tiistai 18. kesäkuuta 2013

Tutkittavina


Hups, taisin luvata tämän postauksen jo viime viikolle, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Toissa viikolla oli nimittäin Rillan byllykontrolli anaalirauhastulehdukseen liittyen ja samalla molemmat tytöt saivat kennelyskärokotteet nenään. Bylly oli onneksi hyvin parantunut ja antibioottikuuri lopetettiin. Sittemmin olen toki seuraillut Rillaa 'sillä silmällä' eli näyttääkö peräpeili jotenkin vaivaavan vielä. Hyvältä vaikuttaa ja elän toivossa, että tämä oli vain tällainen 'yhden kerran harmi'. Elli teki rokotukseen liittyen muutenkin vähän tarkemman yleistutkimuksen tytöille. Rillaa hän kehui vuolaasti sekä kauniiksi ja sopusuhtaiseksi että luonteeltaan ihanaksi. Sydämessä ei kuulunut sivuääniä eikä muutakaan mainittavaa löytynyt.
No, meidän bullero sitten haukkui tietysti ensin kaikki odotushuoneessa olijat ihan pystyyn. Muutamakin immeinen ehti oikein ääneen ihmetellä, että miten noin pienestä koirasta voi lähteä niin karmea ja kimeä meteli!? Tutkimuspöydällä Peppi sai kuononsa ympärille kopan, jotta ei päässyt näyttämään ellille hampaita. Tutkimus meni ihmeen mukavasti, eikä pitkula äitinyt ollenkaan rähisemään. Hauskan värisiä silmiä ja muutakin ulkomuotoa kehuttiin, mutta kylkien vararenkaasta saatiin noottia ja ihan aiheellisesti! Muuten Peppikin läpäisi terveystarkastuksen puhtain paperein.
Seuraavana päivänä Rilla pääsi kasvattajan matkassa silmä- ja polvitarkastukseen mahdollisia pentuja ajatellen. Westien rotuominaisiin sairauksiin kuuluu mm. kuivasilmäsilmäisyys, perinnöllinen harmaakaihi sekä patellaluksaatio, joten jalostusta ajatellen nuo tutkimukset tulee olla tehtyinä. Oli mukavaa, että kasvattaja pääsi samalla tutustumaan kasvattiinsa vähän lähemmin. Ja hyvinhän heillä oli reissu mennyt! Rilla sai erityiskehuja tottelevaisesta luonteestaan.
Silmätarkastuksessa ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia. Lääkäri löysi kuitenkin Rillan mykiöistä, ilmeisesti molemmista silmistä, eräänlaisia sikiöaikaisia jäämiä. Asia oli kuvattuna tarkastuslausunnossa näin: "takakortex, sutura saumojen päissä pienet haituvat". Tällä löydöksellä ei ole mitään käytännön merkitystä Rillan näköön tai muutenkaan. Täältä löytyy erittäin kattava selostus virallisesta silmätarkastuksesta. 
Polvitarkastuksen tulos oli 0/1, mikä tarkoittaa sitä, että vasen polvi on täysin kunnossa, mutta oikean polven lääkäri sai käsin kokeilemalla luksoitua eli sijoiltaan.  Tulos ei ole este jalostukselle, mutta mahdollisella sulhasella tulee olla 0/0 polvet. Täältä löytyy Suomen Kennelliiton artikkeli patellaluksaatiosta ja polvien arvosteluperusteista.
Taas ollaan yksi askel lähempänä pentuajatusta. Harkinnassa on astutus ensi kevään juoksuista. Vielä täytyy silti vähän miettiä. Aika paljon nimittäin hirvittää, kun asiaa alkaa tarkemmin ajatella. Meillä pennutuksen ideana on se, että pitäisimme itse yhden pennuista. Oman koiran pentu on ollut oikeastaan aina yksi haaveistani.

Mukavaa juhannusviikkoa kaikille!PS. Postauksen kuvat on viimevuotisia. Samalta viikolta sentään..

8 kommenttia:

 1. Tuisku: Peppi, älähän huoli, mäkin haukun kaiken ja kaikki pystyyn. Hirmee rähinä vaikka äippä kuinka hyssyttelee ja kieltää ja temppuilee. Ei auta, ei. Mussa vapautuu jotain haukkuseerumeita ja pakko on vaan räyskyttää. Joo. Arkakin mä oon, joten ollaan ihan samiksia.

  Me voitas alkaa Rillan pennuille sediksi. Kelvattaisko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sieltä löytyy toinen arkajalka haukkuilija. Ihan samiksilta tosiaan kuullostatte Peppiliinin kanssa.

   No, totta mooses teistä tulee vaavejen setiä! Sehän on ihan selviö - parhaat sedät EVER! <3

   Poista
 2. iiik...p0ieniä Rillariinoja <3<3 Kualen siis pelkistä valokuvista ja sydäri meinaa tulla jo aatoksistakin. Onneksi meiltä on pois suljettu mahis pikku-Messisistä, koska en vaan pystyis antamaan yhtäkään pois. siinä kun ne pallerot pyöris paisenkin kuukautta niin oisin niin auttamattoman kiintyny niihin kaikkiin. Oh, ah ja voi.
  Peppi muka pyöreä, eeen usko. Ellulla itellään silmävikaa, vääristää kato nää viivat, sä tiedät. Mäykyn vartalon kunnossapitoon on se yks ihan pistämätön nyrkkisääntö. Jos sivulta katsoessa näyttää koiruli silakan muotoiselta niin kaikki ok. Jos vatsaolinja on häntään päin asti vaakasuora niin joo, ongelmaa on.
  Tiukusta ellu väiti, että likassa on liikaa rasvaa kun nahkakin tuntuu vähän löysähköltåä jne jne. Parsonin nahka kuuluu olla löysä ja liikkuva. Se liittyy ihan metsästysominaisuuksiin. Vaan siitä ellu ei tienny mitään. Jätettiin siis omaan arvoonsa moinen lausuma.
  Hienoa ettei mitään vikaa suurempaa ainakaan löytyny kummastakaan likasta. Muruliineja kumpikin.
  Oikeen hyvää juhannusta sinne täältä Essilästä.
  Haleja ja suukkoja koiruleille ja isot halit teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sepä! Miten siihen pennutukseen muka oikeesti uskaltaa ryhtyä!?!? Meillä homma menisi niin, että kasvattaja "liisaisi" Rillan ja synnytys yms. tapahtuisi kasvattajan luona. Minä en todellakaan pystyisi esim. siihen synnytykseen. Huolehtisin itseni hengiltä! Tässä systeemissä on paljon hyviä puolia, mutta TOSI huono puoli on sitten se, että Rilla olisi kasvattajan luona putkeen melkein kaksi kuukautta!?!? Miten me sellaisesta selvitään!?!? Paljon pitää siis vielä miettiä. Hämmentävää, kun sama asia houkuttaa ja pelottaa TOSI paljon..

   Peppi on kyllä oikeasti vähän bullea. Ei kyllä enää ollenkaan niin paljon kuin tuossa talvella, kun sen itse (vihdoin) huomasin. Hyvällä mallilla on laihis, vaikka aika hitaasti paino putoaa, mikä selittynee sillä, että isännältä "tippuu" tytöille vaikka mitä makkaran paloja. ;D

   Hihii, teillä alkaa ihan kohta taas kolmen koiran arki! Ette pääse ainakaan tylsistymään. ;D Toivottavasti Messinen ei ihan täysin loukkaannu..

   Terkkuja sinne ihan hirmuisesti, puss o. kram! <3

   Poista
 3. Hyvä, ettei Rillan pepussa ollut enää vikaa. Toivottavasti westiet eivät saa montaa pentua, kun musta vähäsen tuntuu, että sinä salaa haluat pitää ne kaikki:) :) Tai sitten sun pitää tehdä jo ehdottoman hyvistä luottohenkilöistä etukäteislista, kenelle alat syöttää ideaa Rillan mahdollisesta jälkikasvusta.

  Peppihän teki juuri sen mitä mäyräkoiran "kuuluukin" tehdä, paitsi meidän omistajien mielestä. Vahtia ja haukkua oikein olan takaa. Oikein mukavaa ja lämmintä juhannusta teidän koko poppoolle, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Westiet taitaa saada keskimäärin sellaiset 3-4 pentua. Ihan hatusta heitin tämän. Tuossa Liftarille jo kerroinkin, että meillä mahdollinen pennutus tapahtuisi niin, että kasvattaja "liisaisi" Rillan. Kasvattaja siis hoitaisi astutuksen, synnytyksen ja etsisi pennuille kodit. Itsehän en moiseen todella pystyisi! Olisin huolissani ihan kaikesta, enkä, kuten sanoit, todellakaan pystyisi luopumaan yhdestäkään pennusta, jos olisin hoitanut heitä sen n. kahdeksan viikkoa.

   Arvasit oikein myös sen, että olen jo yrittänyt puhua kaikille mahdollisille tutuille Rillan pennun ottamisesta. Olisi ihana saada heidät kaikki lähelleen! Kukaan vaan ei ole vielä luvannut, höh!!

   Hihii, Peppi todella kertoi kaikille, että hänelle ei ryppyillä! :D

   Kiitos ja samoin teidän porukalle! <3

   Poista
 4. Hiukan olen ollut nettipimennossa, kun mökillä ollut vaan käytössä puhelimen netti, mutta siis Viivi on sijoituskoira. Viivillä on kolme poikaa :) Kyllä siinä omat haasteensa oli, kun ensin kyttäsi koska ne juoksut tulee, että voidaan astuttaa ja sitten se pari kk siellä kasvattajan luona. Hirveä ikävä ja huoli, että meneekö kaikki hyvin. Onneksi kaikki sujui suht ongelmitta, mutta en ehkä enää olisi valmis siihen. Vilpulle ei tehdä pentuja (ainakaan niin, että olisi pois meidän luota).

  Mukavaa juhannusta teidän laumalle ja tytöille pusuhalit!

  T:anna, viivin ja vilpun mamma

  P.S. Maanantaina saadaan lisävahvistusta, kun äidin ja isän Ada-vauva saapuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettipimento tekee välillä varmaan ihan hyvää.

   Oih, kolme poikaa! Viivi on äiti. <3

   Täydellisesti kuvasit juuri kaiken sen, mikä minua mahdollisissa vauvoissa arveluttaa. Siltikin haluaisin, että kasvattaja ns. hoitaisi homman, koska itse en uskaltaisi. Enkä varmaan ikinä löytäisi pennuille sellaisia koteja, jotka kelpaisi. Tarttis pitää kaikki vaavit itse.. ;D No, täytyy tosiaan vielä miettiä, että ryhtyykö koko hommaan.

   Kiitos ja samoin sinne - ihanaa juhannuksen jatkoa ja tytöille suukkoja! <3

   PS. IIIK! Ada-vauva!! Ihanaa! <3

   Poista

Kiitos kommentista! Ü