keskiviikko 29. elokuuta 2012

Panta vai valjaat?

Olen tainnut ennenkin täällä kertoa, että Rosan ja Ineksen aikaan olin ehdottomasti sitä mieltä, että valjaat ovat koirille pantaa parempi vaihtoehto. No, niin kuin usein minun tapauksessani, käänsin tässäkin asiassa kelkkani, kun sekä Rillan ja Pepin kasvattajat että trimmaaja suosittelivat käyttämään pantaa. Heillä oli suositukseen joku ihan järkevän kuuloinen syykin, jota en kuitenkaan nyt muista. Jotenkin se liittyi lapoihin tai jotain.. Rillalla ja Pepillä on ollut käytössä nämä Hurtan pehmustetut pannat, joihin olen periaatteessa ollut ihan tyytyväinen.
Sittemmin olen taas alkanut miettiä asiaa uudestaan (soutaa, huopaa.. ;)) varsinkin, kun koulutusyrityksistä huolimatta, Peppi on aika kova vetämään ja panta tuntuu ajatuksena jotenkin ilkeältä. Sehän se syy aikoinaan oli, miksi halusin Rosalla ja Ineksellä käyttää valjaita. Maalaisjärjellä ajateltuna valjaiden on mielestäni pakko olla koiran mielestä miellyttävämmät kuin panta. Kesällä löysin Mustin ja Mirrin tarjouskopasta Pepille sopivat Vänttisen nahkavaljaat ja ostin ne kokeiluun. Sen jälkeen en ole käyttänyt Pepillä pantaa kertaakaan. Valjaat ovat jopa vähentäneet vetämistä.
Rillalle sopivia Vänttisen valjaita meillä löytyy useammatkin. Vänttisen valjaat ovat kyllä uskomattoman kestäviä ja pitkäikäisiä. Vaikka Rilla liikkuu mielestäni hyvin myös pannan kanssa, olen silti ajatellut siirtyä hänelläkin valjaiden käyttöön.


Onks sulla vielä toi panta? Ha-hah, mulla onkin valjaat, läl-läs-lää!

Katselin taannoin eläinkaupassa käydessäni Hurtan y-valjaita, joiden idea on se, että valjaat tulevat kiinni sekä kaulan että selän ympäriltä. Tuotekuvauksessa sanotaan niiden sopivan erityisesti selkäongelmista kärsiville koirille. Eli olisiko Peppi pitkäselällä hyvä olla sellaiset?


Mites siellä muilla, panta vai valjaat?

Jos valjaat, niin tavalliset vai y-malliset?

Vinkkejä, mielipiteitä, argumentteja, yms. otetaan kiitollisuudella vastaan! 


Kuvat täältä ja täältä.


Pakko vielä kertoa eräs tarina. Alkukesän punkkikeskustelussa mietimme blogin vakkarilukija Shelttien mamin kanssa yhtenä vaihtoehtona uutta Fixodida Zx -nimistä valmistetta. Shelttien mami tilasikin pari purkkia ko. jauhetta, mutta yhdelle hänen koiristaan tuote aiheutti happovaivoja, joten hän ei halunnut jatkaa tuotteen kokeilua. Niinpä hän sitten postitti purkit minulle, eikä suostunut edes ottamaan niistä korvausta. Mukana oli kirje, jossa sanottiin näin: 

"Voin antaa nämä testiin yhteiseksi hyödyksi *. Jos sopivat rinsessoille, voit sitten kertoa muillekin blogissa ja toisetkin ehkä saavat apua. 
*Eikös monet bloggaajat saa testattavakseen tuotteita. Kertovat sitten blogissaan niistä. :)"

Eikö ole uskomattoman kauniisti ajateltu ja tehty? Olen aivan liikuttunut ja otettu!

Tuo *:llä merkitty lisäys on niiiin hauska! Ajatella, nyt meidänkin blogi on saanut ensimmäiset (ja tod.näk. ainoat) tuotteet testaukseen. 
Se testaaminen jää ensi kevääseen, mutta silloin Fixodidaa taatusti meillä kokeillaan. Ja ihan varmasti myös raportoin täällä sekä tuotteen sopivuudesta että mahdollisesta hyödystä punkkiällötysten karkotuksessa. Siinä taistossa kaikki keinot ja vinkit ovat kullan arvoisia!


 Kiitos vielä tuhannesti lähetyksestä!

Kivaa keskiviikkoa kaikille!


21 kommenttia:

 1. Panta...valjaat...panta....juu siis valjaat. Kaikenlaisten kokeilujen jälkeen meilläon päädytty Y-valjaisiin. Pehmustetut on eikä paina kurkun päälle vaikka pikkasen olisikin kiitomenoa.
  En kestä kuunnella sitä karseeta kähinää, joka tulee pannan myötä, kun oikein vedätyttää. Ja minusta ainakin tuntuu, että se on niskanikamille pahempi juttu kuin valjaat. Jos vaikka joku äkkipyssäys tulisi. Valjaista saat myös tempastua koiran nopeasti turvaan. Koitappa samaa pannan kanssa niin . Ei onnistu ilman vaurioita.. Sulle henkisiä ja koralle fyysisiä.
  Valjasvalikoimia on monenlai8sia, varmasti löytyy sopiva malli niin pötkölle, lötkölle, pullukalle ja laiheliinille.
  Mun mielestä sillä ei oo mitään vaikutusta koiran vetämiseen onko valjaat vai panta. Onni on hyvä esimerkki siitä. Kaikkea on kokeiltu ja jätkä kyllä vetää on panta tai valjaat. Pannan kanssa vaan kähisee enempi. OÄnnilla on perusvaljaat yhtenä vaihtoehtona, eikä ne ole Onnille parhaimmat, se on sanottava. Onni on tullut niistä muutaman kerran läpi, kun ovat päässeet löystymäåän. Täytyykin blogi päivittää siltä osin.
  Valjaiden heijastinjutut näkyy kirkolta kotio, mutta pannan suhteen on vähän niin ja näin.
  Että meillä fanitetaan valjaita ja olen siis antanut itselleni totaalisen luvan uskoa niiden terveellisyyteen, kun olen onnistunut löytämään ihan eläinlääkärin kirjoituksen valjaiden parhaudesta. Mutta muuten tämäkin taitaa Anskuseni, olla sellainen mutu-juttu, mieltymysasia jolle sitten taustavoimia haetaan vaikka mistä. Ei tuu yhtenevää mielipidettä tästä luulen mä. Mutta omqa maa ja mantsikka omassa pellossa. Sen saapi syödä millä tawvalla tahtoo ja olla onnellinen.
  Puss & kram (isäni aina sanoi minulle) sinne Rillalle ja Pepille. Ja krammit muillekin sinne palveluskunnan puolelle :)*

  VastaaPoista
 2. Meillä on molemmilla koiskilla valjaat, sellaiset Prisman Hurtat. Blondilla on henkitorven ahtaumaa ja pannan kanssa yski kovasti, Mustiksella selässä vikaa...

  VastaaPoista
 3. Meiltä löytyy nuo kaikki! Puolikuristava panta on Nellin suosikki (lähtee karkuun kun näkee muut vaihtoehdot).

  Vänttisen valjaat ostin liian aikaisin, ovat nyt liian pienet pullukalle.

  Hurtan Y-valjaat on viimeinen hankinta, ostettu koko 70 tai jotain sinne suuntaan. Kaikki pienemmät asettuivat suoraan kainaloihin ja epäilin niiden hiertävän. Y-valjailla oltiin eilenkin 2 tunnin lenkillä ja hyvin meni.

  VastaaPoista
 4. Jalolla on Hurtan puolikiristävä panta käytössä, koska tuo sun linkittämä panta on jotenkin malliltaan hassu: kiinnitys tekee ison möhkäleen keskelle kaulaa, eikä pehmuste ulotu koko kaulan pituudelle. Muutamaa muuta pantamallia ollaan myös käytetty, mutten uskalla pitää niitä riittävän tiukalla, joten niiden kanssa herra koira on pujahtanut pannasta ulos pari kertaa, joten kokeilut on jääneet siihen :P

  Valjaita Jalolle on tosi vaikea löytää... Kasvattaja (ja moni muukin koiratuttu) on ehdottomasti Y-valjaiden kannalla, jos valjaita pitää käyttää. Ne antaa eturaajoille vapaamman liikkumatilan, eikä estä luonnollista liikerataa, ei myöskään paina rintakehää lyttyyn. Hurtan valjaissa Jalon koko (50) puuttuu, Jokke-merkillä on toistaiseksi paras istuvuus, vaikka sekin on kainaloista vähän turhan nafti. Vänttisiä kehutaan paljon, mutta karsastan sitä juurikin mallinsa takia, leveärintaisena Jalo tuskin pääsee liikuttamaan itseään optimaalisella tavalla niiden kanssa...

  Pannat on vähän ongelmallisia, koska varsinkin innostuessaan Jalo säntää eteenpäin, panta kiskaisee tai painaa kaulaa voimakkaasti ja koira alkaa köhiä kuulostaen siltä, että henki loppuu just eikä kohta, se ei oo kivaa. Pannoista parhaat on mahdollisimman leveitä ja pehmeitä, meillä pentuaikana oli käytössä TopCaniksen karvapäällysteinen yksilö, josta on tullut vastaavia malleja myyntiin (esim. http://www.findogs.fi/kauppa/product_details.php?p=1115) ja niitä oliskin tarkoitus käydä sovittelemassa :)

  Tulipas pitkä sepustus!:D

  VastaaPoista
 5. Myrsky: Mulla on panta, semmonen levee ja pehmee, ihan just mua varten tehty ja Tuiskulla on valjaat.

  Äipän mielestä valjaat on turvalliset, ku niistä ei pääse luiskahtaan vahingossa pois.

  Molempi parempi? Terkkuja rinsessoille ja pus.

  VastaaPoista
 6. No meillä on käytössä valjaat. Tämä panta-valjaat-panta on varmaan sellainen never-ending jutska. Ossille kun laittaa pannan kaulaan, niin se ravistelee päätään, ihan kuin se protestoisi, joten me käytämme valjaita:) Niitä on ihan kokonaiset yhdet kappaleet ja uudet tarttisi saada samanlaiset. Täytyy käydä kaupassa kuikuilemassa, josko saisi samanlaiset. Toi meidän koira on niin tapojensa orja, ettei tosikaan. Nämä meitin valjaat ovat sellaista kovaa kangasmatskua, mutta ne asettuvat silleen jännittävästi, etteivät paina ei sitten mistään. Hihna kiinnittyy siihen takaosaan ja vetäminen ei sitten varmaan tunnu koirasta miltään ja meidän Ossi kyllä osaa vetääkin niin ettei tosikaan.... Mun uusimmassa päivityksessä on kuva Ossista (Main ottama), josta jotenkuten näkyy miten ne valjaat tuon makkaran selkään asettuvat:)

  Eiköhän se ihan sama ole kumpia käyttää? Koiran mieltymyksen mukaan meillä mennään:)Itse mä olen ihan vähän enempi tuollaisten valjaiden kannattaja. Olen nimittäin pari kertaa joutunut nostamaan rähisevän Ossin ilmaan ja pannasta se ei olisi onnistunut. Semmoista rähisevää Ossia kun ei nosteta syliin... Pepille ja Rillalle koirasuukkoja Ossilta ja minulta ihan vaan rapsutukset. Minua kun ei Ossikaan saa suukotella suulle vaikka se aina välillä yrittääkin lipaista:). Terveisii M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 7. Meillä molemmilla Vänttisen valjaat, tykkään kyllä niistä kovasti enemmän kun pannasta. Jos valjaasta sanotaan, että aiheuttaa haittaa, niin kyllä aiheuttaa pantakin sanon minä. Tosin itseä vähän kiinnostaisi kokeilla noita Y-valjaitakin, mutta toistaiseksi ei ole mitään haittaa ollut Vänttisistäkään, joten kaipa niillä nyt mennään jatkossakin :) Meillä ei koissut vedä, paitsi Sofi silloin kun jossain on jotain erityistä, kuten toinen koira tai jänis yms...

  VastaaPoista
 8. Jos nyt saa mainostaa... Meillä on molemmilla karkkarikääpiöpojilla Rakkaiden Haukkujen palavaljaat. Ne siis kootaan kolmesta osasta, eri kokoisia paloja voi yhdistellä keskenään jotta sopiva kombo löytyy. Meillä poikien valjaissa on S- ja XS-kokoisia paloja. Noissa on sekin hyvä puoli, että niitä ei tarvise vetää pään yli, vaan sisään tullessa senkun napsauttaa selästä soljet auki, niin koira voi itse astua valjaista pois.

  VastaaPoista
 9. Hei!

  Meillä käytetään pantoja (ja joskus yhdellä valjaita). Tytöt eivät juurikaan vedä. Jos joskus kiskaisevat, annan äänimerkin ( niin hevoselle prrrrr!) ennen kuin hihna kiristyy ja koira tietää että kohta hihna loppuu.

  Mummukoirien aikana käytössä olivat Hurtan puolikiristävät ja tällä porukalla myös samat alkuaikoina. Osa taisi olla perintökaluja.

  Nämä ovat puikkopäitä, joten pannan pitää mielellään olla puolikiristävä. Niitä sitten kiristellään ja löysäillään, lopuksi oikeat säädöt löytyvät.

  Hurtan pantojen metallirinkuloihin kuitenkin kiertyy ikävästi turkki. Se sitten nipistää ja joudun aina välillä irrottamaan pantaa karvasta.

  Nykyään käytämme If it barks-merkkisiä kivoja ja hyviä pantoja. Niihin ei takerru mikään ja huomasin juuri, että niitä voi saada myös itse valitsemissaan/yhdistelemissään väreissä. Tytöillä on nyt kaikilla oman värisensä pannat; Merillä sininen, Tyynellä musta ja Hiljalla punainen. Pannat ovat yleensä jonkin sortin raidallisia, mutta muitakin kuoseja löytyy. Meillä on käytössä ns. martingale-malli eli käytännössä puolikiristävä. Voi pestä koneessa ja kuivuvat pian. Saatavana ainakin kahta leveyttä. Hyvät pannat.

  Lisäksi Merille hommattiin valjaat kun se oli leikattu, eikä se millään meinannut pysyä aloillaan rauhallisena.

  Eläinlääkärin ohje oli, että rauhallista liikuntaa 2 viikkoa ja välttettävä esim. hyppyjä. Hmmmm... jo ekana iltana neiti ponkaisi sohvan yli kotona. Oli ihan hepulissa koko sen tikkienpitoajan ja heitti volttia hihnassa kävelyillä. Ongelmana oli selkeästi se ettei päässyt juoksemaan irti. Energiaa oli ihan liikaa ja koska en voinut katsella sitä tempoilua panta kaulassa, hankin sille valjaat. Ostin Zero Dc- merkkiset vetovaljaat. Ovat kankaiset, pehmeät ja remminkiinnitys on aika takana. Ollaan tyytyväisiä niihin.

  Ulkoillessa käytän kahta flexiä ja kolmas on pitkässä ohuessa nahkaremmissä. Kun 2 on flexissä, ei löystyviä ja jalkoihin sotkeituvia remmejä ole kuin yksi.

  Hihnat tietenkin kiertyvät välillä toisiinsa, ja ulkoilu onkin välillä melkoista aivojumppaa kun koirien vaihdellessa puolia, yritän pyörittää kahta flexiä ja yhtä remmiä mukana niin, ettei sotkua pääse syntymään.

  Kesällä homma on nykyään jo sujuvaa, mutta talvella hanskat asettavat omat rajoituksensa. Yritänkin pärjätä ilman hanskoja aina -4 tai -5 pakkasasteeseen asti :-)

  terkuin,

  shelttien mami

  VastaaPoista
 10. Riippuu varmaan koiran hihnakäytöksestä kumpi on parempi, valjaat vai panta - ja sekin, millainen panta/valjasmalli.

  Meidän miekkonen ei tavallisesti vedä, ja sillä on pennusta asti ollut 3-4 senttiä leveä panta nimenomaan sitä varten, että mahdollisista äkkinykäyksistä ei ole kaulalle tai niskalle haittaa. Suositushan on, että panta on parin niskanikaman levyinen. Noin leveää pantaa ei myöskään tarvi pitää niin kireällä kuin kapeampaa.

  Vetämään tuppaavalla koiralla kuitenkin pitäisin itekin valjaita, kun ei se jatkuva pihinä voi millään olla hyväksi. Mutta kyllähän sellaiset normivaljaat vaikuttaa etujalkoihin väistämättä, niin en ihan tavan vuoksi pitäisi niitä vetämättömällä koiralla.

  Eikö tuo y-valjaan etuosa muuten lipsu rintalastan kärjen kohdalla? Siis niin, että se on aina enemmän jomman kumman jalan puolella? En ole livenä päässyt niitä hipeltämään, niin on vähän vieras systeemi. :)

  VastaaPoista
 11. Tuohon edelliseen lisäisin vielä puuttuvan sanan :-) Eli päräytän koirille "niin KUIN hevoselle prrrrr". Siitä tietävät että kohta hihna kiristyy ja osavat jarruttaa ajoissa.

  t. shelttien mami

  VastaaPoista
 12. Voi jumankekka! Yhtään kommenttia ei pysty kirjoittamaan ilman kirotusvihreitä!!!!

  t. shelttien mami

  VastaaPoista
 13. Liftari: sepä! :D

  Muakin on joo alkanu kiinostaa y-valjaat. Täytyykin pyytää lähieläinkaupasta semmoiset kotisovitukseen tai mennä tyttöjen kanssa kauppaan sovittamaan. Se on aina Pepin kanssa NIIN kivaa (kakalla ja haukulla sisään, you know.. ;D). Y-valjaista ei pysty tosiaan samalla tavalla "peruuttamaan" pois kun esim. Vänttisen valjaista.

  Joo, en mäkään olis uskonut, että valjaat sinänsä vaikkuttaisi vetämiseen. Jostain syystä Peppi vaan vetää niiden kanssa vähemmän. Tiedä sitten mistä sekin johtuu!?! Mutta hyvä tietysti! :)

  Se kähinä pannan kanssa on munkin mielestä gaameeta! Sekin tietty poistui Pepiltä, kun vaihdettiin valjaisiin. Rilla ei vedä eikä siis kähisekkään. Mutta silti tosiaan taidan kokeilla valjaita hänelläkin.

  Mä taidan siirtyä takas sun viereen valjaiden kannattajien kertsiin. En tiedä miten sieltä alunperin lähdinkään? ;D Mutta joo, mutu-juttuhan tääkin asia varmaan on. :)

  Ihana isä sulla -'Puss & kram' on mun mielestä aina ollu hauska sanonta. Teille kans kaikille halit ja kolmikolle oikein isot pusut! <3

  Vee: no juu, teillä ihan varmasti valjaat on se ainoa oikea ratkaisu!

  Rapsuja koissuille! <3

  Kaunis Nelli: hih, eli valikoimaa on kertynyt! ;D

  Ai, Nelli tykkää eniten pannasta, aika jännä.

  Kyllä mun tarttee kans kokeilla tytöille ne y-valjaat. Niissä on ilmeisen monta hyvää ominaisuutta.

  Nellille suukkoja! <3

  VastaaPoista
 14. Jaltsalandia: tossa Hurtan pannassa, jonka linkitin, on vissiin kans pidennetty sitä pehmustetta. Siis kait.. ;D Niissä, mitkä meillä on voi valita, käyttääkö puolikiristävänä vai ihan perus.

  Meillä edellisen koirakaksikon Ines oli taitava valjaista ulos pujahtaja - ei kiva.. Siihen ongelmaan olis tosiaan apua niistä y-valjaista. Vielä, jos tosiaan löytyis hyvin istuvat.

  Mä arvasin, että teillä kaikilla on taas kerran tosi hyviä pointteja ja vinkkejä tähän(kin) asiaan. Esim. tota liikerata-ongelmaa mä en oo ollenkaan tajunnut ajatella. Nyt tajuan ottaa senkin huomioon, jos valjaskaupoille lähdemme.

  Joo, toi köhinä ja kiskaisu on just se, mikä muakin pannoissa on alkanut nyt uudestaan arveluttamaan. Siinäkin toisn mallilla on ihan varmasti väliä.

  Kiitos hirmuisesti hyvistä vinkeistä ja linkistä! <3 Jalo-herralle paljon rapsuja! <3

  Myrskyliini ja Tuisku-Muisku: ai juu, Myrskyllähän on tosiaan niitä design-pantoja, wau!

  Oon samaa mieltä äipän kanssa, molempi parempi!

  Suukkoja poitsuille! <3

  Marja-Leena: hyvin sanoit, aihe on ihan varmasti juurikin never ending ja makuasia kerta kaikkiaan. Mielenkiintoista ja valaisevaa on silti lukea syitä, miksi joku suosii juuri pantaa tai valjaita. Auttaa muodostamaan omankin mielipiteen, jos ei oikein muuten osaa pääättää (nim. soutaa, huopaa ;D)

  Kävinkin heti kurkkaamassa kuvan ja siinä ainakin nuo Ossin valjaat näyttää hyvin samanlaisilta kuin meillä on koirilla autovaljaat. Ne on tosin tietysti sellaiset, joissa on kiinnitys turvavöihin, mutta siis malli ja matsku näyttää samalta. Luulisin myös, että nuo linkittämäni Hurtan y-valjaat on hyvinkin samanlaiset. Kurkkaappa joskus eläinkaupassa käydessäsi.

  Juu, koirakohtaistahan se tosiaan on, että kumpi vaihtoehto on parempi. Ehkäpä pitkäselkäisillä roduilla y-valjaiden käyttö voisi olla ihan perusteltua?

  Tytöt kiittää suukoista ja lähettää Ossille takaisin oikein mojovat pusut!<3

  Eeva: meillä tosiaan Rosalla ja Ineksellä käytettiin pelkästään Vänttisen valjaita ja olin niiden vannoutunut kannattaja. Kunnes sitten tuli näitä pantasuosituksia vähän joka taholta.. ;D

  Tosi hyvä, että teillä ei vedetä! Meillä tuntuu olevan aina tämmöinen 50:50 tilanne - Rosa ei vetänyt, Ines veti ja nyt - Rilla ei vedä, Peppi vetää. :D

  Kiva kuulla, että on muitakin Vänttis-faneja! Terkkuja ja tytöille rapsuja! <3

  VastaaPoista
 15. Maaria: juu, ehdottomasti saa mainostaa! :) En ole koskaan kuullutkaan ko. merkistä, mutta täytyy googlettaa, kiitos vinkistä! Kuulostaa tosi mielenkiintoisilta ja toimivilta!

  Poitsuille rapsuja ja emännälle kiitos! <3

  Shelttien mami: muahhahhahahaa, repeilen täällä ihan täysillä mielikuvalleni tuosta, kun "pruuttailet" koirille. :D:D Tosin, oikeasti olen kyllä kateellinen sekä siitä, että olet keksinyt alkaa tehdä noin ja siitä, että koirat ymmärtävät sen. Good job!

  Puikkopäitä - lisää repeilyä! :D:D Ymmärrän kyllä hyvin, mitä tarkoitat Nim. Yhden matalan puikkopään emäntä ;D

  Meillä ei olekaan ollut tuota karvankiertymis-ongelmaa, mutta teidän tytöillä onkin tietysti paljon pidempi ja sileämpi karva, joten ihan loogista.

  Tuotakaan merkkiä (If it barks = hauska! Tarkoitetaankohan sillä lähinnä pelkästään meidän Peppiä? ;D) en ole koskaan kuullut, täytyypä googlettaa sekin.

  Ihanat värikoodit teillä käytössä! Meilläkin oli Rosalla ja Ineksellä, mutta nyt riittää kokokoodit. :D

  Voi Meri-raasua, voin vaan kuvitella tilanteen.. <3

  Ja samaan googletukseen myös Zero Dc, mä oon niin "out" näistä merkeistä.. :o Kuulostavat nekin tosi hyviltä ja juurikin Peppi kiskovaiselle mahd. sopivilta?

  Huh, joo, kaksi fleksiä ja remmi.. Mulla vaatii jo aika paljon ne kaksi fleksiä. Etenkin, jos kohdataan muita koiria, niin aikamoista "nauhatanssiahan" se on.. :D

  Kuule, typot, don't worry! Kuka niitä jaksaa loputtomiin tarkkailla. En minä ainakaan! ;D

  Kiitos hirmuisesti taas kerran hyvistä vinkeistä ja tietysti purnukoista - olet ihqu! <3

  Typyköille paljon suukkoja! <3

  Tiina: niinhän se taitaa juurikin olla.

  Tuo onkin hyvä pointti, jota en ainakaan tähän hetkeen muistanut, että panta kannattaa olla aika leveä. Tuohan on oikein loogista.

  Juu, se "köhinä" minuakin pannassa hirvittää ja äkilliset nykäisyt, jos koira syöksähtää esim. pupun perään. Niitä y-valjaita täytynee ainakin Pepille testata. Eihän se ota jos ei annakaan.

  Jos ymmärsin kysymyksesi oikein, niin meidän autovaljaissa, jotka ilm. ovat eräänlaiset y-valjaat, ei tapahdu tuota kuvaamaasi asiaa. Valjaat kiinnitetään sekä kaulan että selän ympäri ja hihna tulee kiinni selkäpuolelta aika alhaalta. En osaa nyt kyllä selittää tätä yhtään hyvin, höh! Enkä siis edes ole varma, että onko ne autovaljaat ihan sama asia kuin y-valjaat. Täytyy päästä kokeilemaan koirille, niin raportoin sitten, kun oikeasti tiedän. :D

  Kiitos kovasti vinkeistä ja rapsuja! <3

  VastaaPoista
 16. Hei annamari. Vielä tuosta valjasmallista. Meidän valjaat poikkeavat minun mielestä noista y-valjaista aika paljolti. Kaulan ja rungon ympärille tulevan osan välillä on sellainen ihan SUORA noin 15 cm pitkä lenkit yhdistävä välipätkä. Tästä syystä se rungon ympäri tuleva osa on paljon kauempana kainaloista, kuin y-valjaiden. Se rungon ympäri tuleva osa on klipseillä avattava ja se osa säädetään koiran rungon paksuuden mukaan. Se runko-osa on avattava ja suljettava valjaita poisotettaessa ja pukiessa. Jos ajattelee koiran liikkumista, niin etutassut ja lavat eivät lainkaan joudu kosketuksiin valjaiden kanssa. Siksi ne valjaat ovat mielestäni niin kivat. Se kummalta puolelta valjaat pukee vaikuttaa sitten siihen, kummalta puolelta klipsi avataan. Valjaissa on avattavat klipsit kummallakin puolella. Kaulaosa on säädetty niin, että se aina sujautetaan pään läpi. Näistä valjaista ei ole edes teoreettista mahdollisuutta päästä kiemurtelemaan irti silloin kun ne ovat oikein säädetyt. Pelkästään pujotettavista valjaista tuo meidän matonen saattaisi onnistua jopa pääsemään irti. Se on niin kova joskus kiemurtelemaan. Niin ja siis jomman kumman puoleinen etutassu pujautetaan kanssa sen rintakehän alitse kulkevan remelin muodostamaan lenkkiin..Ossi osaa nostaa vasenta etutassua jo valjaita puettaessa:) Taidanpa ottaa joskus kuvan pelkästään niistä valjaista:) Tytsyille hyvän yön suukot M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 17. Marja-Leena: hei, olet (tietysti!) ihan oikeassa. Minähän höpöttelin taas ihan mitä sattuu juttuja, sori!

  Ne meidän autovaljaat on siis varmaan samantyyppiset kuin Ossin valjaat, mutta y-valjaathan on tosiaan "kiinteät". Olen oikeastaan vaan kerran katsonut y-valjaita kaupassa, enkä oikein vieläkään kunnolla tajua, miten ne koiralle ihan konkreettisesti istuu.

  Itseasiassa nyt kun ajattelen, niin ne meidän autovaljaathan on koirilla erilaiset. Vitsit, miten pitkät piuhat mulla taas on!! :o Rillan edelliseltä westiekaksikoltamme perimät valjaat on juuri tuollaiset kuin kuvaat Ossin valjaita. Pepin uudemmat valjaat taas on varmaankin juuri y-valjaat, koska niissä ei ole esim. sitä mahan alle tulevaa "irtonaista" osaa. Oon mä vaan blondi, kun näin kauan kesti tämäkin tajuta! :D:D

  Kiitos vielä kovasti tarkennuksesta ja Ossille rapsuja! <3

  VastaaPoista
 18. Ennen valjaat, nyt pehmopannat :) Mulla on ideologia, että kasvukauden aikana käytetään valjaita ja sitten voidaan siirtyä pantaan. Mutta panta pitää olla pehmeä. Sitä paitsi, vääränlainen panta syö mäyräkoiran karvaa, puhumattakaan siitä, että varmasti tuntuu inhalta kaulassa.

  Aslan meillä välillä vähän vetää, ihan sama onko panta vai valjaat, mutta tottelee kyllä kun komentaa sen vierelle, joten siinä mielessä en näe niiden käytössä eroa. Se on vaan, pieni, niin innoissaan kun seuraa jälkeä (tai narttujen hajua ;).

  Typyille pusutukset! :)

  ps. mahtisjuttu tuo punkkijauheen kokeilujuttu. Jos ne ovat kerran nostaneet happoja, niin sen tietää etteivät sitten varsinkaan Alphonselle käy...harmi.

  VastaaPoista
 19. Maria: mua just hämmensi erityisesti, kun sekä Rillan että Pepin kasvattajien mielestä nimenomaan pennuilla kannattaa käyttää pantaa. Syy on tosiaan joku lapojen venymiseen tms. liittyvä, jota en oikein muista - hyvä minä.. ;D

  No, oli miten oli, niin kukin toimikoon parhaaksi katsomallaan tavalla. Sitäpaitsi, jos koira ei vedä, niin asia ei edes liene yhtä tähdellinen.

  Typyt kiittää pusutuksista ja lähettää isot nänäpusut poitsuille! <3

  PS. Juu, eiks olekin! Rillan massuhan on myös aikas herkkä (yllätin taas kerran neitosen eilen ruohoa syömastä), joten saa nähdä, kuinka kokeilussa käy. Raporttia tiedossa, kunhan ensin selvitään syksystä ja talvesta, huoks..

  VastaaPoista
 20. Käytän koirillani aina valjaita. Vänttisiä. Itse en sietäisi mitään pantaa kaulani ympärillä, josta joku kiskaisee yht'äkkiä ja sen perusteella en halua käyttää koirallakaan pantaa.
  Mikään ei estä kokeilemasta, tuntuuko pannasta taluttaminen hyvältä vai pahalta, panta tai vyö tai jopa kuristava sellainen vaan oman kaulan ympärille ja joku taluttamaan, kun itse konttaat nelinkontin...
  On tietenkin (vai onko) siivoja koiria, jotka eivät kisko. Ehkä silloin pannan käyttö on ok.

  VastaaPoista
 21. HooPee: minäkin olen palannut Vänttis-faniksi. Mikä se pantainnostus tässä välissä oikein oli - en ymmärrä? ;D

  Tuo olikin hyvä pointti, että jos ei itselläkään sietäisi pantaa kaulassa, niin miksi pitää sitä koiralla. Minähän en pysty pitämään edes poolokauluksista paitaa, kun tunnen kuristuvani.

  Toisaalta, kukin tavallaan. :)

  Terkkuja teille sinne saksanmaalle ja Vilille rapsuja!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü