perjantai 21. lokakuuta 2011

Ruokaperjantai - raclette ja paprika-sipulipaistos

Varmaankin olette jo ihan kyllästyneitä kuulemaan siitä, kuinka olen NIIN juustoihminen. Mutta kun olen! Taannoin vierailin ihanan ystäväni luona, joka on myös juustoihminen, hihhih. Meidän yhteinen, voisi varmaan sanoa lempiruokamme on raclette. Sitä nautittiin tälläkin kertaa ja kyllä oli taas niin hyvää. Ystävän mies mainitsikin ruokailun lomassa, että toistan itseäni. No okei, saatoin sanoa noin minuutin välein joko "tää on niin hyvää" tai "miten tää voi aina olla näin hyvää?" Just, just. ;D Ennen ruokakuvia saatte vielä nähdäksenne itseäni ilahduttaneen, tietokoneen uumeniin unohtuneen, joskus kesällä otetun kuvan koirista. Joku tässä vaan viehättää kovasti.



Mamman pienet söpöliinit ♥
  
Meillä ei kotona ole raclettegrilliä, mikä on itseasiassa aika outoa. Syy on ehkä siinä, että mieheni ei ole juurikaan racleten ystävä. Onneksi ystäväpariskunta on ja MINÄ saan siis säännöllisesti nauttia tuosta jumalten lahjasta juustoihmisille. ;) Kaikilla on varmaankin omat tapansa ja lisukkeensa racletteen liittyen, mutta kerron teille nyt omat vinkit ja suosikit.




Racleten idea lyhyesti on se, että raclettegrillin pienissä pannuissa jokainen sulattaa itselleen juustoa, joka sitten nautitaan keitettyjen perunoiden ja erilaisten lisukkeiden kera. Juustoista suosituin on varmaankin ihan se "oikea" raclettejuusto, mutta muitakin juustoja kannattaa kokeilla. Minun ja ystäväni suosikki on ehdottomasti gouda. Sen koostumus sopii sulattamiseen täydellisesti. Uusi, oikein mukava tuttavuus on Bergader Basils Rauhkäse Chili-Paprika juusto, jota löytyy ainakin isompien markettejen valmiiksi pakattujen juustojen tiskistä. Kysessä on chilillä ja paprikalla maustettu, hyvin maukas savujuusto.




Itse pidän todella perinteisestä ja yksinkertaisesta tavasta nauttia raclettea. Kaaviin sopivasti sulaneen juuston perunan päälle, ripottelen pinnalle jauhettua mustapippuria ja syön hillosipuleiden sekä maustekurkkupalojen kanssa. Hillosipuleita muuten yleisesti ottaen inhoan syvästi, mutta racletteen ne sopivat täydellisesti.






Vuosien saatossa on ystävän kanssa tullut kokeiltua useita muitakin lisukkeita. Monilla on esim. tapana paistaa vihanneksia ja/tai pieniä lihaviipaleita raclettegrillin päällä olevalla grillitasolla. Ajan ja vaivan hukkaa, sanon minä. Samoin olemme todenneet, että perinteinen salaatti on jotenkin liian raikasta (!) melko tuhdin racleten kanssa. Usein ystäväni tekeekin kasvislisukkeeksi kuvissa näkyvää paprika- sipulipaistosta, joka on todella maukasta. 

Paprika-sipuli side order:

- 2 paprikaa (kaikki värit käy)
- 4 isohkoa sipulia
- puoli purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja
- purkillinen jalapenotäytteisiä oliiveja
- purkki fetajuustokuutioita 
- suolaa, mustapippuria





1. Suikaloi paprikat ja sipulit.

2. Paista suikaleita panussa reilussa tilkassa aurinkokuivattujen tomaattejen öljyä suht isolla lämmöllä, jotta kasviksista ei tule liian pehmeitä.

3. Pilko sekaan puoli purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja sekä lisää mukaan oliivit ja fetakuutiot.

4. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

5. Tarjoile kasvislisukkeena tai esim. tortillalettujen täytteenä. Sopii hyvin myös grilliruuan kaveriksi.


~~~


Loppuun vielä kaksi (hyvinkin tärkeää ;)) asiaa:

a) Jos et ole vielä tehnyt ollenkaan, tai ainakaan pitkään aikaan amerikkalaisia pannukakkuja, niin tee ihmeessä tulevana viikonloppuna! Ohjeen löydät täältä. Tein niitä yksi ilta meille "lohtuiltapalaksi", enkä ollut taaskaan muistanut, miten järjettömän hyviä ne ovat! Ohje on, taas kerran, aika isoon annokseen, mutta se on helppo tarvittaessa puolittaa. Puolikkaasta annoksesta tulee n. 20 kpl pieniä pannareita. Suosikkipäälliset tällä hetkellä ovat seuraavat:

- sipaisu voita + loraus vaahterasiirappia + päälle vielä tomusokeria

lemoncurdia  + vanilijasokerilla maustettua kermavaahtoa




b) Greyn anatomian uudet jaksot alkoivat keskiviikkona, jei! Olen AIVAN koukussa ko. sarjaan. Itseäni ei edes ollenkaan haittaa se, ettei sarjan tapahtumat todellakaan perustu faktaan. Se on ehkä jopa hyvä, koska nytkin eläydyn juonenkäänteisiin ihan täysillä, mutta voin silti lohduttautua sillä, että ne ovat kuitenkin vaan fiktiota. Tällä hetkellä meinaa sydän särkyä, kun suosikkipareilla (Meredith ja Derek sekä Christina ja Owen) avioliitot rakoilevat ja muutenkin heillä on asiat vähän huonosti, hitsi. Tunnustautuuko kukaan muu siellä Greyn anatomia-faniksi?

Tulipas taas höpötettyä.. ;)


Teille kaikille toivotan oikein leppoisaa viikonloppua!


Ja tehkää nyt hyvät ihmiset niitä pannukakkuja! Ü



10 kommenttia:

  1. Ääääh, onko pakko antaa ihmiselle tällainen aamuherätys, muutenkin nälkä ja nyt tuijotan noita vaahtopannareita ja mietin, että niissä on vielä kaiken lisäksi sitä lemoncurdia päällä...
    Ihan hassua, sinäKIN inhoat hillosipuleita, mutta sopivat racletteen ;)) En aio kokeilla, vaikka olenkin oppinut syömään jo sitä mainitsemaani kaurapuuroa sekä mm. suolakurkkuja sekä ketsuppia muutenkin kuin makaronilaatikon kanssa.
    Huoh, taas oli niiiiiin mielenkiintoinen aamu koirien kanssa, mutta siitä ehkä enemmän blogissa myöhemmin.
    Iloista viikonloppua ja kiitos taas ruokaelämyksestä, vaikka jäinkin nieleskelemään tyhjää, kun pannareissa ei riitä kuvat :))

    VastaaPoista
  2. Voi vitsit, en muistanutkaan että sä oot siis kans juustoihminen. Mäkin oon - tosin ei meillä kauheasti koreilla juustoilla, kun on pihi isäntä ;)
    Mut molemmat tykätään juustoista, enimmäkseen meillä on vaan Edamia, mutta sitä pitää olla aina saatavilla. Joskus harvoin Emmentaalia, Oltermannia tai vastaavaa, Goudaa ja itse tykkään erityisesti Aurajuustosta (mieheni inhoaa sitä). Savujuusto on kans yks suosikkimme ja joskus ollaan tuotu sitä Virostakin tullessamme.
    Hmm, en ole ikinä kuullutkaan Racletesta, mut alkoi kiinnostaa. Pitäisköhän hommata isännälle sellainen joululahjaks ;) sais sit ittekin siinä sivussa ;D)))

    Ihan kuin Peppi ja Rilla hypnotisoisivat muurahaisia kuvassa ;D

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen juustoimmeinen, voisin elää pelkästään syöden juustoa (+ suklaata, jäätelöä ja herneenpalkoja).
    Raclettepöytään olen eksynyt vain yhden ainoan kerran ystävien luona. Kylläpä se oli hankalaa ruokailua, kun piti koko ajan itse haalia niitä ruokia omalle lautaselle ja paistella siinä grillissä. Minulta hävisi koko syömisen nautinto, kun se touhu vaati niin paljon energiaa.
    Olen enempikin tyyppiä "yksinkertainen" eli helppoa täytyy syömisen olla ja silti hyvää...
    Tuo paprika-sipulipistos houkuttelee kokeilemaan, paistettuja paprikoita olen syönyt useinkin, mutta sipulit ym. toisivat siihen paljonkin uutta nautintoa.

    VastaaPoista
  4. Mai: sori!! Vähänks se lemoncurd muuten sopi hyvin pannareiden kanssa. Tosin, miksi ei sopis!?

    Kannustan kokeilemaan hillosipuleita racleten kanssa tilaisuuden tullen. Mä en olis IKINÄ voinut uskoa, että tykästyn yhdistelmään. Onneksi ystävät jaksoivat kärsivällisesti suositella (lue: pakottaa) maistamaan. ;DD

    Haa, tuskin maltan odottaa, mitä teidän karvaveljekset ovat keksineet äiteen iloksi, hih!

    Ellieli: oi, lisää juustoihmisiä, kivaa! Juustoilla muuten ei munkaan mielestä yhtään tarvii koreilla. Tykkään itse esim. just edamista tosi paljon. En tiedä ootteko huomannu, mut Lidlistä saa juustoja aika paljon edullisemmin kuin muualta. (Tää oli nyt sillä tavalla vähän harhaanjohtavasti sanottu, että mähän itse käyn Lidlissä max. kerran vuodessa, kun en vaan osaa jotenkin toimia siellä. Mutta niillä harvoilla kerroilla oon ostanut mm. juustoja, jotka on ollu kohtuuhintaisia :)).

    Siis NIIN hyvä idea: ostat ilman muuta tollasen raclettegrillin miehellesi joululahjaksi, kun molemmat vielä tykkäätte juustoista!

    Hihhihhih, hypnotisoi muurahaisia, ihana! ♥

    HooPee: lisää juustoihmisiä, hih! Pitäisköhän meidän alkaa suunnittelemaan blogimiittiä, jonka teemana olis koirat ja juustot? ;DD

    Mielenkiintoinen kokemus sinulla racletesta, vaikka ymmärrän kyllä pointin hyvin. Meilläkin muuten ystäväpariskunnan kanssa on varmaan rutiinit hioutuneet vuosien saatossa racleten suhteen. Alkuun varmaan oli (ja olikin) liikaa turhia lisukkeita ja sitä lihan yms. paistamista. Nykyisellään keitetään perunat, pilkotaan juustot ja suolakurkut, isketään pöytään hillosipulipurkki ja mustapippurijauhe ja aletaan syömään.

    Paprika-sipulipaistos ON hyvää, kannattaa kokeilla. Jos tykkäät yhtään tulisesta, niin jalapenotäytteiset oliivit tuo paistokseen juuri sopivasti ytyä.

    VastaaPoista
  5. Hei!

    Mami on säälittävä! Tossa se fiilistelee, muistelee haikeena ja vesi kielellä taannoista Berliinin matkaansa. Oli kuulemma aivan iiiihanaa kuljeskella joulutorilla ja pysähtyä raclette-kojulle tilailemaan syötävää :-). Siinä seisoskelivat isännän kanssa popsimassa raclettea, keitettyjen perunoitten ja pikkuruisten kirpeitten maustekurkkujen kera.

    Pikkuisen pakkasta ja lämmin herkku lautasella, voi sitä onnea! Sitten päälle kirsikkaiset viiniglögit ja taas tassuttelemaan kojujen lomaan.

    Voikun tulis jo joulu! Me vietetään sitä tänä vuonna nelistään mamin kanssa, kun isäntä ja poika lähtee Thaimaahan isovanhempien kanssa. Varmasti tulee kiva joulu ( paitsi, jos Pukki tuo meille risuja!!!), herkutellaan vaan ja kuljeskellaan metsissä!

    t. 3 shelttiä

    VastaaPoista
  6. 3 shelttiä: wau ja nam, mikä reissu teidän porukoilla on ollut! Kelpais mullekin! :)

    No ette tietenkään saa risuja vaan raclettegrillin! Sillä voitte sitten neljästään grillailla jouluherkkuja ihan vaan tyttöjen kesken, ihanaa! Muistakaa nyt kirjottaa ajoissa joulupukille, että ne grillit ei lopu Korvatunturilta kesken. Niin ja, poronluita ei sitten oo sopivaa tilata joululahjaksi, Petteri, you know.. ;)

    VastaaPoista
  7. Juu, juu, juustossa löytyy, lauleskellaan täälläkin pihapiirissä. Myrskyn Tampereen tätsä tuo aina tullessaan kauppahallista ylimaalisia juustoja. Lurps!
    Mitä kermaisempaa sitä parempaa ;D

    VastaaPoista
  8. Nettimartta: juu, juu- musta alkaa oikeesti tuntumaan siltä, että kohta meidän täytyy järkätä blogimiitti kera juustojen ja koirien. ;)

    Voi apua miten ihanilta kuulostaa kauppahallista tuodut juustotuliaiset, N A M !

    Mä en muuten tajua kevytjuustoja ollenkaan. Mun mielestä joko syödään hyvää juustoa tai ei juustoa ollenkaan. Voihan sitä hyvää juustoa syödä sitten vaikka vähän vähemmän. Ne kumipallo- light-versiot pitäis kieltää lailla, jaiks!

    VastaaPoista
  9. Aito juustoihminen ei syö kevytjuustoja, eihän? No, se siitä.
    Tänään tein tuota paprikasipulipaistosta ja siitä tuli juuri niin hyvää kuin toivoinkin. Juustoihmisenä unohdin kuitenkin ostaa fetaa, joten tein ilman sitä. Suolaa en lisännyt lainkaan, kun nuo oliivit ja tomaatit sitä jo sisältävät, mutta mustapippuria lisäsin oikein reippaasti. Se on lempimausteeni.
    Suosittelen kokeilemaan!

    VastaaPoista
  10. HooPee: voi kun kiva kuulla, että paistos onnistui ja maistui! Itse tykkään siitä myös kovasti, samoin kuin mustapippurista. Ja ihan varmasti ruoka toimii myös ilman fetaa. Suola on kyllä juuri niin makuasia, että sen määrä kannattaa aina määrittää maistamalla.

    Yhdyn muuten täysillä tuohon mielipiteeseesi kevytjuustoista. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü