perjantai 27. tammikuuta 2012

Ruokaperjantai - uunikasvikset ja skonssit kahdella tapaa

Ennen kuin mennään tämän päivän ruokaohjeisiin, niin on pakko näyttää teille kuvia ulkovermeisiin puetusta Pepistä. (Saa nauraa, mutta vain hillitysti sisäänpäin, että Peppi ei kuule ja loukkaannu VIELÄ verisemmin ;))




Kerrospukeutumista! Laitoin villapaidan päälle manttelin ja jätin villapaidan kauluksen taittamatta, joten korvat jäivät sopivasti sen alle suojaan. Peppi EI tykännyt tästä ideasta, mutta kyllä lenkillä silti sujui ihan hyvin. Tai asussa liikkumisen puolesta sujui hyvin. Kylmähän siellä Pepille silti tosi pian tuli. Olen vähän ihmeissäni Pepin kylmänarkuuden kanssa. Vaikka ulkona ei olisi pakkasta kuin viisi  astetta, niin kuvien tamineista huolimatta, Peppi alkaa hyvin pian ihan täristä kylmästä. Viikonloppuna täytyy ehdottomasti käydä (vihdoinkin!) etsimässä sopivia tossuja Pepille. Toivottavasti niistä on apua!

Meidän edesmenneeltä Rosa-westieltä puuttui kokonaan pohjavilla ja hän oli siksi aika kylmänarka, mutta hänenkin tassujen nostelu alkoi vasta, kun pakkasta oli yli kymmenen astetta. Enkä muista montaakaan kertaa, että hän olisi tärissyt kylmästä. Toivon kovasti, että Pepin turkki vielä iän myötä paksuuntuu, koska tällä hetkellä tunnen itseni asian suhteen aika avuttomaksi. Ei kai sinänsä ole ihme, että Peppi palelee, kun ottaa huomioon, että hän on vatsan puolelta melkein kalju. :o




 Vinkkejä ja kokemuksia aiheesta otetaan mieluusti vastaan!



No, sitten ruokaan. Viime viikonloppuna laiskotti, eikä ollut yhtään sellainen fiilis, että olisi tehnyt mieli laittaa ruokaa. Jotain oli silti syötävä. Uunikasvikset ja valmis savulohifilee pelastivat tällä kertaa meidät nälkäkuolemalta. ;) Uunikasviksiin olen saanut paljon ideoita Kaitaliinan-blogista. Kannattaa käydä siellä kurkkimassa muitakin reseptejä, joita monia olen kokeillut ja hyviksi havainnut.

Uunikasvikset:

- 4-5 perunaa (esim. Rosamunda)
- 2-3 porkkanaa (multaporkkanat on parhaita)
- pala palsternakkaa
- 2-3 punasipulia
- 1-2 fenkolia
- muutama valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä
- yrttisekoitusta
- chilirouhetta
- mustapippuria
- suolaa




1. Laita uuni kuumenemaan 225°:een.

2. Pese, kuori ja paloittele porkkanat, palsternakka ja perunat. Jos perunoissa on siisti kuori, niin ne voi käyttää myös kuorineen. Itse poistin perunoista vain muutaman huonomman kohdan.

3. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi.

4. Laita kasvislohkot kulhoon ja kaada sekaan reilu loraus oliiviöljyä, n. 3 - 4 rkl. Lisää kulhoon myös 1 rkl yrttiseosta, pari tl chilirouhetta ja muutama kokonainen valkosipulinkynsi kuorittuna. Jos haluat kasviksiin voimakkaamman valkosipulin maun, niin valkosipulinkynnet kannatta puristaa kasvisten joukkoon.



5. Sekoita öljy ja mausteet hyvin kasvislohkojen joukkoon ja laita kasvikset tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.


6. Paista kasviksia uunin keskitasolla vähän lohkojen koosta riippuen, n. 30 min, niin, että kasvikset ovat melkein kypsiä.

7. Poista fenkol(e)ista kanta sekä kuivahtaneet osat ja siivuta. Lisää kulhossa siivuihin pieni loraus oliiviöljyä ja pari tl mustapippurirouhetta.



8. Lisää fenkolisiivut muiden kasvisten päälle ja jatka paistamista n. 10 min tai kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä.


9. Ripottele kasvisten päälle esim. sormisuolaa n. 1 tl tai oman maun mukaan. Itse lisään suolan kasviksiin vasta kypsennyksen jälkeen kahdesta syystä. Suola kerää nestettä, joten olen huomannut, että ennen uuniin laittoa suolatuista kasviksista tulee vähemmän mehukkaita, kun osa niissä olevasta nesteestä on irronnut ja haihtunut suolan vaikutuksesta. Toinen syy on se, että kypsiä kasviksia voi maistella ja siten suolan määrää on helpompi arvioida.



10. Tällä kertaa uunikasvisten kanssa meillä syötiin savulohta ja tsatsikia. "Partaäijä" -sarjasta löytyy oikein mainio tsatsiki, jos ei innostu tekemään sitä itse, mikä sekin on helppoa. 




Tykkääkö kukaan muu siellä skonsseista? Meillä tykätään niistä ja teen skonsseja aina joskus viikonloppuisin aamupalaksi/brussille. Skonssit nostatetaan leivinjauheella ja/tai soodalla, joten niiden valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Kokeilin taannoin minulle uuttaa reseptiä, jonka olen bongannut jostain kokkiohjelmasta. Tein sekä suolaisia että makeita skonsseja jakamalla perustaikinan kahtia ennen makuainesten lisäämistä.



Skonssit kahdella tapaa:


1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.
2. Vispaa alla mainitut ainekset kulhossa kevyesti sekaisin.

- 1,5 dl maitoa
- 1,5 dl kuohukermaa
- 1 kananmuna

3. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet.

- 7 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa

4. Kaada sitten nesteseos jauhoseoksen joukkoon ja sekoita nopeasti välttäen turhaa vatkaamista.

5. Ota puolet taikinasta takaisin siihen kulhoon, jossa sekoitit nesteet.

6. Lisää toisen taikinan joukkoon 1,25 dl juustoraastetta.

7. Lisää toiseen taikinaan: 1 rkl sokeria, 1,25 dl rusinoita/muita kuivattuja hedelmiä (pilkottuina) ja yhden limetin tai puolikkaan sitruunan kuori.

8. Pyörittele molemmista taikinoista yksi pellillinen pieniä "sämpylöitä". Voit voidella ne halutessasi maidolla. Itse voitelin ainoastaan makeat skonssit ja lisäsin maidon joukkoon vähän sokeria.




9. Paista uunin keskitasossa n. 10 - 15 min kunnes skonssit ovat saaneet sopivasti vähän väriä.



10. Skonssien kanssa voi tarjota esim. voita, tuorejuustoa, juustoja yms. Perinteisesti makeiden skonssien kanssa tarjotaan hilloa ja kermavaahtoa.



11. Itse pidän suolaisten skonssien kanssa maustetuista tuorejuustoista  ja suosikkitäyte makeille on mansikkahillo + kermavaahto - NAM!




Onko teillä muilla tapana viikonloppuisin syödä aamiaista/brunssia pitkän kaavan mukaan?


Semmosta vaan, että mua EI palele ulkona. Todellakaan! Se pitkänmallinen on ihme tärisijä!?! Mutta TOSI ärsyttävää on sellanen, että mamma liottaa mua ulkoilun jälkeen jossain ihme lämpökylvyissä, jos VÄHÄN on PIENIÄ lumipalleroita sattunu tarttumaan mun turkkiin. Uskomaton hössöttäjä!!


Rentouttavaa viikonloppua kaikille!



23 kommenttia:

  1. Juu, tossut Pepille, auttaa kummasti tuolla pakkasessa. Mä laitan nykysteen tossukat oikeen mialuusti jalkaani, ku sitten voi tehä pitkän lenkuran.

    Rilla, noh, daa. Tosiaan, jos m-u-u-t-a-m-a, siis kuvastakin näkee, että ihan vaan muutama, lumikökkäre on tarttunut turkkiin, niin gaumee hössötys ja lämpökylpyjä tarjolla. Justiinsa ;) Sulaishan ne sisällä muutenkin...

    VastaaPoista
  2. Voi reppanaa, noi kuvat on kuin Nelliä olisi kuvattu. Ei ole kivaa kun pitää laittaa vaatetta päälle.

    Ja noista uunikasviksista - teen vähän samanlaisia useasti, ovat julmetun hyviä.

    VastaaPoista
  3. Mustissa ja Mirrsissä on ainakin semmoinen tarjous, että Hurtan fleese haalarin ostajalle -20% tuulipukuhaalarista, joka sopii siihen fleesen päälle. Ne yhdessä pitäisi olla lämmin. Mahtaako niitä olla mäykky-mallisia, luulis...? Meillä pidettiin noin viime vuonna kovilla pakkasilla. Niin ja sitten ne tossut tietty :)

    VastaaPoista
  4. Yh-hmmmmbh-hih-HAHHAHHAAAA!!!!!
    Ei pysty, pakko nauraa, Peppi kulta :D)))
    Pysyikö toi villapaidan kaulus Pepin päässä, vai ravisteliko sen pois? Olen yrittänyt Artun herkille korville vaikka mitä viritelmiä, mutta lopulta oli tilattava spanieleille tarkoitetulla mallilla tehty korvahuppu, jossa on kuminauhakujat kiristysrenkaan kanssa. No, siitä myös tulossa äärimmäisen huvittava kuva, kunhan saan jonkun kameran taas toimimaan :I

    Totta kai paljas masu palelee ja haihduttaa lämpöä :( Arttukin paleli pienenä enemmän, kun aluskarvaa ei ole tähän malliin edes suunniteltu :)

    Olen fanaattinen takajalkalenkkien puolestapuhuja :) Saako tuohon mantteliin ommeltua sellaiset? Vähän sama, jos itse laittais toppatakin, jonka helma on leveä ja vetää puhurin sisäänsä... Koirat ei niistä lenkuroista tykkää, mutta meillä asiasta ei keskustella, joten aika opettaa pysymään lämpimänä :)

    Tuulella villapaita yksinään tietty ei ole kovin hyvä ratkaisu, mutta ohut fleece-puku kylläkin. Kerrospukeutumista on ollut Artullakin, vaikka sen kaikki puvut tahtoo olla sen verran sopivan kokoisia, että toinen kerros tekee liikkumisesta kankeaa ja olon varmaan aika tukalaksi.

    Käyttämämme tassuvoiteen lupauksissa on muun muassa, että se "lämmittää" tassuja. En tiedä, kun tassuja ei nostella kuin vasta lähellä -15 astetta muutenkaan. Viimeisimmässä Koirat-lehdessä oli hyvä vertailu koirien tossuista. Parhaaksi malliksi jalassa pysyvyyden ja pidon suhteen oli valittu merkki Neo Paws, Regular Performance. Ostopaikkana Canis Minor. Sori mainonta, toistin vaan lehden testitulosta :)

    Vinkkejä, tuliko annettua mitään... kunhan höpötin ja sain samalla paremman työfiiliksen :) Toivon Pepille tarkenemista!

    VastaaPoista
  5. Kerrospukeutuminen on pop. Täällä ei naureta, ei edes sisäänpäin. Voi Peppi-rukkaa kun niin kovin palelee, ettei mitkään palttoot hanki piisata.

    Uunikasviksia mekin joskus aina teemme. Mutta mihin unohtui lanttu, sitä pitää ehdottomasti olla. Meidän sevotus on peruna, porkkana, lanttu, sipuli ja kesäaikaan joskus kukkakaalikin +mausteet.

    Ikinä en oo tehnyt skonsseja, toi perusohje vaikuttaa ihan helpolta. Voisin joskus kokeilla, kun laiskuus antaa periksi ;)

    Hyvä Rilla, oot oikea jääkarhu ;)
    Rentouttavaa viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
  6. Heippa!

    Me käytetään Jokke-tossuja ja sit mummon tekemiä Jokke-plagiaatteja :-). Mummo on sellanen vekkulimummo, et se osaa. Joket on sopivan pehmeet ja taipusat, ja koot on kanssa sattunu hyvin kohilleen. Joket on fleece-töpökät.

    Kerran mami tilas pakkaspaniikissa jostain nettikaupasta kaikille sellaset mustat fleece-töppöset. Ja eihän niissä tietsikkakaupoissa nää yhtään , millaset ne ostokset oikeesti on, ja sit kävikin niin, ettei me voitu ollenkaan kävellä niillä. Kolmet tilas, eikä kukaan meistä suostunu ottamaan niillä askeltakaan... no, ei se tietty ollu ihme kun niissä oli sellaset kovat tarranauhat. Tosi tönkeröt!

    Meiän mielestä tärkeintä tossuissa on et ne tarrat on vaan siellä nauhan päässä ja se räpylän ympäri menevä pätkä on pehmeetä.

    Ja sit että tarrajuttu nauhoineen on oikeella korkeudella. Takajaloissa ei oo ongelmaa, mut etujaloissa ei saa tulla kiusaa kannuskynsille, tai sit ei taaskaan voi kävellä. Meillä ne kiinnitysnauhat/kumpparit tulee etujaloissa just sen kannuskynnen päälle, eikä ikinä alapuolelle. Ja sit meistä on parempi et on vaan yhet "kiinnitysnauhat/kumpparit", ainakin etujaloissa.

    Ja niitten tossujen pitää olla fleeceä, ei mitään napakkaa, kestävää ja kovaa.

    Kyllä teille varmaan löytyy tossukkeet, lähette vaan maminne kanssa shoppailemaan. Vaik se sovittaminen on ällöö...

    Me lähetettiin jo tohon edelliseen postaukseen kans yks suositus, mut se jotenkin katos avaruuteen.

    Siinä oli, et koska teilläkin nyt näyttää olevan lunta mukavasti, niin nyt sanotte sille mamillenne et lähtee välittömästi kaivamaan pihalle labyrinttiä. Siis kaivamaan lapparilla. Sokkelohippa on ihan parasta talvileikkiä omalla pihalla. Me sanottiin omalle mamille ja se kiltisti kaivele lapparilla sellasia monimutkasia sokkeloita ja vaikka mitä reittejä. Niissä on sit kiva juosta, kun ei voi ikinä tietää minkä kulman takaa tulee hippakaveri vastaan. Tosi jännää!!

    Kasvikset näyttää hyviltä... vaik ne letut, joita me äsken syötiin, näytti kyllä vieläkin paremmilta :-)

    t. 3 shelttiä

    VastaaPoista
  7. Meiän Epulla on "pipo", eli näyttää samalta kuin tuo Pepin kaulus, mutta on vaan lärppiä varten semmonen tuubi.

    Nuo kasvikset näytti tooosi hyviltä, itse ollaan tehty paistopussissa vastaavia. Nam!

    VastaaPoista
  8. Myrskyläinen: joo, mä olen ollut huono äiti ja tossujen hommaaminen on venynyt.. :/ Vaikka päätin silloin, kun näin sun hienot tossut, että sellaset Pepillekin tarvitaan HETI. Toivottavasti viikonloppu tuo muutoksen asiaan!

    Aivan, sä oivalsit kyllä samantien Rillan aivoitukset! Että me äipät ollaan rasittavia, kun hössätään ja hermoillaan ihan PIKKU juttuja. Tottakai tollaset vähäiset lumipallot sulaa itsekseen. Varmaan jo kolmen tunnin päästä olis puolet sulanu. Hätävarjelun liioittelua kaikki suihkuttelut ja muut liottelut.. ;DD

    Kaunis Nelli: juu, eikö ookin ihan tragikoomiset nuo kuvat Pepistä, hitsi.. Tunnen itseni ihan sadistiksi sekä sen takia että puen Peppiä, ja myös sen takia, että en selvästi silti pue tarpeeksi.. Ou lord, mikä dilemma. Saattamme muuttaa Honoluluun, jos ei helpompaa ratkaisua keksitä.. ;)

    Uunikasvikset on parhautta, ja tosi helpot + nopeat tehdä.

    Eeva: kiitos vinkistä! <3 Täytyykin katsoa niitä pukuja samalla kun sovitetaan tossuja. Hurtalla on ilmeisen huonosti sopivia kokoja mäykyille tai ainakin kääpiöille. Pepillä on yksi Hurtan takki, jota ei voida käyttää, vaikka koko on valittu sovittamalla ja varmasti vaihtoehdoista se oikein. Mutta Aikku (Ollin emäntä) oli keksinyt pätkäistä lahkeista resoreita lyhyemmiksi, joten täytyy katsoa kokopukuja 'uusin silmin'. Muuten tuo vinkkaamasi yhdistelmä on juurikin se, jonka itsekin alunperin ajattelin Pepille hommata. Kokojen kanssa tuli vaan sitten tenkkapoo. Kaikista paras olisi tietysti mittatilauspuku tai siis puvut. Eli fleecehaalari + päälle kuorihaalari. Ja tossut tietty + Pepin tapauksessa jonkinlainen päähine korvia suojaamaan.

    Olen oikeasti ihan ihmeissäni Pepin kylmänarkuuden määrän suhteen. Luulin tosiaan, että Rosa-mummu oli puuttuvan pohjavillan takia TOSI herkkä palelemaan. No, nyt täytyy vaan keksiä toimivat konstit, niin eiköhän tämä taas tästä. Tunnen itseni vähän "pöpiksi", kun mietin lukuisia eri vaatekappaleita, joita voisin hankkia ja pukea KOIRANI niihin muutaman asteen pakkasella.. Ja vieläpä karkkarin, jonka olin luullut olevan ihan hyvin säätä kestävä rotu. Niin ne vaan on kaikki omia omanlaisiaan yksilöitä nämä karvalapset(kin).

    Sori, tuli avautuminen.. Kiitos vielä kovasti tuosta "Musti ja Mirri -vinkistä"! <3

    VastaaPoista
  9. Mai: kuule, mä todella ymmärrän sun reaktion! Mä meinasin itse revetä ihan armottomasti, kun näin ton asennon, jossa Peppi tuossa asussa kyhjötti. Pakko oli hakea kamera ja napata pari kuvaa, hitsi.. ;D

    Lenkillä tosiaan silti kävellään ko. asussa ihan reippaasti siihen asti, kun alkaa hillitön tärinä. :/ Paidan kaulus pysyy yllättävän pitkiä aikoja korvien suojana. Pari kertaa laitan lenkin aikana uudestaan. Täytyy silti harkita vakavasti sellaisen ihan oikean tuubihupun tilaamista. Teikäläisten kuvia odotellessa.. ;)

    Ompelin muuten tuohon manttelin helmaan heti ne kuminauhat, koska olen niistä kanssasi TÄYSIN samaa mieltä. Nuissa kuvissa ne taitaa vaan olla vielä pujottamatta paikoilleen. Meillä muuten ei koirat ole koskaan olleet niistä kumpparilenksuista moksiskaan. Tai sitten en vaan kiinnitä asiaan huomiota?

    Tuo "kerrosratkaisu" on pitkästä aikaa sellainen, josta Peppi oli sisällä "ihmeissään", tai no sellainen, jolta se kuvissa näyttää.. ;D

    Tuo Pepin kerrosasu on siitä hyvä, että se ei ole ollenkaan "tönkkö". Tiedän nimittäin hyvin, mitä tönköllä tarkoitat. Rosa-mummulla pidettiin aikoinaan kovilla pakkasilla toppahaalaria ja sen päällä manttelia. Yhdistelmä oli aikas tönkkö. Tosin tuo Pepin yhdistelmä on taas sitten siitä TOSI huono, että se ei lämmitä riittävästi.. :/

    Kiitos tuosta tossu-vinkistä! Täytyykin kaivaa huonosti luettu lehti kaapista (lue: jostain pitkin pöytiä lojuvasta kasasta ;)) parempaan tarkasteluun. Niin ja, minua ei mainostaminen haittaa yhtään. Päinvastoin! Kaikki vinkit, merkit, käyttökokemukset yms. otan kiitollisena vastaan!

    No todellakin oli vinkkejä, höpsö! Tosi hyviä vieläpä! Kiitos! <3

    Ellieli: kiitos, että et naura! <3 Peppi on ihan onnettoman näköinen nuissa kuvissa. Tosin, se ei minua haittaisi, jos tietäisin, että lenkillä ei palele. Täytyy nyt kehitellä parempia palttoita ja tossuja yms. Raportoin sitten tilanteen kehittymisestä.

    Tiedätkö, mä olen vähän huono syömään lanttua. Mulla on lapsuudesta jotkut "lantturaaste"-traumat. Vaikka tiedänkin tosi hyvin, että uunissa paistunut lanttu on makeaa ja ihan eri makuista, kun se gammottava, tikkuinen raaste. Ei vaan tuu silti ostettua lanttua. Muuten vaihtelen kasviksia kyllä. Esim. fenkoli sopii mielestäni parhaiten silloin, jos kasvisten kanssa syödään kalaa. Tosi usein laitan sekaan myös bataattia.

    Kukkakaalia en muista koskaan uunikasviksiin laittaneeni. Kiitos siis vinkistä! Tykkään kukkakaalista tosi paljon, joten täytyy kokeilla tuossakin muodossa.

    Kokeile ihmeessa skonsseja! Mausteeksi sopii melkein mikä vaan. Oikeastaan samat jutut kuin muffinsseihin. Makeisiin: pähkinöitä, marjoja, kuivattuja hedelmiä, suklaarauhetta, yms. Suolaisiin: fetaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliveja, yrttejä, yms.

    Oon tehnyt myös ihan maustamattomia versioita, jotka on myös tosi hyviä! Alla niihin käyttämäni ohje:

    4,5 dl vehnäjauh.
    2 tl leivinjauh.
    0,5 tl suolaa

    > sekoita keskenään

    3 rkl voita

    > lisää nyppimällä jauhoseokseen

    2 dl maitoa

    > sekoita joukkoon nopeasti

    Pyörittele pellille pieniä teeleipäsiä ja pistele haarukalla. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n. 7-10 min.

    Ihanasti sanottu Rillasta! <3 Juurikin sellainen pieni jääkarhu hän on.

    Elille suukkoja! <3

    VastaaPoista
  10. 3 shelttiä: voi raksut! Tää mamma ymmärtää teidän mamin "pakkaspaniikin" paremmin kuin hyvin! Silloin voi tulla tehtyä vaikka minkälaisia hankintoja.. Myös sellaisia, joissa te karvapöksyt ette sitten pysty (vai suostu?? ;)) kävelemään. Tai se kävely on jotain ihme "avaruuskävely-pomppimista", jonka katsominen aiheuttaa mamille pahoja vatsalihas ongelmia.. ;DDD

    Muistakaa nyt kiittää teidän mamia näistä mielettömän hyvistä, tarkoista ja järkeenkäyvistä ohjeista TAAS kerran!!! <3<3<3 Kopsaan nää tarkasti mukaan tossuostoksille!

    Odotan jo mielenkiinnolla tossujen sovittelua Pepin kanssa.. Minkäköhänlaisia draama/murina-esityksiä saamme nähdä!? ;)

    Blogger on ollu (taas) jollain "tuulella", huoks..

    Tuo sokkelohippa kuulostaa kyllä ihan parhaalta! Kiitos myös tästä vinkistä (ja siitä, että mami jaksoi senkin kirjoittaa tänne uudestaan)! <3 Meillä on usein tehtykin, myös tänä talvena, koirille erilaisia reittejä pihalle, mutta ihan juuri tuota ideaa en ole hoksannut. Huomenna siis lapio käteen ja labyrinttiä tekemään! pikkuisen tulee hiki jo ajatuksesta, mutta mitä sitä ei koirien iloksi tekisi? ;D

    Lettuja - NAM!!! Tahtooooo kans!!!

    Rapsutuksia teille söpöliinit ja mamille TUHAT kiitosta! <3

    Suvi ja Eppu: kyllä Peppille tarttee varmaan hommata myös sellainen oikea tuubi korvien ja kaulan suojaksi. Taidankin kokeilla ensin, miten säärytin toimisi ko. tarkoituksessa? Vai tapahtuukohan sen kanssa niin kuin Mai tuossa ylempänä arveli? Eli että Peppi ravistaa korvat pois sieltä, kun ei ole "naruvarmistuksia". Täytyypi koklailla.

    Paistopussissa? Se ei olekaan tullut mieleen. Eli pysyykö kasvikset mehevämpinä vai mikä siinä on ideana?

    Epulle paljon rapsuja! <3

    VastaaPoista
  11. Vielä lisätään, että jos teidän mamin geometrian taidot ei riitä oikeen labyrintin tekoon, niin IHAN hyvä on jonkunlainen sokkelo. Tärkeintä on, että siinä paljon oikoreittejä ( reittivaihtoehtoja). Laitettiin tää vaan siks, ettei tulis mitään suorituspaineita ja maminne sais keskittyy vaan siihen fyysiseen suoritukseen. Siinähän tulee nimittäin hiki, eikä täysjärkiset mamit yleensä kaivelekaan pihallaan koirakäytäviä :-). Selväpäiset tekee vaan normaalit lumityöt.

    Onnea töppösostoksille!

    t. sheltit

    p.s. Toi Mami tossa vieressä piipittää, et toivois jutustelua siitä, et joutuuks muut kulkemaan suolatuilla teillä, ja jos niin mitä tassut siitä tykkää? Huuhdotaanko räpylät aina, rasvataanko jollain ( millä?) vai miten muilla toimitaan? Ja onko toiminut?

    VastaaPoista
  12. sheltit: juu, ootte NIIIN oikeessa siinä, että tää mami ei kykenen miettimään kovinkaan monimutkaisia geometrisia kuvioita, kun hiki valuu ja päätä kutittaa pipon alla. ;D Ketään selväpäistä täällä ei ole näkynyt..

    Teillä kolmella tuo sokkeloleikki on muuten vielä paljon hauskempaa. Tajusin meinaan tänään pihalla, että Peppihän seuraa Rillaa lähes taukoamatta kuin 'hai laivaa'. Eli siinä ei paljon tule yllätyksenä kuka tulee nurkan takaa vastaan.. :DD Mutta hyvää liikuntaa se silti on, kun koirat ravaa pitkin reittejä. Bonuksena vielä se, että sisälle pääsee nopeasti lämmittelemään (Peppi) ja juomaan (Rilla). :)

    Hyvä pointti mamilta nuo suolatut tiet ja niiden aiheuttamat tassuongelmat. Lupaan laittaa aiheesta jotain seuraavaan postukseen, niin jospa saataisi aikaan keskustelua.

    PS. Vielä ei löytynyt sopivia tossuja, mutta huomenna yritetään uudestaan..

    VastaaPoista
  13. Pikku draamaqueen näyttää niin sydänjuuria myöten loukkaantuneelta :)

    Äitini myöskin on etsinyt ja teettänyt nivelvaivaiselle koiralleen kaikenlaisia jalkalämmittimiä. Olen itsekin muutaman säärystimen neulonut.

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  14. Koiratäti: naulan kantaan! Peppi on juurikin melkoinen draamaqueen. Tässä tapauksessa erittäin loukkantunut sellainen.. ;D

    Oi voi! Nivelvaivat ei kuulosta kivoilta. :/ Oon kuullut jostain, että nivelvaivaiset koirat tykkäävät nukkua sellaisen mikrossa lämmitettävän kaurapussin/kuumavesipullon kanssa. Josta tulikin mieleeni, että mun edesmenneellä, tosi viluisella, äidillä oli sähkökäyttöinen lämpötyyny ja -peitto. Voiskohan olla paristokäyttöistä lämpötyynyä, jonka vois kietoa Pepin/sun äidin koiran ympärille lenkin ajaksi? Ehkä hullu idea, ehkä ei!?! :DD

    PS. Katsoitko Putouksen? Mä oon IHAN koukussa, myönnän! Jani-Petterin 'Kymppitonni' oli niin hauska, että meinasin tipahtaa sohvalta, kun nauroin niin paljon. :DD Peppikin nuoli hätääntyneenä mun nnaaman aivan märäksi, kun pelästy varmaan, että mikä tolle naiselle NYT tuli, haittaaks se? ;D Ja oli ne muutkin "ohjelmat" tosi hauskoja. :D

    VastaaPoista
  15. Mä rakastan just tollaisia uunikasviksia. Yleensäkin kaikkea paahdettua: perunaa, porkkanaa, bataattia. Nam! Tosi hyvännäköinen annos!

    ps. voi tuota sun koira"parkaa" ;) Siis en tarkoita että hän parka olisi, mutta ilme on kyllä anova, "ota tää pois". Vaikka varmasti tuolla pakkasessa on ollut kivempi kuitenkin tassutella puettuna.

    VastaaPoista
  16. Tai tarkemmin sanoen sillä on nivelrikko. Se on seurausta isomman koiran hyökkäyksen kohteeksi joutumisesta, jotain rautaa on jalassa ym. Onneksi tälläkin koiralla on rämäpäinen luonne ja se on aika pirteä kovista kokemuksista huolimatta vielä yli 10 vuotiaanakin.

    Lämpöpeitto kuulostaisi kyllä hyvältä. Jonkun sellaisen sain itsekin päälleni sairaalan heräämössä, kun sanoin palelevani. Oli aivan ihana, kevyt ja lämmin :)

    Tottakai katsoin Putouksen! :D On ne kyllä aivan hulvattomia, olin jo etukäteen hieman huolestunut vatsalihasten kestämisestä :D En osaa enää oikein valita suosikkia Jani-Petterin, Leena Häffnerin ja Usko Luttisen välillä. (ehkä nimet meni oikein). Harmi ettei koirat ymmärrä näitä ihmisten sketsejä, mutta ehkä niillä onkin omat jutut ja yhtä hauskaa keskenään :D

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  17. JOnna: sama täällä, uunikasvikset on vaan NIIIN nam! Jos et ole vielä kokeillu fenkolia uunikasviksissa, etkä inhoa sitä, niin kantsii ehd. kokeilla. Varsinkin, jos on kalaa tarjolla, niin fenkoli sopii tosi hyvin uunikasviksiin.

    Juu, mäyräkoira ei hirveesti tykänny tosta kerrospukeutumisideasta..hitsi. ;) Raukka-parka on vaan niin kova palelemaan, että pakko on jotain yrittää keksiä. Mistä löytyis raukalle kunnon 'parka'? ;D

    Koiratäti: apua! Mä sitten inhoan näitä "iso koira hyökkäsi pienemmän kimppuun" -tarinoita. :(((( Meillähän kävi koirapuistossa juuri niin Rosa-mummun ollessa pentu. Rosalle ei onneksi jäänyt tapauksesta pysyviä haittoja, mutta minulle jäi, siis henkisiä. :/ Ihanaa silti kuulla, että sun äidin koira on nivelrikosta huolimatta noin reipas! <3

    Juu kuule, kyllä meidän tarttee nyt alkaa suunnitella sellaista patterikäyttöistä peittoa. Harmi vaan, että mulla ei ainakaan ole mitään muuta kokemusta sähköhommista kuin parit säkärit.. :o

    Taitaa muuten olla pitkälti sun ansiota (syytä? ;)), että mä olen tänä vuonna hurahtanut putoukseen. ;) Ja mulla on ihan samat suosikitkin kuin sulla. Tosin, Zossun "kieliohjelma" oli kyllä kans tosi hauska. "Just dingel about it!" :D

    VastaaPoista
  18. Mulla on paha tapa mainostaa sarjoja, joita itse seuraan :)

    Onneksi meille ei Jyskyn kanssa sattunut isompien koirien hyökkäyksiä pahoilla seurauksilla. Pari läheltäpiti-tilannetta sattui ihan oman talon Rottweilerien kanssa. Omituinen tapa pitää niitä vapaana rappukäytävässä ja talon takana!? :/ Äitini koiran kimppuun kävi Dobermanni saaressa, onneksi sen omistajat olivat vastuullisia ja hoitivat asian niin hyvin kuin mahdollista.

    No itse olen käynyt puolitoista kuukautta sähkölinjaa ammattikoulussa ja myöskin saanut sähköiskun lapsena kanin syömästä sähköjohdosta, auts! Mutta laitetaan ihmeessä heti patenttihakemus menemään, kun loistoidea syttyy!! :D

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  19. Koiratäti: no kuule, samiksia ollaan!! ;D Mähän en muuta teekään kun toitotan kaikille, mitä sarjoja pitää katsoa, mitä ruokaa pitää tehdä, yms. Perustin ihan bloginkin, jotta saan ääneni kuuluviin vielä vähän paremmin.. ;DD Mutta entäs, jos sattuu vaan tietämään "faktat" about kaikista asioista!?! :DDD

    Juu, dopperi oli myös se, joka kävi Rosan kimppuun. Eikä omistaja ollut fiksu. Häntä ei sen koommin näkynyt niillä "hoodeilla". :/ Hyvä, että äitisi tapauksessa oli toisin, mutta tuo onnettomuus harmittaa kyllä toki silti hänen ja koiran puolesta. :(((

    Aa-a, sä olet siis käytännössä sähköinsinööri, great! Eli tuotantolinjat pystyyn vaan - hyvä,hyvä! ;DD

    VastaaPoista
  20. Hei

    Suosittelen lämpimästi Pepille Puppy Angelin mäyräkoiramalliston toppatakkia. Alla olevan linkin takaa löytyy kuva.

    http://www.bepawsiloveyou.co.uk/clothing/coats/puppy-angel-dachshunds-duo-coat-khaki

    Ostin HIpulle sellaisen syksyllä Stockmannilta ja se istuu täydellisesti! Kääpiömäyriksille on vaikeata löytää sopivaa mallia. Tässä takissa peittyy myös vatsa melko hyvin ja siinä on lisäksi huppu kylmimpiä ilmoja varten. Hippu on aika pieni (4,2 kg) ja hänelle sopiva koko on L.

    Hipulla on myös Jokken fleecetossut, jotka pysyvät jalassa vaihtelevalla menestyksellä... Niitä käytetään vain tosi hädässä.

    Vaatetuksesta huolimatta Hippu kylmettyy nopeasti ja tärisee usein jo ennen ulos menoa. Mieheni on kuitenkin pitänyt Hippua paljon vapaana ilman mitään vaatetusta noin -5 asteen pakkasessa ja vapaana "nakuna" ollessaan Hippu kuulemma käyttäytyy kuin koira ja vaatteet päällä seisoo vain yhdessä paikassa kuin pieni vauva :). Jos pakkasta on yli viisi astetta, laitamme kuitenkin Hipulle aina takin. Tossuja käytetään, jos pakkasta on yli -10 astetta, muuten ulkona ei tule tehtyä edes tarpeita...

    Tsemppiä Pepille talveen!

    T. Hippu & Henna

    VastaaPoista
  21. Hippu & Henna: Mui Mukavat!!! <3<3

    Kiitos vinkistä!! :) Toi takkihan näyttää tosi hyvältä. Ja tosiaan siltä, että massukin on hyvin suojattu. Täytyy ehdottomasti napata tuollainen seuraavalla Hesan reissulla mukaan, jos Stockalla vielä niitä on (ja kokoja yms.) Luulisin nimittäin, että sama koko Pepillekin käy kuin hipulle, koska Peppikin painaa 4,2 kg!?!?!? Eiks oo uskomatonta samanlaisuutta Hipun kanssa! :o

    Hyvin samanlaiselta kuulostaa myös toi 'täriseminen'. Oon Pepin kanssa ihan ihmeissäni just sen tärinän takia. En tiedä mikä osa siitä on kylmää ja mikä jotain muuta (jännitystä? innostusta? tms.) Mutta oletan silti tärinän johtuvan aika pitkälti kylmyydestä, koska ei Peppi kesällä tärissyt ulos lähdettäessä.

    Löydettiin onneksi sillä tossujen hankinta reissulla Pepille myös Hurtan fleece kokohaalari ja sadehaalari (koko 352), jotka voi tosi kylmällä ilmalla pukea myös päällekkäin. Nyt oonkin pitänyt Pepillä villapaitaa ja sen päällä fleeceä, mikä on ollut oikein hyvä yhdistelmä.

    Ymmärrän muuten hyvin tuon Hipun "vauvvailun" takki päällä. Peppi olis siinäkin asiassa varmaan ihan samanlainen, jos ei olisi Rillaa. Pepillä on meinaan niin kova hinku pysyä lenkillä Rillan perässä, että siinä tuoksinnassa unohtuu jopa harmitus vaatteista tms. ja vauhtia riittää. :)

    Tosi kiva kuulla taas teistä ja kiitos vielä kovasti takki-vinkistä! Hipulle ainakin sata suukkoa multa ja yhtä monta hännän heilutusta pikkusiskolta! <3<3<3

    VastaaPoista
  22. Joo näillä pakkasilla on paras pukee lämpimästi meiän jöötillä onpi kanssa takki päällä ku mennää ulos. Mut sit sil on pitkät karvat anturoiden välissä ja eläinlääkäri ja koirakirja suositteli näiden leikkaamista mutta en viitsisi, ni ompelin sille töppöset ja hyvin kulkee ja hauskalta näyttää ;p

    VastaaPoista
  23. Hanneli: juu, kyllä se on parempi vaan huolehtia koirankin varustuksesta kovilla pakkasilla. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü