perjantai 15. heinäkuuta 2011

Ruokaperjantai - kesäkeitto ja ohra-perunarieskat

Kokkailut on tällä viikolla olleet vähissä, mutta eilen tein kattilallisen soppaa, sellaista oikein ehtaa vanhan ajan kesäkeittoa. Lapsena inhosin syvästi samaista keittoa, mutta vanhuushan ei tunnetusti tule yksin ja kesäkeitto on nykyään yksi lempikeitoistani. ;)  Ja tarkoitan nyt ehdottomasti ja pelkästään sellaista tuoreista vihanneksista tehtyä keittoa. Se pakastevihannes sotku on...sanonko mistä!

Lapsuuden kesäkeittopäivissä oli yksi hyvä puoli, tai oikeastaan kaksi. Äiti teki keiton kaveriksi aina tosi herkullisia voileipiä ja jälkkäriksi mansikkakiisseliä kermavaahdolla -NAM! Että kyllä sen sopankin jotakuinkin sai syötyä leipien ja kiisselin voimalla. ;) Erityisesti inhosin silloin keitossa kaikkia vihreitä silputtuja asioita. Nykyään laitan omaan keittooni runsaasti juurikin tilli-, persilja ja ruohosipulisilppua sekä usein myös sipulinvarsia pienittyinä. Tietysti yrtti-innostusta lisää oma pieni yrttilaatikko terassilla:


      Wanhan ajan kesäkeitto:

- litra pestyjä uusia perunoita

- 5 kpl kesäporkkanoita

- nippu kesäsipuleita varsineen

- kukkakaali

- parsakaali

- litra herneenpalkoja

- tuoretta tilliä

- tuoretta persiljaa

- 2-2,5 dl kermaa/ruokakermaa

- pari nokaretta voita

- kasvisfondia/kasvisliemikuutio

- suolaa

- valkopippuria



1. Laita n. litra vettä kiehumaan liedelle. Lisää kiehuvaan veteen kasvisfondia tai yksi kasvisliemikuutio sekä maustemitallinen valkopippuria tai pari rouhaisua myllystä. Pilko pestyt perunat kattilaan suuhun sopiviksi paloiksi. Lisää mukaan sipulit isoina lohkoina ja porkkanat viipaleina.

2. Anna koirille porkkananpalat.


3. Lisää seuraavaksi kukka- ja parsakaalinuput.


4. Anna kiehua 5-10 min. eli niin kauan, että perunat ovat kypsiä. Kaikki muutkin vihannekset ovat silloin sopivan rapsakoita.


5. Lisää tässä vaiheessa mukaan paloista peratut herneet, sipulinvarsia silputtuna ja kerma. Anna keiton kertaalleen vielä kiehahtaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.


6. Lisää lopuksi haluamiasi yrttejä esim. tilliä ja persiljaa sekä pari nokaretta voita


7. Nauti hyvän (ruis)leivän kanssa!

Kesäkeiton kaveriksi sopisivat hyvin myös perunarieskat munavoilla. Löysin jostain tämän maailman helpoimman ja nopeimman perunarieskaohjeen, joka tulee tässä:

     Ohra-perunarieskat:



- 3 dl valmista perunamuusia

- 1 kananmuna

- 2,5-3 dl ohrajauhoja

- ½-1 tl suolaa riippuen perunamuusin suolaisuudesta



Tee näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 250°:een.

2. Sekoita muna ja suola muusin sekaan. Lisää jauhoja mieluummin liian vähän kuin paljon, jotta rieskoista tulee ihanan pehmeitä.
3. Minä tiputtelen löysästä taikinasta pellille epämääräisiä kökköjä, joita vähän lastalla litistän. Toki rieskoista voi taputella myös kauniita, edustuskelpoisia lättyjä, mutta why bother..;)


4. Pistele kökköihin haarukalla reikiä ja paista uunin keskitasolla n. 10 min.


5. Nauti kuumina (muna)voin kera!

~~~

Ruoka ei toki ole ollut näinä päivinä juurikaan mielessä, vaan Rosa. Ajattelin kuitenkin postata välillä muutakin, Rosaa koskevat ajatukset arvaatte varmaan kertomattakin...


Kiitoksia haluaisin silti vielä lähettää tätäkin kautta:


KIITOS kaikista viesteistä, sähköposteista ja kukista, joilla olette meitä muistaneet! Olemme niistä jokaisesta erittäin kiitollisia ja liikuttuneita! ♥




6 kommenttia:

  1. Oi ja voi, herkullista soppaa ja rieskoja!! Kun en ehtinyt teille maistiaisille ;) pitää viikonloppuna kokeilla itse ohjeitasi.
    Kesäisiä päiviä sinne, olette ajatuksissa. Pusuja nelijalkaisille :)

    VastaaPoista
  2. Siis mitä! Mähän nykyisin aloitan nämä kirjoitukseni aina rääkäsyllä, näköjään. Onks Peppi saanu porkkanaa? Nyt lähti äipälle nootti. Mäkin haluun.

    Äippä käski sanoon, että onpa mahtisoppaa.

    VastaaPoista
  3. Mai: soppa on kyllä hyvää ja rieskat, kantsii kokeilla! Kiitos ajatuksista, ja pusuista! ;) Vointeja myös sinne, onko flunssa jo voiton puolella?

    Myrskyliini: joo, sun on saatava porkkanaa! Rilla kyllä söi Pepinkin ekan palan, kun hältä meni pasmat sekaisin uuden asian kanssa, eikä muistanut pitää varaansa. Annoin kyllä sitten molemmille vielä lisäpalat ja Peppikin tajus toisella kerralla olla nopee! ;D

    Soppa on NIIN hyvää! Miten mä en kersana sitä tajunnut..hölmö minä! :DD

    VastaaPoista
  4. Arttu tarvitsis kanssa jonkun Peppi-Rillan tänne, niin maistuis joskus muukin kuin puuro ja jauheliha.
    Juu, flunssa talttuu ihmeen nopeesti. Ettei keräilis voimia uusintaan, kuten joskus kävi... Yskittää sentään vielä, ettei tää nyt ihan turha "lomaviikko" ollut ;/

    VastaaPoista
  5. Kylläpäs on herkullisen näköistä soppaa. Itse olen pienestä pitäen tykännyt suvisopasta, tosin meillä on käytetty lähes aina osittain niitä kaupan eineksiä. Kelvannut on siltikin, mutta tulee varmasti herkullisempaa aidoista kasviksista. Nykyään vaan tulee niin harvoin tehtyä, kun pelkästään itselle ei viitsi ja muille ei kelpaa.
    Rieskatkin varmaan on herkullisia, njam. Kiva kun jaksoit jakaa reseptit meidän kanssamme.

    Meillä ed. koira sai aina porkkananpäät ja joskus kokonaisen porkkanankin. Sittemmin olen lukenut, että raa'at kasvikset kuten porkkana, eivät sovi koiralle suurina annoksina tai isoina paloina. Ne voivat tukkia koiran suoliston. Raastettuna voi kuitenkin antaa.
    Kannattaa ehkä lukea tämä teksti koiralle sopimattomista aineksista: http://www.bedlington.kotisivukone.com/21
    (toi linkki on muistaakseni Pinjan (http://pullevainen.blogspot.com/) sivuilta napattu).
    Ei meidän Kapulle silti siitä ikänä mitään tullut, vaikka se niitä söikin. Elli kuitenkin on senverran kooltaankin jo pienempi kuin Kapu, etten taida uskaltaa sille porkkanaa antaa, vaikka mieli joskus tekisikin.
    Rapsutuksia Rillalle ja Pepille, koitahan itsekin jaksaa surun keskellä.

    VastaaPoista
  6. Ellieli: kesäkeitto on kyllä NIIN hyvää! Meilläkään ei mies ole sen suuri ystävä, mutta suostuu kyllä syömään, jos ei muuta ole tarjolla. Hänen mielestään on outoa, että sopasta tulee täyteen, vaikka ei ole syönyt "mitään" ;D, hahhahhaa!

    Olipas hyvä muistutus noista raaoista kasviksista! Muistan nyt itsekin kuulleeni samansuuntaista jostain. Pepin kanssa täytyykin olla erityisen varovainen, kun on niin pieni kaveri. Westiet on meillä pistellyt aina porkkanan ja lantun paloja mielellään. Tosin ehkä heidän kanssaankin on käynyt vaan hyvä tuuri..

    Kiitos kovasti viestistäsi ja terkuista! Mukavaa, alkavaa viikkoa teidän laumalle! ♥

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü