lauantai 5. heinäkuuta 2014

2 x byllypotilas


Taisin jo mainitakin, että Rilla raukalla oli taas byllyepisodi. Puhun siis anaalirauhastulehduksesta, joka pienellä oli myös melkeinpä tasan vuosi sitten. Tämän kertaiseen havahduimme muutama viikko sitten sunnuntaina ja lähdimme saman tien näyttämään sitä päivystykseen. Mies hämmästeli, että miten meidän koirat sairastaa aina öisin ja/tai viikonloppuisin. Valistin häntä kertomalla kummallisesta 'säännöstä', jonka takia lapset ja eläimet sairastavat lähinnä päivystysaikoina. ;D Vai mitä te muut olette tästä mieltä?


Juu, kävin vähän kaivamassa Kiina-projektia. Mistä arvasit? ;D


Harmiksemme päivystyksessä sattui olemaan, muuten kyllä oikein iloinen ja palvelualtis, "kesäesa". Toki Rilla sai kipulääkettä ja antibiootteja, mutta elli ei oman tulkintani mukaan rohjennut alkaa avata ja putsata melkoisen muhkeaa paisetta. Seuraavana yönä Rilla luonnollisesti oli hangannut itse paiseen rikki, mikä mielestäni oli itsestään selvä jatke tapahtumille. Onneksi saatiin heti aika lähieläinlääkäriin, jossa Rilla rauhoitettiin ja takapuoli putsattiin kunnolla. Niin kuin tiedätte, on rauhoitettu koira (eläin) niiiin raasu. Onneksi myös tokenevat suht nopeasti ja seuraavana päivänä Lillanen oli taas jo ihan oma iloinen itsensä.
Useampi viikko antibiootteja ja byllyn suihkuttelua on takana ja viikko sitten perjantain jälkitarkastuksessa bylly sai terveenpaperit, jei! En taas tiedä, miten tässä pääsi taas käymään näin. Mielestäni olen seurannut Rillan anaaleja varsin säännöllisesti. En tosin tiedä osaanko tulkita asiaa oikein. Yksi iso ongelma on myös se, että Rillan maha tuppaa olemaan aika usein löysällä ja silloinhan anaalirauhaset eivät luontaisesti pääse tyhjenemään. Huoh.


The Kiina-projekti..


No, perjantaista päästiin sitten peräti tiistaihin asti, kun ilmoitin miehelle, että meillä on taas illalla tiedossa byllykeikka eläinlääkäriin. Tällä kertaa potilaana Peppi! Huomasin nimittäin jo maanantai-iltana, että pitkuliini pyrki nuolemaan takapuoltaan ja tiistaina tämä vaan lisääntyi. Elli totesi erittäin täydet anaalit ja mahdollisesti alkavan tulehduksen sekä lisäksi ihotulehduksen hännän alla, mikä johtui tietysti siitä nuolemisesta. Eli antibiootit nyt vuorostaan Pepille sekä suihkuttelua ja Fuciderm Vet geeliä. Olipa "kätevää", kun Rillan antibioottikuurista jääneet tabletit riittävät justiinsa Pepille. Huoh potenssiin huoh. Mistä näitä byllyongelmia oikein tulee?
Täytyy tunnustaa, että olen TAAS kerran pohtinut koirien ruokintaa. Meillä koirat ovat syöneet raakaruokaa n. 1,5 vuotta ja viime syksystä lähtien MUSHIN valmiita raakapalloja. Toki saavat välillä myös täyslihaa, naudanmahaa, kananmunia, lohiöljyä, yms., mutta pääasiassa noita valmiita palloja. Meillä käytetään sellaisia, joissa on valmiina lihaa, luita, sisäelimiä ja kasviksia. Raakaruuan sanotaan noin yleisesti olevan ratkaisu mahdollisiin anaalivaivoihin. Meillähän nämä anaalivaivat alkoivat raakaruokaan siirtymisen jälkeen. Hämmentävää ja harmillista! 
Olen niin mukavuudenhaluinen (lue: laiska), että olen kokenut nuo valmiit pallurat todella käteviksi. Vielä kun tilanne on sellainen, että Rillan maha ärtyy todella helposti kokonaisista luista/rustoista/kauloista yms. Nuo pallot eivät sen sijaan aiheuta närästystä tai muita happovaivoja. Pallojen sekaan lorautan melkeinpä aina laktoositonta AB-piimää. Senkään ei luulisi olevan ongelma? Voihan nämä anaalivaivat olla ihan vaan sattumaa, mutta kyllähän se väkisin pistää miettimään, kun niitä on ollut molemmilla tytöillä. Meillä ei muuten edellisellä koirakaksikolla ollut mitään ongelmia anaaleiden kanssa. Niitä ei edes tyhjennetty koskaan. Olen siis lisäksi aika uuno(!) tämän asian kanssa. Taitaa olla opiskelun aika..
Pepin ellireissusta täytyy tehdä muutama huomio. Ensinnäkään, ei menty 'kakalla sisään', jei! Ja toisekseen, pitkula ei purrut ketään, iso jei! Hirmuinen stressi pienellä oli kyllä päällä. Hän tiputteli ihan valtavan määrän karvaa ja lämpö oli ellin mittaamana 39,7°. Olen kyllä kuullut Jimin vastaavista reaktiosta niNniltä monta kertaa, mutta en ihan ollut tajunnut, kuinka voimakkaita ne voi olla!! 


Vaivoista huolimatta toivotamme kaikille -


ihanaa ja helteistä viikonloppua!45 kommenttia:

 1. Terppa!
  Tulin vaan kertomaan, että kyllä ERITYISHERKÄT voi saada reaktioita niistä lekureista! Mulle tulee niistä sydämentykytystä.

  Viimeks kun oltiin, viime torstaina, mulle tuli tykytystä nopeudella 180 tykähdystä / min. Se on nopeeta se! Se lääkäri sano mamille, et mittaa sitä pompotusta vielä kotona useempaan kertaan, kun ei ollu oikein uskottavaa et voisin olla edelleen hengissä, jos koko ajan tykyttäis tolleen. Ollaan nyt sit mitattu kotona, eikä oo pompottanu yhtä paljon, ihan tavallisesti vaan. Että mulla ei sit oo mitään takykardiaakaan... eikä oikein löytyny muutakaan kunnon vikaa.

  Terkut!
  3 sheltin Hissu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, 180 tykähdystä on kyl tietty aika paljon. Onneks sellasta on tosiaan vaan siellä lekurissa eikä koko aikaa. :)

   Teillä taitaa olla ollu kans aika paljon ellikäyntejä viime aikoina. Mä sanoin tossa jo miehelle, et kantsisko meidän ihan vaan muuttaa tohon lähiellin odotushuoneeseen. Niin ei tarttis aina erikseen mennä.. ;D

   Suukkoja sulle Hissu! <3

   Poista
  2. Joo, me käytiin ihan vaan tarkissa. Mami kun on sellanen kun on, niin tarttee välillä tarkistaa. Tyynehän oli siinä tutkimuksessa, se kävi useemman kerran viime talvena, ja sit meillä oli se joukkoripuli... tai oikeestaan sillon kun käytiin, se ripuli oli vaan mulla, mut kaikki joutu kuurille. Emmä oikein muista et ollaaks me muuten käyty ellillä viime talvena...? Ne meiän kakat kyllä lähti ellin kautta, et ehkä senkin vois laskee ellikäynniks :-D

   Hissu

   Poista
  3. Hihih, tottakai tarttee välillä vähän tarkistaa ja varmistella juttuja. ;D Ai niin, se gaamee joukkoripuli, jaiks ja kääk! :/ No hyvä, ettei teidän tarttee muuttaa ellin odotushuoneeseen. En meinaan tiedä, jaksaako ne fasiliteetit siellä innostaa kuinka pitkään.. :D

   Poista
 2. Hei!

  Haluttiin myös kertoo teille, et koska meille ei joteskin vaikuttanu tulevan mitään lomamatkaa tälleen kesäaikana, päätettiin, et ees meiän kakat lähtee lommatkalle, ULKOMAILLE! Nimittäin Saksaan! Sinne kun voi kakatkin lähtee kesälomamatkalle... tosin niillä on vaan ykssuuntaset liput, eikä ne ikinä palaa enää kotiin.

  Mut sit kun meiän kakat oli päässy matkaa, mami kerto et meKIN lähetään taas sillai autoilemaan, niinku viime kesänä. Sellasella matkusteluautolla. Hyvä kun päästiin! Nyt ollaan jo kotosalla, kaikki kunnossa!

  Terkut!
  3 shelttiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahahhahhaa!! Tollasta en kyllä oo ennen kuullu, että joidenkin kakat lähtee lomamatkalle! :D:D Te jaksatte kylla AINA yllättää!

   Kiva, että myös teillä (eikä vaan niillä kakoilla) oli kiva reissu! Borta bra men hemma bäst, sanoo aina meidän isä.

   Suukkoja teille suloisuudet! <3

   Poista
 3. Terve taas!

  No, onhan teillä taas ollut byllyongelmaa :-(

  Täytyy ihan koputtaa puuta, meillä ei oo ikinä onneks ollut kellään tota byllyvikaa. Varmasti tosi ikävää vaivaa.

  Jotenkin sitä tosiaan tulis ajatelleeks, että noi vaivat olis jotenkin sidoksissa ruokintaan, koska alkoivat sen jälkeen kun ruoka vaihtui raakaan...
  Meille ei noi "pallot" käy enää kun Merille vaan. Sekin syö vaan yhden päivässä, iltaruoan seassa. Tyyne närästäytyy niistä ( ja kaikista muistakin luista ja rustoista ) ihan pahasti, ja nyt kokeilen Hissuakin ilman luita ja rustoja, koska sillä on ollut jotain nassutusta ja nieleskelyä ( happovaivaa? ) Kuinka monta pallukkaa teidän prinsessat vetää per ateria? Koklaa jonkin aikaa ilman pallukoita. Voihan olla, et Riltsun vatsa ei tykkää niistä, jos on usein kuralla?

  On tuo ruokinta ihmeellistä! Meillä mennään nykyisin niin, että Tyyne syö lammasta, poroa, viiriäisen munia ( söpöä!!!! ), AB-piimää, tonnikalaa, krilliöljykapseleita ( ei kestä kalaöljyä eikä oikein muitakaan öljyjä, heti plöröt ), kananmunankuorta ja lammas-Ziwipeakiä. Tyyniksellä oli talvella kaikenlaista mahahaastetta, ja loppujen lopuksi päädyin tällaiseen ruokintaan karsittuani pois kaikki epäilyttävät osaset. En ole saanut kokeiltua takaisin esim nautaa ja kalkkunaa. Ihan selvää on, että ainakaan lohi, kananmunat ja broileri eivät käy ( kertalaakista lierut ) eivätkä tosiaan oikein mitkään öljyt. Katsotaan nyt jos tohtisin loman aikana kokeilla just sen naudan ja esim hepan. Jospa vaikka sopisivat kuitenkin.

  Meri syö mitä vaan, paitsi possua ( josta plöröt! ) ja Hissu tällä hetkellä, kun koklataan mikä nassututtaa, nautaa, naudan mahaa, poroa, niitä tiitiäisen munia, piimää, kananmunan kuorta, Nutrolin iho+turkkkiöljyä ja maitohappobakteereja lisänä. Lisäksi Hissu röyhtäytetään aina ruoan jälkeen. Tällä hetkellä tuntuu, että nassutus on helpottanut. Saatiin elliltä Pepsidiä kokeiluun, närästys/happovaivaan, mutta se ei käynyt Hissulle. Lakkasi kokonaan syömästä. Mennään nyt "ruokavaliohoidolla" Että voi hyvänen aika sentään!

  Meillä siis kaksi kolmesta elää ja voi paksusti ilman luita ja rustoja. Kalkit sitten vaan joko purkista tai munankuorista :-)

  Tytöt tuossa jo mainitsivatkin, että olivat lähettäneet kakkapökäleensä ulkomaille, mutta siitä kerron huomenna lisää :-) Näyttää olevan jo aamuyö, nyt tutimaan!

  Pärjäilkää!
  sm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noi anaalivaivat on ihan anaalista!! :/ Mistä niitä oikein tulee? Meilläkään ei tosiaan Rosalla ja Ineksellä ollut ikinä anaaliongelmia, joten tää on sillai aika uutta meikäläiselle. Täytyy nyt alkaa aiheeseen ihan kunnolla perehtyä, jos vaikka oppis tyhjentämää ne rauhaset itse ennen kuin tilanne eskaloituu liian pahaksi.

   Ruokavalio tulee kyllä väkisinkin mielee. Huoh. Olisin niin toivonut, ettei sen kanssa tarviis enää venkslata. Kieltämättä on käynyt jo mielessä jopa nappulat, kun niitähän nuo eläinlääkärit jaksaa aina vaan suositella.

   Teillä on kyllä NIIIIN HC-meininkiä tuo ruokinta! Nostan hattua ihan tuhat kertaa, kun jaksat siihen noin täydellisesti paneutua! *respect* Mulla ei kyllä riitä tsemppi vastaavaan. Olis pakko saada joku helpohko ratkaisu tai tiedän, että en jaksa pidemmän päälle.

   Meillä on nyt muuten meneillään sellainen kokeilu, että syötän Rillalle vaan sellaisia palloja, joissa ei ole nautaa. Aika hyvältä näyttää, mutta en vielä uskalla hihkua. Katellaan! Palleroita Rilla saa päivässä 6 kpl ja Peppi 3 kpl (Peppi on edelleen laihiksella..)

   Juu, kakkojen lomamatka on mainittu, joten hyvä, että tulee lisäselvitystä! ;D

   Tänks ja terkkuja sinne! <3

   Poista
 4. Pikkukoirilla se pn kai varsin yleistä. Kuten olen jo varmaan aiemmin kertonut meidän koiran tarinan. Hän on nyt 6 ja ei ole ko. vaivoja koska rauhaset on leikattu nukutuksessa pois. Jopa meidän el. suositteli juurikin leikkuuta nukutuksessa se tehtiin sitten. Ja toipuminenkin siitä oli sen väärti että enään ei tarvi juosta el. luona pyllyvaivojen takia,.niitä oli tiuha tiehään. Ja koirakaan ei juuri perustanut pyllytyhjennysoperaatioista. Vieläkin tietää juosta karkuun kun ottaa kertakäyttöhanskan esiin. Meillä koira syö kuivanappulaa veteen liuotettuna,.allergiakoirille tarkoitettua ja silti sille tuli niitä vaivoja. En muista tarkkaa merkkiä pentuaikana, nyt profine. Satto olla samaakin ja silti niitä tuli. Se taitaa olla karmanlaki, meillä ne kans tahto tulla hieman huonoon aikaan. Paranemisia, suosittelen leikkuuta. Pidemmän päälle tulee edullisemmaksi ja maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentistasi! Täytyy ehdottomasti pitää tämä vaihtoehto mielessä, jos ei noihin vaivoihin muuta selvyyttä löydy. Ajattelin nyt alkuun miettiä mitä ruokavaliomuutosta voisi kokeilla, kun tosiaan ennen raakaruokaa ei vaivoja ollut. Voihan se tosin olla sattumaakin.

   Tosi hienoa, että teillä on vaivoista päästy ja karvakorva saa nauttia elämästä ilman kurjia byllyoperaatioita! Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne ja koissulle rapsuja! :)

   Poista
 5. Voi ei, potilaita riittää nyt sitten ympäri blogistanian. Toivottavasti sekä Rilla, että Peppi paranevat nyt molemmat pian. Minä en osaa ottaa kantaa tuohom ruuan vaikutukseen, kun meillä syödään melkein vain ja ainoastaan sitä allergiaruokaa. Voisin kyllä kuvitella, että vaiva on myös osittain anatominen. Sen vain tiedän, että liian löysälla koiran vatsa ei saa olla, mutta ei tietty kiven kovilla kikkanoillakaan. Meillä ei ole koskaan ollut anaalivaivoja, mutta nyt kun näin kirjoitan, niin eiköhän nekin kohta pamahda. Terveisii M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sairastetaanko muuallakin? Voi kurjuus!

   Meillä alkaa Peppikin olla jo ihan hyvissä voimissa. Onneksi saatiin hänen vaivansa "kiinni" aikaisemmin, niin ei päässyt yhtä pahaksi kuin Rilla paralla. Tosin, sellainen ärhäkkä tulehdus ilmeisesti iskeekin usein tosi nopeasti - vaikka ihan yön aikana. Ja sillä lailla se on mielestäni Rillale tullut molemmilla kerroilla. Pepin ongelma taas oli nimenomaan liian täydet anaalit.

   Pakko sanoa, että kyllä tuo tyttöjen ruokavalio on ollut mielessä. Olen harkinnut ihan vakavasti jopa nappuloihin palaamista. Tosin niidenkin kanssa Rillalla oli sitä mahan löysyysongelmaa. Vaikka eihän me nyt kaikkia markkinoiden nappuloita ehditty kokeilla, läheskään. Niitä kun on vaikka kuinka paljon ja koko ajan tulee lisää. Täytyy pohtia ja seurata tilannetta.

   Koputan puuta, että teille eikä meille tule enää ikuna noita byllyvaivoja, ne on ihan tyhmiä!

   Aurinkoista viikonlopun jatkoa sinne ja Ossikalle suukkoja meitin neideiltä! <3

   Poista
 6. No, niin! Palaan rikospaikalle: Aattelin, että muitakin saattaa kiinnostaa, miten hienosti toimii madotuksen tarvetta varten haalittavien kakkanäytteiden otto :-)

  Viime keväänä madotin tytöt A:lla alkavalla matolääkkeellä. Seurauksena oli kaikille närästystä ( se taitaakin olla meillä herkässä ). Happoja paranneltiin sitten melkein kuukausi, ja mua otti homma pahasti kupoliin.
  Tällä kertaa ajattelin, että eikös nykyään neuvota tutkimaan, onko kuuritukseen tarvetta ( vrt. hevoset ja lampaat, joilla on jo resistenttejä loiskantoja rutiininomaisen tiheän madotuksen vuoksi ), ja ottaa rinsessoilta kakkanäytteet, ennen kuin isken pillerit niitten kitusiin.

  Ja eikun tuumasta toimeen. Soitin eläinlääkäriasemalle, jonne olimme muutenkin menossa parin viikon sisään ihan rutiinitarkastukseen.
  Puhelimeen vastasi eläintenhoitaja ( jonka kuulin myöhemmin olevan ns. kesäpoika ). Kysyin, että onnistuuko heillä madotuksen tarpeen tutkiminen, olisi niin kätevää kun sitten voisimme ellin kanssa käydä yhdessä tulokset läpi. Kesäpoika vastasi, että :" Kyllä onnistuu, iske vaan kakat pusseihin ja kanna tänne. Ne toimitetaan Saksaan labraan ja tulokset tulevat parissa viikossa."

  Tuumin hetken ja vastasin, että : " Eikös homma mene niin, että elukoilta kerätään KOLMEN päivän kakat, joita säilytetään jääkaapissa. Ainakin hevosilla on niin, ja ennen oli koirillakin?!!!!!!!" Kuulosti omituiselta, että heille olisi riittänyt kertakakka, kun muualla tarvittin kakkakokoelma...

  " Ei, ei! Kyllä riittää yksi kakka per nenä ja tulokset muutamassa viikossa!"

  Jaa, ajattelin sitten, että kyselen vielä muualta, koska osa lekureista toimittaa näytteet Eviraan, ehkäpä sieltä saisi vastauksen nopeammin.

  Jatkan tästä seuraavaan kommenttiin, ettei vaan mene liian pitkäksi :-)
  t. sm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, todellakin kiinnostaa! Tää tarina on ihan huiman jännittävä jatkokertomus kinkkisine juonenkäänteineen!

   Meillä muuten madotettiin viimeksi Dolpac Vetillä, joka aiheutti Rillalla oksentelua.

   En tiennytkään, että hevosilla ja lampailla tehdään kakkatutkimuksia noin systemaattisesti ja rutiininomaisesti. Siitä olen kuullut, että koirille on alettu suositella "kakkakokeita".

   Hmm, kesäesa iski sielläkin. Tokihan kaikki on opiskelijoita jossain vaiheessa, mutta kyllä se aina harmittaa, jos joku juttu neuvotaan/tehdään ihan hassusti.. Onneksi sulla oli jo valmiiksi tietoa aiheesta, niin et ihan mitä vaan uskonut! :)))

   Jännitystarina jatkuu ensi numerossa..

   Poista
 7. Onpa ollut byllyhuolia kerrakseen. Mieti nyt tarkkaan sitä ruokintaa, että pitäskö vaihtaa. Pojat syö nappullaa ja muuta pöperöä ja tuotos on tanakkaa, eikä anaalit vaivaa. Tosin Myrsky on allerginen kanalle, joten nappulat on riistapohjaista vihanneksilla, sisältää myös ankkaa. Kui koirat pysy hengissä ennesvanhaan ku niille syötettiin mitä pöydästä jäi?

  Ell:in tutkimuspöydälle jää aina kasa ruskeita karvoja. Miten voikin niin äkkiä karvat tippua! Onneks saitte troppeja ja Tytöt ovat taas pirtsakoita ja Kiinaprojektin kimpussa. Pojat laittaa muiskuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sa! Juu, ruokinta joutuu tarkan syynin alle. Se vaan tuntuu niin hassulta, kun raakaruokinnasta mainitaan lähes aina ja joka lähteessä, että se juuri on ratkaisu anaaliongelmiin. Ja meillä ne alkoi raakaruokintaan siirtymisen jälkeen. Onko sitten sattumaa vai ei? Nappuloihin palaaminen on käynyt ihan vakavasti mielessä. Tarttis vaan löytää joku plaatu, jonka Rillan maha sietää. Selvitellään!

   Niin, tuo just, että miten koirat on selvinny maailman sivu, vaikka millä jämäruuilla ja höttönappuloilla!?!?

   Ahaa, sieltäkin löytyy karvansatiputtajia! Naureskeltiin Jimin mamman kanssa, että pitääkö koirat normaalitilassa ikään kuin koko ajan karvoistaan kiinni ja sitten stressitilanteessa ote lipeää?? Vai mikä juttu tää on? :D:D

   Lämpöistä viikonlopun jatkoa sinne ja poitsuille suukkoja! <3

   Poista
 8. Noin!

  Soitin seuraavalle eläinlääkäriasemalle, joka on mulle ( autoton ja ajotaidoton. Mies usein matkoilla ) mahdollisen matkan päässä. Oli lauantai ja päivystys. Täti tiskin takaa vastasi ja sanoi, että: " Kyllä onnistuu. Kerää jokaiselta 3 päivän pökäleet, pidä kylmässä, ja tuo ne meille ma tai ti, jotta ehtivät Eviraan alkuviikosta. " " Hieno juttu!!!! Aloitan keräyksen ja soitan teille kun lähden tuomaan niitä!!!!!!"

  Olin ihastuksissani. Viikonlopun aikana organisoin myös miehen mukaan keräilyyn. Jokaiselle koiralle oma näytepussi jääkaappiin, kerran vuorokaudessa jokaiselta näyte, lenkille mukaan permanenttitussi ja merkkaus heti kun pökäle tipahtaa, kaikkien tuotokset omiin pusseihin, heti kun kotona lenkiltä näytteet jääkaappiin, kakkaisten muoviveitsien pesu joka välissä ja näytteet jääkaapissa 5 ( VIIDESSÄ!!!!!!! ) isossa sisäkkäisessä Minigripissä, jottei tulisi haisuliongelmaa. Huh-huh!!!

  Maanantaina mulla oli yhtä Merin kakkaa lukuun ottamatta kaikki näytteet kasassa. Soitin asemalle ja kysyin voinko lähteä tuomaan näytteitä, kun saan viimeisenkin kakan.
  " Joo, kyllä sopii. Onko sulla lähete?" " MITÄ!!!!!! Ei ole ollut puhetta mistään lähetteestä! Ei, mulla ei ole lähetettä, eikä edellisessä puhelussa kerrottu, että olisi pitänyt olla.", piipitin.
  " No, sitten sun pitää tuoda ne koirat tänne vastaanotolle.", täti sanoi julmasti. " Mutta kun meillä ei ole auto/kuski kotona, enkä mitenkään saa noita kolmea viiripäätä kahdella bussilla sinne raijattua!!!!!", vinkaisin. " Lähetteestä olisi pitänyt mainita jo silloin kun aloitin kakkaurakan!!!!!", yritin vielä.

  " No, meillä ei onnistu.", totesi täti. Tarjouduin maksamaan käynti- ja tutkimusmaksun koirista, vaikkeivat ne klinikalle tulisikaan. Ei käynyt siltikään. " Voit viedä ne näytteet itse Eviraan.", totesi täti.

  Ei voinut olla totta... Nyt en kyllä jättäisi asiaa kesken; keräilyssä, kakkojen lajittelussa ja säilytyksessä oli ollut hommaa.
  Jaaha. Soittoa Eviraan: keskus yhdisti johonkin kakkapatologian laitokselle, jossa ei ikinä nostettu luuria.

  Soitin seuraavaan lekuriin. Siellä vastattiin, että jos tutkitaan vain suolinkainen, voin tuoda, mutta jos haluan jotain muutakin tutkittavaksi, pitää tuoda koirat mukaan. PERKELE! Nyt en kyllä antaisi periksi!

  Soitto seuraavaan paikkaan. Täti tiskin takana meni kysymään lääkäriltä.... JA SIELLÄ ONNISTUI!!!!! Sain Meriltä viimeisen tuotoksen ja pyöräilin kakkapusseineni kaatosateessa melkein tunnin asemalle. Bussilla matkalla olisi ollut 2 vaihtoa. Luovutin kakat tiskille ja maksoin suolaisen hinnan. Päätettiin tutkia myös giardia, koska meillä oli ollut keväällä on-off-joukkoripulia. Huh-Huh!

  Ihmettelen, miksi tämä on tehty niin vaikeaksi. Jos halutaan, että ulostenäytteitä tutkitaan ennen madotuksen tarpeen määrittämiseksi, se pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi. Minähän halusin vain tutkittaa ne kakat, en koiriani. Herranjestas sentään! Halusin ostaa vain kakkkatutkimuksen!

  No, loppu hyvin kaikki hyvin :-) Tulokset tulivat vajaassa viikossa, vaikka kakat lopulta lähtivät sinne Saksaan asti: EI SISÄLOISIA. Jes!
  Tutkittiin siis giardia ja joku perussetti. Ei tarvetta madotukseen. Hyvä etten antanut niitä närästäjiä/ matolääkkeitä!

  Tulipas pitkä. Toivottavasti jollekin oli tästä kokemuksesta apua. Siis siinä tapauksessa, että muita kiinnostaa kakankeräily :-)

  Terkut ja onnea matkaan byllyille!!!!!
  sm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupia oli ainakin :D Sm on paras!
   Terkkuja, kohta asutaan melkein naapurissa ;)

   Poista
  2. Hahhahhaa, sä oot kyllä uskomattoman sinnikäs ja systemaattinen noissa projekteissasi. Ihailen myös kovasti taitoasi saada mies valjastettua projekteihin mukaan! Wau!! ;D Aloin myös pohtia, miten meillä tuo keräily onnistuisi.. Näen kyllä pelkästään itseni kikkareita keräämässä. :D:D

   Aikamoinen projekti tosiaa!! Mutta tulokset tietysti erittäin ilahduttavia - good for you!

   Tuli mieleeni muuten edesmennyt Ineksemme. Hänhän sairastui mastsolusyöpään viisveenä. Mieleeni on jäänyt henk.koht. elliguruni Heikki Putron sanat, kun kyselin Ineksen madottamisesta. Hän käski minun olla huolehtimatta siitä antaen ymmärtää, että se, kun Ines oli saanut matolääkkeet viiden vuoden ajan, riittäisi loppuelämäksi.

   Kiitos tuhannesti tästä erittäin mielenkiintoisesta ja informatiivisesta tarinasta!!

   Aurinkoista viikonlopun jatkoa sinne! ☼

   Poista
  3. niNni: KYLLÄ, näin on!! :)))

   Poista
 9. Anaalivaivat on ihan kokematon asia meillä, monivaivaisilla, jatkuvasti raihnaisilla ;)
  Mutta tosissaan, ei ole kiva. Onkohan se sitten ruuasta kiinni. Vai taipumus, joka puhkeaa joskus, söi mitä hyvänsä...
  Arttu lähettää parantavia muiskuja tyttöjen korviin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Good for you!! EI ole kivoja, josko ei monet muutkaan vaivat tietenkään. Tuo justiinsa, että onko se tämä ruokavalio vai ihan vaan sattumaa? Mistä senkin nyt sitten tietää!?!?

   Kiitos ihana Arttu! Me tyttöjen kanssa lähetetään myös aikamoiset pusupläjäykset ahkeralle hoitosedälle sekä terkut emännälleen! <3

   Poista
 10. Perseestä tuollaiset vaivat ;p

  Meidän Viivillä on joskus anaalirauhasvaivaa ollut, mutta ei pitkiin aikoihin. Tiedä sitten, mikä ne vaivat on saanut loppumaan. Vilpulla se pää on toiminut tähän asti hyvin. Se onkin erikoistunut tuohon oksenteluun. Meillä mennään hänen osaltaan siis vain nappularuualla, koska lähes kaikki muu tulee yläkautta takaisin maailmaan.

  Loisista kun tässä nyt on vielä muutenkin ollut puhe, niin punkeista voisin vielä mainita. Tänä kesänä meidän koirille annettiin ekaa kertaa Bravecto-purutabletti punkkikarkoitteeksi. On toiminut ihan über hienosti. Viivillä punkkeja nolla ja Vilppauksellakin vain pari, jotka ovat kuolleet ekasta imaisusta. Mitään sivuoireita tabut eivät myöskään aiheuttaneet. Me mennään tällä tästä eteenpäin.

  T:Viivin ja Vilpun mamma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ja TOSI syvältä sieltä!! ;D

   Oi voi, ai Vilppaus on sitä oksentelutyyppiä. Meidän edesmennyt Rosa oli nuorempana, mutta vatsa tasottui kyllä iän myötä. Rilla on myös ihan yleis herkkämassu. Eli sekä oksenteluun että siihen löysäilyyn taipuvainen, niin ja happovaivoihin. Mulla on täällä aikamoiset ruokapohdinnat menossa. Nyt on kokeilussa naudan lihan välttäminen. Sehän on noista eläintuotteista kai se eniten allergisoiva.

   Aa, toi onkin ihan uusi tuote - kiitos vinkistä! Tääytypä googlettaa. Aivan mahtavaa, että ootte löytäny teille noin hyvin sopivan tuotteen! :)))

   Terkkuja sinne kovasti ja typyille suukkoja! <3

   Poista
 11. Tytöt hei!

  Me käytiin tänään Metsänkylän navetalla, ja nyt voidaan teillekin kertoo, et siellä on tietty niitä alpakoita ja nykyään myöskin PONIINEJA! Onneks ne poniinit on pikkusia, kuulemma nekin shetlantilaisia. Ei kyllä saatu niihin mitään kontaktia, vaikka ainaskin nimestä päätellen meillä pitäis olla enemmänkin yhteistä.
  Alpakat tuijotti meitä pitkään. Kääntyvät oikein pois päin niistä heinää tyrkyttävistä lapsista ja tölläsivät meitä kaulat pitkinä. Melko järkyttävää käytöstä! Meri sit puksuttelikin niille kuikelokauloille pari kertaa, mut sit mami sano sille, et " Suus kiinni, hönö! " Aatelkaa millasta kielenkäyttöö mamilta. Kyllä taas saatiin hävetä!

  Terppa!

  3 shelttiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä maalla on naapurissa shelttivauva. Arvaa onko IIK!!!

   Poista
  2. IIIIIIK!!!!!!! Onko minkä ikänen? On ne niin hurmaavia! Kuin myös chihuahuat pikkuisina, vaikka pikkuisiahan ne on mun ( tottumattoman ) mielestä aikuisinakin. Oon aina yhtä ällistynyt kun Totorokin tulee vastaan... ja pääsee se nolo lässytys :-D

   Olen menossa katsomaan mummukoirien kasvattajan tämän kesän ( sheltti )pentuetta lähiaikoina. Varmaan aika vaikee lähteä kotiin yrittämättä ensin tehdä pentukauppoja: Meille ei kyllä nyt mitenkään mahdu enempää porukkaa, ehkä sitten kun toivottavasti jossain vaiheessa päästään isompiin tiloihin. Meen varmuuden vuoksi fillarilla, siihen ei vahingossakaan saa napattua pentua kyytiin.
   Mistä päin se pentu siellä maalla on kotoisin?

   terkkuja!
   sm

   Poista
  3. Oih, nyt tuli kyllä ihan gaamee hinku taas sinne Metsäkylään. Se on aivan ihana paikka! Ja varmaan viellä kesällä ihan erityisen mahtava!

   Ahhahahaa, aika moista kielenkäyttöä tosiaan. Eiks tosta vois jo ilmottaa shelttiliittoon? :D

   Poista
  4. niNni ja sm: osallistun teidän IIIIIK-kohtauksiin ihan kybällä! <3

   Poista
 12. Voi piänet :(
  Nyt taitaa olla niin, että vatsan pitää löysänä tuo piimä. Vaikka onkin laktoositonta. Että vähennäppä sitä reilusti ja kato miten käy. Joku maitohappobakteerivalmiste tai naudanmahasuikaleet vois ajaa asiaa paremmin.
  Siis ymmärsinkö nyt oikein, takamukseen tulee siis oikein "avanne" rauhasesta???!!!!! Not normal ! Ei hitsi, kyl sun ny vaan tarvii opetella tyhjäämään nuo anaalit ettei tilanne mee noin huonoks. Meet sinne ellille ja otat oppitunnin asiasta, ei se sen kummempaa ole. Minä hoitelen meidän neidin oitis jos alkaa tuo pepun lussuttaminen tai vedetään pitkin mattoa. Suihkulla ensin lämmintä vettä peppuun, sormet peräaukon kummallekin puolelle( noin klo 3 ja klo 9 kohdalle) ja sitten lempeästi puristamalla työnnetään kohti peräaukkoa. Essi osaa itse auttaa tässä niin hyvin ponnistamalla samalla. Ja trööts, sieltä pompsahtaa se turhakeneste pois peppua kiusaamasta. Sitten vaan shampoota peppuun ja pestään se karmaiseva, kulmakarvatkin polttava haju pois. Ja paree ois pistää ohut gummihanska käteen jos mielii pitää ruusuntuoksuiset kätöset. Ja vessan joutuu tietty huuhtomaan siitä, mihin peppu on suuntautunut. Sille ilmassa leijuvalle tuoksulle ei voi mitään paitsi polttamalla kynttilää. Tuoksusellaista.
  Terkkuja Essilästä peppupotilaille t. Essi ja emäntä.
  PS. Me ollaan siis yleensä aina liikkeellä päivystysaikaan. Kaikki silmä- ja korvatulehdukset iskee just sillon. Ja samalla hinnalla menee sitten pepputsekkauskin. Ja se on yleensä varmistanutkin sen , että hyvin olen saanut tyhjättyä ne perskuleen turhakerauhaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, gaameeta ON ollu, voidaan kertoa! :/

   Ai, no hei kiitos vinkistä! Toi piimähän on helppo kokeilla. Teenkin sen asap ja kerron sitten, jos jotain huomasin. Tosin Rillahan on siis se löysävatsa ja sitä on hänellä on/off tyyppisesti ollut aina. Peppi taas tulostaa niin hienoa ja tasaista tavaraa, mutta silti nyt anaalit ärtyi. Tiedä nyt sitten, mitä tää tällanen on. Edellinen kaksikko sairasti vaikka ja mitä, mutta ei koskaan anaaleita. No, nämä taas sitten sitäkin enemmän. Aina oppii uutta.. :/

   Juu, ihan ehdottomasti mun tarttee opetella toi anaalien tyhjentäminen. Tosin, noi Rillan keissit on tietty ollu sillai erilaisia, kun niihin on tullu se ärtsy tulehdus sillai tosi yhtäkkiä. Ja sillon ei sille tietty voi itse tehdä mitään. Mutta Pepin tapaus olis kyllä varmasti pitäny huomata jo aikaisemmin. Lupaan yrittää perehtyä paremmin peräpääasioihin. ;D

   Sun ohjeet on jälleen kerran niin hyvät ja selkeät - kiitos ihana niistä!! <3

   Terkkuja sinne ihan hirmuisesti ja kaikille karvakorville suukkoja. <3 Essille tietty vähän isompia, mutta älkää kertoko niille kahdelle. ;D Puss&kram <3

   PS. Näin sunnuntaina kylillä aivan ihanan, täysin vitivalkoisen, lyhytkarvaisen parson neidin. Arvannet, että tulitte mieleen ja typykkä sai aikamoisen kasan rapsuja ja hellittelyjä! <3

   Poista
 13. Hei!

  Tähän ainoastaan-päivystysaikana-avun-tarvitsemisen-sääntöön lisäisin vielä huomautuksen monikoiraisille perheille: Jos viet jonkun porukasta lääkäriin, ota muut mukaan tsekkaukseen, koska muuten on ihan varma, että joku niistä sairastuu seuraavana päivänä :-D

  terkuin,
  sm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, toi on kyllä niin hyvä vinkki! Ja meillä tarkistetaan tästä lähtien AINA peräpäät, vaikka alkuperäinen syy lekurikäynnille olis mikä! (note to self)

   Poista
 14. Kokemuksen rintaäänellä voin yhtyä siihen, että anaalirauhasen paise tulee todella yllättäen, puskan takaa. Viliä tarkkailin kuin vainoharhainen ja silti pääsi yllättämään pariin kertaan.
  Aina ei ole ruoka syypää anaalirauhasvaivoihin, mutta jos vaivat alkoivat vasta ravinnon muuttumisen myötä, niin on se toki otettava huomioon.
  Jos kiinnostaa, niin käy Vilin blogissa lukemassa aiheesta http://allergisenkoiranblogi.blogspot.de/search/label/anaalirauhaset
  Kesäiset terveiset sinne Pohjolaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, siellä on myös kokemusta noista pikapaiseista! Ne on kyllä gaameita, ei voi muuta sanoa. Onneksi, onneksi nyt on täällä tilanne taas rauhallinen (*koputtaa puuta*).

   Niin, voi kun keksisin jonkun syyn noihin peräpäävaivoihin. Jotenkin tuntuu höämmentävältä, kun niistä on nyt kärsinyt jo molemmat tytöt. Lähtötilanne on sillä lailla ihan eri, että Rilla on tosiaan se meidän löysämaha. Peppi taas tuottaa hyvinkin tasalaatuista ja hyvää tavaraa.

   Kiitos kovasti tuosta linkistä! :))) Käyn sen asap kurkkaamassa!

   Sinne myös terkkuja sekä Wupelle tietysti iso annos rapsutuksia!

   Poista
 15. Essillä tuo liika jugurtti/piimä vetää massun löysemmälle kuin se normaalisti on. siksi epäilin teillä olevan sitä samaa ei vikaa mut "vikka" (tiät nää turu murtte versiot). Ihan oikeen, ei ärtynyttä paranekaan mennä puristelemaan, se on jo ellin homma ja antiloopit ratsastavat kylään siinä tilanteessa.
  Katos kulta, sitä pitää vaania kuin gepardi sitä perän käyttäyty6mistilaa. Essi päästää välillä sellaisia naalilöyhähdyksiä, jotka herättää mun saalistusnenäni kuosiin. Sitten hänellä on myös tää "istahdan vaan en istahdakkaan"-moodi. Ja sitten kun näitä kahta alkaa seurata se lussutus-sessio, tiedän , että alkaa olla kiirus tapahtumapaikalle jos mielii välttyä elli-vierailulta. Epäilen jo kovasti tänä iltana kylppärisessiota. Ja se onkin syytä hoitaa, onhan viikonloppu lähellä.
  Käypäs bongaamassa tuolta mun blogini sivulta Klaino. Se on täynnänsä ah niin ihania rapsoneita. Tiinan koirat ovat ihan huippuja, niin agilityssä kuin näyttelyissäkin. Ja osaa kaikenmoisia temppujakin, varsinkin Kleni.
  Terkut taas sinne Byllylään, josta toivon mukaan pääsette jo nopeesti takaisin Normilaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytöt on ollu nyt ilman nautaa pari viikkoa ja Rillan maha vaikuttaa aika hyvältä. En kuitenkaan vielä iloitse liikoja, koska Rillan maha on oikea tuuliviiri. Ennenkin olen luullut, että joku ruokavalio pitää massun kunnossa ja sitten onkin tullut taas takapakkia. Seuraavaksi koklaan piimän pois jättämistä, jos tää "naudattomuus" ei tepsi.

   Oot kyllä niin oikeessa tossa takaliston väjymisessä! Noin sen täytyy juurikin olla, koska nää tilanteet tulee meikäläiselle ihan puskista. Tätän julistan virallisen byllyjen-vaanimiskauden alkaneeksi! *heko-heko*

   Käyn ihan asap kurkkaamassa Klainon plokin, kiitti vinkistä! :)))

   Kiitos vielä tuhannesti kaikista ohjeista ja empatiasta tän byllyhomman kanssa! <3 Kuten Kauniin Nellin emäntä tuossa alla sanoo, niin teikäläisen ohjeet on ihan huippuja! <3

   Terkkuja sinne teille kaikille ja koissuille suukkoja! <3 Puss&kram

   Poista
 16. Tässä on, jos sinua kiinnostaa esim. matotutkimus: http://www.laboklin.fi/
  En anna matolääkkeitä ilman edeltävää tutkimusta, jo Vilille tehtiin se eikä matoja ollut.

  VastaaPoista
 17. Nellin emäntäkin aloittaa sairastamisen aina viikonloppuna. Nelli ei onneksi vielä :) Olen itse tyhjännyt Nellin anaalit pari kertaa, varmuuden vuoksi koska pyyhki ahkerasti bebaa mattoon... Liftarin kommentti oli megahyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kunnon työntekijäthän sairastaa lomilla ja vapaapäivinä. ;D

   Wau eli sinäkin osaat tuon tyhentämisen. Good for you (and Nelli)!

   Liftarin yksityiskohtaiset ohjeet ja neuvot on tosiaan ihan parhautta! :)))

   Terkkuja sekä Nellille että emännälle! <3

   Poista
 18. Melkoisia byllyongelmia :O Toivottavasti meillä ei ala tommonen kierre vaivaamaan, nyt kun rauhaset on kertaalleen tyhjennetty. Oon kyllä kuullut vaivasta, mutta en tiedä yhtään miten ja miksi joillakin ne alkavat vaivata ja joillakin eivät ollenkaan.

  Päivystysaikana sairastutaan, juu. Mää huomasin Jalon leukapatin lauantai-illalla, ja voi kärsimys sitä jännitystä ja pelkoa, joka kesti maanantain lääkärikäyntiin saakka. Muutenhan olisin varmasti ajanut suoraan siltä seisomalta lähimmälle ellille näyttämään pattia, oli aikoja tai ei :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Jalonen ja mammansa :))))

   Byllyvaivat on kyllä ihan.. BYLLYSTÄ!! ;D Ja niin on myös pikku Jalosen hampivaivat!! :( Onneksi se leikkaus on nyt ohi ja toivottavasti toipuminen sujuu hyvin. <3 Lomailusta huolimatta oon kyllä lukenut kaikkien teidän läheisten blogikamujen postaukset tabilla tai puhelimella. Niillä en vaan juuri jaksa kommentoida/vastata kommentteihin. Oon niin mummo, että tarviin siihen oikeen näppiksen. ;D Jalon leikkasi sama eläinlääkäri, joka hoiti Pepin hampaiden oikomiskojejutut muutama vuosi sitten, jos satut muistamaan. Tykkäsin lääkäristä kovasti ja hän lienee ihan alansa huippu täällä Suomessa. Eli hyvissä käsissä Jalo onneksi oli, vaikka voin NIIIIIN kuvitella missä paniikissa mamma oli sekä kystan löytymisen kanssa että leikkauksen suhteen. Me lähetetään näin pahasti jälkijunassa kylläkin oikein isot satsit toipumishaleja, -suukkoja ja rapsuja sinne teille molemmille!! <3

   Poista
 19. Vanha kirjoitus mutta kypsennä se ruoka, vaihda liha laadukkaampaan luuttomaan lihaan. Mush on tosi huonolaatusta. Piigeeliä ennen ruokailua mahan suojaks, maitohappo mukaan ja hiilaria tarpeen mukaa. Ei missää nimessä niitä "allergianappuloita" jotka rikastuttaa vaan myyjien kukkaroo 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentista! :) Voi, kun sattuisit näkemään myös vastaukseni, pidän peukkuja!

   Olet niin oikeassa kaikessa, mitä kirjoitat. Tämän postauksen jälkeen on tapahtunut paljon koiriemme ruokinnassa. Ensin todella monia huonoja kokeiluita, mutta onneksi tänä keväänä vihdoinkin olen löytänyt (tai ainakin toivon niin!!) oikealle tielle. Juurikin tuo ruuan kypsentäminen avainasemassa. Kävimme koirien kanssa ravintoneuvoja Ulla Tuomisella ja saimme todella järkeen käyviä ohjeita sekä Rillan että Pepin ruokintaan. Ullan ohjeista löytyy mm. kaikki nuo mainitsemasi. Ullan sivut löytyvät oheisesta osoitteesta: http://www.namisapuska.fi/

   Olen ollut monta kertaa aikeissa kirjoittaa blogiin Ullan opeista ja meidän kokemuksista niihin liittyen, mutta en vaan ole saanut aikaiseksi. Jostain ihmeen syystä blogin päivittäminen on jäänyt melkeinpä kokonaan. :(

   Mukavaa kesää sinulle ja kiitos vielä hyvästä kommentista! :)

   Poista

Kiitos kommentista! Ü