tiistai 21. kesäkuuta 2011

I ♥ FOOD - voi-sipulikastike

Foodie olisi kai se nykyajan hieno termi minunlaiselleni ruuan rakastajalle, mutta olen ihan liian vanhanaikainen (ja vanha ;)) käyttämään moista termiä. Sitäpaitsi foodiella tarkoitetaan kai nimenomaan gourmet ruuan rakastajaa. Minä rakastan ennen kaikkea hyvää ruokaa, oli gurmeeta tai ei. Suhteeni ruokaan on kuitenkin erittäin intohimoinen. Pidän suolaisesta ja makeasta, etnisestä ja suomalaisesta, tulisesta ja miedosta jne. Lihasta en kyllä pidä, enkä oudoista äyriäisistä (vrt. simpukat, mustekala, lonkerot, limaiset möntit tms.).  Rakastan tietysti myös kaikkea mahdollista epäterveellistä ja 'kiellettyä': hiilihydraatteja, rasvaa, sokeria, suolaa, you name it! ;D


lainattu


Rakastan myös ruuanlaittoa ja leipomista. En silti ole todellakaan mikään loistava kokki. Enkä esim. pärjäisi siinä telkkarin Master Chef-ohjelmassa yhtään. Parhaiten multa taitaa onnistua ihan perusruuat ja niistäkin varmimmin tietysti ne omat suosikit.



lainattu



Jotenkin olen viime aikoina kokenut myös tietynlaista kyllästymistä vanhoihin tuttuihin suosikkiruokiini. Ja yksi syy, miksi aion täällä (koira)blogissani ;D ruuasta jonkin verran vöyhkätä, on uusien reseptien etsiminen ja kokeilu. Tänne tallentuu sitten mukavasti mahdolliset hitit ja tietysti myös hudit ;)

lainattu

Tunnustan avoimesti, että ensimmäinen resepti, jonka aion kanssanne jakaa, on a) kaikkien muiden mielestä varmaan NIIN nähty ja b) yksinkertaisuudessaan jopa niin simppeli, että en ole varma voiko edes puhua ihan reseptistä. Minä ja mieheni ollaan varmasti viimeiset ihmiset, ainakin täällä Suomessa, jotka tätä kastiketta viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa maistoimme. Molemmat ihastuimme siihen heti ja sitä tehdään varmaan meillä tulevaisuudessa todella usein.

Tämä salaperäinen kastike on VOI-SIPULIKASTIKE. Itse tein sen seuraavalla tavalla:

- ensin pilkoin nipun uusia sipuleita varsineen kaikkineen
- sitten laitoin hellalle pienen kattilan ja siihen Oivariinia n. 50g
- kun Oivariini oli sulaa, lisäsin sipuli- ja varsisilpun
- annoin kiehua hiljaisella lämmöllä n. 10 minuuttia
- lisäsin n. ½ -1 dl vettä ja annoin kiehua vielä 5 min
- lopuksi ripautin sekaan pari hippusta sormisuolaa ja maistoin

Ja APUA miten hyvää se oli. Sitten nautimme soosin uusien perunoiden, savulohen ja kananmunalohkojen kanssa. NIIN yksinkertaista ja NIIN hyvää! Miten olen elänyt edelliset kesät ilman tätä???

lainattu

Vertaillessani ohjeita netissä, oli niissä kaikissa ohjeena käyttää oikeaa voita. Meillä harvoin on voita, joten kokeilin tuota Oivariinia (se on vielä sitä vähärasvaisempaa) ja hyvää tuli silti. Tosin uskon todellakin, että voilla tulee vielä parempaa. Joissakin netin ohjeissa veden sijaan käytettiin maitoa tai kermaa.

Paljastakaa nyt, onko tämä teille kaikille muille tuttu juttu? Onko kellään jotain muuta ihanaa lisukesuosikkia uusille perunoille?

Lisäbonuksena vielä toinen helppo ohje:

PIKKU TOMAATIT GRILLISSÄ:

- pari pakettia pikku tomaatteja (á 250 g)
- hyvää (oliivi)öljyä
- balsamicoa (itse käytin valkoista)
- (ruoko)sokeria
- mustapippuria
- sormisuolaa

Puolita tomaatit grillivuokaan.Kaada päälle sopivasti öljyä ja muita mausteita. Grillaa, kunnes tomaatit näyttävät mehukkailta. Nauti joko lisukkeena tai esim. hyvän maalaisleivän päällä, slurps! Jos näitä jää, niin säilyvät kyllä jääkaapissa pari päivää.

Jaa-has, osa onkin tainnut jo kadota parempiin suihin ;D

No okei, vielä lisä-lisäbonuksena jäätelösuositus. Mulla tuppaa joka kesä olemaan joku yksi tietty tuutti, puikko tms., joka on aivan 'feivörit' sen kesän. Sitten seuraavana kesänä se edellisen kesän suosikki onkin ihan tylsä ja kirjaimellisesti so-last-season ;D Paljastan nyt teille tämän kesän ehdottoman super-lemppari-suosikkini:


Nestlen MAXIBON COOKIE



Aivan TAJUTTOMAN hyvää! Suosittelen maistamaan, jos et ole vielä kokeillut!

Onko muilla mitään EHDOTTOMIA lempparijäskejä?



Tänään on JO tiistai! Juhannus tulla jolkottaa kovaa kyytiä - kivaa!


(Kuvien ottamisesta.. En ole vielä YHTÄÄN harjaantunut blogikuvaaja. Esim. voi sipulikastikkeen unohdin kuvata kokonaan. Ehkä tässä ajan myötä kuitenkin voi kehittyä, kun tomaatit muistin kuvata jo ennen santsikierrosta ja jäätelön ennen syömistä ;D)






4 kommenttia:

  1. Ben and Jerry's: Chocolate Fudge Brownie. Nam. Siis ehdoton suosikkini, niin syntisen hyvää, että apua!:D

    Tomaatit teen kanssa noin, mutten käytä balsamicoa. Uunipellille menee monesti just tomaattia, munakoisoa (ensin tosin leikkelen ne siivuiksi, suolaan pinnat ja kuivatan vähän talouspaperin päällä että liika kosteus poistuu), punasipulia ja punaista paprikaa. Hyvää:) Ja on varmasti osa juhannusmenuutakin kun rakastan kasviksia muutenkin ja uunirehut nyt vaan ovat niin hyviä :)

    Jos teen voikastikkeen uusille potuille, teen sen just noin ja meilläkään ei ole koskaan voita vaan tuota samaa vähärasvaista Oivariinia, joka ei kyllä ole ollenkaan sama asia kuin oikea voi, mutta välttää ;) Mut noi kesän ekat uudet sipulit, niiiin hyviä! :)

    VastaaPoista
  2. Maria: Chocolate Fudge Brownie, oi NAM! Totahan täytyy maistaa ASAP!!!

    Koklaappa joskus viinietikkaa tomaateille. Mä bongasin ton ohjeen joskus jostain ja ainakin just tomaatteihin se sopii ku nenä päähän.

    Pitääkin kokeilla tota sun kasvissettiä pikaisesti. Kaikki noista kuuluu munkin lemppareihin.

    Hirmu kivan uunijuures ohjeen löysin talvella Kaitaliinan blogista. Tässä osoite tohon postaukseen, jos haluat kurkata:

    http://kaitaliina.blogspot.com/2010/11/designia-kotiin.html

    Ton blogin reseptit kannattaa muutenkin katsastaa läpi. Oon bongannut tuolta monta hyvää kasvisruoka ideaa.

    Mä NIIN arvasin, että KAIKKI muut ihmiset on tienny ton voikastikkeen aina, ihan epistä! Ostin juhannukseks ison kasan sipulinippuja ja aion tehdä ko. soosia joka päivä..:DD

    VastaaPoista
  3. Heh, juu, mä lueskentelen aina välillä Kaitaliinan blogia ja olenkin löytänyt sieltä kivoja kasvisjuttuja :) Mun täytyy kokeilla kyllä sitä viinietikkaa, oon kyllä sillai syönyt, mutten ole ite tehnyt...täytyyhän se itekin tietty testata :)

    Voikastike on kyllä hyvää välillä ;)

    VastaaPoista
  4. Maria: juu, testaa ihmeessä! Mä tein eilen kasviksia grillissä sun vinkin mukaan ja tuli TOSI HYVIÄ, tänks! Ü

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü