keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kahdeksan kappaletta

Kuulin tiistaina autossa pätkän Radio Novan iltaohjelmasta, jossa pyörii kilpailu nimeltä: mikä biisi on muuttanut maailmaasi?  Tiistain biisi oli alta löytyvä Snow Patrolin kaunis kappale, joka oli soinut taustalla, kun tätä kilpailuun ilmoittautunutta nuorta naista kosittiin. Siinä hetkessä todella muuttui heidän maailmansa ja he tulevat varmasti muistamaan kyseisen kappaleen aina.


Aloin miettiä, että mikä tai mitkä kappaleet ovat muuttaneet minun maailmaani.  Asiaa pohtiessani tajusin, että monet kappaleet yhdistyvät mielessäni tiettyyn aikaan elämässäni, johonkin tapaukseen tai ihmiseen.


Bette Midlerin kappale "Wind Beneath My Wings" tuo aina mieleen bestiksen. Olemme katsoneet elokuvan Beaches, jonka soundtrackilta kyseinen kappale löytyy, yhdessä ja erikseen vaikka kuinka monta kertaa. Sekä elokuva että kappale aiheuttavat aina vähintään palan kurkkuun, yleensä hillittömän itkukohtauksen.


"I Got A Feeling" soi usein hydrospinningissä. Se saa aina oloni hyväksi ja energiseksi.


Samoin kuin U2:n megahitti: "Beautiful Day".

Lou Reedin "Perfect Dayn" tahtiin vanhin siskoni tanssi häävalssinsa. Ne olivat pienet talvihäät perheen kesken. Sisko oli tuolloin jo ollut vuosia yhdessä miehensä kanssa ja ajattelin varmaan etukäteen, että heidän naimisiin menonsa ei ole niin iso juttu. Kirkossa sisko ja miehensä laskeutuivat lehteriltä alas vastakkaisia portaita pitkin. Kohdatessaan toisensa alhaalla kirkon käytävällä, ojensi siskon mies siskolle hääkimpun ja siitä he lähtivät kävelemään kohti alttaria. Paljon muuta en kirkosta muistakaan, koska itkin niin vuolaasti tuosta romanttisesta alusta toimituksen loppuun asti. Enkä todella tirauttanut vain muutamaa hienostunutta kyyneltä vaan vollotin suoraa huutoa niin, että meikit ja räkä valuivat pitkin poskia. Mies sanoi aina välillä, että ole hiljempaa tai kysyi huolestuneesti, saanko henkeä. Sulhasen sukulaiset vilkuilivat kuulemma hiukan ihmeissään meikäläisen touhua. Se oli kaikin tavoin such a perfect day, jonka tuo kappale tuo aina mieleeni.


Edesmenneen äitini tavoin olen aina tuntenut tietynlaista viehtymystä Euroopan kuningashuoneita ja kuninkaallisia kohtaan. Ikisuosikkejani ovat Ruotsin Victoria ja Englannin Diana. Prinsessa Dianan traaginen kuolema oli minulle(kin) iso järkytys ja Elton Johnin hautajaisia varten tekemä versio "Candle In The Wind" -kappaleesta on sydäntä särkevän kaunis.


Blogikamuni Titan ansiosta (Kiitos Titta!) muistin, miksi Chris Medina on niin tutun oloinen. Hän osallistui viime vuonna American Idolsiin, mutta tippui kisasta ennen semifinaaleja. Jo jonkun aikaa radiossa on soinut miehen todella kaunis kappale: "What Are Words", joka saa ihan kyyneleet silmiin, aina kun sen kuulen. Kappaleen sanat saivat silti ihan uuden merkityksen, kun muistin, minkälainen tarina Chrisin elämästä ja samalla kappaleen takaa löytyy. Hänen kihlattunsa joutui vakavaan auto-onnettomuuteen v. 2009 kaksi kuukautta ennen heidän häitään. Onnettomuus aiheutti kihlattu Julianalle aivovaurion, eikä häitä ole vieläkään voitu viettää. Silti Chris on pysynyt rakkaansa rinnalla ja huolehtii hänestä Julianan äidin kanssa. Lisää tietoa kappaleesta löydät esim. täältä.


Loppuun vielä kappale, joka minulle tarkoittaa kevättä. Ja, koska rakastan kevättä, niin kyseinen biisi muuttaa aina sen kuullessani maailmani - ainakin hetkeksi.Mikä kappale on muuttanut Sinun maailmaasi?


Keväistä keskiviikkoa kaikille!
PS. Suosikkibiiseitäni olen kirjoittanut aikaisemmin täällä.
7 kommenttia:

 1. Ihana postaus <3

  t. toinen vollaaja

  VastaaPoista
 2. Ensimmäinen mikä tuli mieleen (ja on se tärkein): Queen/The March of the Black Queen. Tokalta lp:ltä (ja siis huomaa, ei cd:ltä...)vuodelta 1991 eli ennenkuin Queen breikkas. Kuultu ylen ruotsinkieliseltä kanavalta yhtenä lauantai-iltapäivänä. Sitä hetkeä en unohda IKINÄ!

  VastaaPoista
 3. oih, kopsaan joskus tän blogiini :) ihania kappaleita ja muutamalla sain kyyneleen poskelleni - yllätys yllätys ;) Haleja ja rapsuja!

  VastaaPoista
 4. U2:n One. Se on yksi musiikkihistorian parhaimmista biiseistä.

  Moniin tilanteisiin liittyy muutakin kuin musiikkia. Kun olin synnyttämässä esikoista (siinä menikin sitten vähän kauemmin, puolitoista vuorokautta) niin loppuhuipennuksen aikana synnärin radiosta kuului jääkiekko-ottelun selostus. Ei ihme, että pojasta tuli Kärppäfani. Entä jos radiosta olisi tullut klassista musiikkia?

  VastaaPoista
 5. niNni: kiitos Raksu! <3

  Kaunis Nelli: juu, muistan vielä hyvin älppärit ja myös tuon Queenin biisin. Siinä on ihan hulvattomat sanat, niin kuin monissa heidän kappaleissaan. Puhumattakaan kreiseistä melodioista!!! Jotkut hetket (ja biisit) vaan muistaa aina. Ü

  Paloma: juu, kopsaa ehdottomasti - odotan innolla, että saan lukea postauksen! :) Samoin sinne, paljon haleja ja rapsuja! <3<3<3

  Aikku: se ON hyvä biisi! Komppaan satasella!

  Hauska tarina synnäriltä, vaikka silloin ei varmaan niin hauskaa ollutkaan (puolitoista vuorokautta!??!) :o Aivan, klassinen musiikki siinä hekessä olisi tehnyt pojasta vähintäänkin huippu kapelimestarin! ;)

  VastaaPoista
 6. Oon laiska valkkaamaan kuunneltavaa, mutta mielellään kuuntelen musiikkia. Esim. spinningissä se vaikuttaa aika paljon jaksamiseen. Mulla on muuten häämarssit ja -valssit CD kotona. Oon aikoinaan just tota varten sen ostanut, että treenaisin olemaan itkemättä ainakaan "liikaa" kirkossa :D Tulee kotona kuunneltua aika paljon mitä radiosta tulee, kun stereotkin vähän remontin tarpeessa niin usein ei jaksa niiden kanssa temppuilla.

  -Koiratäti

  VastaaPoista
 7. ¨Koiratäti: en mäkään nykyään enää juuri kuuntele CD-levyjä, paitsi joskus autossa. Radiota sitten tulee kuunneltua kyllä päivittäin aika paljonkin.

  Oon ihan samaa mieltä siitä, että jumppatunnilla (tai siis vesijumpassa mun tapauksessa) hyvästä musiikista saa lisää virtaa.

  Mua ihan hihityttää toi sun oivallus "harjotella" häämarssien kuuntelua kotona. Ihana idea! :D Mäkin oon kyllä aikamoinen kirkossa vollaaja, mutta ne siskon häät oli jotain gaameeta. En pystynyt yhtään pidättelemään, vaan itkin äänekkäästi ja tosiaan hyvin "räkäisesti", how nice.. ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü