maanantai 17. syyskuuta 2012

Marseillesaippua

Olen luvannut ihanaiselle Liftarille (Messinen ja liftari-blogin kirjoittajalle) kertoa marseillesaippuasta ja sen käytöstä jo aikaa sitten. No, nyt vihdoin sain otettua kuvia ja ryhdyttyä tositoimiin.

Marseillesaippua on ikivanha tuote, jota on valmistettu Ranskan Marseillessa jo 1600-luvusta lähtien. Käsittelen postauksessa La Compangnie de Provencen (LCDP) marseille-tuotteita, koska minulla on yhteistä historiaa kyseisen firman kanssa ja olen myynyt heidän tuotteitaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö muut marseillesaippuat olisi yhtä hyviä, mutta LCDP on tosiaan minulle ainoa tuttu marseillen valmistaja. Heidän tuotteitaan olen itse käyttänyt niin paljon ja kauan, että koen tietäväni tuotteista tarpeeksi, jotta voin kertoa niistä myös teille. (Tämä ei silti ole varsinainen mainos, eikä etenkään maksettu sellainen.) LCDP:n tuotteita myy Suomessa Stockmann (myös nettikaupassa) ja jotkut sisustusliikkeet sekä nettikaupat, joista tulee mieleen ainakin Moko ja Sisustuksen Koodi.
Ensimmäinen muistikuvani marseillesaippuasta on jo lapsuudesta. Minä olen pienestä asti ollut atoopikko ja monille asioille allerginen. Joku ihotautilääkäri suositteli aikoinaan äidilleni marseillesaippuaa minun pesemiseen. Meillä olikin lapsuuskodin kylpyhuoneessa pitkään sellainen iso marseillesaippuakuutio, mutta en varsinaisesti muista pestiinkö minua sillä.
Seuraava kosketus marseillesaippuaan tuli vasta 2000-luvun alkupuolella ja juurikin LCPD-tuotteiden muodossa. Olin jo pidempään kiinnittänyt sisustuslehdissä huomiota monissa kylppäreissä näkyviin kauniisiin saippuapulloihin. Pullot ovat edelleen minusta kauniita ja sisustuksellisia, mutta se pullon sisältö vasta onkin ihan huippujuttu!Aito marseillesaippua sisältää vähintään 72 % kasviöljyä, yleensä oliivi-, palmu-, manteli ja/tai kookosöljyä. Marseillepalasaippuoissa näkee usein painettuna tuon 72 %.  Korkean öljypitoisuuden vuoksi marseillesaippua ei pese ihon omaa rasvaa pois. LCDP:n saippuat sisältävät lisäksi glyseriiniä, jolla on tehokkaasti kosteutta sitovia ominaisuuksia. Aito marseillesaippua on 100 %:sti kasviperäistä, sitä ei ole testattu eläinkokeilla, eikä se sisällä luontoa kuormittavia aineita. Korkean kasviöljypitoisuuden takia nestemäinen marseillesaippua jähmettyy ja muuttaa väriään kylmässä. Lämpimässä koostumus ja väri palautuvat nopeasti.
Olen tosiaan kärsinyt kuivasta ja ihottumaisesta ihosta oikeastaan aina. Murrosiässä minulle puhkesi lisäksi paha käsi-ihottuma, joka on pysynyt kurissa vasta, kun aloin käyttää käsien pesuun marseillesaippuaa. Ero on oikeasti valtava! Ennen marseillesaippuaa käteni olivat aina kuivat ja haavaiset. Aika ajoin käsiin tuli myös erittäin kutiavia vesirakkuloita, jotka oli pakko raapia rikki. Kutina oli vaan niin kertakaikkisen sietämätöntä. Toki käteni saattavat edelleen olla välillä paremmassa ja välillä taas huonommassa kunnossa, mutta marseillesaippuaan siirtyminen on vähentänyt ihottumaa todella merkittävästi. Uskoisin sen johtuvan siitä, että marseillesaippua ei tosissaan pese pois ihon omaa rasvaa, eikä siten kuivata ihoa ollenkaan.  Olen käyttänyt marseillea myös suihkusaippuana ja varsinkin talvella huomaan selvän eron muihin tuotteisiin verrattuna. Iho pysyy kunnossa jopa ilman rasvaamista.

Ineksen kasvattaja aikoinaan suositteli käyttämään marseillesaippuaa koirien pesemiseen. Sittemmin löydettyäni LCDP:ltä nestemäisen marseillesaippuan, aloin pestä Rosaa ja Inestä pelkästään marseillella. Rosan ihottumaiselle ja herkälle iholle marseille teki todella hyvää. Rasvaisuutensa takia marseillesaippualla saa koiran turkista tosi helposti, ja silti hellävaraisesti, pois esim. ruoho- ja öljytahrat. Marseille pesee turkin tosi puhtaaksi ja ilmavaksi, mutta ei ollenkaan kuivaksi tai sähköiseksi. Koirien anturat tykkäävät myös marseillepesusta, vaikka koirat itse välttämättä eivät..
Nahka on nahkaa oli se sitten kiinni ihmisessä tai vaikkapa jaloissa kenkinä (brutaalia!). Marseillesaippua sopii erittäin hyvin kaiken nahan ja mokan puhdistukseen sekä hoitoon. Itse teen niin, että otan kastellun, kuivaksi puristetun rätin tai sienen, johon tiputan muutaman tipan nestemäistä marseillesaippuaa. Sitten hinkkaan kengät, laukut, kellonremmit, nahkahuonekalut yms. rätillä kauttaaltaan. Marseillea ei tarvitse huuhtoa pois, vaan se kannattaa jättää tuotteen pinnalle suojaksi. Marseillen rasva tekee tuotteen pinnalle ikään kuin suojaavan kalvon. Jos tuotteessa on tahroja, hankaan tahraa kunnolla ja silloin myös pyyhin tuotteen puhtaalla liinalla välissä. Lopuksi hieron vielä pienen määrän marseillea puhdistettuun tuotteeseen kosteuttamaan ja suojaamaan.
Marseillesaippua sopii nahan lisäksi hyvin myös muiden arkojen tekstiilien kuten, silkin, villan, pitsin, alusvaatteiden, vauvanvaatteiden yms. pesuun. Marseille liukenee todella helposti lämpimään veteen, jossa arat tekstiilit voi käsin pestä. LCDP:ltä löytyy myös nestemäistä pyykinpesuainetta, joka käy sekä käsin- että konepesuun. Itse käytän sitä muun hienopyykin lisäksi untuvatakkien ja -täkkien pesuun ja olen ollut todella tyytyväinen. LCDP:n sivuilta huomasin uuden pyykkituotteen, saippuahiutaleet, joita löytyy ainakin Stockmannin valikoimista.Korkean öljypitoisuutensa takia marseillesaippua on hyvä tahranpoistaja. Sitä kannattaa kokeilla vaikeisiinkin tahroihin ja käsitellä sillä etenkin miesten paidankaulukset ennen koneeseen laittamista. Meikkisiveltimien pesuun marseille on ehdottomasti paras ja hellävaraisin tuote. Monet käyttävät marseillesaippuaa siivouksessa ja sitä kannattaa kokeilla varsinkin aitojen materiaalien kuten puun puhdistamiseen.

LCDP:ltä löytyy runsaasti erituoksuisia saippuoita sekä nestemäisenä että palasaippuoina. Kaikki tuoksut ovat täysin luonnonmukaisia ja minulle ne ovat kaikki sopineet ilman iho- tms. ärsytyksiä. Toki sarjalla on myös täysin tuoksuttomia tuotteita. LCDP:n saippuat tuntuvat ehkä äkkiseltään aika kalliilta, mutta ne ovat erittäin riittoisaa tavaraa. Saippuaa ei oikeasti tarvitse ottaa pullosta kuin pieni tippa käsien pesua varten ja muutamalla tipalla saa pestyä koko kropan. Uskonkin, että käytössä sarjan saippuat tulevat itse asiassa aika edullisiksi, etenkin laatuunsa nähden.
Itse tykkään eniten Extra Pur-sarjan nestemäisistä saippuoista ja pumppupulloista, joita on sekä kierrätyslasisena että muovisena. Ostan pumppupullon yleensä pelkästään tekstin värin perusteella sopimaan muuhun sisutukseen. Pumppupullon tyhjennyttyä täytän sen litrankokoisesta täyttöpullosta, jonka taas valitsen tuoksun perusteella. Omia suosikkituoksujani ovat makean sitruksinen verveine eli rautayrtti ja kirpeä pamplemousse eli greippi.
Sarjasta löytyy myös tuoksuja vastaavat vartalovoiteet, joista pidän tosi paljon. Voide on koostumukseltaan hämmästyttävän kevyttä ja nopeasti imeytyvää, mutta silti todella kosteuttavaa. Saippuoiden tavoin, myös voide on helposti levittyvää ja erittäin riittoisaa.

Saippuoiden ja vartalovoiteiden lisäksi LCDP-sarjasta löytyy ainakin: suihkugeelejä, käsirasvoja, huonetuoksuja, tuoksuöljyjä, ihania silitysvesiä, siivoussuihkeita, astianpesuainetta, hedelmienpesuainetta, kylpyvaahtoja, kynttilöitä ja satunnaisesti myös kylpyhuonetekstiilejä. Tarkempia tietoja kaikista sarjan tuotteista löydät LCDP:n sivuilta englanniksi tai ranskaksi.Mites siellä, onko marseillesaippua ennestään jo tuttu juttu?

Mihin Sinä käytät marseillesaippuaa?Reipasta ja raikasta uutta viikkoa kaikille!


..vaikka mulla onkin vähän tollanen fiilis -

Lainatut kuvat täältä ja täältä.
13 kommenttia:

 1. Marseillesaippuaa moni aina hehkuttaa, enkä oikein ikinä ole ymmärtänyt, että miksi. Mutta tämä avasi asiaa... ja saatanpa suunnata saippuakaupoille, josko sopisi minunkin korppuiholleni pesuaineeksi!:) Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. No wau. Olipas paljon tietoa marseille-saippuasta. Itse olen käyttänyt kyseistä saippuaa jo ihan nuoresta pitäen. Semmoista samannäköistä neliskanttista palasaippuaa ja moneen tarkoitukseen: ainakin kasvojen
  ja käsipyykinpesuun. Tuo, että sitä saippuaa saa nestemäisenä oli ihan uusi tieto. Olenkin muutamaan otteeseen miettinyt joskus, että voisikohan sillä saippualla pestä koiran. Olen jopa pessyt omat hiuksetkin marseille-saippualla. Tosin tällöin on tainnut shampoo olla loppunut:) Kiitos infromatiivisesta postauksesta. Pistänkin taas ostoslistalle marseille-saippuan. Terkkuja ja rapsutuksia tytöille M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
 3. Voi kiitos kiitos KIIIITOOOOS !!!! <3<3<3

  Nythän mä vasta oikeen hurahdinkin näihin. Apua , Stokkalle uppoo varmaan pennonen poikineen, kun hamstraan sieltä kaikkia noita. Taidan Messisellekin kokeilla tuota tuoksutonta saippuaa ettei hänen kuninkaallinen nenunsa mee hajuista sekaisin. Vaikka niin mielelläni soisin Messisen tuoksuvan ruusulle. Tuo rautayrtti on ollut aivan ihana ja olen muuten nassuni pessyt sillä jo kauan. Iho kasvoissa ei ole lainkaan kuiva. Se on itseasiassa parempi kuin ennen. Ja totta puhuit, että käsienkin iho on ihan toisenlainen tämän saippuan kanssa.
  On todellinen löytö tämä ja ihan hintansa väärti, kunhan vaan oppii olemaan holvaamatta niinkuin muitten saippuoiden kanssa. Että ympäristöystävällisyyskin on taattu tämän saippuan kanssa.

  En tiiä missä ihmeessä oon ollut korvieni ja silmieni kanssa, kun en aiemmin ole päässyt tuttavaksi tämän kanssa. Ehkä se on sitten ollut siinä, että on vaan muistellut tuota palasaippuaa eikä se ole oikeen napannut. Mä en tykkää palasaippuoista missään tuotesarjassa. Ne on mun mielestä aina epähygieenisiä. Näin käsidesi-ihmisenä pulloissa olevat saippuat on mun mieleen.
  Voit olla varma Anskuseni, että tätä saippuaa tulee tästä lähin myös löytymään meiltä ihan jokapuolelta, keittiöstä, kylppäristä jne jne jne. Ja Messiselle ihan oma puteli.

  Puss och kram sinne ihan kaikille.

  VastaaPoista
 4. Eipä ole ennestään tuttu, mutta ehdottomasti aion tutustua. Kunhan hieman saan nykyistä saippuavarastoa huvennettua. Kuvia katsoessa voi jo melkein tuntea raikkaan tuoksun ja pehmeän ihon! :)

  -Koiratäti

  VastaaPoista
 5. Jaltsalandia: juu, mullekin toi marseillesaippua oli ennen tuttavuutta LCDP-sarjaan aika mysteeri. Jos kärsit korppuihosta, niin suosittelen koklaamaan marseillea myös koko vartalon pesuun. Ja Jalo-herran pesuun tietty myös. <3

  Marja-Leena: juu, mäkin luulin ennen, että marseille on aina palasaippuaa. Itse kun en palasaippuita fanita (paitsi ulkonäöllisesti ;D), niin eipä ollut tullut tutustuttua koko marseilleen sen tarkemmin. Sitten, kun löysin nuo nestemäiset versiot, niin jäin heti totaalisesti koukkuun.

  Monet muuten tykkäävät käyttää marseillea kasvosaippuana. Sen unohdinkin mainita postauksessa.

  Käyppäs seuraavalla Hesan reissullasi Stockalla tutustumassa tuohon LCDP-sarjaan. Ne on keskustan Stockalla viidennessä kerroksessa siellä pyyhkeiden luona.

  Terkkuja sinne ja Ossille rapsuja! <3

  Liftari: ole hyvä! <3

  Juu, on kyllä todella koukuttava sarja! Mä en tiedä, saako tota hedelmien ja vihannesten pesuainetta Suomesta, mutta mä oon siihen(kin) tosi tykästynyt. Olin aikonaan messuilla kuuntelemassa ko. tuotteen lanseerausta ja vakuutuin heti. Sillä voi siis pestä oikeastaan mitkä vaan kasvikset ja hedelmät. Sen avulla saa pois sekä käsittelyaineet että bakteerit. Oikeesti on vähän öklöä, kun ajattelee, kuinka moni ihminen on käsillään koskettanut esim. tomaatteja, ennen kun ne päätyy omaan keittiöön. Viinirypäleet voi laittaa hetkeksi "kylpyyn", jossa on veteen sekotettuna tippa tota pesuainetta. Sitten vaan huuhtoo hyvin ja syö. Aine itsessään on täysin luonnontuote, ympäristöystävällinen ja myrkytön. Saippualle se kyllä maistuu, joten se kannattaa huuhtoa hyvin pois. Ja kuten muutkin noista tuotteista, on todella riittoisaa.

  Oon niin iloinen, että tulin maininneeksi tosta marseillesta sulle. Ihanaa, että oot löytänyt siitä hyvän tuotteen itsellesi, jei! Sitä sitten käärit jouluksi pakettiin kaikille mahdollisille tutuille.

  Kiitos ja samoin sinne, puss o. kram! <3

  Koiratäti: juu, tutustu ihmeessä, saatat jäädä koukkuun! ;D

  VastaaPoista
 6. Kävin heti lisäämässä kauppalistaan marseillesaippuan. Kiitti!

  Mulla on kans käsiekseema ja atopia ja astma, mut muuten oon ihan terve. ;)

  VastaaPoista
 7. Marseille-saippua on tuttu nimenä, mutta en ole käyttänyt sitä. En tätä ennen - kiitos hyvästä perehdytyksestä ja kauppalappuun on rustattu uusi tuote!

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Nettimartta: ole hyvä, kohtalotoveri käsi-ihottumainen atoopikko (astamaa mulla ei kait oo). Toivottavasti saat marseillesta yhtä ison avun kuin minä. Ja koko perheen voi sitten tosiaan pestä samalla aineella. :D

  Aikku: juu, mullekin marseillesaippua oli ennen LCDP-tuotteisiin tutustumista varsin vieras juttu. No, sittemmin oonkin koukkuuntunut oikein kunnolla, hih! Vaikka, vois kai sitä turmiollisempiakin pulloja hamstrata kun saippuapullot? ;D

  Valkkaat sitten tuoksun (tai tuoksuttomuuden) niin, että se käy myös Olli-herran arvolle. Onhan se ny noloo, jos hänkin vaikka joutuu marseillepesuun ja tuoksuu sen jälkeen ruusuille tai orvokeille! Mitä daamitkin siihen sanois? :D

  VastaaPoista
 9. Heippa!

  Mami pesee meidän räpylät tollasella saippualla. Se vaan on sellanen iso palikka siellä kylppärin lattialla, eikä noin nätti pullojuttu....

  Nyt se taas huutelee tuolla et voitaisko kysyy Rillalta et ymmärsiks se oikein et niillä hiutaleilla voi pestä koneessa pyykkiä?

  t. 3 shelttiä

  VastaaPoista
 10. Kauppalistalle päätyi tämä tuote mullakin, sen verran kiinnostus heräsi. Mulla on kutiseva selkä, varsinkin nyt kun talvi taas alkaa pukkaamaan päälle ja vaatekerroksia on lisättävä. Eikä toi voiteiden selkään levityskään oikein aina jaksa innostaa. Siks on hyvä tietää että on olemassa tällainenkin mahdollisuus. Kiitti vinkistä!

  Niin ja en varmaan oo aiemmin huomannut sanoa, mutta noi Rillan ja Pepin pikku sivuhuomautukset (siis puhekuplat) on hauskoja. Niin nytkin ja samoin huomautus hännästä ja byllystä parissa kuvassa :D Suloisia oli myöskin lainatut koissukuvat.

  VastaaPoista
 11. 3 shelttiä: ei hätää, seuraavaks kun teidän mami käy keskustassa, niin se menee Stockalle (viides kerros siellä pyyhkeiden luona) tutustumaan noihin pulloihin ja tuo kotiin jonkun ihanan tuoksuisen teidän sulotassujanne varten. <3 Niin, ja ostaa jonkun kivasti veskin väreihin sopivan myös ihan ihmisiä varten. ;D

  Rilla vastaa mamille saippuahiutaleista. ;D Noi hiutaleet on joku meillekin ihan uusi juttu, mutta Stockan sivuilla sanottiin, että käyvät myös konepesuun. Meillä käytetään sekä käsin- että konepesuun sellaista nestemmäistä pesuainetta, josta löytyy lisätietoa täältä:

  http://www.compagniedeprovence.com/produit.php?id=60

  Sitäkin myydään Stockalla, vaikka verkkokaupassa ei kyllä näkynyt. Käy kaiken pyykin pesuun ja on tosi hellävarainen aroillekin tekstiileille. Eikä tarvii ostaa eri aineita silkille, villalle, untuvalle, alusvaatteille, yms. Kantsii kokeilla!

  T. Rilla, virallinen marseilleasiantuntija *WUF*

  Ellieli: juu, ihan ehdottamasti kantsii kokeilla tota marseillea, jos kutiavasta ihosta kärsit. On tosiaan tuonut melkoisen avun mun ongelmakäsille.

  Hih, no kiva, jos sivukommentit on hauskoja. Tartti taas vähän keventää postausta, kun niin vakavaan sävyyn tosta saippuasta kirjottelin. ;D Ja Pinterest - sieltä löyty jälleen osuvia kuvia! :D

  Terkkuja sinne ja suloiselle Ellille suukkoja! <3

  VastaaPoista
 12. Hauskoja kuvia, kävin Marseillessa tänä kesänä ja ostettiin Marseille saippuaa. :)

  VastaaPoista
 13. Anne-Mari: ooh, marseillea Marseillesta - ihan parhautta! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü