keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Valmistautumista

Arvatkaapas mitä? Meidän pieni Rilla-neiti on ilmoitettu Järvenpään koiranäyttelyyn. Minähän en ole mikään suuri koiranäyttelyfani, mutta ymmärrän toki näyttelytoiminnan tärkeyden jalostuksen kannalta. Tämän näyttelykokeilun takana on itse asiassa juurikin ajatus siitä, josko Rilla soveltuisi jalostukseen ja teettäisimme hänellä yhdet pennut, joista sitten pitäisimme mahdollisesti itse yhden. Pentuajatus on vielä ihan alkutekijöissä ja aiheuttaa nyt jo minulle hengenahdistusta ja harmaita hiuksia.. En todella tiedä uskaltaisinko lopulta kuitenkaan lähteä pentuja edes kokeilemaan. Sofin ja Milan -blogissa on muuten juuri nyt paljon pentuasiaa, käykääpäs kurkkaamassa *klik*.
Tiistaina Rilla oli alustavassa trimmissä näyttelyä varten. Viimeinen silaus tehdään toki vielä pari päivää ennen varsinaista koitosta. Saatiin trimmaajalta myös ohjeita kävely- ja seisomisharjoituksiin. Voin kertoa, että suurin ongelma niissä ei ole Rilla vaan minä. Hitsi. ;)
Niin, minä en siis todellakaan itse esitä Rillaa näyttelyssä, vaan sen tekee joko kasvattaja tai trimmaaja. Rajansa kaikella! Voin vaan kuvitella miten kivasti meillä menisi, jos minä olisin puikoissa. Ajatuskin puistattaa ja punastuttaa!Onko siellä muita Järvenpään näyttelyyn tulijoita?Kaunista keskiviikkoa kaikille!18 kommenttia:

 1. No ei olla tulossa, ku olis pitäny ilmoittautua jo aikaa sitten. Mut katotaan joku toinen kerta. Onnee näytelmään! Kyl noin sievä tyttö palkinnoille yltää.

  Söpöltä sä Rilla kyl näytät. Mä meen näytelmäharjoituksiin perjantaina. Postausta aiheesta tulee...

  VastaaPoista
 2. JES! Mami vois ehkä tulla kipasemaan siellä näyttelyssä... ei siis itteensä näyttelemässä vaan ihan vaan katsojana. Sillä täytyy aina olla joku syy mennä näyttelyyn, joku tuttu tai jotain. Ei se muuten lähe.

  Me ei käydä näytelmissä kun yks on liian iso, yhellä on häntämutka ja yks EI VARMASTI tykkäis, saattais jopa hymyillä tuomarille ;-)

  Eikä mami oikein oo sellanen AMMATTItasonen kampaajakaan.

  Ja sit se loikkiminen siellä kehässä... mitä jos mamin pipi polvi pettäis ja se könkkäis siellä ihan nolosti. Yhtä meistä pitäis juoksuttaa niin kovaa vauhtia, ettei siitä mitään tulis.

  Teilläkin varmaan emäntä jännittää ihan höperönä ennen sitä näytelmää. Sellasia ne mamit on!

  lammaspyörykkäterkuin,

  3 shelttiä

  VastaaPoista
 3. Tosi kivaa että menette näyttelyyn! :) Juu monet ovat sitä mieltä, että näyttelyt on hömpänpömppöö, mutta jalostuksen kannalta se on tärkeää, ja itse pidän sitä kivana harrastuksena, ainakin meidän koirat on nyt alkanut pitää siitä kun ovat tottuneet isoihin väkimääriin. Vastasin muuten tuohon pentukommenttiin omassa blogissani (ihan vaan mainitsen, kun monillakaan ei ole tapana käydä kurkkimassa vastauksia enää jälkikäteen, pitäisi kai oottaa tavaksi tulla vastaamaan ihmisten omiin blogeihin niin menisi viesti ainakin perille) Milloinkas tämä Rillan näyttely sitten on?

  VastaaPoista
 4. Siis onko teillä jo noin kesä että nurmikko vihertää?? jos on niin oon kyllä kade...;D Tuohan vie näyttelyhommista isoimman stressin pois kun ei itse tarvi koiraa esittää, olisin toivonut että oman terrierini kasvattaja oisi tehnyt saman, silloin meillä olisi näyttelytulos muita harrasteita kuten mejää varten...nyt poitsu on leikattu eikä näyttelytukosta voi enää saada...
  t Marika

  VastaaPoista
 5. Harkittu on näyttelyä, mutta kesän lähiseutujen näyttelypäivät on jo täynnä ohjelmaa :( Kasvattaja kyllä on lupautunut tarvittaessa esittämään, siinä meidän ainokaisessa näyttelyssä kun jokseenkin hermostunut koiran omistaja mm. lähti kiertämään kehää väärään suuntaan ja suorastaan juoksi kehästä ulos heti tilaisuuden tullen niin, että sihteeri joutui juoksemaan perässä antamaan sen arviointilipukkeen... Nolotti.

  VastaaPoista
 6. Onnea Rillalle näyttelyyn!
  Jos asuttaisiin lähempänä niin ehdottomasti tultaisiin katsomaan teitä. Olli ei napatyränsä vuoksi ole ikinä harrastanut näyttelyitä, eikä siihen kotiväelläkään ole ollut enempiä haluja. Ollaan tässä suhteessa samanlaisia sohvaperunoita koiran kanssa.

  Rilla on kyllä tosi nättinä, hurrrrrrrjan nättinä!

  VastaaPoista
 7. Toivotaan näyttelymenestystä! Eikö se hyvä riitä, että saa jtakaa sukua? Muistaakseni näin on. Ei sitä tarvitse olla useampia muotovalioita.
  Terveisiä M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 8. Myrskyliini: joo, I know, oon tylsä, kun kerroin näin vasta jälkikäteen meidän ilmottautumisesta. :/ Siinä kävi niin, että olin jo unohtanut koko näyttelyn, mutta viimeisen ilmottautumispäivän iltana Rillan kasvattaja soitti ja sai mut ylipuhuttua. Hän kun on itse menossa sinne yhden koiran kanssa, joka on eri luokassa kuin Rilla ja Rillan trimmaaja on myös menossa am.staffinsa kanssa, niin jompi kumpi voi sitten esittää myös Rillan.

  Olen mielenkiinnolla seurannut teidän näytelmäuraa. Itse kun en myöskään ole aikaisempien koirien kanssa näytelmiin osallistunut. Vielä jännittää niin paljon, että ei tulisi mielenkään itse esittää Rillaa. On myös paljon mahdollista, että tuleva näytelmä jää meidän osalta ensimmäiseksi ja viimeiseksi.. :DD Tosin, kasvattaja sanoi fiksusti, että nälkä kasvaa syödessä. Eli, jos koira menestyy, niin kummasti sitä sitten omistajakin innostuu. Se pitää ihan varmasti paikkaansa. No, saas nähdä kuinka meitin käy. ;)

  Tsemppiä teille näytelmäharjoituksiin ja tietysti myös itse näytelmiin! Ü

  3 shelttiä: haa, sehän oliskin kerrassaan ihqua, jos teidän mami tulis meitä moikkaamaan! Sanokaahan mamille, että jos vaan viitsii, niin laittais mulle aiheesta s-postia (annamari@saunalahti.fi), niin voitais sopia tarkemmin tärskyistä. Eri rotujen kehäajat ilmoitetaan kuulemma yleensä n. viikkoa ennen näyttelyä.

  Meilläkään ei näytelmiin ole aikaisemmin ollut asiaa. Rosalta puuttui pohjavilla ja oli pahat allergiat, Ineksellä oli väärä purenta, Pepillä oiotut hampaat ja liian lyhyt turkki. Eikä kyllä mitään isompaa näyttelyintoa ole muutenkaan ollut. Paitsi tosiaan siinä mielessä, jos saisi joskus omalla koiralla teetettyä pennut ja pidettyä yhden pennun itsellään.

  Juu, SE loikkiminen..APUA! :D Tää mamma ei myöskään voi kuvitella loikkivansa itse! Olis todella epäreilua pilata Rillan mahdollisuudet sillä, että minä olisin esittämässä. :DDD

  Oikein arvasitte, täällä emännällä tutisee nyt jo housunpuntit ja alahuuli väpättää.. ;D

  Suukkoja teille suloisuuksille ja mamille terkkuja! <3

  VastaaPoista
 9. Eeva: minä en ajattele, että näyttelyt ovat pelkkää hömppää, vaikka en niistä itse olekaan erityisen innostunut. Jalostuksen kannalta näyttelyt ovat ilman muuta tosi tärkeä juttu, enkä halua missään tapauksessa itse teettää pentuja koiralla, jolla on joku selkeä jalostuksellinen ongelma.

  Tosin, täytyy myöntää, että pelkästään koiran ulkonäköön liittyvät seikat, joita näyttelyissä arvioidaan, eivät aina ihan "aukea" minulle. Esim. mäyräkoiriahan jalostettiin jossain vaiheessa mahdollisimman pitkäselkäisiksi, kun se oli "trendinä" ja siitähän seurasi tosi vakavia terveydellisiä ongelmia. Ja monilla lyhytkuonoisilla roduilla jalostus on johtanut erittäin vakaviin hengitysongelmiin. Nämä on niitä syitä, miksi en itse ole erityisen innostunut näyttelytoiminnasta. Tosin, minulta puuttuu omakohtainen kokemus, joten en tietenkään voi sanoa tietäväni aiheesta kunnolla mitään.

  Olen erittäin samaa mieltä kanssasi siitä, että näyttelytoiminta on ihan varmasti mukava harrastus siinä, missä mikä tahansa harrastus, josta itse on kiinnostunut. Ja kasvattajille tietenkin näyttelyt ovat yksi toiminnan edellytyksistä. En myöskään ajattele, että normaali sosiaalinen koira mitenkään kärsii näyttelyissä käymisestä. Rillan kasvattaja sanoi myös varmasti paikkaansa pitävän asian siitä, että jos oma koira alkaakin pärjätä näyttelyissä, niin myös omistajan kiinnostus kasvaa. Katsotaan miten meidän käy! ;D

  Kiitos vastauksesta kommenttiini! (Minä muuten käyn vastaukset aina kurkkimassa.) Tosi kurjaa, että mopsivauvoille ja emälle kävi niin kurjasti. :( Toivottavasti edes toinen pennuista selviäisi! <3

  Tulipas tästä vastauksesta aikamoinen romaani.. :o Niin, ja se Rillan näyttely on 27.5. Lisää aiheesta siis viimeistään silloin.

  VastaaPoista
 10. Marika: viime päivinä täällä etelässä on satanut ja paistanut ilmeisesti niin sopivassa suhteessa, että nurmikko on alkanut vihertää oikein tosissaan. Se on kyllä ihanaa! (ja ymmärrän hyvin kateuden.. ;D)

  Juu, se on kyllä totta, että mitäpä sitä minun kannattaisi koko näyttelyä stressata, kun en itse joudu Rillaa esittämään. Ko. näyttely on kohdallani ensimmäinen laatuaan ja siksi varmaankin olen niin tärinöissä, kun en tarkkaan tiedä mitä odottaa.

  Rillan kasvattaja (ja myös trimmaaja) ovat aivan ihania tyyppejä. Sehän ei todellakaan ole itsestään selvää, joten olen tosi kiitollinen asiasta.

  Jaltsalandia: mä NIIIIN näen itseni kehässä juuri tuollaisena sählänä, joka tekee kaiken mahdollisen väärinpäin ja väärään aikaan, hitsi.. :D:D

  Olli: kiitos! <3

  Meillä on myös kaikilla muilla koirilla ollut joku selkeä näyttelyt poissulkeva ominaisuus (pohjavillan puuttuminen, hampaat, yms.). Eikä meillä(kään) muutenkaan olla oikein näyttelytoiminnasta innostuneita. Katsotaan nyt, kuinka Rillan käy. Ja emännän! Emäntä saattaa nimittäin saada hermoromahduksen.. :D

  Kiitos kehuista, Rilla on kyllä hyvin sopusuhtainen ja hyväturkkinen. Trimmaaja sanoi tosin, että Rillan korvat ovat liian etäällä toisistaan ja päässä on liian vähän karvaa. :O Minä tokaisin, että ai, sellaistakin voi olla. :D:D

  Marja-Leena: kiitos! <3 Juu, ei meillä tod. ole mitään muotovalio tms. haaveita. Pennut voi tosiaan hyvin teettää ihan vaikka yhden hyvän näyttelytuloksen perusteella.

  Terkkuja sinne Ossilaan! Ü

  VastaaPoista
 11. Onnea Rillalle näyttelyyn! Itse ajattelen juurikin samalla lailla näyttelytoiminnasta. Mätsärit taas ovat minulle asia erikseen. :)

  VastaaPoista
 12. Olen ihan samaa mieltä tuosta ylijalostamisesta, toisten rotujen kohdalla on kyllä mennyt niin yli :/ Mutta odotan innolla teidän näyttelyarvosteluja joka tapauksessa, ja muutenkin miten teillä siellä sujuu :)

  VastaaPoista
 13. juu..voin paljastaa oman näyttelykokemukseni eka kertalaisena..Terrierin kanssa on siis jäänyt näyttelyt käymättä mutta toisen koirani, lagoton kanssa sain mentyä sentään oman paikkakunnan ryhmänäyttelyyn. Näyttely tavoista en tienny mitään, ja sen huomas:O ympyrää juostessa tuomari mumisi jotain, en kuullut mitä joten vedin varalta toisen kierroksen muut perässäni..toppuutteli sitten että kiitos jo riittää:D Sitten en heti tajunnu ku oli meidän vuoro mennä tarkempaan syyniin, töllistelin vaan...kyllä siinä on koiratutut ollu pää punasena kehän laidalla;Dja täytyy myöntää että hävetti kyllä jälkikäteen...Mut arvostelu oli kiva ja nyt on sitten näyttelytuloskin olemassa!
  Marika

  VastaaPoista
 14. Alma ja kumppanit: kiitos! <3

  Mulle on nuo mätsärit myös ihan vieras juttu, mutta sen verran kun niistä tiedän, niin tykkään kovasti mätsäreiden ideasta. Siellä varmaan tutustuu myös samanhenkisiin koiraihmisiin, mikä on aina mukavaa. :)

  Suloiselle Almalle suukkoja! <3

  Eeva: kaikissa asioissa liika fanaattisuus on pahasta, niin tietysti myös koirien jalostuksessa.

  Kiva kuulla, että meidän näyttely ja tulokset kiinnostavat. :) Raportoin (tietysti) sitten kaikesta aiheeseen liittyvästä. Jännittää kyllä aika paljon, että minkäköhänlaista siellä on.. :o

  Terkkuja kovasti sinne ja suukkoja kaikille koiruuksille! <3

  Marika: hihhihihih!!! Voin NIIIN kuvitella tuon tilanteen! :D Sanoin Rillan trimmaajalle, että meikäläinen kehässä olisi juuri tuon kuvauksesi mukaista. Omaan tapaani varmaan vielä huutelisin kovaan ääneen, että mihin nyt pitää mennä ja, että mä oon täällä ekaa kertaa. :D:D Niin kun sitä ei muuten huomaisi.. ;D

  Mutta joo, tosi kiva, että saitte hyvän arvostelun ja tosiaan sen näyttelytuloksen. :)

  Rapsutuksia koissuille! <3

  VastaaPoista
 15. Caron kanssa käytiin kahdessa näyttelyssä. Toinen oli Voittaja -näyttely Messukeskuksessa ja voi pojat kuinka me oltiin hermona. Emännällä vain suhisi korvissa (alunperin kasvattajan piti koira esitellä) ja Caro teki paniikkikakit kehään. Olin aivan nolona. Ikinä en sitäkään unohda ja ikinä en sitä enää tee ;)

  VastaaPoista
 16. Kaunis Nelli: Caro Kaunotar! ♥

  Wou, Messukeskuksen näyttely ei olekaan mikään pieni tapahtuma! Siellä minäkin olen joskus käynyt ihan vaan katselemassa.

  Apua - alunperin kasvattajan PITI koira esittää.. HUI! Toivottavasti meillä ei käy vastaavia 'ohareita'. Siinä ei välttämättä meinaan tule paniikkikakkoja koiralta vaan emännältä.. :D:D

  Paniikkikakat kehässä (ja/tai pissat) kuuluu ehdottomasti mun Top 3 "pelottaa etukäteen" -listalle. :o

  Terkkuja teille sinne asunnonvaihtopuuhiin!

  VastaaPoista
 17. Moi!
  Ootteko Rillan kanssa huomanneet että Ylämaan ketussa (TV1) seikkailee ylämaanterrieri?
  Olis kyllä hauska nähdä jollai etsivällä tai polisiilla apurina mäyris, vai kuis?

  VastaaPoista
 18. Tuulia: Moi!

  Juu, me aina välillä haukutaan tyttöjen kanssa tuota Ylämaan Kettua. Tai no, ehkä tytöt haukkuu ja minä katson. ;D Meillä nimittäin huomataan aina koirat, ja muut eläimet, telkkarista ja niitä pitää sitten komentaa kovaäänisesti tyyliin: menkää pois! Tää on meidän olkkari! :D:D

  Aivan ehdottomasti jollain TV-pollarilla pitäis olla mäykkyapulainen, hihhihhihihih! "Varokaa vorot ja muut pahantekijät tai mun mäykky puree teitä persuuksista!" :D:D Tai voisko TV-tohtori Housella olla sairauksia tunnistava mäykky? Se sopis hyvin herran muutenkin erikoiseen imagoon! ;D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü