perjantai 21. syyskuuta 2012

Ruokaperjantai

Olen ehkä ennenkin kertonut, että käydessäni bestiksen luona, meillä on usein tapana laittaa yhdessä jotain ruokaa. Viime vierailulla teimme piiraita käyttäen kaupan valmiita piirakkataikinoita; sienipiirakkaa alkuun ja oikein perinteistä puolukkapiirakkaa jälkkäriksi. Helppoa ja hyvää!


Kanttarellipiirakka:

- valmis piirakkapohja (esim. Sunnuntai)
- litra kanttarelleja (suppilovahverot käy yhtälailla)
- pari kolme sipulia
- 100 g tuorejuustoa (esim. kanttarellin makuista)
- 100 juustoraastetta
- 2 kananmunaa
- n. 2 dl (ruoka)kermaa
- suolaa
- valkopippuria
- yrttimaustetta




1. Laita uuni lämpenemään 200°:een.

2. Taputtele sulanut piirakkataikina vuokaan ja pistele haarukalla. Esipaista pohjaa 10 min. uunin keskitasolla.

3. Puhdista sienet ja pilko suurempia vähän pienemmiksi. Kuori ja kuutioi sipulit.

4. Paista sieniä ja sipulikuutioita nokareessa voita, kunnes sienistä on haihtunut suurin osa nesteestä. Lisää pannulle tuorejuusto, sekoita tasaiseksi ja mausta seos suolalla ja valkopippurilla.





5. Vatkaa kulhossa kevyesti sekaisin kananmunat ja (ruoka)kerma. Lisää seokseen pari teelusikallista yrttiseosta.




6. Levitä sieni-sipuliseos esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sienien päälle juustoraaste ja kaada lopuksi vuokaan kananmuna-kermaseos.




7. Paista piirasta uunin alatasolla n. 30 min tai kunnes pinta on saanut hyvän värin.




8. Tarjoa raikkaan salaatin kera.






Puolukkapiirakan teimme bestiksen äidin ohjeella. Samanlaista piirakkaa myös oma äitini teki usein syksyisin. Modernina lisänä tarjosimme piirakan kanssa vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa ja hyvää oli! Puolukkapiirakan tarvikkeista ja tekovaiheista en muistanut ottaa montaakaan kuvaa, mutta älkää antako sen häiritä.


Perinteinen puolukkapiirakka:

- paketti pakastemurotaikinaa (toki voit tehdä pohjan myös itse esim. tällä ohjeella)
- 3 dl puolukoita
- 1 dl sokeria
- ½ dl vettä
- 1 rkl perunajauhoja


1. Laita uuni kuumenemaan 180°:een.

2. Taputtele sulanut murotaikina piirakkavuokaan ja pistele haarukalla.

3. Muusaa puolukoita kevyesti haarukalla ja sekoita survokseen vesi, sokeri ja perunajauhot.




4. Levitä puolukkasurvos tasaisesti muropohjan päälle.

5. Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 30 - 40 min kunnes pohja on saanut hiukan väriä ja päällys on hyytelöitynyt.




6. Hyvää sellaisenaan, herkkua kermavaahdon tai jäätelön kanssa!





~~~







4 kommenttia:

  1. Njami, et viittis pistää mulle tulemaan postissa pari kappaletta kumpaakin! ;)

    Täytyy kyllä sanoa, että mä en tee enää kaupan valmiiseen muropohjaan mitään. Oon varmaan kolme kertaa tehnyt ja joka kerta mennyt pieleen. Eli ihan hirveän makuista. Itse tehden saa ainakin syömäkelpoista.

    VastaaPoista
  2. Puolukkapiirakka on niin hyvää! Teen sitä monella eri ohjeella, mutta mielestäni paras on ehdottomasti pullataikinaan tehty piirakka. Pellillinen on sopiva määrä, just riittää kahdelle kahdeks päiväksi.

    Pitäiskö tehdä viikonloppuna?

    Kivaa viikonloppua teille!

    VastaaPoista
  3. Eipä ole tullut ikinä tehtyä puolukkapiirakkaa. Pitäis kyllä ehdottomasti tehdä, on niin makeen näköinen! :D

    VastaaPoista
  4. Ellieli: tottakai laitan sulle piiraita tulemaan, suu auki! ;D

    No, hitsiläinen, kun sulla on noin huonoja kokemuksia valmistaikinoista. Mutta toisaalta, helppohan tollanen perusmurotaikina on itsekin tekaista ja silloin tosiaan tulee ainakin varmasti hyvää! :P

    Aikku ja Olli: ai sä tykkäät pillataikinapohjasta. Mulla on kait jotkut lapsuustraumat, kun en siitä niin välitä, vaikka rakastan pullaa noin muuten.

    Tottakai teet puolukkapiirakkaa viikonloppuna! :P

    Suukkoja Ollille! <3

    Joanna: kuule, kantsii todellakin kokeilla tota puolukkapiirakkaa. Mähän en oo mikään suuri happamien makujen ystävä, mutta puolukasta tykkään tosi paljon. Siis, jos on tarpeeksi sokeria - tietty. ;D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü