sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Messari 2013


Olin lauantaina monen vuoden tauon jälkeen messukeskuksen koiranäyttelyssä ihan siis turistina vain. Se on kyllä mahtava tapahtuma! En ymmärrä, miksi en käy joka vuosi? Seurakin oli ihan parasta: "koirahullut" kummilapset ja muuten vaan sopivan hullu ;) mieheni. Käytiin toki katsomassa sekä westie- että mäykky-kehät, mutta kuvasaldo on onneton ja kuvien laatu surkea. 
Sattumalta päästiin seuraamaan lelukoirien kehää, joka oli ehkä suloisinta ever!
Mieskin innostui tästä kehästä, kun näki tuomarin..


Tuomari Satu Tuomisto työssään :D


Ja minun sydämeni sulatti pikkuinen poika vielä pikkuisemman koiransa kanssa - awww!


Mini-tyypit - en kestä!


Suloisin kaksikko löytyi silti omasta seurueesta: kummityttö ja mukaan päässyt Peppi-koira.
Erityisesti minua kiinnosti päästä katsomaan dobo-näytöstä. Onko doboilu teille muille jo tuttu juttu?

Doboilussa käytetään mm. tuollaisia munanmuotoisia jumppapalloja. Juontajalla kävi sopivasti pieni lipsahdus, kun hän spiikkasi DODO-näytöksen. Doboilun kehittäjä Camilla Peura seivasi tilanteen hienosti toteamalla, että dodo on sukupuuttoon kuollut lintu, mutta tämän lajin nimi on DOBO.
Rillan hieroja harrastaa koiriensa kanssa doboilua ja on myös lajin laillistettu kouluttaja. Häneltä olen siitä alun perin kuullutkin. Meillä on siskontytön kanssa tarkoitus mennä jossain vaiheessa hänen luokseen tutustumaan doboiluun Rillan ja Jimin kanssa. 

Doboilussa on helppo yhdistää koiran ja omistajan yhteiset lihaskuntotreenit. Se kehittää erityisesti syviä lihaksia ja tasapainoa. Välineinä käytetään isoja palloja, tasapainotyynyjä sekä pieniä puolipalloja.

  


Erilaisia tapoja ja liikkeitä on vaikka kuinka paljon.

Camillan apuna esittelyssä oli hänen oma Hehku-koiransa, joka oli tosi taitava doboilija. Vielä vaikuttavampaa oli kuitenkin se, kun Camilla pyysi katsomossa olevia koiria kokeilemaan. Ihan uskomattoman nopeasti nämä suostuivat menemään pallon päälle.

Erityisen taitava oli borderi, joka teki jopa monenlaisia temppuja pallon päällä.

Palloja on viittä eri kokoa erikokoisille koirille. Camilla painotti makupalojen tärkeyttä varsinkin koulutuksen aloituksessa, jotta koira saadaan innostettua lajiin nopeasti ja tehokkaasti. 

Youtubesta löytyy valaisevia doboilu-videoita esim. tämä ja tämä. Joko innostuitte? 

Messarista hankittiin myös se eläinlääkärin suosittelema häkki (tai no, nailonboksi) Pepille. Kuvasta voitte päätellä miten siihen totuttautuminen on lähtenyt käyntiin..

Mukavaa joulunalusviikkoa kaikille!PS. Blogikamujen kokemuksia messarin näyttelystä löytyy ainakin täältä ja täältä.


18 kommenttia:

 1. No himpula, nythän mä aloin odottamaan TEIDÄN dobovideoo tänne ;) Lelukoirien kehä on ehdottoman tärkeä, jotkut aikuiset vois aloittaa sillä, niin ei koiraparkoja kiusattais. Onko Peppi käynyt bixin sisäpuolella vielä? (Tirsk) Pitäiskö sinne laittaa herkkuja?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, joo, voit joutua _vähän aikaa_ odottamaan.. :D:D

   Hyvä pointti! On NIIIIN samaa mieltä!

   No juu, kyllä Pepin saa ihan iisistikin boksin sisälle, kun laittaa sinne nameja, mutta omaehtoisesti on käväissyt vain pari nopeaa pyrähdystä. Jatkamme harjoituksia.. ;D

   Poista
 2. Wuhuu. Tänään oli minun vuoro käydä The Näyttelyssä. En ole varmaan 15 vuoteen käynyt. Viimetteksi silloin, kun tyttö on ollut aika pieni ja aika paljon ennen Ossin tuloa:) Tiedätkö, en nähnyt DOBO-esitystä, mutta minusta se vaikutti vähän "epäilyttävältä". No jokaisella on omat juttunsa koiriensa kanssa. Minä jaksan suhtautua vähän oudosti moniin asioihin, tunnustan:)

  Sinun olisi pitänyt ottaa se häkki, jota tarjoilin:) Nääs, kun sinne mahtuisi nuo molemmat tytsät:) :) Terkkuja ja mukavaa joulunalusviikkoa, M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkasen kyllä jäi harmittamaan, että en tullut katsomaan Artun kehäkettuilua. :/ No, ehkä joku toinen kerta?

   Hi-hii, tuo doboilu on kieltämättä aika epäilyttävän näköistä. Olin todella yllättynyt, miten ne ensikertalaiset suostuivat niin hyvin kiipeämään pallon päälle!?!? Saas nähdä, mitä Rilla doboilusta sanoo jahka joskus päästään kokeilemaan.

   Niin, puolensa ja puolensa. Kyllä tuohon meidänkin boksiin mahtuu molemmat koirat yhtäaikaa, vaikka tuossa kuvassa varmaan näyttää liian pieneltä siihen. Meillä oli kriteerinä, että saadaan boksi tarvittaessa autoon takapenkille, joten koko määräytyi sen mukaan. Nyt tarttis vaan sitten saada Peppi innostumaan boksista.. ;D

   Terkkuja ja Ossille suukkoja tytöiltä! <3

   Poista
 3. Mietin heti miten pitkulainen koira mahtuu pallolle mutta jos isot niin kyllä sitten ne pienetkin. Edellinen koirani istahti aina päälle jos yritin vaikka vatsalihaksia kiduttaa, joten ajatus yhteisestä jumppahetkestä on tosi veikeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, minä olen miettinyt ihan samaa. Pallon korkeuden tulisi olla vähintään 10 cm koiran säkää korkeampi, mutta tuolla "dobo-sivuilla" neuvotaan valitsemaan pitkärunkoisille koirille isompi pallo. Tosin, ajatuskin Pepistä doboilemassa herättää lähinnä hilpeyttä.. ;D Rilla taas saattaisi vaikka innostua. Täytyy puhua seuraavalla hierontakäynnillä asiasta, josko saisin hierojan pitämään meille jonkun tutustumiskurssin.

   Poista
 4. Taasen tuttuja kasvoja westiekehässä, samat ketut ne siellä vaan kiertää ;) Minäkin olisin halunnut tuolla olla, mutta eipäs sopinut tämän vuoden kalenteriin. Turistina olisin joka tapauksessa tullut myös, kun ei ole näyttelykelpoista koiraa nyt kotona :)

  Doboilua kokeiltiin meilläkin nyt ekaa kertaa viime viikolla, Sofi oli taitava ja Mila taasen surkea ;) Taitaa ruumiinrakenne vaikuttaa. Tarkoitus olisi ostaa kotiin tuollainen pallo ja alkaa koiria (ja ehkä hiukan itseäkin) sillä treenauttamaan. Sofi ainakin tykkäsi pallon päälle seisoskella ja tasapainotella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuttuja naamoja oli kyllä paljon. Harmittaa vaan, kun en bongannut Riikkaa ja Senniä, kun luulin heidän osallistuneen vain perjantain näyttelyyn. :/

   Wau, ai te olette pääseet doboilussa jo kokeiluasteelle! Kiva kuulla, että Sofi tykkäsi. Näin etukäteen voisin kuvitella Rillankin innostuvan. Eikä Pepistäkään osaa varmaksi etukäteen sanoa. Kotona rauhassa hänkin saattaisi tykätä, mutta vieraassa paikassa ei taatusti. Siispä ensin kursille Rillan kanssa ja, jos innostutaan, niin sitten hommataan kotiin omat välineet.

   Terkkuja teidän koko laumalle! <3

   Poista
 5. Ai tekin olitte siellä, en huomannut! Mutta eipä ihme, ei siinä esittäessä huomaakaan mitä kehän ulkopuolella tapahtuu, voisi vaikka kadota maan alle koko muu messari :D Lauantai olikin jännempi päivä, tuomari oli tooosi tiukka, tai siis ERIä ei ansaittukaan niin helposti - emme mekään, muttei myöskään kaikki valiot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa jo Eevalle sanoinkin, että nyt kyllä harmittaa, että en tajunnut sinua ja Senniä bongailla. :/ Luulin nimittäin, että osallistuitte pelkästään Helsinki Winneriin, höh! Olisin kyllä ehdottomasti teidät sieltä kehän laidalta etsinyt ja tullut moikkaamaan, jos olisin vaan tajunnut. No, joku toinen kerta sitten. Ja onnea vielä ihan super-menestyksestä!! Kyllä te vaan ootte taitava kaksikko <3

   Tuomareissa on kyllä tosi paljon eroja. Onko se sitten hyvä vai huono juttu, en osaa sanoa.

   Poista
 6. Teil oli tosi onnistunnu reissu ja seurakin oli kohillaan. Hianoo!

  Me mitään tommosesta dobosta tiädetä, mut meijän äippä kyl muistuttaa dodoo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli kyllä hyvä!

   Buahhahhahhahaa, vai muistuttaa tein äippä dodoa, no hitsi.. ;D Mä vähän kyllä luulen, että te saattaisitte innostua doboilusta, kun ootte muutenkin sillai pallohulluja. Pitäsköhän tein laittaa viel joku pikakirje vetämään Korvatunturille? Kai nekin on jo nykyään veispuukissa tai muuten somessa? ;D

   Poista
 7. Kiitos linkityksestä, annamari :) Nyt blogistamme löytyy jo sumeita kuviakin.

  Tarkoitus oli myös käydä katsomassa Dobo-esitys, mutta tein sen taas: eksyin! Niinpä istuin tapahtumakehän katsomossa ja Arttu keräili ohikulkevien ihailuja (poika makasi sylissäni ja ojenteli kaulaansa jokaisen ohikulkijan rapsuteltavaksi!). Ohjelma ei mielestäni siellä ollut erityisen tasokasta. Tai sitten se oli suunnattu juuri koiran hankkineille, mitään uutta ahaa-elämystä en saanut ohitustilanteista tai muustakaan.

  Dobo-pallo ja opaskirjanen odottavat joulun pitkiä pyhiä :)

  Mukavaa joulunalusviikkoa (en edes yritä nyt vääntää aivojani ja miettiä, onko toi oikeasti yhdyssana...)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat on ihania! <3 Sir Arthur niissä NIIIN komeana! <3

   Oih, voin vaan kuvitella Artun keräämässä rapsutuksia.

   Meille ohjelma sattui mukavasti kohdilleen, mutta suuremmassa mittakaavassa en edes tiedä, mitä kaikkea siellä oli. Minua kiinnosti lähinnä tuo dobo-näytös, joka oli tosiaan hyvä. WAU, ai siellä ollaan doboilussa jo noin pitkällä! Sun tarttee sitten kertoa blogissa, mitä Arttu hommasta tykkää.

   On kai se yhdyssana, vaikka mä oon niissä surkea, hitsi. Mutta samoin, mukavaa joulun odotusta sinne teille ja Artulle rapsuja! <3

   Poista
 8. Doboilu kiinnostaisi, pitäisi varmasti perehtyä. Ja niin muuten moneen muuhunkin koiriin liittyvään juttuun. Kunhan vain saisi aikaiseksi! :)

  Kivaa, että teillä oli ollut kivaa :) Ja harmillista, että Messari on meistä katsoen ihan väärässä paikassa :/ Täältä asti kun harvemmin tulee lähdettyä pelkäksi viikonlopuksi pyrähtämään sinne asti. Eli ei siis koskaan, tarvitaan aina pidempi aika. Hmph.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Doboilussa on kyllä jotain jännää ja vielä kun näin, miten hyvin ne ensikertailaisetkin saatiin sinne pallon päälle, niin nyt on innostus ihan huipussa.

   Juu, ihan samaa ajattelin, että tuonne messariin on kyllä teille pohjoisen asukeille vähän turhan pitkä matka. :/

   Terkkuja sinne ja poitsuille suukkoja! <3

   Poista
 9. Kivoja kuvia. Herätti muistoja näyttelyistä joissa kävin, vaan niistä on aikaa ihan sairaasti. eikä mitään noin jännää kuin dobot ollu tarjolla sillooin.
  Et niinku Rillariina ominut kopan ??? Peppi ressu pääsee vaan haistamaan hiukan. no, kun Rilla kyllästyy niin Peppi valtaa paikan ja laittaa sinne oman hajunsa, ei kalpaa sitte rillalle enää :)

  Ihanaa joulun aikaa teille sinne. me haemme tyttären koirineen pariksi viikoksi tänne lauantaina. sitten alkaa joulu ja meteli koirien kanssa. Ihanaa. ja jotta joulu ois täydellinen, naapuriin tulee seitsemän koiraa olemaan aattona. Saapi nähdä mikä on meininki ja ulkoiluvuorot takapihalla. saati melutaso sisällä. molemmin puolin. No joulu on perhejuhla ja that´s it.

  Rapsutuksia, helliä halauksia ja mukavaa oloa teille kaikille.
  terkut Essilästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, Rilla makoilee kopassa ja Peppi kopan ulkopuolella. ;D Suostuu sentään käväisemään sisäpuolella, jos sinne heittelee nameja. Lupaan, että joululomalla (joka alkoi just nyt :))) harjoitellaan Pepin kanssa kopassa viihtymistä.

   Kiitos ja samoin sinne teille kaikille oikein ihanaa ja rauhallista joulua! Kolmikolle rapsutuksia ja suukkoja. Sinulle haleja sekä hyvää mieltä. Puss&kram <3

   PS. SEITSEMÄN koiraa, hihhihhihhihhih!! :D

   Poista

Kiitos kommentista! Ü