perjantai 24. elokuuta 2012

Ruokaperjantai - paistettu kuha, kanttarellikastike ja rakuunaporkkanat

Haluaisin kertoa olevani innokas marjastaja ja sienestäjä. Vaan enpä ole. Hitsi.. Kerään marjoja ja sieniä ainoastaan toreilta ja kauppojen vihannesosastoilta. Sieltäpä tämänkin syksyisen aterian sienet on poimittu.


Paistettua kuhaa, kanttarellikastiketta ja sitruunaisia rakuunaporkkanoita:

Kanttarellikastike:

- litra kanttarelleja
- 1 (puna)sipuli
- 100 g maustettua tuorejuustoa (esim. kanttarelli)
- 1 - 2 dl (kuohu)kermaa
- 1 tl dijon sinappia
- loraus kasvisfondia tai puolikas kasvisliemikuutio
- valkopippuria
- kuivattua rosmariini/timjamia/kynteliä
- nippu ruohosipulia





1. Kuori ja kuutioi sipuli. Puhdista sienet ja pilko pieneksi.

2. Paista sipuli- ja sienikuutioita nokareessa voita niin kauan, että sienistä haihtuu neste.




3. Sulata tuorejuusto sienien joukkoon.




4. Lisää kermaa haluamasi määrä ja anna kastikkeen saostua hetki. 

5. Mausta kasvisfondilla, dijon sinapilla, valkopippurilla ja yrteillä makusi mukaan.

6. Silppua sekaan runsaasti tuoretta ruohosipulia. 





Sitruunaiset rakuunaporkkanat:

- 500 g porkkanoita
- puolikas sitruuna
- 2 rkl kuivattua rakuunaa
- suolaa 
- 1 tl sokeria
- 1 rkl oliiviöljyä




1. Laita n. ½ litraa vettä kiehumaan. Mausta vesi suolalla, sokerilla, oliiviöljyllä, rakuunalla ja muutamalla sitruunalohkolla.




2. Pese ja kuori porkkanat. Pilko tasakoisiksi paloiksi kiehuvaan veteen ja keitä juuri ja juuri kypsiksi (n. 10 min). 




3. Kaada porkkanoista vesi pois ja mausta tarvittaessa suolalla. Halutessasi voit lisätä porkkanoiden sekaan vielä pienen nokareen voita.




Huom! Jos haluat porkkanoista vähemmän sitruunaisia älä laita keitinveteen sitruunalohkoja vaan mausta valmiit porkkanat haluamallasi määrällä sitruunamehua. Itse teen usein myös pelkästään rakuunalla maustettuja porkkanoita. 


Pannulla paistettu kuha:

- 1 iso tai 2 pientä kuhafileetä syöjää kohti
- öljyä
- voita
- suolaa
- valkopippuria




1. Lorauta paistinpannuun n. rkl öljyä ja anna pannun kuumeta mahdollisimman kuumaksi. 

2. Kuivaa kuhafileet talouspaperilla ja laita kuumaan pannuun. Käännä samalla levyä reilusti pienemmälle ja lisää pannuun nokare voita.




3. Ripottele fileille suolaa ja valkopippuria. Paista pari minuuttia ja käännä. Mausta toinen puoli ja paista samaten n. pari minuuttia. Kypsä kuha on väriltään valkoista.




4. Tarjoile kuha keitettyjen perunoiden, sienikastikkeen ja rakuunaporkkanoiden kera.





Ruokakuvauksia johti tällä kertaa pöydän päästä käsin tiukkailmeinen puheenjohtaja -

Jaahas, tuleeko sitä pötyä pöytään?

Miten niin, et tee mulle sitä ruokaa?

Täällä pidetään pientä mäyräkoiraa nälässä - HJÄLP!



 Hilpeää viikonloppua kaikille! Ü 




11 kommenttia:

  1. Pojat: Me ei noista ruuista kauheesti ymmärretä, paitti tietysti osataan syädä niitä, mutta toi Peppiina on kaunis. Hyvää ruoakahalua!

    VastaaPoista
  2. Nams miten herkullisen näköinen sienikastike. Ja hyvännäköinen oli koko satsi. Maistuis varmaan mullekin, tosin en vieläkään oo maistanut sitä kuhaa. Jälkiruoka taisikin istua valmiiksi pöydän päässä ;DDD

    Jaa mitä? Eikö Peppiriinille anneta ruokaa? Pieni mäyräkoiraparka, taas olis asiaa Kumtitbun resupentille ;)

    VastaaPoista
  3. Kuhaa ja kanttarelleja - gourmet-tason ruokaa, ehdottomasti. Laiskuus on iskenyt ja sienimetsällä emme ole vielä käyneet.

    Tädin luona marjanpoimintareissulla vein Nellin tarpeilleen lähimetsään ja sieltä löysin mahtavan herkkutatin. Siitä tulee vielä jotain ihanaa herkkua.

    VastaaPoista
  4. Ihana ruokaperjantai, tämän aterian toteutan aivan varmasti ensi viikolla! Ennen ei ehdi syödä... ei vaan, mutta ainesten etsimiseen pitää varautua :)

    Saisko tota tiukkaa puheenjohtajaa lainata ruuanlaiton ajaksi? Ai ei, no miksi, kun pojatkin pyysi kysymään ;)

    VastaaPoista
  5. Ateria on aivan perfekt kun siinä on kalaa, sieniä ja porkkanoita. Ja koskas tätä ruokaa olisi seuraavan kerran tarjolla?

    *starttaa autoa*

    Mutta eihän ole totta, että koira katsoo tyhjää pöytää? Ruokaa koirille, sanoisi myös Olli. Yhtä innokas ruoanlaittaja kuin ennenkin, ei ole siis kastraatiolaiskuus ihan joka asiaan vaikuttanut.

    VastaaPoista
  6. Jukrat !! Siis minähän oon taas töissä, että arvaa kestänkö tuommosia herkkuruokia katella. Oli kyl nimpal hyvän näköst. Noita rakuunaporkkanoita pitää kokeilla.

    Siis en ymmärrä, että sä voit vastustaa tota Pepin ilmettä ja asentoa, ettei oo lautasta nassun edessä. Voi Peppi <3<3<3 sun ilmees on niin tuttu ja sanonpa vaan eetä minä en kykene tuota vastustamaan. Niin oisin hyytelöö ja ihan heti toisin herkut sulle. Mä lähetän sulle kirjekuoressa herkkuja, jooko ?? Älä sitte anna mamman aukasta sitä. Kirjotan oikeen isolla siihen Peppi. ettei tuu erehdystä kelle se on. Luotan siihen, että posti tuo sen päivässä ;)
    PS. Sen sorsan toi isäntä kyllä pääsi syömään, kun ei vahdittu. Mutta se olikin semmonen kittana pieni rääpäle. Se sorsa siis.
    Terkkuja <3<3

    VastaaPoista
  7. Mnjamm. Tämän voisin jopa toteuttaakin. Meillä kyllä syödään usein kuhaa ja siikaa, mutta nuo porkkanat lisänä toisi vähän uutta vaihtelua:) Ei kun kokeilemaan.. M-L

    VastaaPoista
  8. Hei,

    Löysin blogisi ihan äskettäin ja tästä tuli suosikki heti. Pidän tyylistäsi kirjoittaa ja erityisesti asenteestasi koiruleita kohtaan. Olen lueskellut vanhoja postauksia ja olen itkenyt (♥ Rosa ja Ines ♥) ja nauranut hervottomasti (mm. Pepin tarina juoksusta). Jos uskoisin jälleensyntymiseen tai mitä se nyt onkaan ja vois esittää toivomuksia olomuodosta ja paikasta, niin teille voisi kyllä koiraksi tulla. Sen verran mukavilta olosuhteet vaikuttaa, vaikka Peppi ja Rilla niitä välillä kritisoivatkin :). Pepille ja Rillalle paljon rapsutuksia

    toivottelee 3 karvakuonoa+mamma

    VastaaPoista
  9. No, simmottis. Sait mut just himoitsemaan porkkania/noita/mitenikinäsetaipuukaan. Aijai, niin on taas makoisan näköstä. Nimim. Nälkäinen mutsikki.

    Ps. Sori. Mä oon taas ollut ihan tosi hiljaa täällä. Lupaan ryhdistäytyä.

    VastaaPoista
  10. Myrskyliini ja Tuisku-Muisku: kiitti kaverit ja samoin! <3

    Ellieli: juu, herkkua oli ja jälkkäriksi oli tietenkin maastonakkisoppaa.. :D:D

    Peppi olis mieluusti hypännyt pöydälle maistamaan kuvattavia ruokia, mutta tylsä mamma oli siirtänyt tuolin sen verran kauas, ettei hyppy onnannut, HÖH! Valitettavaa olis siis varmaan ollu! ;D

    Kaunis Nelli: juu, gurmettia oli, NAM!

    Mua ällöttää niin paljon ajatuskin hirvikärpäsistä, etten tohdi edes harkita sienimettälle lähtöä. Onneksi kaupantädit on ahkeria sienestäjiä, niin me uusavuttomatkin saadaan nauttia sieniherkuista. ;D

    Wou, herkkutatti, se ON herkkua! :P

    Mai: eli meinaat kalastaa kuhat itse ja käydä poimimassa kanttarellit lähimetsästä - hyvä, hyvä! ;D

    No, totta mooses laitetaan puheenjohtaja sinne valvomaan ruuanlaittoa. Pitäähän jonkun vahtia, että Ruokaperjantain ohjeita noudatetaan kirjaimellisesti! :D:D

    Aikku ja Olli: juu, tänne vaan syömään koko porukka! Lupaan laittaa pötyä pöytään myös Olli komistukselle! <3



    VastaaPoista
  11. Liftari: hitsit, joo, sä oot raukka joutunu taas sinne sorvin ääreen ja meikä kiusaa heti aamusta herkkuruokakuvilla. Epistä! ;D

    No, arvaa vaan, kuinka monta kertaa kävin Peppisen päätä pusuttumassa, kun toinen niin söpösti yritti kammeta itseään pöydälle kuvattavia ruokia maistamaan. Saattoi siinä sitten käydä myös niin, että sekä pitkuliinille että Rillaselle tarjoiltiin omat kala-peruna-porkkana -annokset kuvausten jälkeen.. ;D

    Terkkuja sinne kans kovasti ja karvapöksyille suukkoja! <3

    Marja-Leena: koklaa ihmeessä porkkanoita! Noi sitruunaiset sopii mun mielestä tosi hyvin kalaruokien kanssa, mutta ovat myös tosi hyviä ilman sitruunaa.

    3 karvakuonoa+mamma: voi miten mahdottoman mukava kommentti! KIITOS ihan hirmuisesti kauniista sanoistasi! Olen aivan häkeltynyt. :o

    Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan meidän, välillä aika boheemia, elämää! Ü

    Paljon rapsutuksia myös teidän karvakuonoille! <3

    Titta: mui mukava! <3

    Juu, porkkanalaiset ;D on herkkua - koklaa ihmeessä!

    PS. Kuule, ei mitään sori! Arvaa vaan kuinka sori mä oon, kun oon (tietysti!) lukenut kaikki sun postaukset, mutta en oo saanu kommentoitua mitään, koska olen laiska-luuseri! Mielessäni sen sijaan olen kommentoinut ahkerasti.. Mites toi telepaattinen yhteys? :D:D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü