perjantai 22. helmikuuta 2013

Ruokaperjantai - ricotta-suklaatorttu ja gnocchit valmispestolla


Joskus jo useampi vuosi sitten ystäväni kokeili aika erikoista piirakkaohjetta, jonka lopputulos oli minun mielestäni aivan ihanaa. Ystävän mies ei voinut sietää sitä ja ystävä itse oli lähinnä hämmentynyt mausta. Kyllähän sellainen piirakka ansaitsi tulla tehdyksi ainakin vielä toisen kerran. Reseptissä mainittujen suolattomien pistaasipähkinöiden hankinta osoittautui aika haastavaksi. Stockan Herkusta niitä lopulta löysin, tosin melkoisen pöyristyttävään hintaan. Pistaasit voi varmasti korvata esim. manteleilla tai cashewpähkinöillä, jos haluaa päästä helpommalla ja halvemmalla. Alkuperäinen ohje löytyy täältä ja tällä kertaa noudatin sitä harvinaisen tarkasti. Tein jopa pohjan itse, vaikka useimmiten sorrun käyttämään valmiita pakastepohjia. Yhden huomautuksen teen alkuperäisohjeeseen. Jos et löydä kaupasta ricotta juustoa, niin älä käytä sen sijaan raejuustoa. Ystäväni nimittäin teki juuri niin ja luulen, että se oli syy siihen, että hän ja miehensä eivät olleet kovin innostuneita piiraasta. Käytä mieluummin vaikka rahkaa ricotan sijaan. Prismasta olen kyllä aina löytänyt ricottaa, kun olen sitä tarvinnut.


Pähkinäinen ricotta-suklaatorttu:

Pohja:

- 150 g voita tai margariinia
- 1¼ dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 muna
- 3½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

- 1 - 2 dl suolattomia pistaasipähkinöitä (itse laitoin 120 g)
- 1 appelsiini (kuori + mehu)
- 2 rkl sitruunamehua
-  ¾ dl sokeria
- 250 g ricotta juustoa
- 250 g mascarpone juustoa (tai muuta maustamatonta tuorejuustoa)

Kuorrutus:

- 150 g tummaa suklaata (unohtui kuvasta)
- 30 g voita
- pinnalle pistaasipähkinöitä




1. Laita uuni kuumenemaan 175°:een.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi. 

3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tai voit halutessasi käyttää irtopohjavuokaa, jolloin tortusta tulee kakkumaisempi. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin odottamaan.




4. Rouhi pistaasipähkinät joko veitsellä tai blenderissä. Itse käytin blenderiä, mutta en jauhanut pähkinöitä kokonaan jauheeksi vaan jätin melko rouheiseksi.




5. Sekoita juustot ja kananmuna keskenään. Raasta sekaan appelsiinin kuori ja purista joukkoon myös appelsiinin mehu. Lisää sitruunamehu ja sokeri.




6. Levitä pähkinärouhe piirakkapohjalle ja lusikoi päälle täyte. Paista uunin alatasolla n. 40 - 50 min. kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä piirakka hyvin ennen kuorruttamista.




7. Valmista kuorrute. Rouhi suklaa ja sulata kattilassa puolet siitä sekä 30 g voita koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon loput suklaarouheesta. (Käytin Fazerin tummaa suklaata, koska pidän sen mausta. Toki voi myös käyttää jotain tummempaa suklaata.)





 8. Levitä suklaa tasaisesti jäähtyneen piirakan päälle ja ripottele pinnalle pistaasirouhetta.




9. Piirakan maku paranee jääkaapissa eli, jos maltat odottaa maistamista seuraavaan päivään, niin aina parempi. Itse en ihan malttanut, mutta silti oli kyllä tosi hyvää!




Stockan Herkusta ostin muuten myös tuoregnoccheja, joista saa todella nopean aterian, kun tarjoaa ne valmispeston ja raastetun parmesaanin kanssa. Stockan pestoa olen varmasti suositellut ennenkin, mutta se ansaitsee kyllä tulla uudelleen mainostetuksi. On meinaan melkein itse tehdyn veroista!




Gnocchit keitetään runsaassa suolalla maustetussa vedessä ja nostetaan sitä mukaan, kun nousevat pintaan, reikäkauhalla siivilään valumaan. Keittämisen jälkeen ne voi käyttää joko sellaisinaan tai paistaa vielä nopeasti pannulla tilkassa oliiviöljyä, jolloin niihin saa mukavan rapsakan pinnan.  





Sitten vaan pestoa ja parmesaaniraastetta päälle sekä rouhaisu mustapippuria. Helppoa ja herkullista!





~~~




14 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen resepti ;) Mukavaa viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö? En olisi välttämättä itse "uskaltanut" kokeilla, ellen olisi saanut maistaa sitä ystävän tekemää.

      Terkkuja sinne ja koissuille rapsuja! :)

      Poista
  2. Voisin tykätä tästä ja varsinkin kuopus tykkäisi, koska hän on pistaasifani. Itse ehkä vaihtaisin ricottan turkkilaiseen jogurttiin (minäkö jogurttifani?).

    Pistaasit ovat tosiaan sikahintaisia. Tai pitäisikö nykyään sanoa hevoshintaisia? Kuopus tutustutti minut pistaaseihin ja aikoinaan (noin sata vuotta sitten) pyysi minua ostamaan stockan irtopähkinälaarista pistaasipähkinöitä. Tulin kotiin tyhjin käsin ja tytär ihmetteli, että miksi et ostanutkaan pistaaseja? No, ne oli pilaantuneita, vastasin, suurin osa oli auki ja niissä oli hirveästi vihreetä. Olivat varmaan homeessa. :D Tästä sitten tulikin meidän perheen inside joke: hei äiti, katso - pilaantuneita pistaasipähkinöitä.

    Hauskaa viikonloppua!

    t. vapaapäiväläinen ja ollipolli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, turkkilainen jugurtti toimis varmaan myös hyvin ricotan korvikkeena. Raejuusto, vaikkakin pienirakeinen, oli silti liian rakeista meidän mielestä. Maku oli silti siinä ystävänkin versiossa erinomainen. :P

      Hih, hevosenhintaisia. ;D Voi sua, mä niin uskon, että nuoriso jaksaa muistuttaa tosta pistaasijutusta ja hauska se kyllä onkin. :D:D Ajattelin muuten itse tuota piirakkaa tehdessäni, että sen värit, ja ehkä aineetkin muuten - hmmm, sopis tosi hyvin pääsiäiseen.

      Uuh, iihhanaa - vapaapäivä! ;) Terkkuja sinne ja Ollipollille suukkoja! <3

      Poista
  3. Hei!

    Meilä on teille blogissa haastetta: http://meandthemayrakoira.blogspot.fi/2013/02/haastetta-pukkaa.html :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa! Kiitos kovasti. Me tykätään haasteista. :)))

      Terkkuja sinne ja tytöille rapsuja! <3

      Poista
  4. Hyvältä näyttää! Peston suurena ystävänä pitääkin testata Stockan pestoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osta heti pari purkkia, siihen jää meinaan koukkuun! ;)

      Poista
  5. Apua, niin hyvän näköinen piirakka! Kuolen, jos en saa tuota :D

    Sansai

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihhihhihhih, ihana kommentti! :))))

      Poista
    2. Olihan se pakko testata hetimiten ;) Ja voi nam, oli kyllä hyvää! Kesäkuntoon projekti tykkää, kun käyn nappaamassa aina pikkusuupalan jääkaapista :D Eihän se lihota, jos syö vähän kerrallaan ;) vaimitenseoli.....

      Sansai

      Poista
    3. Hieno homma, että tuli hyvää! Ja tosiaan vaan paranee jääkaapissa. :P

      Juu, ei tollanen pikku hiljaa napostelu lihota. Niin kun ei tarjouksesta ostettu suklaakaan. ;D Sitäpaitsi, kun ulos katsoo, niin kesään on toooosi pitkä aika. Eli eiköhän siihen kituut.. eiku keventämiseenkin oo vielä hyvin aikaa. ;D

      Poista
  6. Tsissus, ku näyttää herkulta. Mä tääl kualaan ja kadehdin ja muutun noitten pistaasien värisiks. Nyyh. Mut oikeesti, herkutelkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantsii ehdottomasti kokeilla tota piirasta. Sen maku todella vaan paranee jääkaapissa - NAM! :P

      Poista

Kiitos kommentista! Ü