keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Elämäni oivallus


Onko siellä muille amerikkalaisen aivotutkija Jill Bolte Taylorin tarina tuttu? Itse törmäsin hänen haastatteluunsa Oprah Showssa jo useita vuosia sitten. Minun piti hankkia silloin asap käsiini myös hänen kirjoittamansa kirja, mutta jostain syystä se jäi. No, viime viikolla sitten vihdoin luin ko. kirjan ja olen taas kerran ihan vöyhkissä. Kirja oli todella mielenkiintoinen ja monella tavalla mieltä avartava!
Jill Taylor on tosiaan opiskellut aivotutkijaksi (neuroanatomisti) skitsofreniaa sairastavan veljensä innoittamana. Vuonna 1996, 37-vuotiaana hän sai itse harvinaisesta, synnynnäisestä verisuoniepämuodostumasta aiheutuneen massiivisen aivoverenvuodon, jonka johdosta hänen vasen aivopuoliskonsa tuli lopulta lähes täysin toimintakyvyttömäksi. Aivojemme vasen puolisko vastaa mm. puheen tuottamisesta, puheen ymmärtämisestä, kaikesta matemaattisesta, itsemme yksilöksi kokemisesta ja kehomme fyysisten rajojen ymmärtämisestä. 
Kirjassa Jill kertoo ensin hiukan elämästään ennen aivohalvausta. Sen lisäksi hän selvittää joitakin perusasioita aivojen toiminnasta, jotta lukijan on helpompi ymmärtää, mitä hänen aivoissaan tapahtui verenvuodon seurauksena ja mitä kaikkea hänen piti opetella uudestaan. Jill toipui lopulta täysin halvauksesta, mutta kaikkineen siihen kului kahdeksan vuotta.Nyt jo edesmennyt äitini sai aivohalvauksen, hänellä se oli aivovaltimotukos, vuonna 2000. Isäni äiti oli aikoinaan saanut samanlaisen tukoksen ja siksi isä tunnisti nopeasti äidin oireet (puheen puuroutuminen, kasvojen toispuoleinen valahtaminen, toisen käden ja jalan voimattomuus) ja tiesi  soittaa ambulanssin. Ambulanssi oli sattumalta sellainen, jossa oli mukana myös lääkäri, joten liuotushoito aloitettiin jo matkalla sairaalaan. Onnekkaasti vanhempani asuivat myös hyvin lähellä Meilahden sairaalaa, joten saimme olla varmoja siitä, että äiti sai parasta mahdollista hoitoa. 

Äidin tukos oli Jill:n verenvuodon tapaan aivojen vasemmassa lohkossa. Äiti toipui nopean liuotuksen ja hyvän kuntoutuksen sekä loistavan asenteensa ansiosta varsin hyvin, mutta oikean käden ja jalan liikkeisiin jäi hänen loppuiäkseen pientä voimattomuutta sekä jäykkyyttä. Halvauksessa vioittuneiden hermokytkentöjen palautumisesta oltiin tuolloin sitä mieltä, että paranemista voi tapahtua maksimissaan kaksi vuotta halvauksen jälkeen. Niinpä minua innosti kovasti Jill:n erilainen mielipide aiheesta. Hän on sitä mieltä, että hermosolut ja hermokytkennät voivat toipua/palautua koko meidän elämämme ajan. Yksinkertaisimmillaan tiettyä hermokytköstä voi vahvistaa ihan vain ajattelemalla haluttua toimintoa yksityiskohtaisesti ja toistuvasti tyyliin: koukistan oikean jalan varpaita, koukistan oikean jalan varpaita, jne. Sormien hermotuksia voi harjoittaa puristamalla käden ensin nyrkkiin ja avaamalla sitten sormet haralleen ja toistamalla tätä useamman kerran peräkkäin. Netti on pullollaan vastaavia harjoituksia, joita on toki helppo keksiä myös itse, kun oivaltaa perusidean.
Jill:n kirjan hätkähdyttävin luku on se, jossa hän kuvaa hämmästyttävän yksityiskohtaisesti päivän, jona hän sai aivohalvauksen. Onnistuin löytämään videon, jossa Jill kertoo tuon saman tarinan (englanniksi)  TED konferenssin kuulijoille. Videon voi katsoa tästä. Kannatta ehdottomasti katsoa, jos yhtään kiinnostuit! Jill on tosi karismaattinen esiintyjä.

Vaikka tuo luku itse aivohalvauksesta oli mielenkiintoinen, niin päällimmäisenä kirjasta jäi mieleen kirjan nimi: elämäni oivallus. Aivohalvauksen johdosta Jill nimittäin oppi asioita, joita hän ei tiennyt aikaisemmin, vaikka oli tutkinut aivoja ja niiden toimintaa ammatikseen ja suurella innolla. Jill koki verenvuodon levitessä aivojen vasemmassa lohkossa, kuinka hänen aivopuheeksi kuvaamansa ääni sammui kokonaan ja hänen aivoissaan tuli täysi hiljaisuus. Enpä ole minäkään aikaisemmin tajunnut, että aivoissani tosiaan käy jatkuva puhe. Ikään kuin siellä pään sisällä asuisi joku, joka koko ajan suoltaa puhetta: "muista hakea auto huollosta. Missäs Rilla on, kun ei kuulu haukkua? Onkohan minulla nälkä? Jne., jne." Halvauksesta toipumisen myötä Jill ymmärsi, että tuo aivopuheen sammuminen luo todellisuuden, jota eri tahot kuvaavat esim. nirvanana, meditatiivisena tilana, tms. Hän tajusi myös, että aivopuheen voi kuka tahansa oppia sammuttamaan haluamakseen ajaksi ja näin päästä "lepäämään" hetkeksi arjen haasteista. Kirjassa on muutamia vinkkejä, miten tätä voi harjoitella. 
Halvauksen kokeminen opetti Jill:lle hyvin konkreettisesti miten täydellisen erilaisia ja erillisiä vasen ja oikea aivopuoliskomme ovat. Tästä johtuu myös joidenkin ihmisten tunne siitä, että he ovat kuin kaksi täysin eri persoonaa (vrt. Dr. Jekyll & Mr. Hyde). Joillakin ihmisillä toinen aivopuoliskoista on hyvin johtava, toisilla taas puolet ovat tasavertaisia. Löysin netistä (englanninkielisen) testin *klik*, jolla voi nopsasti saada selville, kumpi aivopuolisko on johtava. Itse yllätyin totaalisesti siitä, että testin mukaan minulla on selvästi johtava vasen puoli (72/28 %). Vaikka en tiedä, kuinka tieteellisesti pätevä tuo testi sitten on.. Huomatkaa, että testin lopusta pääsee vielä seuraavalle sivulle lukemaan selityksiä valinnoille.


Minä, joka olen aina pitänyt itseäni tunnehörhönä sählääjänä olenkin kai sitten analyyttinen tosikko. Hitsi. :D 
Postauksen kuvat löydetty netin syövereistä.


28 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen juttu, mut sulla aina on. TED-kanavalla on runsaasti koukuttavia videoita ja mahtavia esiintyjiä.

  Oonkohan mä jotenkin omituinen tai ainaskin luuseri ku mun tulos oli melkein tasan: 57/43. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle toi TED-kanava on ihan uusi tuttavuus. Onneksi edes nyt löysin, kun sillä näyttäis tosiaan olevan vaikka ja mitä miälenkiintosta.

   Hi-hii, mun miälestä toi sun tulos kuulostaa tosi hyvältä. Oot sillai sopivasti tasapainossa molempien "miniesi" kanssa. :)))

   Poista
 2. Kiitos tästä päivityksestä/postauksesta, (minkä sanan siihen nyt laittaisin?) tärkeä ja mielenkiintoinen aihe, itse kullekin. Olen joutunut myös oman äitini kautta tekemisiin aivohalvauksen kanssa sen lisäksi, että tein opiskeluni päättötyön sattumalta samasta aiheesta. Silti olin aika pihalla äitini sairastettua, vaikka olin "hyvin" perehtynyt asiaan. Opin valtavasti uutta ja olin hankala omainen äitini sairasosastolla, koska puutuin epäkohtiin. Onneksi tämä kaikki tapahtui ennen lamaa ja äitini sai korkeasta iästään huolimatta kaikki mahdolliset terapiat, jotka tuottivat tulosta, ikävuosista huolimatta.
  Aivohalvaus voi kohdata ketä tahansa, lastakin ja se tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Aivohalvaus voi olla myös monimuotoinen, äitinikin sai vielä toisen, se vei näön toisesta silmästä, ilman mitään halvausoireita, afasiaa (se tuli jo eka kerralla). On todella hyvä, että kirjoitit tästä aiheesta. Muutenkin koko aivo aiheena on hyvin mielenkiintoinen.
  Itse menen/joudun ensi viikolla aivokuvaukseen, silloin nähdään, onko minulla aivoja ollenkaan ja jos on, niin millaiset.... :)
  Kiitos vielä kerran,annamari !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja tosi kiva, jos tykkäsit! :)

   Me oltiin myös siskojen kanssa hankalia ja varmasti rasittavia omaisia. Käytiinkin vielä joka päivä äitiä katsomassa. ;D Äiti oli useamman kuukauden Käpylässä kuntoutuksessa ja siellä oli varsinkin yksi miesfyssari, joka teki äidin kanssa tosi kovasti töitä. Niin kuin jo mainitsin, oli äidin oma asenne myös aivan loistava. Hän todella halusi kuntoutua ja oli valmis "kärsimään" sen eteen. Me tyttäret sitten harrastettiin henkilökunnan ahdistelua tivaamalla vastauksia vaikka ja mihin kysymyksiin. Tuosta äidin kuntoutusjaksosta jäi muuten mieleen, että siellä kävi noin yleisesti hirmu vähän omaisia. Tylsä juttu. :/

   Aivohalvaus voi tosiaan iskeä milloin vain ja kehen vain. Kaikki, mikä tapahtuu aivoissa, on vielä ekstra pelottavaa. Sen verran monimutkainen systeemi kun on kyseessä.

   Terkkuja sinne Saksaan ja Wuppeliinille rapsutuksia!

   Poista
 3. Olipas mielenkiintoinen kirjoitus. Sinä olet kokenut asian sukulaisten kautta ja minä sitten ihan henkilökohtaisesti. Tai no minullahan oli verenvuoto joka voi aiheuttaa halvauksen. Tosin tietty verenvuoto vahingoittaa muutenkin kudoksia ja hermoja. No anyway, täytyy jossain vaiheessa tutustua kirjaan ja tehdä testi. Ilman testiä veikkaisin, että aika vahvasti "left-brained". Saa nähdä mitä testi tuo tullessaan:) Pepille ja Rillalle rapsutuksii ja Ossi-pusuja, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasinkin, että sinua varmaan kiinnostaa myös nämä aivojutut. Tuo kirja kannattaa ihan ehdottomasti lukea! Olen vieläkin aivan sen lumoissa. Siinä oleva tietomäärä on vaan niin valtava, että meikäläisellä kestää kauan prossessoida sitä. Olen jo useampaan kertaa palannut lukemaan jotain kohtia uudestaan, jotta ymmärtäisin vielä paremmin, mitä Jill tarkoittaa.

   Tytöt kiittää rapsutuksista ja pusuista ja lähettää Ossikalle myös ison satsin muiskuja! <3

   Poista
 4. Se olikin noin lyhyt testi:) ja oikeassa olin. "Left-brained" 69/31. ja mistähän se sitten johtuu. Kukahan kertoisi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo-o, toveri "leftis" siellä. ;D Sinulla on toi itsetuntemus sentään hallussa, kun tiesit heti olevasi left-brained. Minä taas olin ihan varma, että olen paljon enemmän right-brained. Hitsi. :D:D

   Poista
 5. Mahtava postaus! Mä rrrrrakastan tällasta nippelitietoa, ja just tämän tyyppisiä kirjoja ( menee heti hankintaan!!!) Tällä hetkellä on yöpöydällä kirja ihmisen puheen evoluutiosta... se tosin on ollut siellä ihan yksin pari viikkoa lukematta, koska mulla on ollut hommia yökkönä joukkoripulipäivystyksessä. Nyt on tylosinit syöty, ja tervemenoa vaan kaikki suolistobakteerit, hyvät ja huonot! Onneksi porukka ei enää löysäile. Luojan kiitos!

  Tein testin, ja tuloksesta tuli kovin tasaväkinen 47/53 oikean puoliskon hyväksi. Mitähän tuostakin sitten pitäisi ajatella... varmaan, että ihan hyvin voitais poistaa kumpi puolisko tahansa, eikä meno muuttuisi miksikään :-D

  Täällä siis edelleen taustajoukoissa teitä tarkkailemassa :-)

  Terkkuja!
  sm

  p.s. Päätin juuri olla epäreilu äiti: koska lapsi ei sopimuksesta ja lukuisista kehotuksista ja muistutuksista huolimatta aloittanut suomenkokeeseen lukemista klo 17.15, aion kieltää kaiken pelaamisen huomenna. t. nimim. paska-mutsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, mäkin rakastan random facts -tyyppisiä juttuja ja just tollaisa tositarinoita ihme tilanteista. Jotenkin ihan uskomatonta, että tollainen super aivotutkija saa itse aivohalvauksen ja vielä muistaa kaiken siitä noin hyvin. Hän itse sanoo ajatelleensa "how cool", kun tajusi, mistä on kysymys. How cool endeed.

   Ihanaa, että plöröpäivistys on nyt jo sentään ohi! Plörötauti EI oo kiva juttu! :/

   Haa, sä oot sitten monen muun kommentoijan tavoin tosi tasainen tyyppi. Pyörikö sulla muuten se ihan ekan kohdan nainen myötä- vai vastapäivään? Ihan sillä kysyn, kun mulla ja miehellä pyöri se vastakkaisiin suuntiin ja mikä ihmeellissintä, seuraavana päivänä miehen suunta oli kääntynyt samaksi kuin mulla!?!? WHAAT!??! En alunperinkään tajua, että miten se vois pyöriä toisin kuin miten mä näen.. Ihan ihme juttu! :o

   Hi-hii, no hyvä, että ette oo ihan täysin suuttuneet meidän ailahtelevaan postaustahtiin.. ;D

   PS. Hmm, vai paska-mutsi. ;D Ja klo 17.15 - aika jämpti aika.. :D Mut kyllähän tuolla ammattilaipeleissäkin joudutaan jäähylle ja saadaan jopa pelikieltoja, jos sääntöjä ei noudateta. Että siinä mielessä tollanen kevyt päivän pelikielto on varmaan ihan jees. Sitäpaitsi, nyt kuuluu pelata ulkona, kun on niin ihanat ilmat! Nim. (Kukkahattu)täti-ihminen :D

   Poista
  2. Voin tässä nyt kertoa kaikille, että OIKEA VASTAUS SIIHEN TANSSIJAN PYÖRIMISSUUNTAAN ON: MYÖTÄPÄIVÄÄN.
   Tietenkin! Tosin poikani oli näkevinään, että typy olisi vaihtanut suuntaa kesken tanssin, mutta tiedä häntä sitten. Kyllä se myötäpäivään oli! Ja ystävyys oli tottakai se keskimmäinen, jossa kaikki pallot oli kavereita ja söpösti lähekkäin.

   tietävin terkuin,
   sm

   p.s. Olisko kuule voinut siihen miehes mielipiteen vaihtumiseen voinut EHKÄ vaikuttaa se, että se tuli vaan ajatelleeks, että kyllä SÄ kuitenkin olet lopulta aina oikeassa ? On siis tullut vaan järkiinsä. Miten muuten niNnillä nää puoliskoasiat on? Ei ainakaan ole täällä julkaissut tuloksiaan... niNniiiii?!!!!

   Poista
  3. Niin ja tulipa muuten mieleen tuosta "aivopuheesta" kun opettaja sanoi joskus ala-asteella, että lukiessa ei pitäisi kuulua mitään puhetta päässä. Että se on lukihäiriö sitten, jos jotain pajatusta kuuluu. MITÄ?! Voiko joku lukea niin, ettei kuule päässään tekstiä omalla äänellä luettuna? Miten se lukeminen sitten oikein tapahtuu? Mulla ainakin kuuluu tekstit ihan äänikirjana kallon sisällä enkä kyllä tajua miten muuten voisi olla. HÖH.

   sm

   Poista
  4. Siis todellakin oikea suunta on myötäpäivään. En tod. voi käsittää, miten se misu vois pyöriä toiseen suuntaan!?! Ja sit vielä tosiaan, että välillä toiseen ja sitten taas toiseen. Tänään mies sanoi pystyvänsä kääntämään suunnan ajattelemalla. Miehet! x)

   Mä pakotin eilen ninNin tekee testin, kun oltiin Jumbossa syömässä. :D Sai mun mielestä kans jotain tosi tasaista. Ja mimmi pyöri oikeeseen suuntaan eli oikeelle.

   Poista
  5. Mulle sanottiin lapsena, ettei kukaan voi ajatella kuin yhtä asiaa kerrallaan. Mun mielestä mä pystyin, mutta aikuiset vaan intti, että ajatukset tulee vaan tosi, tosi nopeesti peräjälkeen. Mutta mun mielestä se ei menny niin, eikä me kyllä vieläkään. Ton kirjan myötä aloin funtsia, että josko mun päässä on koko ajan se vasemman puolen perus puhe ja sit pystyn kuitenkin ajattelemaan jotain muuta samaan aikaan oikeella puolella. Maybe?

   Poista
 6. 47/53 tuli mulle ja kaksi kertaa peräkkäin. Noita värejä kyllä klikkailin ilman mitään ajatusta, mutta silti 2 kertaa sama tulos. Mielenkiintoinen aihe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni teistä kommentoijista on saanut tosi tasaisen tuloksen. Miten te ootte noin tasaisia tyyppejä!??! ;D Ja miten mä oon niin "vasuri"? :D Himmeetä ja mielenkiintoista!

   Kantsii muuten lukea toi kirja. Oli tosi, tosi hyvä!

   PS. EI oo enää pitkä aika, hi-hii!! :)))

   Poista
 7. 69/31 blaah. No, olen kyllä aina tiennyt olevani looginen mutta noin vinksallaan?! Kerrotaanko kirjassa miksi toinen puolisko on valitseva/hallitseva, onko se geeneissä? Ja kyllä, meditoinnilla saa sisäisen puheen poikki, samoin viskillä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He-heh, sä siis liityit mun ja Marja-Leenan vasuri-kertsiin, tervetuloa! ;D Nim. Vinksantaneet vasurit ry. Mä ihan oikeasti olin varma ennen testiä, että olisin tosi paljon enemmän "right-brained".

   Ei, tota ei kirjassa sanottu, en ainakaan muista. Tietäisköhän Google?

   Täh, saatko sä aivopuheen meditoimalla poikki? WAU!! Mä en ole koskaan kokeillut, mutta meinaan kyllä testata kirjassa annettuja harjoitteita, jahka tässä eestyn.. Ja hei, toi viski on myös mielenkiintoinen pointti. Onhan sitä nyt joskus kuitenkin tullut oltua lievästi *köh, köh* laitamyötäisessä, mutta en ollenkaan muista(!?!), olisiko sillä ollut vaikutusta aivopuheeseen. Täytyyköhän tehdä koe ihan noin niin kuin tieteen nimissä.. ;D

   Poista
  2. Tottakai sun pitää tehdä testi tieteen nimissä! :D Ootko löytänyt yhtään henkilöä, joka olis voimakkaasti oikeanpuoleinen?! Olisi kiinnostavaa tietää onko ne ihan taiteilijahörhöjä vai millaisia ne on?! terv. Tuulia VV (= Vasemmalle vinksallaan)

   Poista
  3. En oo löytänyt vielää yhtään "oikeistolaista", höh! Muakin kiinnostais todella, varsinkin, kun erehdyin tosiaan luulemaan itseäni just sellaiseksi.. :D VV = hihhihhihhih! Terv. nim. toinen samanlainen :D

   Poista
 8. Onpas mielenkiintoista. Mä olen pettynyt !! Käytän aivojani suht tasaisesti. Mä en olekaan siis niin taiteellinen kuin aattelin olevani. Ilmankos musta ei olekaan tullut maailmankuulua....jossain hommassa. Blääh !!!
  Täytyykin tutustua tuohon teokseen jossain mutkassa. Kunhan vaan tältä aivopölinältä saa tilaisuuden. Swenköhän takia mä niin usein nykyisin valvon ku uni ei tuu. Ajatuksia kyllä.
  Olen varmaan joku hörhöpörhö, joka pitäis pistää jonnekin ulkosaariston erakkosaarelle kanavoitumaan järkeväksi. Vai mitä tuommosewsta tuloksesta pitäisi lukea. Olen tunteellinen loogikko ? Taiteellinen realisti ? Järjestelmällinen haahuilija ? Höh ja täh ??!!!!

  Terkkuja ny kumminkin sinne Anskulandiaan täältä Essilästä ja oikeen viihtyisää viikonloppua aivopölinän kera :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mäkin olin pettynyt tulokseeni. Luulin ihan oikeesti, että luvut olis menny just toistepäin. Vaikka, kuten niNnikin mulle totesi, niin oikeastaan luvut on aika loogiset, kun tarkemmin ajattelee. Vaikka on mun mielestä outoa, että miäs, joka on tilastotieteilijä, shakinpelaaja ja todella matemaattinen, sai jotain 62/38. Eli minäkö olen enemmän "vasuri" kuin hän? No joo, ei kai yksi tuollainen testi nyt kerro kaikkea ja koko totuutta. Mutta, jos joku taiteilija tekisi tuon testin, niin tulisiko hänelle oikea selvästi johtavaksi? Miksi mä en tunne ketään taiteilijaa lähemmin, blaah! Paitsi justiinsa sut!! Eli todellakin oli ihan piälessä teikäläisenkin tulos. Nih. :D

   Niinpä, aivopölinä tekee täälläkin välillä elämästä aika hankalaa. Kai on sinänsä ihan loogista, että näin paljon puhuvalla ihmisella on myös todella puheliaat aivot. :D:D

   Heh, kuule, voitko sitten ottaa myös yhden tällaisen vinksahtaneen vasurin sinne saaristoon mukaan. Tosin, kylkiäisenä tulee myös 1 kpl myöskin mielenkiintoisen luonteen omaavaa pitkulaisuutta ja 1 kpl valkoista suloisuutta.

   Kiitos ja paaaaaljon rakastavia terkkuja myös sinne teille! Puss&kram <3

   Poista
  2. Joo hei, tottamooses ottasin mukaan, Ja rapsonin myös, joten pitkulaisuutta ja valkosta suloisuutta mahtuis oikeen hyvin sinne. Se oiskin mielenkiintoista se aivopölinän määrä joka siellä sitten kaikuis.
   aatteles sitä rauhaa ja meren kauneutta, leiritulta , hyttysiä, ruuan puutetta, telttanukkumista (mä kuorsaan) tuulta............tota...........teidän mökki on kivempi hei. Ehkä mennään sinne ulkosaaristoon sitte, kun on ensin pykätty sinne semmonen pieni kuuden huoneen pikkumökki terasseineen ja saunoineen jne jne. Ihan vaan vetäsin tosta aivopölinän seasta tän.
   Halipusit sinne <3

   Poista
  3. Uuh, kuuden huoneen pikku mökki - iliman muuta ja muut iliman! :D

   Poista
 9. Hitsi kun oli mielenkiintoinen postaus, toi kirja täytyy etsiä käsiini. Ihan vaan jo sen takia että äidin puolen suvussa tupataan kuolemaan aivohalvaukseen (infarkti, verenvuoto tms.) joten mahdollisuus siihen on 50 %. Ja olenhan minäkin jo käynyt aivoni kuvauttamassa, oli vielä paikoillaan ja normaalit (hehee...) Tuo aivopuhe oli mielenkiintoinen pointti - mulla käy kanssa päässä hirmuinen pölötys koko ajan. Ulos se sama ei kuitenkaan pääse, taidan sensuroida reilusti :)

  Mutta tässä ilmoittautuu "oikeanpuoleinen" - eli oikea dominanssi 69/31 !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kantsii ihan ehdottomasti lukea toi kirja! Ai, no mutta hyvä, että aivot löytyi siinä kuvauksessa. Mua aina vähän hualestuttaa, että kumiseeko mun päässä pelkkä tyhjyys.. :D:D Joo kuule, aivopuhe!! Tauotonta pölinää myös täällä päässä. :D Kirjassa kutsuttiin puhetta myös tarinankertojaksi. Erittäin kuvaavaa sekin.

   WAU, oikeapuoleinen, nyt hän on löytynyt!! Näitkö muuten sen testin alussa pyörineen naisen kääntyvän oikealle vai vasemmalle? "Löydätkö" sä itsesi paremmin noista ton oikeanpuolen kuvauksista kuin vasemman? Nim. Kyselyikä :D

   Terkkuja sinne kovasti ja Nelli kaunottarelle suukkoja! <3

   Poista
 10. No niin, kirja tuli luettua ja tykkäsin siitä kovasti (samoin tsekkasin youtuben). Kiitos vinkistä. Olen yrittänyt vaientaa aivopuhetta - välillä se onnistuu tosi hyvin ja välilllä se on vaikeampaa. Niinä iltoina kun ajatukset pyörivät villeinä ja saan ne kuitenkin hiljenemään, nukahdan lopulta nopeasti ja mielestäni jopa nukun ylipäätänsä paremmin. Jäin miettimään kirjan lukemisen jälkeen onko Jill'n kirja mitenkään muuttanut aivohalvauspotilaiden hoitoa (hänhän suositteli himmeitä valoja, hiljaisia ääniä ja lempeää kosketusta) tai kuntoutusta (vrt hermokytkökset - täytyy varmaan vilkaista vielä käypä hoito -suosituksia Suomessa).

  Itse asiassa olin yllättynyt oikeasta dominanssista, en odottanut sitä ollenkaan. Mutta kuvaukset osuvat hyvin kohdalleen - kuten se että en ole ollenkaan yksityiskohtien ihminen tai että mieluummin present&future kuin present&past (joten en ymmärrä ollenkaan ihmisiä jotka vatvoo menneitä juttuja...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit kirjasta! Wau, sullahan menee hyvin aivopuheen vaientamisen kanssa!! Mä olenkin unohtanut ne harjotukset kokonaan, kuinka tyypillistä.. ;) Olen kyllä kokeillut viimeaikoina toista nukahtamisvinkkiä, jonka luin jostain. Eli ideana on luetella mielessään jonkin tietyn aihealueen asioita aakkosjärjestyksessä. Esim. maita tyyliin: A Afganistan, B Belgia, C Chile, jne. Useinmiten olen nukahtanut jo tyyliin Deen kohdalla.

   Mä mietin kirjaa lukiessani ihan samaa! Nuo Jill:n ohjeet on vielä niin kertakaikkisen loogisia. Toivon todella, että ne on otettu huomioon halvauspotilaiden hoidossa ja kuntoutuksessa!

   Toi aivotesti oli kyllä todella mielenkiintoinen ja etenkin sen tulokset. Itse odotin tosiaan olevani oikeanpuoleinen ja tunnistan itseni monista oikeanpuolen ominaisuuksista. Sitten taas esim. siskontyttöni on ihan sitä mieltä, että nuo vasemman puolen ominaisuudet kuvaavat minua. Hauskaa!

   Terkkuja sinne kovasti ja Nellille paljon suukkoja! <3

   Poista

Kiitos kommentista! Ü