perjantai 16. syyskuuta 2011

Ruokaperjantai

Tällä viikolla Rilla on keksinyt kaivamisen riemut. Tosi mukavaa on kaivaa pitkin pihaa kuoppia ja tulla sitten sisälle antamaan mammalle multasuukkoja! Peppi taas ottaa lungisti ja lepäilee. Pitkuliini on tainnut tulla mammaansa, joka viihtyy iltaisin oikein hyvin sohvalla digiboksille tallennettujen ohjelmien parissa. ;)









Tykkään katsoa ruokaohjelmia. Tosin pienenä, sanoisinko haittatekijänä, on niiden katsomisesta aiheutuva jatkuva naposteluhimo, hitsi.. Tämän hetken ohjelmasuosikkeja ovat: Neljän tähden illallinen, Kauhukeittiö ja Jamie Oliverin 30 minuutin ateriat. Jamien ohjelmasta sain idean tehdä makaroni-kukkakaalivuokaa vähän erilaisella juustokastikkeella. Jamien versioon tuli päälle sellainen pekoni-leivänmuruhässäkkä, jonka jätin pois. Kukkakaalia tulee nyt ostettua usein, kun se on niin halpaa ja hyvää. Kukkakaalin vihaajille pahoittelut, ensi viikolla yritän vaihtaa levyä, ehkä. ;DD

Makaroni-kukkakaalivuoka:

- iso kukkakaali (n. 700 g)
- 500 g pussi pastaa
- 5 dl pastan/kukkakaalin keitinlientä
- 300 g juustoraastetta
- 250 g ranskankermaa tai smetanaa
- 2 valkosipulin kynttä
- mausteita maun mukaan (itse laitoin viherpippuria, chilijauhetta, ripauksen muskottia ja 1 tl dijon sinappia)





1. Laita uuni kuumenemaan 225°:een.

2. Paloittele kukkakaali nupuiksi.

3. Keitä kukkakaalin nuput ja pasta runsaalla suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi.

4. Valuta kukkakaali ja pasta lävikössä, mutta säästä keitinlientä kastiketta varten n. 5 dl.

5. Kaada pasta ja kaalit uunivuokaan.

6. Valmista kastike kattilassa kuumentamalla 5 dl keitinlientä, 250 g ranskankermaa/smetanaa ja 200 g juustoraastetta.

7. Mausta kastike valkosipulilla. Jamiella oli hyvä vinkki valkosipulin kynsien puristamiseen. Kynsiä ei tarvitse kuoria, laittaa ne vaan puristimeen ja antaa sen tehdä työt. Kokeilin ja toimii!

8. Lisää makusi mukaan esim. pippuria, chiliä, muskottia, dijon sinappia yms.. Kastike saa olla melko suolainen ja voimakkasti maustettu, jotta se riittää maustamaan myös miedon pastan ja kukkakaalin.

9. Kaada kastike vuokaan ja lisää päälle 100 g juustoraastetta.

10. Paista uunin keskitasolla n. 15 min tai kunnes pinta on saanut sopivan värin.

11. Tarjoa joko lisukkeena tai salaatin kera.






Tästä voit katsoa jakson, jossa Jamie valmistaa ko. vuokaa lisäten päälle sen pekonisysteemin.

Tein vuoan lisukkeeksi simppelin salaatin, johon laitoin: jääsalaattia, rucolaa, pikkutomaatteja ja avomaankurkkua. Päälle paistoin vielä muutaman viipaleen halloumia, jotta juustoa olisi ateriassa varmasti tarpeeksi. ;) Jos en ole muistanut kertoa, niin rakastan juustoja! :D

Salaatinkastikkeen teen tosi usein itse oheisella, "idioottivarmalla" ohjeella:

- 1 rkl happoa (esim. viinietikkaa tai sitruunamehua)
- 3 rkl öljyä
- 1 tl dijon sinappia
- ripaus suolaa, pippuria ja sokeria

Kastikkeen aineet saa todella helposti sekaisin sellaisella patterikäyttöisellä maidonvaahdottajalla, joka kuvassakin näkyy.





Olen ehkä kertonut, että mieheni pitää rahkajälkkäreistä. No, vispipuurosta hän pitää vähintään yhtä paljon. Hänelle käy oikein hyvin myös ne kaupan versiot, mutta minä tykkään itsetehdystä vispipuurosta, joka on vatkattu oikein kuohkeaksi. Tässä todella helppo ohje teillekin kokeiltavaksi-

Puolukkavispipuuro:

- 1,2 l vettä
- 3 dl puolukoita
- 1,5 dl mannasuurimoita (tummat suurimot käy tosi hyvin)
- ½ tl suolaa
- ½ -1 dl sokeria





1. Laita kattilaan vesi ja puolukat, ja anna kiehua hiljaisella tulella n. 10-15 min kunnes puolukat ovat menettäneet värinsä. (Tässä vaiheessa voit halutessasi siivilöidä nesteestä puolukankuoret pois, mutta ne voi hyvin myös jättää, niin kuin minulla on tapana.)

2. Vispaa kiehuvaan nesteeseen mannasuurimot ja keitä koko ajan sekoittaen n. 10 min.

3. Sekoita kuumaan puuroon vielä suola ja sokeri.

4. Anna puuron jäähtyä ja vatkaa sitten sähkövatkaimella kuohkeaksi.

5. Nauti sokerin ja kylmän maidon kanssa, NAM!

~~~

Sellaisia kokkauksia tällä kertaa. Katsotaan tosiaan, jos ensi perjantaina olisi tarjolla jotain muutakin kuin kukkakaalia.. ;)


Viettäkää kaikki oikein hauska ja rentouttava viikonloppu! 


9 kommenttia:

  1. Kiitos tästä :) Täytyy kokeilla kukkakaalivuokaa. En tosin raaskinut ostaa kuin yhden pussin juustoraastetta.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: ole hyvä! Eiköhän yksi pussikin juustoa riitä hyvin, kun laitat vaan tarpeeksi suolaa ja muita mausteita. Ü

    VastaaPoista
  3. Heh, vai ottaa Peppi Pepperoni lunkisti :) Voisitte tulla tänne; Peppiina opettais Arttua rentoilemaan enemmän ja sinä kokkaisit ;D))))

    VastaaPoista
  4. Mai: hih, Peppi Pepperone ja Peppiina- mä otan noi nimet heti käyttöön, TÄNKS!

    Joo kuule, Pepperone on aikamoinen löhöilijä ja kainaloinen! Kiitos kutsusta, nappaan mini-makkaran kainaloon ja kattilat kassiin, niin lähdetään tulee! Mitä sun ja Artun tekis mieli tänään syödä? ;D

    VastaaPoista
  5. Minäkin tykkään katsoa noita keittiöohjelmia telkusta. En kuitenkaan Kauhukeittiötä, koska siinä huudetaan ja solvataan niitä kilpailijoita. Lempparini on Top Chef, niin amerikkalainen kuin suomalainenkin versio, siinä palaute annetaan suht'ankarasti, mutta aina asiallisessa muodossa.

    VastaaPoista
  6. Hmmm... Tänään maistuis ihan mikä vaan, kun jääkaappi on tyhjä ;)
    Mutta jos Artulta kysytään, jotain missä on lihaa, lihaa ja lihaa!!
    Mulle sitten vaikka KASVIKSIA, kalaa ja jälkkäriä, kiitti...
    Hih, virtuaalisesti jo keittiöstä leijailee mukavia tuoksuja...

    VastaaPoista
  7. HooPee: Kauhukeittiö on muuten sellainen, jota en itsekään aikaisemmin voinut sietää, juurikin sen ruokottoman käytöksen takia. En tiedä mikä ilkimys musta on nyt tullut, kun tätä uusinta kautta katson ihan innoissani? Top Chef on kyllä TOSI hyvä. Toivottavasti alkaa taas pian!

    Mai: asia on piffi! ;D Alan suunnittelemaan menuta het'miten! Ü

    VastaaPoista
  8. Kukkakaali kuuluu munkin lempiruokalistalleni, makaroneista en niinkään välitä. Ja puolukkavispipuuroa - nami.

    VastaaPoista
  9. Ellieli: mä toivoisin välillä, että en tykkäisi makaronista ollenkaan. Sitä tulee meinaan helposti tehtyä vähän turhan usein, kun on niin helppoa ja nopeaa.. Kukkakaalia voisin varmaan syödä joka päivä, on se vaan niin hyvää! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü