perjantai 25. marraskuuta 2011

Ruokaperjantai - tonnikalatahna

Tänään ajattelin kertoa muutamasta, elämääni helpottavasta keittiövälineestä. Kaikilta varmasti löytyy omat suosikit, mutta ainakin itse olen hyötynyt monestakin tuotesuosituksesta ja/tai niksistä, johon olen blogeissa tutustunut. Josko joku innoistuisi jostain näistäkin tai saisi vaikka ideoita pukinkonttiin...

Ensin kuitenkin päivän piristykseksi Pepin rentoiluasento, jota voisi luulla venyttelyksi, mutta todellisuudessa tuossa otettiin tirsoja ainakin parikymmentä minuuttia. :D





Alla näkyvä OXO Good Grips perunoiden ja vihannesten kuorija minulla on ollut (kovassa) käytössä jo toistakymmentä vuotta. Ehdottomasti markkinoiden paras kuorija, uskokaa pois! Sillä kuorii kilon perunoita, tai omenoita, ihan 'tuosta vaan'. Ostin vähän aikaa sitten toisenkin samanlaisen varmuuden vuoksi varastoon, jos niitä joskus ei enää saa, mutta edelleen on käytössä myös se alkuperäinen, n. v. 1996 ostettu. Tätä ilman en oikeasti tulisi toimeen! Näitä myy ainakin Stockmann ja monet keittiötavaroihin erikoistuneet pikkuliikkeet.

Kuva


Oheinen JarKey purkinavaaja on myös helpottanut elämääni suuresti. Ennen sitä sain välillä taistella tölkinkansien aukisaamiseksi oikein tosissani. Tuolla "ihmelaitteella" kun purkin kantta ensin napsauttaa reunan alta, niin kansi kiertyy auki kuin itsestään. Vastaavia myydään Prismassa, Cittarissa, yms. Suosittelen hankkimaan kaikkiin koteihin!








En ole koskaan oppinut käyttämään sellaista isoa, hienoa kokkiveistä, joita ruokaohjelmissa näkee. Kunnes löysin Fiskarsilta kuvassa näkyvän veitsen, jossa on minun makuuni tarpeeksi lyhyt terä. Terä on kuitenkin huomattavasti isompi kuin ihan pikkuveitsissä. Tykkään veitsestä niin paljon, että ostin kesäalesta toisenkin varastoon. Käytän kyseistä veistä joka päivä ja melkeinpä kaikkeen pilkkomiseen.





Samasta Functional Form sarjasta löytyy toinenkin suosikkiveitseni. Tuollainen kunnon sahateräinen leipäveitsi, jolla saa leikattua ongelmitta viipaleita sekä kovakuorisesta leivästä että juuri uunista otetusta kakusta.





 
Valkosipulinpuristimia minulla on ollut vuosien saatossa monenlaisia, mutta Röslen puristin on kyllä hintansa ja maineensa arvoinen. Se on tosi tukevaa tekoa, joten valkosipulinkynnet voi helposti puristaa myös ilman kuorimista. Puristin on liikkuvien osiensa takia myös todella helppo puhdistaa ja toki sen voi pestä myös astianpesukoneessa.








 
Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, haluan mainita vielä puhdistustuotteen, jota ilman en enää osaisi olla. Kyseessä on täysin luonnonmukainen  Onxon Puhdistuskivi, joka sopii esim. keittiössä kaikkien, erilaisten pintojen puhdistamiseen. Itse kärsin ajoittain tosi pahastakin käsi-ihottumasta, joka ei tykkää siivoushanskoista (vaikka olisi allergiatestatut ja alla puuvillahanskat yms.), eikä varsinkaan pesuaineista, yhtään. Puhdistuskivi sopii jopa minun ongelmakäsilleni ilman, että ihottuma sen takia pahenisi. Lisäksi se todella tehoaa hankaliinkin tahroihin esim. keraamisella liesitasolla. Eikä erilaisille pinnoille (kivi, rosteri, puu, yms.) tarvitse jokaiselle hankkia omaa puhdistusainetta. Ainetta ei myöskään tarvitse huuhtoa pois, vaan se on hyväkin jättää pintoja suojaamaan. Erittäin riittoisasta aineesta on myös kysymys. Oman purkkini olen ostanut yli vuosi sitten ja silti siinä on vielä reilu puolet jäljellä. Lue lisää tästä "ihmeaineesta" täältä





Jotta postaus ei jäisi ihan ilman reseptiä, niin kerron teille tarinan siitä, miten voi käydä, jos menee nälkäisenä ruokakauppaan...





 
...tulee tehtyä monenlaisia heräteostoksia mielitekojen mukaan. ;D


 

Tuota kaupan valmista mangochutneyta kannattaa kokeilla juustojen kanssa. Maut sopivat, ainakin minun mielestäni, tosi hyvin yhteen. Ostamani sienisalaatti oli, rehellisesti sanottuna, aika mautonta. Itsetehty on paljon parempaa! Sipulisilppu toi siihen sentään vähän potkua. Tonnikalatahna on vanha suosikkini. Se maistuu aivan ihanalta ruisleivän päällä. Tonnikalatahnasta voi oikein hyvin jättää kaprikset pois, jos niistä ei tykkää. Tahna sopii erinomaisesti myös kolmioleipien täytteeksi. Noista Sinuhen jälkiuuninapeista tykkään myös tosi paljon, nam!


Tonnikalatahna:

- purkki tonnikalaa
- pari isoa lusikallista sinappikurkkusalaattia
- majoneesia
- muutama tl kapriksia




1. Valuta tonnikalasta pois öljy (tai vesi).

2. Sekoita kulhossa tonnikala ja sinappikurkkusalaatti. Lisää majoneesia niin, että saat tahnalle haluamasi koostumuksen.

3. Lisää halutessasi sekaan muutama teelusikallinen kapriksia.

4. Tahnan voi antaa tekeytyä jääkaapissa hetken, tai lätkiä heti leivän päälle (niin kuin minä tein), jos ei malta odottaa.. ;D




Kuva

Taas on jo viikonloppu edessä. Ihan tuntuu, että päivät ja viikot oikein juoksevat eteenpäin; ei meinaa perässä pysyä. Toivottelen siitä huolimatta -



lokoisaa viikonloppua kaikille uusille sekä vanhoille blogikamuille!



15 kommenttia:

  1. No jopas on Pepillä hauska tirsotteluasento! Tosin Ellikin saattaa joskus urvahtaa patjalle niin, että takapää jää lattialle, etupään osuessa patjalle. Joskus auttelenkin parempaan asentoon jos näyttää hankalalta tirsa-asennolta.

    Meillä on varmaan ainakin viisi kuorimaveistä - jotka ovat yleensä aina hukassa kun niitä tarvitsee ;)
    No nyt selvisi tuon vihreän vekottimen arvoitus. Tai siis mulla valkoinen. Jossain messuilla niitä joskus jaettiin ja kun näin tuon sun kuvas, niin aloin heti etsiä omaani ja kas kummaa löytyi keittiön laatikosta ;) Varmasti löytyy käyttöä nyt kun tiedän mikä se on :D

    Mieheni sai joskus työmaaltaan joululahjaksi Victorinox-veitsisarjan, joka on meillä edelleen kovassa käytössä ja voin vakuuttaa, että ne on hyvät!
    Isäntä on kaivannut kunnon valkosipulipuristinta (minä en niinkään). Monta on koittanut, mutta mikään ei tyydytä. Olisikohan tuo sellainen, näyttää ainakin kuvassa pätevältä. Tursuaako siitä valkosipulit reunojen välistä, vai siitä mistä pitääkin eli rei'istä? Jos täältäpäin löytyy sellainen, saattaa se löytää tiensä joulupukinpussiin.
    Tallensin tuon ihmeainelinkin suosikkeihini, jotta voin tutustua siihen paremmin sitten kun tarve iskee.
    Tattista taas ruokakuvista, nyt iski leipänälkä.

    Lokoisaa viikonloppua myös sinne ruudun toiselle puolelle :)

    VastaaPoista
  2. Nonni!!! Nythän putkahtikin meille tilaisuus kiskasta KISSA (!!!!) pöydälle mamin puolesta!

    Tää asia on aiheuttanu meidän perheessä pahaa mieltä jo ainakin 10 vuotta. Nimittäin pippurimyllyasia. Ollaan kuultu ( vanhin meistä on vasta 4v ) ja huomattu et niitä myllyjä on ilmestyny keittiön pöydille melkein joka vuosi, ja ihan jokaisesta on puhuttu et se on susi... eikä siis mylly.
    Jotenkin ne muuttuu susiksi kun tulevat meille.

    ME ei olla huomattu mitään muutosta niitten ulkonäössä, mut kai niitä susia on erinäkösiä. Koirannäkösiä ja sit tollasia tönttöjä...

    Minkälainen pippis on toimiva eikä susi? Noi on vajonnu niin alas et isäntä toi viime viikolla kaupasta sellasen ison purkin, jossa oli valmiiks myllytettyä mustapippuria.... siihen mami sit heti että eihän se ees maistu samalta, ollu purkissa jauhettuna vuosikausia.

    Että tällasia haasteita meillä on. Ja sit sit mami haluu vielä kysyä onks toi kuorimaveitsi sellanen, jossa se terä rynkyttää ja heiluu koko ajan niin, ettei pysty kuorimaan ja koko aika menee niitten kuorisiipaleitten irrottamiseen siitä terästä :-)

    terkuin,

    sheltit ( 3 kpl ), helmet hellan vieressä ( ja ruokapöydän alla väijyssä )

    VastaaPoista
  3. Ihanaa perjantaita sinnekin! Tulee aina nälkä kun lukee näitä sun perjantaipäivityksiä. :D

    VastaaPoista
  4. Mun kaikesta paras ja ehdoton suosikkini keittiössä (ja ehkä vähän muuallakin) on Miäs. Hän aukoo mulle purkit ja ottaa ylähyllyltä tavarat, kuorii, paistaa ja passaa. En kyl luopuis tästä "yleiskoneesta". Vaik on kyl noi sunkin keittiövälineet käheitä...

    VastaaPoista
  5. Ihanaa viikonloppua sinnekkin! Itse olenkin taas viikonlopun töissä, mutta johan tässä olinkin kolme päivää vapahilla :)

    VastaaPoista
  6. Ellieli: juu, tuo asento oli kyllä huippu! :D Ja niin sikeästi Peppi nukkui, että ei herännyt, vaikka otin useammankin kuvan, hih.

    Jos ikinä-koskaan törmäät tuohon oxon kuorimaveitseen, niin osta se heti. Lupaan, että sen jälkeen et halua enää muita kuorijoita käyttää. Hyvä-hyvä, että teiltä löytyy jo tölkinavaaja. Se on oikea aarre silloin, jos tölkin kansi on oikein tiukassa. Ja se käy ihan kaiken kokoisille kansille, ihan pienistä suuren suuriin. Olen, oman ostettuani, antanut niitä lahjaksi vähän kaikille.

    Victorinox veitset ovat varmasti hyviä. Meiltä löytyy sarjasta tosin vain pieni tomaattiveitsi, mutta sekin on ihan loistava.

    Osta ihmeessä tuollainen Röslen valkos.puristin miehellesi. Sillä kynnet saa tosiaan helposti puristettua, vaikka ilman kuorimista, eikä pursu väärältä puolelta ulos (tiedän mitä tarkoitat, se ON ärsyttävää!) Kuoret yms. on vielä tosi helppo saada pohjalta pois, kun pohjan saa nostettua ylös. Hinta on aika suolainen, mutta palvelee varmasti loppuelämän. Tuleehan sekin kalliiksi, jos aina ostaa uuden kokeiluun.

    Puhdistuskiveä kannattaa myös ehdottomasti kokeilla. En olisi itse ikinä uskonut, miten loistava tuote se on. Tuossa linkissä oli mielestäni aika hassut ohjeet sen käytöstä. Piti ottaa sieneen ja vaihdottaa tai jotain. Itse otan sitä suoraan purkista joko rättiin tai astiaharjaan enkä vaahdottele tms. ja hyvin toimii, sekä etenkin, lika lähtee.

    Leipänälkä, hihhihhih, tiedän tunteen! ;D

    Suukkoja Ellille! <3

    VastaaPoista
  7. Sheltit (kaikki 3): aa-a, teillä on pippurimyllyonkelma. Se onkin hankala juttu, ei pidä vähätellä ollenkaan tuota onkelmaa. Te olette kyllä viksuja, kun olette huomanneet, että susia on tosiaan monenlaisia, hihhihhihhih!

    Meiltä löytyy tasan yksi toimiva pippis. Ja siinäkin on se ärsyttävä puoli, että rouheita tippuu silloin, kun sitä ei käytetä, pitkin kaappia tai pöytiä, jos alla ei pidä jotain astiaa, argh.. Mutta varsinaisen työn, eli sen rouhimisen, tämä pippis tekee moitteettomasti. Toisin kuin vaikka peugeotin myllyt, jotka ovat kyllä kauniita katsella, mutta susia (lammasten vaatteissa) käytössä. Se toimiva pippis on saatu lahjaksi kauan sitten ja pohjassa lukee MARLUX. Se näyttää ihan peruspippikseltä, on tummaa puuta, nupin päässä iso P-kirjain. Parempaa en ole löytänyt, enkä edes toista, joka toimisi. Eli teidän isäntäväen ärsytyksen ymmärrän oikein hyvin. Mutta joku raja sentään, valmiiksi rouhittua pippuria, apua.. ja vielä iso purkki.. hui! Nyt tarttee tehdä jotain PIAN! Toihan on gauheeta! :D

    Iittalan myymälöissä myytäviä, sellaisia lasisia purkkeja, joissa myllyosa on päällä (eli käännetään ylösalaisin rouhittaessa) on pari ystävää kehunut tosi paljon. Meilläkin on yksi, jossa on tosin sellaista kalamausteseosta eli ei pelkkiä pippureita. Kalamausteen kanssa toimii erittäin hyvin, eikä ole rouheet pitkin ja poikin. Tässä osoite, jotta pääsette kurkkaamaanm mitä tarkoitan:

    http://www.iittalahomeshopping.com/epages/iittala.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/iittala

    Kuorimaveitsen terä on sellainen liikkuva, mutta mamin mainitsemia ongelmia siinä ei ole. Jopa bestis, joka on vannoutunut liikkumattoman terän fani, on alkanut käyttää tuollaista oxon, jonka olin heille ostanut. Ja on jopa myöntänyt, että se on tosi hyvä. Sanokaa mamille, että kannattaa antaa tuollaiselle mahdollisuus, voepi olla, että jiäpi koukkuun.. :DDD

    Sanotte mamille vielä, että teitä täytyy nyt rapsutella ja suukotella, koska lähetän teille sellaisia terveisenä täältä! ♥♥♥

    Alma ja kumppanit: kiitos! Eli eväiden kanssa ensi perjantaina koneen ääreen! ;DD

    Nettimartta: voi ei, sun keittiövälinesuosikki on ihan paras, hihhihhih!!! Ja gaameen taitava ja monipuolinenkin vielä. Jos joskus kuitenkin satut, vaikka vaan hetkellisesti, kyllästymään siihen, niin laita tulemaan meille Matkahuollolla kesäsiirtolaan tai Au-pairiksi. Pidetään siitä hyvää huolta ja laitetaan takas (ehkä), jos siellä päässä tulee liika iso ikävä. ;)

    Paloma: jaksuja töihin! <3

    VastaaPoista
  8. Kiitos vinkistä :-) Nyt noi sai taas uutta uskoa siihen, ettei niitten kulinaarinen elämä ehkä lopukaan tähän pippurimyllykriisiin. Ja voi ehkä mahollisesti olla et mami joskus pikkasen koklaa tollasta kuorijaa. Nykysin se ei käytä ees tavallista kuorimaveistä vaan vetäsee juurekset ja perunat ihan vaan pikkusella hedelmäveitsellä. Mukavaa viikonloppua teille! Me mennään tänään Murreen ostamaan lisää luita! JEEEEEE!!

    t. Shelttineidit

    VastaaPoista
  9. Shelttineidit: kiva, jos siellä virisi edes pienikin toivonkipinä. ;)

    Teidän mami onkin ihan pro-kuorija, vau! Kaikissa isoissa 'perunateattereissa' kuoritaan potut just tollai kun teidän mami.

    Toivottavasti teille löytyi maukkaita luita Murresta! Meillä ollaan luukiellossa Pepin rautojen takia. :/ Tosin molemmat kuminauhat on jo poikki, joten kai nyt vois taas luita pureskellakin. Maanantaina vasta saadaan lekurissa uudet kumpparit ja toivottavasti siellä opetetaan myös, miten sellaiset laitetaan itse uudet. Niin, ja annetaan iso pino varakumppareita mukaan..

    VastaaPoista
  10. Koiratäti paistoi eilen pinaattilettuja ja keitti puolukkahilloa, nam!

    Ainakin tuota tonnikalatahnaa täytyy lähiaikoina tehdä. Olen taas harkinnut lihan syönnin lopettamista... Ja myöskin tuo puhdistuskivi menee harkintaan. Kaapissa on puhdistussieni odottamassa vielä kokeilua:)

    Peppihän on oikein mallimitoissa, ja kohta hampaatkin oiottu! :D

    VastaaPoista
  11. Koiratäti: itsetehdyt pinaattiletut ja puolukkahillo, wau ja NAM!!!

    Puhdistussieni on muuten myös hyvä tuote vaikeisiin tahroihin yms. Puhdistuskivipurkki kannattaa kyllä hankkia. Ihan loistavaa (ihme)ainetta!

    Tuo Pepin asento oli niiin huvittava! Hauskaa, että sain siitä myös kuvan otettua, niin saa muutkin sille hymyillä. ;DD

    VastaaPoista
  12. Ihanaa tonnikalatahnaa!

    Pakko vielä mainostaa, että löysin aivan ihanat lasten olkalaukut vähävaraisten joululahjakeräykseen Kappahlista 75 % alennuksella. Ainakin itselle tuli hyvä mieli niitä paketoidessa :)

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  13. Koiratäti: kiva kuulla, että tonnikalatahna maistui! :) Se on kyllä niin helppoa tehdä ja silti myös tosi hyvää.

    Varmasti tuli hyvä mieli lapsosten lahjoista, kiltti Sinä! ♥ Sehän siinä hyvän tekemisessä on niin ihanaa, kun sekä antajalle että saajalle tulee hyvä mieli. Antajalle vielä varsinkin! Ü

    VastaaPoista
  14. Koiratäti vielä tuli tänne kommentoimaan, että tasa-arvon vuoksi oli ostettava myös pari pientä pojille sopivaa lahjaa. Vaikken niistä kovin paljon ymmärräkkään. Mutta luotan, että kaupassa on juuri tämän päivän lapsille mieluisia juttuja :)

    Jotenkin luonnostaan ovat myöskin vieraat lapset eläimien lisäksi lähellä sydäntä. Ja niin kai sen kuuluu ollakin :)

    VastaaPoista
  15. Koiratäti: ihana Sinä, Joulupukin apulainen. ♥

    Lelujen trendeissä on kyllä haastavaa pysyä mukana.. Itse ainakin joudun pyytämään aina kummilasten äideiltä vähän apua.

    Komppaan sinua tuossa(kin), että kyllä itse koen lapsien hyvinvoinnin vähän niin kuin kaikkien aikuisten asiaksi. Lapset ja eläimet ovat samalla tapaa riippuvaisia muiden avusta ja huolenpidosta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü