perjantai 17. elokuuta 2012

Ruokaperjantai - tabouleh, grillatut munakoisot, hummus ja pitaleivät

Viime viikon Ruokaperjantain komenttiboksissa ihanainen Mai kertoi, että häneltä löytyy omasta penkistä isot puskat minttua ja persiljaa. Hän kaipasikin ideoita ruokiin, joihin ko. yrttejä tarvitaan. Minulle tuli heti mieleen Tabouleh-salaatti, johon perinteisesti laitetaan runsaasti juurikin minttua ja persiljaa. Minulla on joskus tapana tehdä eräänlainen lähi-itä -henkinen ateria, johon kuuluu Taboulehin lisäksi yleensä ainakin hummusta, paistettua halloumia tai fetaa, grillattuja munakoisoja sekä usein myös viinilehtikääryleitä purkista. Hummuksen tarjoan pitaleipien päällä, jotka ostan joko valmiina tai teen itse. Tabouleh tehdään yleensä joko bulgur- tai kuskusryyneistä. Näiden tilalla voi hyvin käyttää myös kvinoaa, joka sisältää paljon proteiinia, rautaa ja muita hivenaineita. Lisätietoa kvinoasta löydät esim. täältä.


Tabouleh-salaatti:

- 2,5 dl kuskusryynejä (itse tykkään käyttää täysjyvä)
- 2,5 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 rkl oliiviöljyä
(- 2 kevätsipulin vartta tai neljännes punasipulista)
- 2 - 3 tomaattia
- puolikas kurkku tai pari avomaankurkkua
- 1 keltainen paprika
- nippu tuoretta persiljaa
- nippu tuoretta minttua
- 3 rkl sitruunamehua
- 4 rkl oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- mustapippuria




1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Lisää 1 rkl oliiviöljyä ja kuskusryynit hyvin sekoittaen. Jätä kannen alle turpoamaan pakkauksessa sanotuksi ajaksi (yleensä n. 5 min).

2. Poista tomaateista kanta ja siemenet. Kuori kurkut ja poista siemenet. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Kuutioi vihannekset mahdollisimman pieneksi ja sekoita kuutiot valmiin kuskusin joukkoon. Halutessasi voit pilkkoa sekaan myös muutaman kevätsipulin tai neljänneksen punasipulia. Itse tykkään Taboulehista eniten ilman sipulia, makuasia.

3. Saksi nippu persiljaa mahdollisimman hienoksi silpuksi ja lisää salaattiin.




4. Hienonna veitsellä reilusti mintunlehtiä mahdollisimman pieneksi ja sekoita silppu salaatin joukkoon.




5. Purista sekaan yksi valkosipulinkynsi ja 3 rkl sitruunamehua. Lisää vielä 4 rkl oliiviöljyä ja muutama rouhaisu mustapippuria.

6. Sekoita hyvin ja maista salaattia. Lisää tarvittaessa mausteita makusi mukaan. Laita salaatti jääkaappiin maustumaan.


Grillatut munakoisot:

- keskikokoinen munakoiso
- suolaa itkettämiseen

Marinadiin:

- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamicoa
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa
- mustapippuria




1. Huuhtele munakoiso, kuivaa ja leikkaa n. sentin paksuisiksi viipaleiksi. 

2. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele molemmille puolille viipaleita suolaa. Jätä itkemään puoleksi tunniksi. Itkettäminen poistaa munakoisosta kitkeryyttä ja edesauttaa myös marinadin imeytymistä.

3. Vispaa kaikki marinadin ainekset kulhossa/kannussa sekaisin.




4. Huuhtele munakoisoviipaleet ja kuivaa hyvin. Laita viipaleet laakealle vadille ja valuta päälle marinadi. Anna marinoitua mielellään ainakin puoli tuntia. Voit käännellä viipaleita muutaman kerran marinoitumisen aikana.




5. Grillaa tai paista pannulla munakoisoja pari minuuttia molemmilta puolilta.




6. Saksi viipaleille tuoretta persiljaa ja tarjoa lisukkeena.




Hummus:
(Tein itse kaksinkertaisen annoksen)

- 1 tölkki kikherneitä
- 3 rkl sitruunamehua
- 3 rkl oliiviöljyä
- muutama ruokalusikallinen vettä
- 1 rkl tahinia
- 1 valkosipulinkynsi
- juustokuminaa/paprikajauhetta/garam masalaa
- suolaa
- mustapippuria





1. Huuhdo kikherneet lävikössä kylmän veden alla.

2. Soseuta esim. sauvavatkaimella kikherneet, tahini, sitruunamehu, oliiviöljy ja puristettu valkosipulinkynsi tasaiseksi tahnaksi. Lisää soseutuksen aikana tarvittaessa vettä, jos tuntuu, että tahnasta tulee muuten liian paksua.




3. Maista ja mausta makusi mukaan suolalla, mustapippurilla ja esim. garam masalalla. Lisää tarvittaessa myös sitruunamehua ja/tai oliiviöljyä. Laita jääkaappiin maustumaan.

4. Laita hummus tarjolle pienelle lautaselle niin, että valutat keskelle hiukan oliiviöljyä. Voit ripotella koristeeksi vaikkapa paprikajauhetta. Tarjoa esim. pitaleivän kanssa.




Pitaleivät:
(8 kpl)

- 2,5 dl vettä
- 1 pussi kuivahiivaa (11 g)
- ½ tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 dl grahamjauhoja
- n. 4½ dl vehnäjauhoja
- 2 rkl oliiviöljyä




1. Lämmitä vesi esim. mikrossa reilu kädenlämpöiseksi (+42 °C).

2. Lisää suola ja sokeri veden joukkoon.

3. Sekoita kuivahiiva ja jauhot keskenään.

4. Lisää jauhoseosta pikkuhiljaa veden joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen.

5. Vaivaa lopuksi öljy taikinan sekaan käsin.

6. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.




7. Pilko taikina kahdeksaan osaan ja tee pellille paloista pyöreitä lättyjä.

8. Anna kohota liinan alla n. 15 min.

9. Voitele leipäset vedellä ja paista 250 °:ssa n. 5 - 8 min.

10. Tarjoa pitaleivät täytettyinä tai sellaisenaan hummuksen kanssa.




Lisukkeeksi sopii tosiaan hyvin paistettu halloumi tai feta sellaisenaan. Meillä tykätään kovasti viininlehtikääryleistä, joten niitä oli myös tarjolla. Sitten vaan kokoamaan annosta lautaselle ja syömään!





Oliko ihan tuttuja ruokia vai etkö ole koskaan kuullutkaan moisista?







6 kommenttia:

  1. Oih, mikä annos! Viininlehtikääryleitä voin syödä helposti purkillisen kerralla, sen verran herkkua ovat!:) Munakoison (pannulla) paistamisessa en ole vielä koskaan onnistunut kiitettävästi, pitänee kokeilla ihan grilliä (tai uunin grillivastuksia?), jotta tulos olis tuon sun kuvan näköinen :)

    VastaaPoista
  2. Käly tulee ensi viikoksi ja hänen kanssaa kokeilemme uusia kokkauksia. Nyt kyllä koklataan näitä. Ainoo vaan kun mulla on runsaasti erilaisia allergioita, niin korvataan noita mm. vehnäjauhoja jollain muulla.

    Tunnen jo ihanan tuoksun... Kiitti vinkeistä! Terkkuja teille kaikille meiltä kaikilta. Pus.

    VastaaPoista
  3. Oi taas jotain aivan ihanaa. Mjamm. En kuitenkaan toteuttanut, vaikka jääkaapissa olisi ollut tosi paljon aineksia. No ok, tuore minttu ja munakoiso puuttuivat.Tahiniakin olisi löytynyt:) Meidän tyttö vaan pitää munakoisoa ihan talviruokana. Johtuu varmaan tästä minun munakoisovuoastani, joten tein vähän kesäisempää, mutta ihan jammijammia: parmankinkkua ja cantaloupea, uunivihanneksia. Huoks mikä pilkkominen ja kuoriminen, sekä paistettuja ahvenfileitä.


    Sinulla on kyllä niin ihanat reseptit, että aina käyn kurkkimassa. Täytyy tunnustaa, että osaa pidän vähän suuritöisenä. Minähän olen laiska kokki. Mutta kait se pitäisi hyväksyä, että hyvää ei tule ilman vaivannäköä:)

    Tytsyille rapsuja ja muutenkin mukavaa viikonloppua. M-L ja Ossi

    VastaaPoista
  4. Jaltsalandia: juu, viininlehtikäärylepurkki tyhjenee meilläkin alta aikayksikön. ;D Olen muuten monta kertaa meinannut kokeilla tehdä viininlehtikääryleitä itse, mutta se on toistaiseksi jäänyt.

    Mä oonkin tainnut aina grillata noi munakoisot. Sillai niistä ainakin tulee tosi hyviä.

    Jalolle rapsuja! <3

    Nettimartta: meilläkin on bestiksen kanssa usein tapana kokeilla yhdessä uusia (ja toki myös vanhoja tuttuja) reseptejä. Yhdessä kokkaaminen on kivaa! Kerropa sitten, mitä tykkäsitte näistä pöperöistä.

    Kiitos ja samoin, terkkuja sinne kovasti, muisk! <3

    Marja-Leena: hih, hauskasti ajateltu, etä munakoiso on talviruokaa. Niin meillä varmaan itse kullakin on samantyyppisiä "pinttymiä" siitä, että jokin ruoka/ruoka-aine kuulluu pelkästään tiettyyn vuodenaikaan. Meilläkin syötiin ennen parsaa vain keväällä, mutta nykyään saatan tehdä perulaista parsaa vaikka keskellä talvea. Onko tämä sitä globalisaatiota?

    Oi, nam tosiaan, hyvältä kuulostaa teidän kesäinen setti! Tykkään tosi paljon paistetuista ahvenfileistä.

    Kiva kuulla, että inspiroidut meikäläisen kokkailuista! <3 Olet ihan oikeassa siinä, että jotkut ateriakokonaisuudet (niin kuin vaikka tämä tämnänkertainen) ovat aika suuritöisiä. Tosin, monet jutut voi "oikaista" ostamalla valmista (pitaleivät, hummus, yms.) Tuota Tabouleh-salaattia voi hyvin tarjota lisäkkeenä ihan sellaisenaan tai ateriana halloumin/fetan kanssa ja jättää muut postauksen ruuat toiseen kokeilukertaan.

    Kiitos ja samoin sinne! Ossille suukkoja! <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos sinä ihana ja huomaavainen kokki :) Tabouleh-salaatti (kvinoasta) ja munakoiso tulee varmasti toteutettua lähiaikoina. Odotan ihan malttamattomana, että pääsen itkettämään munakoisoja ;D)))

    PS: olen maistanut sitä Marja-Leenan munakoisovuokaa, ja se oli hurrrrrjan hyvää :)

    VastaaPoista
  6. Mai: ole hyvä vaan! <3 Tällaiset haasteen tapaiset on tosi hauskoja. Tabouleh tuli mulle heti mieleen, kun mainitsit mintun ja persiljan. Ajattelinkin muuten, että saattaisit olla innostunut kvinoasta. Se on munkin mielestä tosi hyvää ja ilmeisen terveellistä.

    PS. Oon kade! ;D Mä muistankin sen ohjeen jostain M-L:n postauksesta. Täytyis ehdottomasti kokeilla joskus! :P

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü