perjantai 25. toukokuuta 2012

Ruokaperjantai - hedelmäinen juusto-pähkinä-salaatti



Edellisen postauksen punkkiaihe herätti oikein hyvää keskustelua kommenttiboksissa. Kannattaa käydä lukemassa kommentteja, jos aihe kiinnostaa.


Mamma jankuttaa taas! Tällä kertaa aiheena on punkit. Että se jaksaa, huoh..

Olen onnistunut nappaamaan itselleni jonkun kevät köhän, jota luulin ensin allergiaksi. Joku flunssa se taitaa silti olla, koska allergialääkkeistä ei ole mitään apua. Aika nerokas päätelmä, vai mitä? ;) Flunssaisen olon takia ei ole tullut kokkailtua muuta kuin salaatteja, joista ajattelin jakaa kanssanne yhden vähän fiinimmän. Se saattaisi sopia hyvin myös kesäjuhlien noutopöytään ruokaisaksi vaihtoehdoksi.


Hedelmäinen juusto-pähkinä-salaatti:


- muutamaa erilaista salaattia, itse laitoin ruukun jääsalaattia ja pienen rasian salaattisekoitusta
- muutamaa eri juustoa, minulla: auraa, polaria ja chilistä savujuustoa
- hedelmiä maun mukaa, minulla tuore mango, pari päärynää, viinirypäleitä ja purkkiananasta
- pähkinöitä ja/tai siemeniä
(- oliiveja, vähäsuolaiset sopivat hyvin tähän salaattiin)




1. Revi salaatit kulhoon. Voit halutessasi huuhdella salaatit ensin. Muista silloin kuivata hyvin, joko salaattilingolla tai pyyhkeen välissä taputtelemalla.

2. Kuori ja kuutio mango ja päärynät.

3. Pese rypäleet hyvin ja puolita.

4. Valuta ananakset esim. lävikössä.

3. Kuutio juustoja haluamasi määrä. Itse laitoin savujuuston kokonaan sekä noin puolet aurasta ja kolmanneksen polarista.

4. Pähkinät ja/tai siemenet voi halutessaan paahtaa nopeasti kuumalla pannulla, jolloin niihin saa mukavan, vähän voimakkaamman maun.




5. Sitten vaan kaikki ainekset kulhoon ja syömään. Oliivit voi joko sekoittaa salaatin joukkoon tai tarjota erikseen.




Kastikkeeksi tein oman suosikkini, joka on tainnut täällä blogissakin esiintyä aika monta kertaa. Laitan kuitenkin ohjeen myös tähän perään.



Sinappinen salaattikastike:

- 1 rkl (tummaa) balsamicoa
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 tl dijon sinappia
- ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria



Kaupan valmiista salaattikastikkeista suosikkejani ovat AitoMaku -sarjan sinappinen kastike ja Felixin Yrtti-balsamico kastike.

Tuohon salaattiin voi tietysti käyttää oikeastaan mitä vain juustoja ja hedelmiä. Aurajuuston tilalla käytän itse usein fetaa. Myös brie sopii hyvin. Sen kaveriksi kannatta valita aika mietoja juustoja, kuten kermajuustoa, ettei brien maku peity liikaa.

Mangoa en kovin montaa kertaa ole laittanut, mutta hunajamelonia sen sijaan monasti. Pähkinät voi jättää pois, tarjota erikseen tai korvata ne tosiaan erilaisilla siemenillä (kurpitsan, auringonkukan tms.), koska pähkinäallergia on aika yleistä.

Salaatin ruokaisuutta voi lisätä entisestään laittamalla salaatin joukkoon keitettyä pastaa. Pastaa kannattaa maustaa vähän esim. tilkalla öljyä sekä ripauksella suolaa ja pippuria. Kuviopastat ovat tosi hauskannäköisiä salaateissa. Oma suosikkini on perhospasta eli farfalle.

~~~

Tulevana sunnuntaina on sitten SE päivä eli Rillan näyttely, kääk! Oltiin keskiviikkona taas trimmauksessa ja vielä on lauantaina tiedossa turkin viimeistelyä sekä pesu ja föönaus. Kunnon puunaamista on kyllä tämä westien näyttelyyn valmistautuminen. Minä olen yrittänyt vähän harjoitella Rillan kanssa näyttelyhihnassa kävelemistä. Muuten se sujuu ihan hyvin, mutta vähän Rillaa köhityttää hihnan aiheuttama outo tunne kurkun päässä, mitä en kyllä yhtään ihmettele! Yritin saada Rillasta teillekin edes yhden kuvan, jossa uusin trimmaus näkyisi, mutta eihän siitä mitään tullut..


Toi nainen laitto mut pöydälle?!? En kyllä seiso - EN!

Hoh-hoijaa!!!


A-haa, pitkulainen pyrkii pöydälle, no siitä vaan!

Tunkee ton byllynsä joka paikkaan, hmpf..

Ja mä muuten NIIN lähen menee täältä, terpat teille!

Löytääks se jotain murkinaa tuolta?

Rikkaimuri työssään ;D


Makoisaa ja mukavaa viikonloppua ihan jokaiselle! 



12 kommenttia:

  1. Pahus, kesäflenssu, koitahan parantua pikaisesti, ettei mee koko kesä sairastaessa.

    No olipas mukavan "laaja" salaattiohje. Laajalla tarkoitan sitä, että jos et laita tuota, niin voit laittaa tätä tilalle ;)
    Ainesosien perusteella voisin kyllä tykätä tuosta sun versiosta, lukuunottamatta oliiveja. Ja hiukan arveluttaa chilijuusto, mutta voisin kyllä sitäkin kokeilla.
    Pähkinäthän meillä tunnetusti katoaa mahaan alta aikayksikön, mutta vois niitä salattiinkin kokeilla. Varsinkin noi "aivopähkinät", kun ne on niin pehmosia. Oliskohan ne pekaanipähkinöitä oikealta nimeltään?
    Mutta mitä, onko pähkinäallergia yleistä. Oon kyllä kuvitellut, että se on melko harvinainen. Suku-/tuttavapiiriini ei kuulu yhtään pähkinäallergikkoa (tietääkseni).

    Tsemppiä Rillalle näyttelyyn ja mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Oletko ajatellut joskus koota kaikki ihkuihanat kokkausreseptisi oikein keittokirjaksi? Olisi kivaa antaa vaikapa lahjaksi keittokirja nimeltä "Annamarin keittiössä", pelkkää blogiosoitetta on niin hankala kääriä lahjapaperiin...

    VastaaPoista
  3. Oi miten herkullisen oloinen salaatti. Syön niin paljon salaatteja, että kaipaan aina välillä vähän variaatioita. Ja tumma balsamico, nammmmm.

    VastaaPoista
  4. Ellieli: sa se, ihan tyhmää! :/

    Juu, mun salaattiohjeet on oikeesti aina just tämmöisiä "laajoja". ;D Osuva kuvaus!

    Tuosta savujuustosta on myös chilitön versio, joka käy myös oikein hyvin. Jos pitää savujuustosta, niin se tuo kyllä mukavan vivahteen tuohon salaattiin. Mutta toki senkin voi vaihtaa ihan johonkin muuhun omien mieltymysten mukaan.

    Juu, pähkinäallergia on kai aika yleistä ja sen lisäksi pähkinäallergia aiheuttaa monille todella vakavan reaktion jo ihan pienestä määrästä pähkinää. Sen takia mainitsin sen tuossa, jos joku sattuisi tekemään salaattia vaikkapa juhliin, eikä ole varma vieraiden allergioista.

    Ja juu, pekaanipähkinöitä on nuo "aivopähkinät". ;) Saksanpähkinät näyttää myös ihan aivoilta.

    Kiitos tsempeistä! <3

    HooPee: punastuttaa ihan ajatuskin omasta keittokirjasta. Ei ole käynyt moinen mielessä, vaikka nykyäänhän on netin kautta helppo tehdä ja tilata oma kirja, vaikka vaan itselle ja läheisille. Olen kyllä todella otettu sanoistasi - kiitos! <3

    Kaunis Nelli: juu, tiedän tunteen! Minäkin pidän paljon salaateista, mutta välillä tuntuu, että ideat on loppu ja tulee tehtyä sitä yhtä-ja-samaa. Kiva siis, jos sait tästä inspiraatiota.

    Olethan maistanut jo modenalaista balsmicoa? Sitä on monilla sarjoilla, esim. ihan Pirkalla. Maku on ihanan täyteläinen ja makeahko - nam!

    VastaaPoista
  5. Ihana salaatti. Mullakin on yleensä aina jotain pähkinöitä tai pähkinäsekoitusta purkissa, voi sitten nakata salaatin joukkoon. Yleensä sen takia, että kuopus käy pikkuhiljaa popsimassa pähkinät...

    Ettei se köhä olisi allergiaa? Nyt ei-allergikotkin ovat saaneet koivun siitepölystä oireita. Kokeilepa muutama päivä antihistamiinia, jos auttaisi. Ainakin auttaa nenän limakalvojen turvotukseen, jos on nenä tukossa.

    Ja tänään Olli sai exspotit niskaan. Kauluri pois, punkkimyrkky tilalle.

    Mukavaa näyttelyviikonloppua ja onnea Rillalle!

    t. Aikku & Ollipolli

    VastaaPoista
  6. Aikku ja Ollipolli(kauluriton - jei!): juu, meilläkin mies syö kyllä hyvin äkkiä kaikki pähkinät, jos en säilytä niitä oivaltavasti. ;D Ko. salaatti on sellainen, jota tehdään aika usein myös porukalla, kun käydään vaaria moikkaamassa, koska se on kaikkien makuun.

    Ajattelin itsekin aluksi, että köhän täytyy olla allergiaa, koska olen ensinnäkin siitepölylle allerginen ja sitä tosiaan on tänä vuonna paljon. Antihistamiinista, kortisonipiipusta yms. allergialääkkeistä ei kuitenkaan tunnu olevan mitään apua. Siispä taitaa olla ihan vaan flunssaa, jota varmasti allergia kyllä pahentaa entisestään. Että mä inhoan kesällä sairastamista! No, eiköhän tästä kuitenkin selvitä. ;)

    Tiedätkö, sanoin jo Marja-Leenallekin, että olen vähän kateellinen kaikille teille, joilla on tuon punkkiasian kanssa "selvät sävelet". Minäkin tosiaan aikoinaan laitoin koirille Scaliborit kaulaan ja sain olla melko huoleti. Nyt sitten pähkäillään, mitä pitäisi tehdä? Punkit ON ällöttävia ja pelottavia, YÄK!

    Kiitos tsempeistä ja paljon terkkuja myös teille sinne pohjoiseen! <3

    VastaaPoista
  7. Heips :) Ihana salaatti, minun makuuni. Oliko muuten joku jäynä perfektionistisille postausten lukijoille, että ananasta ei löytynyt kuvasta etsimälläkään ;))

    Minäkin veikkaan, että köhä oli alun perin allergiaa. Mutta niin monen kevään kokemuksella tiedän, että allergiasta ärtyneet hengitystiet siivilöi kaikki flunssan siemenet, ja soppa on valmis! Luulin nimittäin eilen, että nyt iski oikea kesäflu, mutta yhä tässä vaan silmiä kirvelee ja köhisen, ei kummempaa. Rakasta koivuja, mutta vähän myöhemmin kesällä ;))

    Rillan näytelmäreissulle kovasti menestystä ja kannustusörinät täältä nelitassuisilta pojilta :

    VastaaPoista
  8. Mai: ihanainen! <3 Mulla on ollut sua ja poikia ihan kamala ikävä! Tosi kiva kuulla taas teistä, jei! :))))

    Ha-haa, ananaspurkki näyttäisi olevan oudosti kyljellään tuossa jääsalaattipussin edessä. Eikä purkin tekstistä saa tyhmän salaman takia mitään selvää. Pientä (tällä kertaa tahatonta) jäynää siis.. ;D

    Oot varmaan täysin oikeassa tossa analyysissä. Mulla oli nuorempana usein keväällä tähän aikaan pahoja keuhkoputkentulehduksia just johtuen allergioista. Nyt vanhemmiten siitepölyallergiat on vähän helpottaneet, onneksi. Tsemppiä sinnekin allergiaoireiden keskelle. Sitä siitepölyä meinaan tosiaan näyttää riittävän tänä keväänä.. :o

    Kiitos näyttelytsempeistä! En oikein vieläkään ymmärrä, että miten tässä näin kävi? Mähän en ole noin yleisesti mikään suuri näytelmäfani. No, ans kattoo, kuinka meitin käy. Raportoin sitten.

    Kivaa viikonloppua sinne ja paljon suukkoja poitsuille! <3

    VastaaPoista
  9. Koitahan parantua vaikka kait se on niin, että allergia lisää flunssaan sairastumisen mahdollisuutta ja runsaasti. Itsellänihan alkaa nokka vuotaa avout helmikuussa ja se lakkaa ennen joulua. Kyllä mä joka päivä sitä allergialääkettä koitan muistaa suihkauttaa....

    Ihanan kuuloinen salaatti. No toisaalta salaatti, jossa on paljon juustoja ei voi olla huono...

    Onnea teille sunnuntain näyttelyyn!
    M-L ja Ossi

    VastaaPoista
  10. Marja-Leena: juu, kyllä allergia tietysti on ainakin osa syyllinen tähänkin lenssuun. Tänään on ollut ehkä jo vähän siedettävämpi olo. Viime yönä täällä satoi tosi rajusti ja vei siten tietysti myös ison osan siitepölyä mukanaan. Eli olisiko sekin syynä olon paranemiseen? Kuka näistä tietää..

    No sepä, voiko juustosalaatti olla huonoa? ;D

    Kiitos kovasti ja terkkuja sinne! <3

    VastaaPoista
  11. Tuo salaatti näytti ja kuulosti tosi namilta...just sellaista meikäläisen makuu-systeemiä :) Olenkin kaivannut vähän vaihtelua salaatteihini, joten kiitos vinkistä :)

    Typyistä mainiot pöytäkuvat! :)

    VastaaPoista
  12. Maria: juu, samoin, juustoja ja hedelmiä - ei voi mennä metsään. :D Kiva, jos sait vinkkiä.

    Suukkoja teidän super suloisille poitsuille! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü