perjantai 13. tammikuuta 2012

Ruokaperjantai - tuunattu kasvislasagne

Viime viikonloppuna tein pitkästä aikaa itse kehittelemääni lasagnea, joka on ihan mielettömän hyvää. Tai siis, ainakin minun mielestä on. Keksin joskus laittaa aika perinteisen lasagnen kerroksien väliin mozzarellasiivuja, pikkutomaatteja ja tuoretta basilikaa. Nuo lisätäytteet tekevät lasagnesta todella mehevän ja maukkaan. Itse tein kasvisversion, mutta uskoisin saman idean toimivan hyvin myös jauhelihakastikkeen kanssa.


Tuunattu kasvislasagne:

Tomaattikastike:

- 1 (puna)sipuli
- pari valkosipulinkynttä
- 1-2 (suippo)paprikaa
- 2 purkkia tomaattimurskaa (esim. yrttimaustettu)
- iso tai pieni purkki kapriksia (voi hyvin jättää pois tai korvata desillä oliivisiivuja)
-  kasvisliemikuutio tai vastaava määrä fondia
- 1 dl punaviiniä tai 2 rkl viinietikkaa (esim. balsamico)
- 1 rkl sokeria
- mustapippuria
- yrttimausteseosta
- suolaa

Valkokastike:

- 50 g voita/margariinia
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 l maitoa
- ½-1 tl suolaa
- 1 rkl viherpippureita murskattuina
- ripaus jauhettua muskottia
- halutessasi juustoraastetta ja/tai sulatejuustoa

Lisäksi tarvitset:

- 250 g lasagnelevyjä (tuorepastasta tulee erityisen hyvä lasagne)
- 2-3 palloa tuoretta mozzarellaa
- 1-2 pakettia pikkutomaatteja tai 4-5 tomaattia siivuina
- ruukullinen tuoretta basilikaa
- 100 g juustoraastetta





Tee ensin tomaattikastike. Se saa hautua muiden valmisteluiden ajan, koska mitä pidempään tämä kastike hautuu, sen paremman makuinen siitä tulee. Voit myös halutessasi lisätä kastikkeeseen muitakin kasviksia, esim. porkkanaa ja/tai kesäkurpitsaa.

1. Kuori ja pilko sipuli. Sipuli on helpointa kuoria niin, että leikkaat ensin molemmat päät pois ja sitten puolitat sipulin. Puolikkaista on tosi helppo ottaa kuoret pois. Pilko myös haluamasi määrä paprikaa kuutioiksi. Itse laitoin lopulta kaksi suippopaprikaa, koska yhdestä tuli aika vähän.





2. Kuullota sipulia ja sekaan puristettuja valkosipulinkynsiä hetki pannulla öljytilkassa. Valkosipulinkynsiä ei tarvitse erikseen kuoria, jos käytät valkosipulinpuristinta. Laitat vain kuorimattoman kynnen puristimeen ja puristat. Kuoret on helppo nyppäistä puristimen pohjalta roskiin. Lisää paprikakuutiot mukaan ihan kuullottamisen lopuksi.




3. Lisää pannulle kaksi purkkia tomaattimurskaa sekä pari desiä vettä, 1 dl punaviiniä (tai 2 rkl viinietikkaa punaviinin sijaan), 1 rkl sokeria, kasvisliemikuutio/fondi, reilusti rouhittua mustapippuria ja halutessasi 1 rkl yrttisekoitusta (esim. Provencen yrtit).

4. Anna tomaattikastikkeen kiehua ihan rauhassa pienellä lämmöllä sen aikaa, kun teet valkokastikkeen.





Voit käyttää tähän lasagneen joko valkokastiketta tai juustolla maustettua valkokastiketta. Juustoversioon voit käyttää kaikki jääkaapista löytyvät juustonkannikat ja sulatejuuston jämät. Itse laitoin kastikkeeseen n. 100 g juustoraastetta. Valkokastike syntyy näin:



5. Laita uuni kuumenemaan 225°:een.

6. Siivuta mozzarellapallot ohuiksi siivuiksi ja puolita pikkutomaatit (tai siivuta isot tomaatit).

7. Viimeistele tomaattikastike halutessasi kapriksilla tai oliivisiivuilla. Tarkista myös kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai mustapippuria.




Lasagnen kokoaminen helpottuu, jos keräät kastikkeet ja muut ainekset lasagnenvuoan lähellä. Vuoka kannattaa olla ihan reilun kokoinen, ettei kastikkeita roisku paiston aikana pitkin uunia




8. Aloita kokoaminen laittamalla ohut kerros tomaattikastiketta vuoan pohjalle. Seuraavaksi tulee kerros lasagnelevyjä. Sitten taas tomaattikastiketta, jonka päälle kerros mozzarellasiivuja, pikkutomaatteja ja runsaasti tuoretta basilikaa. Niiden päälle kerros valkokastiketta ja sitten taas kerros lasagnelevyjä.

9. Jatka näin, mutta laita viimeisen lasagnelevykerroksen päälle pelkästään loput valkokastikkeesta sekä n. 100 g juustoraastetta.




10. Paista lasagnea uunin alatasolla n. 40 min. Peitä vuoka tarvittaessa foliolla, jos tuntuu, että pinta saa liikaa väriä.

11. Anna vetäytyä n. 15. min ja nauti raikkaan salaatin kanssa.




~~~


Eipä tässä muuta tällä kertaa kuin - 


oikein rentouttavaa viikonloppua kaikille!






PS. Ellieli - älä ollenkaan nyt luule siellä, että olisin unohtanut pyyntösi. Koeta vain malttaa odottaa ensi perjantaihin.. ;)




17 kommenttia:

  1. Gaumeen hyvän näköstä ruokaa ja äippä arvosti noita sun kuvias. Oli valaiseva ruokaresepti.

    Terkkuja Tytsille!

    VastaaPoista
  2. Hei taas!

    Katottiin aamusella, kun mami avas unisena tietsikkansa ja yht'äkkiä kuulu "MITÄ?!!! Tekeeks toi mies myös lasagnelevyjä?!" Mami nimittäin huomas tossa kuvassa tutun oloisen pakkauksen. Se huomas sen heti, koska on oppinu tunnistamaan kaupassa jo kaukaa suosikkitattiraviolinsa ton ukon kuvasta :-) Se ettii niitä aina joka kaupasta, muttei niitä joka paikasta saa. Nimee se ei tiiä, mut ukon naama on iskostunu sen mieleen.

    Ne on NIIIIIN hyviä!!!! Mami on niihin ihan koukussa ja mekin saadaan niitä maistaa, vaikkei ne oikeestaan kuulu meidän ruokavalioon... mutta viis valioista! Me suositellaan niitä kaikille teille.

    Lasagne näyttää tosi hyvältä, tuoksu melkein tuntuu tosta kuvasta!

    Nyt me ootellaan, et joku antais meille ruokaa. Lihat sulaa keittiön pöydällä... kuinka kauan tässä vielä tarttee kitua?!

    t. sateeseen nyppiintyneet sheltit

    VastaaPoista
  3. Oioijoi nam, tuo lasagne on varmasti ihan mielettömän hyvää :P Vitsi sä olet viitseliäs, kun jaksat kuvata kaikki työvaiheet. Ihanan freesit kuvat! :) ...Kuolen ehkä ihan just nälkään... :D

    VastaaPoista
  4. Eiei, en luule. Ei sillä todellakaan ole mikään kiire. Kunhan jotakin putkahtaa mieleesi. Ja korppujauhojahan (ja korppuja) taidankin osata tehdä ilman ohjetta ;D

    Kyllä kotitekoinen lasagne on ainan huippua. Sitä vaan ei niin kovin usein tuu tehtyä, kun on olevinaan niin vaivalloista. Jauhiskastikkeella meillä yleensä tehdään. Ja mähän voisin laittaa homppajuustoa mukaan, se vaan että isäntä ei taitaisi silloin syödä ;) No pakkoko sitä on sille etukäteen kertoa - odottaa vaan reaktiota ;DD

    VastaaPoista
  5. Myrsky: juu, toi ON hyvää (ei niinkään ehkä kevyttä..;))! Kiitos äipälle kehuista. :)

    Sheltit, ne sateeseen nyppiintyneet: joo muuten, ne tattiraviolit on todella hyviä! Kannattaa myös ehd. kokeilla noita lasagnelevyjä. Lasagnesta tulee mun mielestä paljon parempaa tuorepastasta. Toki pastan vois tehdä varmaan itsekin, mutta onneks toi mies on olemassa meitä varten, jotka haluamme kuitenkin vähän oikaista.. ;D Meidän huudeilta tota sarjaa löytyy muuten parhaiten Cittarista.

    Kuulkaas nyt tytöt, teillä sentään tarjotaan koirillekin kunnon ruokaa, meidän tytöt joutuu tyytymään napuroihin. Eiks kuulosta gaameelta! :)

    PS. Täälläkin nyppii se samainen sade ja myös loska..huoh!

    Petriina: ko. lasagnea kannattaa ehdottomasti kokeilla, NAM! Kiva kuulla, että arvostat(te) ruokakuvia. Tykkään itse ohjeista, joita on selvennetty kuvilla, joten siksi varmaan teen niin itsekin. Ruokaohjeiden lukeminen on muuten ihan gaameeta silloin, jos on muutenkin nälkä, soriii.. ;DD

    VastaaPoista
  6. Nojoo tarviis varmaan asentaa selaimeen jonkinlainen alkolukon tapainen nälkälukko... "sivusto jolle yrität siirtyä saattaa sisältää materiaalia tai kuvia, jotka voivat olla haitallisia nälkäisille" :D

    VastaaPoista
  7. Jumantsuikka miten herkullisen näköistä jälleen kerran. Taas tuli nälkä, nam. :D

    VastaaPoista
  8. Ellieli: juu kuule, mulla on muhinut ideoita päässä. Jopa muitakin kuin korppujauho.. ;DD

    Mäkin ajattelin aina ennen, että lasagnen tekeminen itse on vaivalloista. Nykyään oon toista mieltä. Jotenkin, kun laittaa sen tomaattipohjaisen kastikkeen ensiks porisee ja tekee sen hautuessa muut hommat, niin ihmeen nopsasti ne valmistelut sujuu-. Niin, ja käyttää tuorepastalevyjä, jolloin kypsymisaika ei tosiaan oo kun sen n. 40 min. Sainko sut vakuutettua? Entäs innostumaan?

    Mun sisko muuten teki joskus sellaista jauhelihalasagnea, johon tuli homejuustoa. Heillä ainakin tykättiin siitä. Etkä tietenkään kerro miehelle etukäteen. Kuuntelet vaan pilke silmäkulmassa ensiks kehut ja isket sitten valtit pöytään. :D

    Petriina: toi on niin hauska idea!! :DD Ja markkinoilta löytyy varmaan jo monta valmista sovellusta..tai maybe nooot! ;)

    Nina: mua oikeesti välillä naurattaa nää perjantait, kun sä postaat kevennyksestä ja mä ruuasta, joka ei ole keventäjille suunnattua (ainakaan yleensä). Vaikka sun keventämisprojekti on kyllä sillä tavalla tosi hyvä, että kaikkea saa periaatteessa syödä. Mä inhoan ehdottomuuksia ja pitkiä "kielletyt ruuat" -listoja.

    VastaaPoista
  9. Koiratäti on tehnyt 2 kertaa lasagnea. Ei se munkaan mielestä erityisen vaivalloista ollut. Yllätys oli vaan eka kerralla, kun latasin vuoan äärilleen täyteen, että se alkoikin tulvia uunissa. Olin ajatellut sen kutistuvan siellä ;)

    VastaaPoista
  10. Koiratäti: juu kuule, meikäläisellä on myös lasagnea ollut useammankin kerran pitkin uunia. Kerran sitten tajusin ostaa suurin piirtein suurimman vuoan, joka kaupasta löytyi ja sen jälkeen on mennyt paljon paremmin.. ;)

    VastaaPoista
  11. Kiitoksia kehuista! :) Terkut myös teidän koiruuksille!

    Onpas maukkaan näköistä ruokaa ,tässähän tulee aivan nälkä!

    VastaaPoista
  12. Hertta ja Kerttu: ole hyvä, kehut oli hyvin ansaitut! <3

    Eikun lasagnea tekemää - se ON hyvää! ;)

    VastaaPoista
  13. Nää on aina niin kivan informoivia nämä sun ruokapostaukset kun näet kovasti vaivaa ja otat eri työvaiheista kuvat! :) Tosi kiva ja nitä on mukava lukea :)

    VastaaPoista
  14. Nys sää sen teit !! Ny ylittys kipukynnys, lasagne !!! kasvislasagne!!!!. Voi herrajjesta, ny on pakko painaa kauppaan ja ostaa tarvikkeet. Muuttaa koko sunnuntain menyy, koska tota ei voi ohittaa. Ulkon oli liian paljo pakkasta ja tuulta siäl talsimisse eikä mikkä lohruta paremmi ku lasakki. Onnin mielest ehkä varastettu lasakki, koska täst ei heltii kyl murustakaa.
    Kävelemäs käytiin ja tiuku-paran tassut nousi välillä korkeelle. Että kivaa ei ollu. Sohva on paras paikka ja vällyjen alla sielläki. Siis joo, koko lauma on taas kasassa meillä, maanantaina palaavat kotiin tullakseen sitte taas viimeisenä viikonloppuna tänne. Kun se emäntä opiskelee sillon taas Hesassa viikonlopun.
    Ootteko muuten kukaan kokenu ,että perässä on koko ajan joka liikahduksella varjo?? Siis ei se oma vaan sellanen neljätassunen? kuinka tassutuksen ääni kuuluu läpi yön jos se tassuvarjokas ei pääse yöks kainaloon? Kyl siin hiipivä hulluus tulee nopeemmin kuin vr:n vaunu raiteille. Huoh !! Ja huomen sitte töihin, kun silmät on ristissä ja luomet puolitangos. Mutta mitä sitä ei tekis näitten karvatassujen takia. Niinku ny esmerkiks nukkuu sohvall onnellinen karvatassu kainalos ja toinen jalkojen pääl. Kevät muuten tulee,ootteko huamannu :)

    VastaaPoista
  15. Maria: on tosi kiva kuulla, että pidät(te) tästä mun tyylistä tehdä ruokapostauksia. Tykkään meinaan itse esim. Kaitaliinan ruokapostauksista, joissa on usein paljon kuvia tarvittavista raaka-aineista ja välivaihekuvia itse ruuan tekemisestä. Mulle resepti aukeaa jotenkin paljon paremmin kuvien avulla.

    Maija: mä jotenkin uumoilinkin, että viimeistään, kun heitän tuoremozzarellan kehiin, niin sä et pysty tätä lasagnea vastustamaan, hihhihhihhih!! ;D

    Peppironen tassut ei myöskään ole luotu pakkaskeleille, eikä emännän. Rillaa ei pienet pakkaset haittaa, eikä isäntää. Rilla viihtyy yksin pihallakin ihan niin kauan kun vaan annetaan olla ja isäntä kävi taas hiihtämässä. Ihme tyyppejä.. Eiks talvella kuulu olla talvihorroksessa vilttikasan alla? ;))

    Meidän pitkänmallinen esittää kyllä välillä aika hyvin juuri tuollaista kuvailemaasi nelitassuvarjoa. Tosin, häntähän sitten paapotaankin kaikilla mahdollisilla tavoilla: nostetaan syliin, sohvalle, sänkyyn jne. Täällä asuu toivottoman lepsua porukkaa.. Eli toki oon myös sitä mieltä, että tottakai sä nukut sohvalla ihme asennoissa koiran unta, jotta karvahanurit on tyytyväsiä! :DD

    PS. Mikä kevät? En todellakaan ole huomannut! Mutta toivottavasti sä oot oikeessa!!

    VastaaPoista
  16. Sä näet ihailtavan paljon vaivaa ruokaperjantai-postauksissa - vaikka tänä perjantaina itse ruoka ei kaikista hyvistä lisukkeistasi huolimatta ollutkaan mun makuun :) En ole nimittäin koskaan, missään maistanut lasagnea, josta pitäisin... Mutta lupaisin kyllä maistaa sun tekemää, jos vaikka löytyis se versio, johon vihdoin minäkin jäisin koukkuun. Mutta pasta ei ihan hirveästi tähän mennessä ole koukuttanut.
    Ollaan siis palattu, kunhan jaksais aloittaa taas omia postauksia... töitä jäi viikon aikana rästiin aivan hirveästi, joten ensin niiden kimppuun.

    VastaaPoista
  17. Mai: Kivaa, te ootte bäk, jei! :)

    Oo, ihminen, joka ei ole koukuttunut pastaan?!? Kerrassaan mielenkiintoista! Mä olen todellinen pastan(kin) suurkuluttaja, mutta täytyy myöntää, että lasagnen suhteen olen melko kranttu. Siinä ei saa missään tapauksessa olla likaa pastaa kastikkeisiin nähden. Tuorapastalevyt tekevät myös lasagnesta jotenkin tasapainoisemman makuista kuin kuivapastalevyt. Nyt kun mietin, niin itseasiassahan mä inhoan kaikkia liian kuivia pastaruokia. Pastan ja kastikkeen suhde pitää olla balanssissa.

    Hmmm, mua oikein kutkuttaa miettiä, että entä jos sä tykkäisitkin mun tekemästä lasagnesta..wou! ;DD

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü