Vihdoinkin palaan tähän lupaamani aiheeseen. Voisin aloittaa valittamalla kiirettä, saamattomuutta, syksyn saapumista, rintaliivien kaarituen katkeamista ja muuta sellaista, mutta jätän sen tekemättä. Kai kaiken tuon pystyy aistimaan nykyisestä postaustahdista ihan ilman yksityiskohtia. Hitsi.
Sitten aiheeseen. Luin tosiaan ihan sattumalta Satu Salosen ja Markus Färkkilän kirjoittaman Sairaan hyvä lääkäri -kirjan samaan aikaan kun korvaepisodini alkoi. Marja-Leena vinkkasi Satu Salosen blogista, joka löytyy täältä. Googletellessa huomasin, että Satu Salosen on esiintynyt Maarit Tastulan Seitsemäs taivas -ohjelmassa. Ko. Jakson, joka oli täynnä todella viisaita ajatuksia, voi katsoa täältä.
Kirja oli monella tapaa mielenkiintoinen ja sain siitä paljon ajateltavaa. Erityisesti minua viehätti luku, jossa käsiteltiin erilaisia lääkärityyppejä enneagrammin avulla. Olen kirjoittanut enneagrammista postauksen pari vuotta sitten. Se löytyy täältä.
Kuva |
Enneagrammin voi määritellä vaikkapa seuraavasti: "Enneagrammi perustuu ihmisten erilaisuuteen ja omasta tyylistä johtuvaan käyttäytymiseen. Jokainen meistä on oppinut jo lapsuudessaan perusstrategian, jonka avulla olemme saaneet turvallisuutta ja selviytymiskokemuksia perheen piirissä ja muissa kohtaamissamme tilanteissa. Tätä lapsuudessamme omaksumaamme selviytymisstrategiaa me sovellamme myös myöhemmin elämässämme eri tilanteissa. Nämä strategiat ilmenevät enneagrammin yhdeksänä tyylinä. (Salonen & Färkkilä 2012: 37)
Netistä löytyy useampia enneagrammitestejä esim. täältä ja täältä. Monessa paikassa sanotaan, että enneagrammitesteillä voi kyllä saada osviittaa omasta persoonallisuustyypistään, mutta luotettavimman tuloksen saa lukemalla eri tyyppien kuvauksia, jolloin yksi niistä nousee yleensä ylitse muiden ja se on sitten todennäköisesti se oma tyyppi. Innostuin silloin muutama vuosi sitten ennegrammista oikein tosissani ja luin aiheesta sekä netistä että kirjoista. Etenkin Leila ja Olli Valtosen Hyvä ja paha sisu, jäi mieleen aihetta syvällisemmin käsittelevänä teoksena.
Kuva |
Itse saan yleensä aina noista testeistä tulokseksi kakkosen ja kakkosen kuvauksista tunnistan kyllä itseni lähes täydellisesti. Oikeastaan mikään muu numero ei tunnu yhtään omalta, vaikka toki meissä kaikissa on pienissä määrin kaikkien persoonallisuustyyppien ominaisuuksia.
Kakkosesta sanotaan mm. näin:
Antaja, Uhrautuja, Huolehtija
Kakkoset ovat lämpimiä, välittäviä, toisia tukevia ja herkkiä aistimaan toisten ihmisten tarpeet.
Kakkosia motivoi tarve olla rakastettuja ja arvostettuja ja he haluavat ilmaista positiiviset tunteensa muita kohtaan ja saada toisilta tunnustusta.
Heidän huomionsa kiinnittyy siihen, mitä muut tarvitsevat. Auttajalle auttaminen on tärkeämpää kuin autettavalle.
Sokea alue: ylpeys
Kakkosen ominaisuuksista surkuhupaisinta on tuo: "auttajalle auttaminen on tärkeämpää kuin autettavalle". Se on myös yksi asioista, johon olen yrittänyt aktiivisesti kiinnittää huomiota. Silti huomaan varsin usein "saarnaavani" jollekin viattomalle ystävälle jostain, mitä MINUN mielestäni hänen pitäisi tehdä tai jättää tekemättä. Hih ja huoh.
Löytyykö sieltä muita enneagrammista kiinnostuneita? Entä onko Sairaan hyvä lääkäri tai muut Satu Salosen kirjat tuttuja?
Blogistasi vinkin saaneena luin "Sairaan hyvän lääkärin" ja ihastuin. Itse olen liki kolmekymmentä vuotta työskennellyt terveydenhuollossa (en kuitenkaan hoitotehtävissä) erilaisissa tehtävissä, myös asiakaspalvelussa. Nykyisin tehtäviini kuuluu mm. asiakaspalvelun kehittäminen yksikössämme. Mielestäni kirja on loistavasti kirjoitettu, ja aionkin hyödyntää sen ajatuksia omassa työssäni. Erityisesti minua ihastutti toteamus: kritiikki ilman korjausehdotusta on kiukuttelua. Kiitos siis vinkistä!
VastaaPoistaOnpas tosi mukavaa kuulla, että innostuit tuosta kirjasta. :))) Se on kyllä tosi hyvä! Aloitin juuri Satu Salosen aikaisemman kirjan: Sairaan hyvä potilas ja se vaikuttaa myös mielenkiintoiselta. Lainasin kirjastosta samalla Satu Salosen ja Markus Färkkilän ensimmäisen yhdessä kirjoittaman kirjan: Pääteos.
PoistaJuu, minullekin jäi mieleen tuo sama toteamus - todella osuva! :D
PS. Kannattaa muuten katsoa tuo Satu Salosen jakso Seitsemäs taivas-ohjelmassa (linkki löytyy postauksesta), jos et ole sitä vielä nähnyt. Tykkäsin tosi paljon!
Noin! Tein molemmat testit HETI aamutuimaan kahvikuppi kourassa. Kaikki meni nappiin ja OLEN ERITTÄIN TYYTYVÄINEN, koska tulokseksi tuli, että olen aivan kuin prinsessa Diana ja Julia Roberts JA Marilyn Monroe!!!!!! Juuri tämän halusinkin kuulla! ( Pikku häikäksi voisin ehkä kokea sen, että samoilla listoilla liikkuu myös Woody Allen...)
VastaaPoistaOlen kuutonen!
Mukavaa keskiviikkopäivää ja onnea möyhintään!
t. sm
Hyvä reipas Sinä! ;D
PoistaPS. Laitoin sulle sähköpostia.
Pelottaa, että olen kutonen :D Terve!
VastaaPoistaP.s monet uggit tuli?
niNni! Äläs nyt!!! Minäkin olen kutonen. Katso tosta ylhäältä ketä muita on messissä: Diana, Marilyn ja Julia!!!!
Poista( Tosin vain Julia on hengissä... :-| )
t. sm
niNni: ymmärrän, siis että pelottaa! ;D Kiitti, moi!
PoistaPS. EI yksiäkään, koska sinisiä EI TULLUT OLLENKAAN!! Mrrrrr... Niinpä ostin villatakin. En itselleni.
sm: Diana JA Julia on kyllä kadehdittavat, myönnän! ;D
Katsoin ohjelman samalta istumalta. Hyvä että löytyy ihmisiä, jotka pystyvät näitäkin kokemuksia niin hyvin kuvailemaan. Ja toi eneagammi on ja niin hyvä, olen vissiin aiemminkin saanut 4. Se kuulosti taas niin tutulta. Hyvä muistaa, että tämäkin on yksi "normaaleista" ihmistyypeistä, eikä mikään persoonallisuushäiriö ;) Noita kirjoja en ole lukenut, hitsi yksi elämä ei vaan riitä kaikkien kiinnostavien kirjojen läpikäymiseen, mutta yritetään! :)
VastaaPoistaIhastelin samaa - miten joku voikin osata ilmaista asiat niin selkeästi ja positiivisesti kuulostamatta silti yhtään feikiltä. Saman vakutelman saa noista hänen kirjoistaan. Viisas nainen!
PoistaA-haa, nyt siellä sitten luullaan, että nelosetkin on muka ihan normaaleita. Et vaan huomannut lukea sitä pientä pränttiä, jossa nimenomaan mainitaan, että nelonen = persoonallisuushäiriö. Heko-heko, olinpa hauska! :D Nim. Kaikiklle muille numeroille kateellinen kakkonen ;D
Juu, älä muuta virka! Mullakin on "rästissä" niiiin paljon kirjoja, että en tiedä missä elämässä ehdin ne "suorittamaan". Nuo Salosen kirjat kannattaa silti ehdottomasti pitää mielessä.
Terkkuja sinne tuunailuiden pariin! <3
Ihan mielenkiintoinen. Kaksi eri testiä vaan antoivat ihan eri tulokset. Huoks, Siis hyvin ristiriitainen persoona ilmeisesti:). Kuules annamari, ihan pelkkä SYKSYN, yöks, tulo saattaa aiheuttaa sen, ettei jaksa eikä viitsi eikä,eikä, eikä. Ainakin minulle. Tunnustan etten kestä syksyä. No kait se on kestettävä, jotta taas tulee kesä. Kun tuo miäs pääsee eläkkeelle, niin haluan muuttaa talveksi pois täältä Suomesta. Varsinkin, kun en enää harrasta mitään talviurheilua. Viisitoista vuotta sitten suunnilleen vielä laskettelimme, nyt en pysy pystyssä murtsikoillakaan:) Terveisiä ja Ossilta tytsyille Ossipusuja, M-L ja Ossi.
VastaaPoistaHaa, ristiriitainen persoona! Sehän vasta kuulostaakin mielenkiintoiselta! ;D
PoistaIhanaa, kun sanot noin! Tuntuu niin kovasti siltä, että joku tajuaa. <3 Minäkään en kestä syksyä. En pysty nauttimaan edes kauniista/lämpimistä syksyn päivistä, koska talvi kolkuttaa jo ihan oven takana. Huoh. EIkö me juuri valitettu täällä blogeissa talvea. Ja nyt se on jo melkein taas. HUOH!! Loistava suunnitelma teillä eläkepäiviksi. :))) Aivan ihanteellista olisi tosiaan viettää talvet jossain lämpimässä ja kesät Suomessa.
Terkkuja sinne myös kovasti ja typyt lähettää Ossiselle suukkoja! <3
Minä sain myös eri tulokset noista testeistä. Ehkä kuitenkin allekirjoitan tuon ysin enemmän kuin minkään muun. Ysistä sanottiin että ei osaa tehdä päätöksiä mutta ei kyllä mun kohdalla pidä paikkaansa. Inhoan päättämättömyyttä ja esim sitä kun palaverissa jahkaillaan mitä tehdään. Pitää iskeä päätökset pöytään ja ottaa vastaan mitä sitten eteen tulee. Ja jos meni pieleen niin sitten arvioidaan uudelleen. "Parhaimmillaan Ysi on rauhallinen, tasapainoinen ja tyyni." Jeps.
VastaaPoistaKuule, nyt kun tein tuon toisen testin, sain minäkin ensimmäistä kertaa tulokseksi jonkun muun (= kutosen) kuin kakkosen. Kakkosen kuvaukset sopivat silti minuun niin täysin, että tiedän kyllä sen olevan oma tyyppini.
PoistaTuohon enneagrammiin liittyy myös ns. siivet eli molemmat oman tyypin viereiset numerot. Monilla jompikumpi siivistä tai jopa molemmat voivat olla hyvinkin voimakkaita. Ysin siivet ovat kasi ja ykkönen. Saatat löytää piirteitäsi siis myös niiden kuvauksista.
Enneagrammista sanotaan aina, että kaikki yhdeksän tyyppiä ovat yhtä hyviä, mutta minäpä olen onnistunut valitsemaan niistä yhden, joka on omasta mielestäni "paras" ja se on ysi. Eli kivat sulle! ;D
Mun piti heti tehä toi eka testi ja kohta katon tuon jakson. Tulokseksi tuli 2 ja 8. Tunnistan voimakkaasti eripiirteitä molemmista. Haluan auttaa toisia, tunnen huonoa omaatuntoa, kun en tapaa ystäviä sännöllisesti. Nyt tiedän miksi ihmiset minulta pyytä apua, siis tuntemattomat. Kai mä näytän niin ystävälliseltä :) Kasista tunnistan myös voimakastahtoisuuden ja suoruuden, en pidä jahkailusta. Näin aikuisiällä olen huomannut senkin,että jos mä jotain haluan niin teen töitä paljon,että tavoite tulee suoritettua hyvin. En tykkää,että asiat jää roikkumaan. Niin ja multa kysyään neuvoja ja kun mä voin olla toiselle avuksi niin en kaipaa vastapalvelusta. Pelkästään siitä jo tulee hyvä olo,että olen voinut auttaa toista. Tää oli mielenkiintoinen postaus ja kirjan "Sairaan hyvä lääkäri" lähtee seuraavaksi kirjastosta mukaan, jos se vaan on siellä :)
VastaaPoistaOo-o, kaveri kakkonen! ;D
PoistaTuossa ylempänä kerroin Nellin mammalle noista "siivistä" eli oman tyypin viereisistä numeroista. Siipien llisäksi jokaisella tyypillä on stressisuunta ja leposuunta. Noissa kuvioissa jokaisesta numerosta lähtee ja siihen tulee nuoli. Stressisuunta on lähtevä nuoli eli esim. kakkosesta kasiin. Lyhyesti sanottuna stressaantuneena kakkosessa ilmenee monasti kasin "huonoja" piirteitä. Numeroon tuleva nuoli (esim. kakkoseen tulee nuoli nelosesta) kuvaa leposuunta. Eli rentoutuneena kakkosessa ilmenee usein nelosen "hyviä" piirteitä.
Kuten huomaa, niin aika monimutkaisesta, vaikkakin myös tosi, tosi mielenkiintoisesta, systeemistä on kysymys. Itse olen lukenut paljonkin enneagrammiin liittyvää kirjallisuuutta, artikkeleitä, yms. ja silti joudun joka kerta tarkistamaan noita perusjuttuja, jotta en sano väärin. :D
Kivaa, että tykkäsit postauksesta! :)))