, vaikka nimi voisi muuhun viitata. Vilppu vaan kuulosti hyvältä ja ensisijaisesti minusta koirannimeltä kuin miespuolisen ihmisen ;)

    Hän on varsin ihana tapaus, joskin myös aika purevainen :D Yöt menevät jo suht hyvin. Ensimmäinen yö valvottiin oikeastaan kokonaan. Siihen ei Vilppu yksin ollut syypää, vaan myös naapurin teinien vappubileet edesauttoivat valvomista.

    Sellainen kysymys olisi, että mitä olet westie-vauvalle antanut palkkioksi,kun tekee jotain oikein? Pelkkää juustoa, kun ei viitsisi antaa.

    T:anna, Viivin ja Vilpun mamma

    P.S. Laitan sulle s-postiin vauvasta kuvaa myöhemmin tänään. Nyt täytyy kiirehtiä asioille. Isäni tuli lapsenvahdiksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Abuaaaa, vaavi on jo siellä!! Tuhattriljoonaamiljoonaa kiloa onnea koko perheelle! <3

      Vilppu on aivan ihana nimi, eikä mulle tule siitä yhtään miesten nimi mieleen? Viivi ja Vilppu, Vilppu ja Viivi! <3

      Voi ei joo, ne vauvanaskalit, hitsi.. Nehän onkin varsin terävät. ;D Ja tottakai vauvaperheessä välillä joutuu valvomaan öitä, hi-hii! Missä koirat muuten teillä nukkuu? Ja mitä Viivi on mieltä pikkusiskosta?

      Meillä muistaakseni pennnut on aina olleet vähän huonoja ottamaan namipalkintoja. Kun ikää on tullut lisää, niin sitten on alkanut maistumaan kyllä! ;D Mun mielestä hyviä nameja on täyslihanamit, joita saa eläinkaupasta. Westielle ostaisin varmuuden vuoksi esim. peuraa, poroa, ankkaa tms., joille ollaan harvemmin allergisia. Viljattomuus on tietysti se ykköskriteeri. Sellainen kuivaliharuoka/-namit kuin ZiwiPeak toimii loistavasti myös nameina. Siitä on tosi helppo taittaa ihan pieniäkin paloja -

      http://www.ziwipeak.com/

      ZiwiPeakia saa tilattua ainakin Pepten Koiratarvikkeesta.

      http://www.petenkoiratarvike.com/tuotteet/ruokailu-ja-herkut/ziwipeak/8113/?gclid=CLLM07Sq-rYCFSF7cAodvgUADQ

      Uskoisin, että pennulla toimis myös hyvin sellainen ällönkuuloinen, mutta todellisuudessa aika neutraali nami kuin kuivattu naudan maha. Meillä on sitä koirille sellaisina ihan kuin näkkärin näköisinä levyinä, joista on tosi helppo taittaa pieniäkin paloja. Molemmat koirat tykkää tosi paljon. Sitä myydään monissa eläinkaupoissa irtomyynnissä. Oon kysyny aina "naudan maha-näkkäriä" ja siitä ovat kyllä kaupassa aina tunnistaneet tuotteen. Eikä oikeasti ole ällöä, vaikka siltä kuulostaakin. ;D

      Nyt huomasin, että tota naudan maha jutskaakin saa tilattua ainakin Peten Koiratarvikkeesta -

      http://www.petenkoiratarvike.com/tuote/naudan-mahalastu-kotimainen-200-g/1563_1/

      PS. Kiitos!! Olen tosi otettu! :)))

      Poista
    2. Joo, on huomattu, että paras palkinto taitaa olla ylistävät ihailut :) Puruluista ei pieni ymmärrä tuon taivaallista... kaikkea muuta voi sitten kyllä pureskella.

      Viivi on ottanut Vilpun vähän paremmin kuin Sohvin silloin. Sohvi tosin oli aina menossa tissille ja roikkui karvoissa ja korvissa muutenkin. Vilppu on tässä suhteessa hiukan iisimpi tapaus. Tykkää kyllä yrittää saada viiviä leikkimään, mutta ei kiusaa. Viivi saattaa ärähtää Vilpulle varsinkin, jos minä olen näköpiirissä. Jos taas olen jossain kulman takana, ei ärise. Olisko joku tuo on mun mamma-juttuja :)

      Hirveä menettämisen pelko on. Ehkä ymmärrettävistä syistä ja ehkä se joskus helpottaa.

      Vilppu-nimestä on kyllä saatu monelta kuulla, että on pojan nimi... No, meni jo :D

      T:anna, Viivin ja Vilpun mamma

      Poista
    3. Juu, pennuissa on toi jännä puoli, että eivät ihan heti tajua herkkujen päälle. :D

      Mun sydän särkyy joka kerta kun ajattelen pikkuista Sohvia ja sitä, mitä olette asian tiimoilta joutuneet kokemaan. :´( Ymmärrän NIIIN hyvin, että Vilpun tulo on sekä ihanaa että samalla tosi pelottavaa. Mun kummityttö sanoi pienenä, että keijupöly auttaa kaikkeen, joten laitan sitä sinne tulemaan oikein ison annoksen - ,.¨´;:,.``¨'*;.;:*'´`¨;.,:¨'*´`, - noin! <3

      Hihhihhih - meni jo - niinpä!! ;D Mua huvitti aikoinaan, kun tulin antaneeksi koirille todella suositut lasten nimet: Rosa ja Ines. Varsinkin Rosa oli silloin 90-luvun puolivälissä ihan hittinimi. Sittenpä tein sen taas Pepin kanssa. Arvaa vaan onko "puolet" kävelyllä tapaamistamme pikkutytöistä Peppejä tai ainakin heidän siskonsa/kaverinsa/naapurinsa on Peppi. Hitsi. Kuten sanoit, meni jo! :D:D

      Terkkuja sinne ja suukkoja tytöille! <3

      Poista
  2. Mopelle kävi köpelösti. Hyvä Rilla *done!*.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei kai kukaan jaksa kattoo tollasia läpsykorvia kovin kauaa.. ;D

      Poista
  3. Kiitos jälleen kerran ohjeestasi! Ceasar on yksi ehdottomista ravintolaherkuistani ja nyt kun meille on jotenkin ajautunut juuri oikeita raaka-aineita kastiketta varten, niin tätä taidetaankin meillä kokeilla lähiaikoina ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tosi kiva, että ohje sattui sopivasti! :)

      Mä oon välillä käyttänyt kotona Felixin(?) valmista Ceasar-kastiketta, joka on ihan jees, mutta ei kuitenkaan vedä vertoja ravintoloiden kastikkeille. Tuosta itse tehdystä tuli niin hyvää, että jatkossa teen kyllä aina itse. Oli vieläpä tosi helppoa ja nopeatekoista. Varsinkin tosiaan, jos aineet löytyy jo valmiina kaapista.

      Mukavaa viikonloppua sinne ja tytöille rapsuja! <3

      Poista
  4. Mä syön tosi paljon salaattia (ja caesar ON hyvää) mutta noiden salaattikastikkeiden teossa oon ihan onneton. Niitä vaan ei tule tehtyä. Oikea kastike oikean salaatin kanssa on kuitenkin se piste ii:n päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin! Muakin on etukäteen epäilyttänyt toi Ceasar-kastikkeen tekeminen. Ihan turhaan kylläkin. Oli TOSI helppotekoinen. Onnistuu varmasti yhtä hyvin myös sauvasekoittajalla, kunhan muistaa käyttää kapeaa ja korkeaa kulhoa.

      Poista

Kiitos kommentista! Ü