tiistai 28. kesäkuuta 2011

Pari piirasta

Juhannukseksi tein kaksi vakkaripiirakkaa, toisen suolaisen ja toisen makean. Ohjeet on muototuneet ajan myötä, eikä minulla ole hajuakaan, että mistä alkuperäisversiot ovat peräisin. Laitan ohjeet tännekin, jos joku vaikka intoutuu kokeilemaan. :)  Aloitetaan suolaisella piirakalla.

Feta pinaattipiirakka:

Pohjana tähän piirakkaan käytän nykyisin oikeastaan aina Sunnuntain valmista ruisperunataikinaa, joka on mielestäni kivan ruokaisa ja sopii hyvin yhteen täytteen makujen kanssa.

täyte:
  • 2-2,5 dl (ruoka)kermaa
  • 1 rasia valkosipulituorejuustoa ( 180-200 g)
  • 3 pientä tai 2 isoa kananmunaa
  • 1 paketti pakastepinaattia sulatettuna (toki myös tuore pinaatti tai nokkonen käy)
  • ½-1 paketti fetaa kuutioina
  • 150 g juustoraastetta
  • tällä kertaa lisäsin myös pussillisen pakasteparsakaalin nuppuja sulatettuna
  1. Laita uuni kuumenemaan 200:aan asteeseen.
  2. Voitele piirakkavuoka kevyesti öljyllä
  3. Taputtele taikina vuokaan reunoja myöten.
  4. Ripottele pohjan päälle reilusti fetakuutioita ja halutessasi parsakaalin nuppuja.
  5. Sekoita muut täytteen aineet kevyesti kulhossa ja kaada seos vuokaan.
  6. Paista uunin alaosassa 25-35 min kunnes pinta on saanut sopivan värin.
  7. Nauti rapean salaatin ja viileän juoman kera! ;D



Mansikkakakun virkaa meillä toimittaa useinmiten tämä muropohjan päälle koottu kermarahkapiirakka. Itse en erityisesti pidä perinteisistä täytekakuista, joten olen kehitellyt tälläisen oman makuni mukaisen version siitä. Tämänkin teen yleensä ihan piirakkavuokaan, koska se on mielestäni helpointa.

Mansikka rahkapiirakka:

Tarvitset:
  • yhden paketin kaupan valmista murotaikina (toki voit tehdä taikinan myös itse)
  • 2 litraa mansikoita
  • 2-3,3 dl vatkautuvaa kermaa
  • yhteensä 400 g rahkaa (itse tykkään käyttää yhden purkin maustamatonta rahkaa ja toisen purkin valmiiksi maustettua, esim. vanilja tai sitruuna)
  • sokeria (ja vaniljasokeria)
  1. Laita uuni lämpenemään 200:aan asteeseen.
  2. Voitele piirakkavuoka kevyesti voilla.
  3. Taputtele taikina vuokaan reunoja myöten.
  4. Paista pelkkää pohjaa uunin alatasolla n. 15-20 min. Varo ettei pohja paistu liikaa!
  5. Nosta pohja jäähtymään.
  6. Poista mansikoista kannat ja lajittele marjat kahteen kippoon, toiseen pehmeämmät/huonommat marjat ja toiseen piirakan päälle tulevat prima yksilöt.
  7. Survo "huonommat" mansikat soseeksi ja mausta ripauksella (hedelmä)sokeria.
  8. Kaada mansikkasose jäähtyneen pohjan päälle. Näin pohja myös kostuu sopivasti.
  9. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mukaan rahka. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla makusi mukaan
  10. Lusikoi kermarahka mansikkasoseen päälle.
  11. Koristele piirakka niillä hyvillä mansikoilla. ;)
  12. Ja sitten syömään!

Näillä piirakoilla meillä herkuteltiin juhannuksena mm. lauaintaiaamun brunssilla. Meillä on sellainen ihana tapa, että vaikka minä laitain useimmiten aina ruuan, niin vapaapäivien aamupalasta/brunssista huolehtii mies. Onkin ihanaa luksusta päästä valmiiksi katetun pöydän ääreen!



Tänään on tiedossa laatuaikaa Rillan kanssa. Mennään kaksistaan vierailulle mun bestiksen ja Rosan kummitädin ;)  luo. Ehkäpä saadaan jotain kuvamateriaalia teillekin näytettäväksi..


"Tuunko mä mamma sun mukaan? Jee!"


Touhukasta tiistaita kaikille!



6 kommenttia:

  1. Voi namiskuukkeli mitä piirakoita! Molemmat vielä minullekin sopivia. Ja ihana blogi sinulla, en kestä noita karvakuonoja.. Ja kuvatkin ovat niin aurinkoisia, kaunista.: )

    Terkuin Kaitaliina, joka ei pääse kirjautumaan..

    VastaaPoista
  2. Kaitaliina: mulla on toi sama kirjautumisongelma muutamien blogien kanssa (mm. tän oman ;D). Ainut konsti, jonka oon keksiny, on kirjautua uudestaan, mutta jättää ruksi pois siitä "pysy kirjautuneena" boksista. En oo mikään tietsikkanero muutenkaan, joten nää bloggerin systeemit menee multa välillä vähän yli hilseen..

    Tota mansikkasysteemiä kantsii kokeilla muillakin marjoilla. Sit viime kesänä mulla oli semmonen tapa, että jätin kermarahkan aika vähäsokeriseksi ja tarjosin piirakan kanssa makeaa siirappia. Keitin siirapin esim. sokerista, ja sitruunamehusta. Sekin oli hyvää! :)

    VastaaPoista
  3. moi, mä voin maistaa tota mansikkahommelia torstaina :) hih, aina mä oon vaatimassa, että MULLE tehdään kaikkea mistä MÄ tykkään. hitsi :D

    VastaaPoista
  4. niNni: tottakai sun kuuluu vaatia sellasia, joista sä tykkäät! Eiks olis pikkusen erikoista vaatia sellasia, joita sä inhoot? ;D

    VastaaPoista
  5. eli mun ei kannata pyytää sieni-aurajuusto-simpukkapiirakkaa :D koska sitä saattaa tulla, hih!

    VastaaPoista
  6. niNni: no NIIN just! Ja sitäpaitsi, eiks ollu aika kiva, että olit vaatinu mansikkapiirasta? NAM!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü