perjantai 16. maaliskuuta 2012

Ruokaperjantai

Välillä on sellaisia päiviä, että kauppaan ei ehdi tai viitsi lähteä, mutta jotain ruokaa pitäisi laittaa. Joskus taas kaappeihin on jäänyt pyörimään monenlaisia pussinpohjia ja vanhaksi meneviä juttuja, jotka haluaisi käyttää johonkin. Tänään ajattelin kertoa muutamasta pikaruuasta, joita teen usein silloin, kun kaapin antimista pitää taikoa jotain, sekä omenapiirakasta, jonka tein kirjaimellisesti pussin- ja purkinpohjista. Aloitetaan simppelistä pasta-annoksesta, joka on mukaelma Jamie Oliverin ohjelmasta.



Tomaattinen tonnikalapasta:

- n. 250 g pastaa
- tuore chili
- yksikyntinen valkosipuli tai 3 - 4 valkosipulinkynttä
- purkki tonnikalapaloja öljyssä
- 2 rkl kapriksia
- 2 rkl mustia oliiveja viipaleina
- purkki paseerattua tomaattia (500 g)
- ripaus sokeria
- suolaa
- mustapippuria
(- pala parmesaania tai muuta voimakkaan makuista juustoa)
(- puoli rasiallista makeita pikkutomaatteja)





1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Silppua chili ja valkosipuli pieneksi.

3. Valuta pannulle öljyä tonnikalapurkista ja kuullota siinä hetki chili- ja valkosipulisilppua.

4. Lisää pannulle kaprikset, oliiviviipaleet sekä tonnikala ja jatka kuullottamista vielä hetki

5. Kaada sitten pannulle paseerattu tomaatti ja ripaus sokeria ja anna kastikkeen kiehua kasaan n. 10 min. Voit halutessasi lisätä palan juustoa antamaan kastikkeelle kermaisuutta.





6. Itse tykkään laittaa kastikkeen sekaan lopuksi vielä pikkutomaatteja lohkoina.

7. Mausta kastike mustapippurirouheella ja tarvittaessa suolalla.

8. Sekoita kastikkeen joukkoon keitetty ja valutettu pasta.

9. Tarjoa heti.




Vuosia sitten, kun nuudelivillitys oli minulla vahvimmillaan, kehittelin seuraavan mössön, josta ei edes voi ottaa kuvaa, koska se näyttää - no - mössöltä. ;) Pidän kuitenkin mausta, joten siksi sitä tulee edelleen aina välillä tehtyä silloin, kun muuhun ei ole aikaa/aineksia.


Nuudelimössö:
- kaksi kerää (muna)nuudeleita
- 1 dl kookosmaitoa/cocos & lime ruokakermaa
- purkki tonnikalaa sataykastikkeessa (esim. Pirkka)





1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Sekoita muut ainekset kattilassa ja kuumenna.

3. Lisää nuudelit kastikkeeseen  > valmis!

Todellista pikaruokaa! Ü


Joulusta, laskiaisesta yms. oli jäänyt monenlaisia jämiä ja purkinpohjia, joista halusin päästä eroon. Niinpä tekaisin omenapiirakan ja siitä tuli ihan hyvää. Ohjetta on helppo varioida sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään


Omppupiirakka jämistä:

- paketti valmista (kaura)murotaikinaa
- 1 - 2 dl paistonkestävää marmeladia (omena, appelsiini tms.)
- purkki vaniljarahkaa
- 4 omenaa (esim. Granny Smith)
- ½ dl sokeria (ruoko tai fariini)
- kanelia
- 1 rkl sulatettua voita/juoksevaa margariinia
- pätkä mantelimassaa
- n. 100 g pähkinöitä rouheena
- vaahterasiirappia




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Voitele piirakkavuoka kevyesti ja taputtele sulanut murotaikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla.

3. Levitä pohjan päälle marmeladi, jota voi tarvittaessa ohentaa vähän kuumalla vedellä tai mehulla.

4. Levitä vaniljarahka tasaisesti marmeladin päälle.

5. Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita omenakuutioihin sokeri ja kanelia makusi mukaan (esim. 2 tl).




6. Levitä omenakuutiot rahkan päälle.

7. Rouhi pähkinät ja pieni mantelimassa. Sekoita ne keskenään ja lisää 1 rkl  sulatettua voita/juoksevaa margariinia.





8. Levitä seos omenakuutioiden päälle.






9. Valuta piirakan päälle vähän (vaahtera)siirappia nauhana (tai ripottele pari rkl fariinisokeria).

9. Paista uunin alatasolla n. 30 min.





10. Tarjoa hiukan jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.






Minkälaisia pikaruokasuosikkeja teillä on?

 







Mukavaa ja makoisaa viikonloppua kaikille!


12 kommenttia:

  1. Joskus on pakko nyhjäistä tyhjästä ja muutama säilykepurkki kaapissa pelastaa monelta nälkäkuolemalta.

    Se on niin totta, että ruokaa laittaessa on anovailmeinen koira jaloissa koko ajan. Anna ruokaa... aivan kuin olisi nälässä pidetty :)

    Meille on tulossa ruokavieraita, ystävät ovat menossa Lappiin. Ajattelin tarjota savustettua lohta, parsa- ja kukkakaaligratiinia sekä salattia. Miltäs kuullostaa? Maistuis varmaan sullekin? Aina on tilaa yhdelle (pöydässä siis)...

    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  2. Nam-nam, mikä piirakka! Anti-pasta-ihmisenä en tosta alkuruuasta ollut niin haltioissani, sori, mutta uskon että sekin on maukasta.

    Täytyy sanoa, että sulla on ahkerana kokkailijana varmaan kaapista löytyvät "jämät" eri luokkaa kuin monella muulla :) Mutta kun ainekset kerran ostaa, niistä riittää pitkälle, vaikka kokkailis useamminkin.

    Ihan uskomaton sattuma muuten tämä sun "jämäpostaus"... mutta enpä kerro vielä miksi :)

    VastaaPoista
  3. Hahaaaa, olenkin lomalla. Eipä tarvitsekaan muuta nyt kuin vallata keittiö ja ryhtyä puuhaan. Koirut on lenkitelty, huusholli siivottu, pyykit pesty. Olen siis ansainnut jotain hyvää. Ja koska keliaakikkona en voi syödä pastaa niin saankin heti hypätä tuohon jälkkikseen, eiks niin. terveellistä nam <3<3

    Aikas epistä kyllä Rilla ja Peppi. Mulla on just koirien puuro oikeen muhinu uunissa ja kalkkunapalat oottaa kiehauttamista. Ei muuta kun pistätte ittenne matkaan, sanotte äipälle heippa ja mä tulen teitä asemalle vastaan. Hellittelen teiät sitte oikeen hyvin. Ja Onnihan on ihan sekaisin, kun noin nätit tytöt tulee. Että saatte vielä runsain mitoin ihailuakin. Kyllä se äippä siitä sitte oppii tiputtelemaan herkkuja sinnekin suuntaan, kun joutuu hetken kaipailemaan. Tuutteko??? Mä oottelen Essin, tiukun ja Onnin kanssa. Soitetaan sille sitte ku ootte perilla ettei sen tarvii ihan romahtaa.Jooko??

    VastaaPoista
  4. Lihansyönnin lopettamisen jälkeen välillä huolestuttaa raudan ja proteiinin saanti. Silloin teen usein pinaattimunakkaan, eli pari pinaattikuutiota pannaulle ja vatkattua kananmunaa päälle paistumaan.

    Koirille voisin vinkata pikaruokavihjeeksi nappaamaan pikaisesti kaiken mitä lattialle tippuu. Jysky syöksyi myöskin välillä ihan roskalaatikolle saakka dyykkaamaan :P

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  5. Aikku: juu, kyllä säilykkeistäkin aina jotain saa taiottua. Minä olen tainnut oppia jo lapsuuskodista sen, että pitkään säilyviä juttuja kannattaa pitää varalta kaapissa ja pakkasessa.

    Meilläkin on aina koirien ilmeet keittiössä hääriessäni sellaiset, että ikinä ei olisi ruokaa annettu. Ihan kun vetäisivät vatsatkin sisään, mokomat. ;D

    Todellakin maistuis mullekin! Oon muutenkin ihan kateellinen ;) teidän itse savustamasta kalasta. Se on asia, johon joskus haluan itsekin paneutua. Hmm - Ouluun saa nykyään tosi halpoja lentoja.. :D

    Kivaa iltaa ja viikonloppua teidän jengille! :)

    Mai: ai niin joo, sulla on se pasta-angsti.

    Oot muuten ihan oikeassa siinä, että meikäläisen "jämät" on aikamoista gurmeeta. Meinasin postauksessakin mainita, että ei varmaan ole ihme, jos noista aineksista tuli hyvä piirakka.. ;D

    Voi eiiii, nyt jänskättää! Älä piinaa uteliasta liian kauan, ethän! :D

    Liftari: ai sä oot lomalla, kivaa! Ei kun sitten piirakkaa tekemään, mars! ;)

    Voi ei, menin mainitsemaan koirille tuosta sun vierailukutsusta ja nyt ne nykii koko ajan lahkeesta, että joko lähdetään asemalle. Täytyy kai jotain herkkua niille keksiä, koska oikeassa olet, enhän minä kestä edes viikonloppua ilman omia, rakkaita karvapöksyjäni. <3

    Lokoisaa viikonloppua teidän jengille! <3<3<3

    Koiratäti: mäkin tykkään tosi paljon munakkaasta. Toi pinaatin lisääminen siihen onkin hyvä idea, kiitos vinkistä! :)

    Joo kuule, me ollaan taas onnistuttu kasvattamaan kaksi kerjuria, eikä ollu edes vaikeeta. ;DD No, rikkaimuria ei toisaalta sitten tarvii hankkia.. ;D

    Jysky - roskisdyykkari! <3

    VastaaPoista
  6. He-he, nyt SE on ilmestynyt :)
    Historian eka Herkkulauantai. Nam.

    VastaaPoista
  7. Lapset lähti iskän luo ja mun pitäis OIKEESTI paneutua lääkeoppiin... se lääketentti kun häämättöö jo pelottavankammottavanhirvittävän lähellä. Ja mitä mä teen? No, mähän hillun TIETTY blogistanian autuaassa maailmassa. Iso käsi mulle! Hyvä Titta! Ou nou.

    No mutta niin. Tulee kauhee nälkä AINA, kun kyläilee sulla. Todella kauhee nälkä. Kiitos. ;D

    Mun ehdoton pikaruokasuosikki/arjen pelastaja on kinkkukiusaus. Ah, niin helppoa. Niin helppoa. (Ja siis todellakin käytän (pakaste) peruna-sipulisekoitusta.)

    Älä viitti pihdata, vaan anna nyt muruillekin jotain nannaa! Senkin ilkiömamma ;)

    VastaaPoista
  8. Mai: hihhihih! SE oli jotain paljon enemmän kuin osasin edes odottaa!

    Titta: hyi sua! Mars, lukemaan siitä! ;D No ei vaan, täällä maailman pahin lusmu tunnustaa, että tenttiin lukemisen välttelyssä on KAIKKI keinot sallittuja! :DD

    Hitsi joo, tiedän ton "nälkä-jutun" todella hyvin muiden ruokablogeista tai ihan vaan jonkun lehden ruokasivuista. Nälkähän niitä lukiessa tulee, ei auta. Joten, ole hyvä ja sori! ;D

    Oo, joo, kiusaukset onkin tosi hyvää pikaruokaa. Mä teen myös aika usein lohikiusausta ja todellakin käytän myös pakastepottuja.

    No, okei. Sait puhuttua mulle huonon omantunnon. Koirat saakoon "lauantailuunsa" jo tänään, hih! ;D

    VastaaPoista
  9. Aika ihanaa, että joltain löytyy tuoretta chiliä, kauramurotaikinaa ja jotain rahkaakin vielä kaapista. Voin nyt kertoa, että minulta ei varmasti löydy:) Tällä hetkellä ei löydy edes tonnikalaa purkeissa kun tuossa yksi päivä hätäpäissäni rykäisin kasaan tonnikalapastaa:) :)Valkosipulipastan saisin tehtyä, tomaattikastikkeessa. Söisiköhän sitä kukaan? Terveisin se laiska kokki. Ei sen puoleen teen kyllä kaikki ruuat itse ja varmaan ovat kokkauksesi herkullisia.

    VastaaPoista
  10. "Häämättöö"... "HääMÄTTÖÖ"... Voi luoja. No, tajusit vissiin mitä hain takaa. Kiva.

    Ja hei, huomaatsä miten ahkerasti mä nytkin opiskelen... ;D

    VastaaPoista
  11. Heippa taas, Peppis ja Rillis!

    Tää ei kyllä liity mitenkään ruokaan... paitsi ehkä kuiteskin kun kyse on voista, siitä ihmeaineesta.

    Nimittäin aamusella kun me tultiin isännän kans lenkiltä, kotona huomattiin et meidän KAIKKIEN tassut on ihan sellasessa mustassa mönjässä. Olisko ollu pikee ja jotain konerasvaa. Tassut oli ihan pilalla, sitä mönjää oli tassujen sisuksissakin. ÄLLÖÖ!!!!

    Mami pesi ihan raivona meidän räpylöitä vaikka millä aineilla. Oli koirashampoota ja lopuks sit Fairya, eikä mikään oikein auttanu. Tassut oli vaan koko ajan ihan kauheet, tahmeet ja mustat. Merilläkin on oikeesti sellaset suloset pikkupossun väriset anturat ja nyt ne oli ihan tuhoutunu.

    Ja sit kun mami oli pessy meitä jo tunnin se hermostu ja rupes syömään karkkiakin. Silleen se joskus tekee, kun on inhottavaa.

    Onneks sit mami tajus kysyy lähipiirin martalta et mitäs nyt tehdään. Ja sieltä sit tulikin ratkasu: LAITA VOITA NIIHIN TASSUKKEISIIN JA REILUSTI! Ja näin tehtiin, oikein reilullla annoksella ja tarkasti hierottiin joka paikkaan ja kauan. Ja IHME TAPAHTU! Voi irrotti sen ällön ja lopuks pestiin vielä meidän omalla prinsessashampoolla. Nyt on ihanat käpälät :-)

    Sanokaa, tytöt, mamillenne, et laittaa tän nyt muistiin ( tai ehkä se jo tiesikin tän)! Meidän mami ei tienny vaikka sillä on ollu koiria kuiteskin aika pitkään. Ja kaupungissa ovat asuneet, mut ikinä ei oo kellään sattunu samanlaista katastrofia kun tää meidän.

    Terkkuja viikonlopuksi!

    Puhtain tassuin,

    3 shelttiä

    VastaaPoista
  12. Marja-Leena: juu, tuossa ylempänä jo Maikin mainitsi, että meikäläisen "jämät" ja "pussinpohjat" on varmasti eri luokkaa kuin sellaisen, joka ei ihan näin intohimoisesti suhtaudu ruokaan ja ruuanlaittoon. ;D Minulla kun on tapana pitää kaapeissa ja pakkasessa kaikenlaista "pahan päivän" ja inspiraation varalle . Pakastimesta esim. löytyy aina valmispiirakkapohjia, karjalanpiirakoita, marjoja, yms. Chiliä, valkosipulia ja sipulia käytän sen verran paljon, että niitä löytyy myös melkein aina. Meillä mies tykkää paljon rahkajälkkäreista ja siksi monenlaisia rahkavalmisteita on myös melkein aina jääkaapissa. Puhumattakaan sitten säilykkeistä, pastasta, riisistä, jauhoista..

    Kuten huomaat, meillä on aina ruokaa varastossa pienen armeijan tarpeiksi. ;) Aikulle jo mainitsikin, että ruokavarastot on peruja jo lapsuuskodista. Äitini taas oli oppinut hamstraamisen sota-aikana.

    Valkosipulisesta tomaattikastikkeesta saisi oivan pastakastikkeen, usko pois! Niin kuin itsekin totesit, et taida oikein täyttää "laiskan kokin" kriteerejä, koska teet itse kaikki ruuat. :) Ei minunkaan lähipiirissä moni jaksa "höyrytä" ruuasta yhtä paljon kuin minä ja se on täysin ok. Ovat sitten innostuneita jostain muusta. Jokainen tavallaan.

    Mukavaa viikonloppua Sinulle ja Ossille! <3

    Titta: hihhihhihhii! Niin hauska! :D Typot on välillä tosi mainioita. Nim. Typo on toinen nimeni

    Opiskelussa on kaksi sääntöä: 1. sijaistoiminnot (nettisurffailu, siivoaminen, leipominen, puhelimessa puhuminen yms.) ja 2. viimehetken paniikki (yleensä tenttiä edeltävä ilta ja yö). :D

    Tsemppiä molempiin vaiheisiin! ;)

    3 shelttiä: moi tytöt!

    Joo, mä valitettavasti taidan tietää SEN mönjän! Sen verran tujua tavaraa on, että on vaikea unohtaa. :/ Rosa-westien kanssahan me asuttiin muutama vuosi ihan Hesan keskustassa ja siellä valitettavasti ko. mönjään tutustuttiin. Sen jälkeen ei oo muuten tullutkaan vastaan, thank god!

    Fairya meilläkin käytettiin lievempiin tapauksiin. Mutta silloin, kun oli paha tilanne, niin tassut öljyttiin perusteellisesti ruokaöljyllä, joka sitten pestiin pois koirashampoolla. Voita en keksinyt kokeilla, mutta ehkä se ja ruokaöljy toimii aika samalla tavalla? Jo lapsena opin äidiltä, että rasva poistaa rasvaa.

    Ihanaa, että teidän sulo-tassukat saatiin pelastettua! Hyvä mami ja 'lähimartta'! :)

    Kiitos tästä vinkistä! Taidankin laittaa sen esille myös johonkin postaukseen, jotta mahd. moni näkee sen. Jos nimittäin ekaa kertaa joutuu SEN mönjän kanssa tekemisiin, niin voi mennä sormi suuhun..

    Suukkoja teille suloisille! <3<3<3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü