keskiviikko 22. elokuuta 2012

Déjà vu

Olen joutunut tällä viikolla myöntämään itselleni syksyn vääjäämättömän saapumisen. Aikas kirpakoita kelejä on auringonpaisteesta huolimatta pidellyt. Syksy itsessään on mielestäni ihan mukava vuodenaika, mutta sitä seuraava talvi alkaa ahdistaa jo viimeistään syyskuussa. Minne se kesä oikein taas sujahti?


On kesä mennyt, tunne lämpöä en nyt.. ♫♪♫

Muutama ilta sitten olin sängyssä jo rupeamassa nukkumaan. Rapsuttelin vieressäni makaavaa Rillaa, kunnes huomasin, että Rillan turkissa vilistää mustia ötököitä, yäks! Välitön déjà vu (vai oliko se sittenkin Bon Voyage? :D) iski tajuntaani ja muistin kokeneeni hyvin samanlaisen hetken n. vuosi sitten. Siitä voi lukea täältä


Mä oon taas ollu kirppusäkkinä, hitsi..

Siilikirppuja, niitähän ne. En millään jaksanut alkaa pesuhommiin keskellä yötä. Yritin rauhoittaa mieleni ja sainkin nukuttua kirppusäkkien (a.k.a. Rilla ja Peppi) läheisyydestä huolimatta yllättävän hyvin.


Arvaatte varmaan - niin, pesuhan siitä seurasi, huoks..

Seuraavana päivänä koitti sitten kunnon pyykkipäivä: lakanat vaihtoon, samoin sohvatyynyt ja torkkupeitot ja ennen kaikkea koirat. Pepistä en jaksanut kirppuja edes etsiä, tylysti vaan kuurasin pitkulankin. Pesuun käytin tuttuun tapaan John Paul -sarjan teepuuöljyshampoota ja pesun jälkeen suihkutin turkkeihin vielä saman sarjan hoitosuihketta


Huom! Teepuuöljyn (tea tree oil) käytöstä koirilla ollaan montaa mieltä. Meidän koirille nuo mainitsemani tuotteet ovat sopineet hyvin. Teepuuöljy, etenkin laimentamattomana, on vahva aine, joka voi aiheuttaa allergisen reaktion ja jopa myrkytysoireita, joten sen kanssa kannattaa olla varovainen. Itse en käyttäisi laimentamatonta teepuuöljyä koirilleni missään tilanteessa. Netistä löytyy lisää tietoa aiheesta esim. täältä ja täältä.


Ensin kasteltiin ja jynssättiin. Sitten vielä kuivattiin vöönillä ja leikattiin kynnet. Raskasta ON ollu!

Meillä koirat kuivataan aina pesun jälkeen ihan kuiviksi hiustenkuivaajalla. Silloin ei ainakaan kostea turkki pääse aiheuttamaan ihotulehduksia, eikä kylmälle arka Peppi palellu. Rilla jopa tuntuu pitävän kuivaamisesta, etenkin, kun käytän välillä kylmäpuhallusta. Peppiä fööni pelottaa ja hän haluaa olla toimituksen ajan sylissä, ihan kiinni minussa. 


Mäkin jouduin pesulle, Rillan vika! Ja se vööni ON pelottava. Nih!


Sellainen kirppukertomus jälleen. Montakohan samanlaista on edessä? 12 kommenttia:

 1. Ökkiäiset on kyllä ällöjä. Mulla on ollu "vaan" niitä koiratäitä, ja tietty punkkeja, ja ne on kyllä ihan riittämiin. Ökkiäiset on usein suht helposti hoidettavissa, mutta on ne silti epämiellyttäviä, kun tuntuu, että suursiivouksenkin jälkeen niitä vilistää vielä jossain :P

  Shampoovinkki oli hyvä, tota vois kokeilla just tähän kesä- ja punkkiaikaan. Meillä on tähän saakka ollu käytössä pelkästään Espreen Hypo-Allergic -shampoota, joka on kyllä ollut hyvä ja turvallinen valinta pentuajoista saakka :)

  VastaaPoista
 2. Yök ja yök, sanoo ötökkäkammoinen emäntä. Onneksi siilien reitti kulkee naapuripihalla ja jospa kirput eivät loikkisi meidän puolelle. Onneksi eivät lisäänny koirassa.

  Yleensä siilit ovat liikkuneet iltaisin, mutta eilen oli naapuripihalla vilskettä jo puolenpäivän aikaan. Olli sai pari kertaa kunnon siiliraivarit, mutta onneksi koiran ja siilin välissä oli lauta-aita.

  VastaaPoista
 3. Kirppuja!? Hyi olkoon, onneksi niitä ei ole näkynyt. Punkkejakin löytynyt vain yksi koko kesänä ja ilman myrkkyjä ollaan oltu.

  Syksy on tuloillaan joo - ei tykkää :(

  VastaaPoista
 4. Täältähän löytyi vaikka mitä kivaa! Ja niin suloisia koiriakin! Jään seurailemaan :-)

  VastaaPoista
 5. Jaltsalandia: NIIN ON! Ootte te karvapöksyt sellasia kirppusäkkejä välillä.. :D:D Joo, just se tunne, että vilistääkö tehokuurauksen jälkeen kuitenkin vielä jotain ötököitä jossain, ööks!

  Meillä (ja Jimi-chihulla) toi shampoo on tosiaan ollu kesäaikaan hyvä juttu. Meillä ei oo ollu mitään muuta punkintorjunta-ainetta tänä kesänä käytössä ja mun mielestä siihen nähden punkkeja on ollu koirissa vähän (yhteensä 4). "Siilitilanteita" meillä on pihalla ollu kymmeniä ja nää oli tän kesään ekat siilikirput eli kyllä mun tekee mieli sanoa, että tosta shampoosta+suihkeestaon ollu apua.

  Aikku ja Olli: älä muuta virka!!! Juu, siilikirputhan on sinänsä onneksi aika vaarattomia, mutta silti TOSI ällöjä! Arvaa vaan, miten hyvin ne mustat vilistäjät näkyy Rillan valkoisessa turkissa, ÖÖÖÖK!!

  Meillä on taas nyt syksyn tultua ollu ihan kiitettävästi piikkiniskoja pihalla, huoks.. Lauta-aita siilin ja Ollin välissä kuulostaa kaikkien osapuolten kannalta TOSI hyvältä jutulta! ;D

  Kaunis Nelli: juu, siilikirpuista meillä on kokemusta jo edellisen koirakaksikon ajalta ja tosiaan viime syksynä oli myös kertaalleen Rillassa ja tod.näk. myös Pepissä. Siilikirput saattaa hypätä siilistä koiraan, mutta eivät pysty lisääntymään koirassa, joten niitä ei tarvitse häätää millään erityisellä myrkyllä. Riittää, kun pesee koiran hyvin ihan tavallisella shampoolla.

  Meillähän pihalla niitä siilejä riittää ja varsinkin Rilla haukkuu/hyökkii aina tosi lähellä siiliä, joten ei sinänsä ole ihme, että siilikirppuja aina välillä valkoisessa turkissa vilistää - yäk potenssiin yäk!

  Tosi vähillä punkeilla ootte tekin säästyneet - hyvä, hyvä! :) Meilläkin on toistaiseksi tytöissä ollut yhteensä neljä, mikä on etukäteispelkoihini nähden tosi kohtuullinen määrä. Haluan uskoa, että tuolla teepuuöljyshampoolla on ollut ainakin vähän ennaltaehkäisevää vaikutusta.

  Niin, mihin se kesä taas ihan yhtäkkiä katos? Huoks.. :/

  Mimosa: heipat ja tervetuloa seuraamme! :)

  VastaaPoista
 6. Voi siilikirppujen järkytyshuipentuma! Onneksi ne taitavat olla vaarattomia, mutta tuossa on yksi syy, miksi Ossilla ei ole vuoteeseemme mitään asiaa. Saisin oikeasti varmaan sydärin, jos löytäisin moisen kirpun jostain sen turkista. Siis minähän olen vähän ötökkäkammoinen. Onneksi sait mokomat öttiäiset sentään häädettyä....Terveisiä ja koirasuukkoja tytsyille M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
 7. Marja-Leena: todellakin!! Kyllä mullakin meinas ensiks hymy hyytyä (understatement of the year!), kun Rillaa rapsuttelin, mutta sitten uni voitti kuiteskin. Mä oon kans aikamoisen ötökkäkammoinen, mutta jotenkin oon viime vuosina karaistunut. Siilikirppuihin alan vissiin jo vähän tottua. Huolestuttavaa?!? :D

  Kiitos samoin ja rapsuja Ossille! <3

  VastaaPoista
 8. OHO! Me ei olla IKINÄ nähty siilikirppuja! Mut siilejä on kyllä näkyny. Meillä on täällä yks asukassiili. Hilja saa aina hirveen kiljukohtauksen kun siili osuu pihaan samaan aikaan. Mami on sanonu et ihan sisälle asti kuuluu millon kyse on siilistä. Huuto on niin kova.

  Lintukirpuista on keväisin ollu vaivaa... ja nekin on ollu mamilla! HAH-HAH!!!! Viime keväänä, metsälenkin jälkeen, mamille tuli kyynät- ja polvitaipeisiin 10x30 senttiset sairaan(kuulemma) kutisevat läntit. Mami ei ekaks tajunnu mitä tapahtuu ja rapsutteli itteensä ihan rentona illalla. Sit se huomas et ei helkatti!!!! Järkyt fläkit ja noin isot!! Ekana se oli ihan lamaantunu, kun se ei oo aiemmin IKINÄ saanu mitään yliherkkyysreaktioo. Mut sit se vaan ihan pokkana otti moniallergisen isännän lääkekaapista sellasen Atarax-pillerin ja poks vaan! fläkit hävis.

  Outo juttu... Tota tapahtu kahtena iltana ja sit se loppu. Kai ne kirput löysi takasin lintuihin. On mamilla aikasemminkin ollu lintukirppuja, mut niistä on tullu vaan ihan pienet sairaankutisevat pilkut.

  Kirputtomat terkut teille!

  t. 3 shelttiä

  VastaaPoista
 9. HYIIIIHHHH !!!! Yäks ja miljoona muuta yököttävää sanaa. Kirput kuuluu samaan kategoriaan kuin punkit ja täit. Ällötys on niin maata kaatava, että itse olisin varmaan pessyt niin koirat kuin tekstiilitkin jo yöllä. Uni olisi ollut viimonen asia, jonka olisin saanut toteutumaan.
  Edewsmenneellä mäykyllä oli kerran siilikirppuja ja se riitti. Samat kuviot kuin sullakin oli silloin meillä . Koira pesuun ja samantien kaikki kodin ja Oulun välillä. Hermot oli riekaleina moisesta ruuhkapesusta ja koira ihan ymmällään. Siilikirput ei ihmisessä viihdy on joku viisas sanonut, mutta ei niitä silti viitsi huushollissa pitää.
  Voi Rilla ja Peppi , mutta eix oo sentään mukavaa nyt, kun on tosi hyvä tuoksu turkissa eikä takuulla teepuuöljyn tuoksuiseen turkkiin tule kirput toiste. Koittakaa kestää ja hei; ei pidä metsästää siilien seuraa toiste. Meilläkin on nyt piha verkotettu niin ettei mokomat tontilla enää vierailis. Seuraavaksi tulee sitten jo panssariaita, jos vielä tullaan meidän tontille. Minä en enää niitä siilinjahtaamis järkytyksiä kestäå.

  Terkkuja sinne kaikille täältä Essilästä.

  VastaaPoista
 10. 3 shelttiä: no, ette oo kyllä menettäny mitään! :D

  Arvatkaa vaan, kuuluuko meillä, jos pihalla on siili!!! Rilla saa superpultit ja Peppi säestää vieressä. Siinä saa kuulkaas tytöt olla nopea, että ehtii pelastaa piikkiniskan hyeenoiden hampaista, kääk!

  Ai lintukirppuja? No sellasia ei kait oo täällä näkyny. Kuulostaa kyllä SAIRAAN kutittaville. *sympatia-raapii itseään*

  Atarax on kyllä oiva lääke kutinaan. Sitä meillä nappaili aikoinaan myös Rosa-mummu, jos korvat tai iho oikein kutis. Ja minä, teidän isännän moniallerginen kohtalatoveri, olen toki tutustunut ko. rohtoon jo lapsena. ;D

  Kiitos ja samoin sinne!

  PS. Teitin mamille sellasia terkkuja, että KIITOS, tänään tuli sellanen postin noutolappu. Nyt tarttis enää muistaa/viitsiä/jaksaa/älytä käydä siellä postissa (a.k.a. kangaskaupassa. :D

  Liftari: sepä - hyi, yäks, öök ja vaikka mitä! Mä en silti tiedä, että miten mä oon sillee mieleni kovettanu ja karaistunu. Ihan pokkana tosiaan vaan kävin maate ja nukuin aamuun asti, vaiks kirppusäkit pyöri siinä samassa petissä. :o

  Muistan vielä hyvin, mitkä hepulit sain, kun Rosassa ja Ineksessä oli aikoinaan siilikirppuja. Pesin ja desinfioin varmaan koko kämpän katosta lattiaan, ja koiraparat tietysti tehokuurasin suunnilleen juuriharjalla. Ja silti tuntu monta päivää, että näin muka kirppuja kaikkialla ja selässä muka vilisti jotain outoa. Mutta niin näköjään on käynyt, että tää hysteerikko on siilikirppujen osalta tullu oudon relaksi. Punkit ällöttää edelleen TODELLA paljon. Saati, jos jotain täitä tai luteita tulis, niin varmaan kuolisin kauhusta!

  Oi, teitä onnellisia siiliverkkojenne kanssa! Meillä on taas ollu siilitilanteita harva se ilta. Kuinkakohan paljon niitä pitää olla, että mekin eestyttäis lisätilkitsemään aidat? Meillä on harmillisesti sitä aitaa aikas moiset määrät. Huoh..

  Terkkuja teille kaikille meiltä kaikilta! <3

  VastaaPoista
 11. Aivan ;-) Sehän tässä just on taas täälläkin... että pitäis viitsiä/muistaa/jaksaa käydä siellä R-kiskalla hakemassa taas yks paketti.
  Mulle on tällä kertaa tulossa pähkinöitä ja luontaistuotteita.

  Tilailen aina silloin tällöin nettikaupoista, kun itse ostaminen on niin vaivatonta tällaiselle laiskalle.

  Olen niin huono kaupassakävijä ettet kyllä usko. Vaikka asutaan täällä Oulunkylässä, voin tunnustaa, että kävin tänä kesänä keskustassa tasan 4 kertaa... ja niistäkin kerroista vain yhdellä reissulla kaupoissa. Säälittävää...

  R-kiskapostissa on se hyvä puoli, että se on auki joka päivä. Teidän kangaskaupasta ei varmaan voi sanoa samaa. TSEMPPIÄ POSTIKÄYNNILLESI :-)

  t. shelttiem mami

  p.s. Noista rakuunaporkkanoista: Onkin varmaan hyvää tuo sitruuna siinä mukana. Itselläni on aina ollut jonkinasteinen rakuunaongelma ja luulen että sitruuna voi olla siihen hyvä ratkaisu :-)

  VastaaPoista
 12. Shelttien mami: sepä.. ;D

  Silloin, kun me asuttiin Helsingissä, niin kävin varmaan keskustan kaupoissa harvemmin kuin nykyään. Joten ymmärrän kyllä hyvin sua siinäkin asiassa. Nettishoppailua mä sen sijaan harrastan aika vähän. Joku mua siinä vähän pelottaa. Nim. Täti-ihminen :D

  Hei, toihan on ihan totta, että R-kiska on auki myös viikonloppuna, vähäks hyvä! Meidän kangaskaupasta ei tod. voi sanoa samaa.. :D:D Ja KIITOS tsempistä!

  PS. Ootko kokeillu timjamiporkkanoita? Ne on kans hyviä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü