perjantai 20. huhtikuuta 2012

Ruokaperjantai - katkarapurisotto mascarponejuustolla




Tulevana viikonloppuna vietetään Jimin synttäreitä.





Tälle viikolle on sattunut muitakin synttäreitä ja on tullut syötyä ulkona (ja käytyä pariin otteeseen hullareilla..) Koneelta löytyi sentään kuvat katkarapurisotosta, jota tein muutama viikko sitten, joten laitetaanpa reseptiä siitä tulemaan. Söin joskus ravintolassa mascarponejuustolla höystettyä katkarapurisottoa ja siitä sain idean kokeilla tehdä vastaavanlaista itsekin. Parsakausi on aluillaan, joten keitin risoton kaveriksi vielä nipun vihreää parsaa.


Katkarapurisotto mascarponejuustolla:

- 1-2 (shalotti)sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 4 dl risottoriisiä (esim. arborio)
- 2- 3 dl kuivaa valkoviiniä
- n. 1 l kasvislientä (myös kalaliemi käy)
- rasia mascarponejuustoa n. 250 g (myös tuorejuusto käy)
- 300 - 400 g kuorittuja katkarapuja
- tuoretta persiljaa
- sitruunan mehua ja/tai kuoriraastetta
- mustapippuria
(- suolaa)
(- nippu tuoretta parsaa)





1. Valmista ensin kasvisliemi (tai kalaliemi) joko kuutiosta tai fondista pakkauksen ohjeen mukaan. Tarvitset noin litran kuumaa lientä.

2. Kuori ja silppua sipuli(t) ja valkosipulinkynnet.

3. Kuullota sipulisilppua hetki pannussa öljytilkassa ja lisää sitten mukaan riisi raakana. Jatka kuullottamista kunnes riisin jyvät muuttuvat läpikuultaviksi.

4. Kaada pannuun pari desiä valkoviiniä ja anna sen imeytyä riisiin.





5. Lisää sitten kuumaa kasvislientä aina noin desi kerallaan. Anna liemen imeytyä ja lisää taas uusi kauhallinen. Jatka näin, kunnes riisi tuntuu sopivan kypsältä. Itse pidän aika kypsästä riisistä, vaikka suositeltavaa olisi varmaankin jättää riisi al denteksi. Kukin tehköön makunsa mukaan. Risoton on tarkoitus olla löysää ja valuvaa. Jos risotto tuntuu liian kuivalta lisää kasvislientä tai vettä.

6. Sekoita risottoon mascarponejuusto, sulatetut ja valutetut katkaravut sekä nippu persiljaa silputtuna.

7.  Maista ja mausta makusi mukaan mustapippurilla, sitruunan kuorella ja/tai mehulla sekä tarvittaessa suolalla.

8. Risotto kannattaa tarjota heti.

9. Jos haluat, voit keittää risoton seuraksi parsaa. Parsan käsittelyyn ja keittämiseen löydät ohjeet täältä.





~~~


Hulluilta Päiviltä ostin kaikenlaista pientä myös ruokaosastolta. Stockan omaa pestoa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Se maistuu ihan itse tehdylle. Santa Marian maustepurkkeja on usein hullareilla euron hintaan. Taas tuli ostettua muutama purkki lisää.






Herkkusuille suosittelen kokeilemaan Bonne Maman suussa sulavia tarteletteja joita löytyy monen makuisina. Sitruuna on oma suosikkini.





Kampissa, matkalla meidän suosikki Nepalilaiseen, törmättiin bestiksen kanssa ihan sattumalta uuteen liikkeeseen nimeltä Tiger. Kyseessä on ilmeisesti alun perin tanskalainen, Tiimarin tyyppinen ketju. Nopean piipahduksen perusteella vaikutti ihan hauskalta kaupalta. Valikoimaan kuului monenlaista, jopa mausteita. Yksi "pakko saada heti" -tuotekin löytyi.






Hauveli pehmoisesta vakosametista ja hintaa kokonaiset 4 €. Katsotaan, raaskinko antaa koirille vai pidänkö ihanuuden itsekkäästi itselläni. ;)



Rentouttavaa viikonloppua!


 


10 kommenttia:

  1. Huomioni kiinnittyi heti "suosikkinepalilaiseen", joka on minunkin suosikkini. En tosin ole käynyt muissa vastaavissa eikä oikein edes kiinnosta, koska kokemus tuolla oli enemmän kuin täydellinen. Myös ilmapiiriltään.
    Onnittelut kaikille juhlapäiväsankareille, ketähän ne kaikki ovatkaan, on mennyt vissiin hiukan ohi...
    Terveiset sateisilta Auranrannoilta!

    VastaaPoista
  2. Ihana vakosamettimäykky!

    Risotto on sitten hyvää. Nam. Eipäs ole tullut tehdyksi pitkään aikaan. Teen useimmiten perusrisottoa, ei ole mitään erityisiä raaka-aineita kotona just silloin, kun tulee risottomieli.

    Tuo ohjeesi kohta 8) "Risotto kannattaa tarjota heti" pitäisi muuttaa muotoon "täytyy tarjota heti". Risottokin on niitä ruokia, joita ruokailija odottaa valmiina eikä ruoka odota ruokailijaa. Ja kyllä risotto niin hyvää on, että sitä kannattaakin odottaa.

    Oikein mukavaa viikonloppua!

    ps. jospa minäkin ehtisin hullujen päivien ruokaostoksille...

    VastaaPoista
  3. Heippa tytsyt!

    Kiva kun tulitte pois lomalta :-) Katottiin noita teidän takapihakuvia ja nyt kyllä täytyy sanoo et EIKUN YLI AIDAN VAAN NIIN ETTÄ HEILAHTAA!!! Vähän ponnua ja se on siinä! Me tsempataan teitä täältä kotoo et hypyt sujuu hyvin, pitkulaiseltakin.

    Kerrotte sit seuraavalla plokikerralla mitä siellä aidan takana oli, jooko?

    Meillä ei oo tapahtunu juuri mitään viikkoon.. ainoostaan punkki ja pesu :-( ja niitä ei voi pitää varsinaisina viikon kohokohtina.

    Meidän mami ei taida ehtii tällä kertaa olleskaan sinne hullujen päiville, vaikka muuten sopis hyvinkin sinne muitten kaahottajien sekaan.

    Terkkuja teille!

    sheltit

    VastaaPoista
  4. HooPee: ai sinäkin olet löytänyt tuon nepalilaisen, hyvä homma! Siellä tosiaan ruoka, henkilökunta ja tunnelma ovat kohdillaan.

    Kiitos onnitteluista ja mukavaa viikonloppua! Rapsuja Vilille! :)

    Aikku: eikös olekin suloinen! 3 muutakin väriä löytyi, ainakin vihreä ja pinkki ja ehkä keltainen.. Itse valitsen melkein aina sinisävyisen, jos vaan mahdollista.

    Juu, risotto ei edes kaipaa mitään sen kummempia aineksia. Kunhan vaan malttaa lisätä nestettä kauhallisen kerrallaan niin hyvää tulee. Tuo mascarpone sopii kyllä yllättävän hyvin risottoon. Aikaisemmin olen ajatellut, että risotossa pitää olla parmesaania ja vähän voita, jotta se maistuu risotolta. Mutta näköjään ne voi korvata mascarponella, jos haluaa vaihtelua.

    Olet oikeassa, risotto ei tosiaan odota ruokailijoita, vaan toisin päin. :)

    Käy ihmeessä ainakin Herkussa, jos et muita osastoja jaksa kiertää, koska siellä oli kyllä tosi paljon kaikkea hyvää tarjouksessa.

    Kivaa viikonloppua teille kaikille ja Ollille suukkoja! <3

    Sheltit: mui mukavat!

    Juu kuulkaa, kyllä vahdattiin aika tarkkaan juurikin tuota kyseistä aidanpätkää, että noinkohan tytöt siitä vielä ponnaavat yli. Onneksi (tällä kertaa) niin ei käynyt ja nyt on lumet sulanu siitä alta kokonaan. Huh ja helpotus! ;) Ko. kohta kuuluu silti kesän "aidanparannus" kohteisiin. Toivottavasti suunnitelmat etenee toteutusasteellee.. ;D

    Mua oikein naurattaa, että miten tänä vuonna tulikin hulluteltua ihan pariin otteseen. No toisaalta, tein kyllä ihan hyviä löytöjä. Meiltä kun aika pitkä matka lähimmälle Stockalle, niin Herkussa käyminen on muutenkin aina erityistilanne. Toki hullareiden aikaan on vähän ryysistä, mutta sitäkin ihanampia herkkuja tarjolla. Eli (hullun) herkkupepun taivas! :DDD

    Kivaa viikonloppua teille kivoille! <3

    VastaaPoista
  5. No mä sitä ihmettelin, että mikä on hullari, mutta kyllä se noista kommenteista sitten lopulta aukesi. Taitaa täälläkin päin jossain isommissa kaupoissa olla joskus jotain "hullareita".

    Onnittelut Jimille ja muillekin päivänsankareille.

    Meillä isäntä joskus tekee risottoa jonne sitten lykätään mitä sattuu löytymään. Ja pakkasesta kaivetaan hemapaa joukkoon. Arvaappa mitä se on?

    Söpön hauvelin olit löytänyt, pidä röyhkeästi itselläs vaan, niin ei mee rikki tai nuhjuseks. Mä olisin saattanut valita sen pinkin ;D kun jostain syystä tykkään pinkistä, vaikken blondi ookkaan.

    Terkkuja sateisesta Satakunnasta!

    VastaaPoista
  6. Ellieli: no joo, nythän mä tajuan käyttäneeni (taas kerran) tekstissä sanaa, joka ei tietenkään voi olla kaikille itsestään selvä, sori. Stockalla on järjestetty Hullut Päivät kaksi kertaa vuodessa varmaan parikymmentä vuotta, joten ovat jo eräänlainen "käsite" niillä paikkakunnilla, mistä Stockmann löytyy.

    Ha-haa, hemapa = herne-maissi-paprika. ;D

    Meilläkin äiti teki aikoinaan juuri sellaista "hemapa"- risottoa, jossa oli lisäksi esim. kanaa tai jauhelihaa. Se risotto oli selkeästi kuivempaa ja "patamaisempaa" kuin tuo postauksen risotto. Kokeilkaapa joskus huviksenne, niin huomaatte eron.

    Täällä etelässä on ollut aivan upea, lämmin ja aurinkoinen päivä! Toivottavasti aurinko löytäisi huomiseksi tiensä myös sinne teille! ☼

    VastaaPoista
  7. Meillä tykätään enemmän hemaposta eli herne-maissi-porkkanasta :)

    VastaaPoista
  8. Olli: hih, minäkin tykkään hemaposta enemmän. :)

    VastaaPoista
  9. Koiratäti myöskin päätteli ensin, että tarkoittaakohan Annamari "rullareilla" eli rullaluistelemassa vai mitä ? :D

    Onpas söpö samettihauva, ihmeen edullinen. Varmasti joku lapsikin tykkäisi. Jyskyllä oli varmaankin saman kokoinen pehmokoira leluna ja sitä sai paikkailla ja kursia kokoon useaan otteeseen.

    VastaaPoista
  10. Koiratäti: joo hitsi, oonpa mä ollu niin muka 'stadilaista' (ja asun vielä ihan landella! ;)), että on pitänyt "hullari" -sanaa käyttää, Ihan pöljä minä! :D Onneksi te lukijat ootte viksuja ja vilmaattisia! <3

    Hauva on I H A N A! Ja tosi halpa! :o Se Tiger vaikutti aika jännältä kaupalta. Vähän tuli silti sellaiset "entinen Tiimari" vibat. Eli halpaa, mutta laatu myös kyseenalaista. Toi hauva on tosi hyvälaatuisen oloinen, mutta ehkä monet muut tuotteet ei niinkään?

    Juu, tarttee kyllä vielä miettiä raattiiko hauvaa antaa koirien leluksi. Saattaa muuten olla aika pian kursittavana sekin.. ;D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü