perjantai 14. syyskuuta 2012

Ruokaperjantai

Laitetaanpa viime perjantain jatkoksi heti-miten toinen punajuuriresepti, joka on todella helppotekoinen. Punajuuret kypsyvät aika hitaasti, joten uunissa tämä herkku viihtyy aika pitkään, mutta sen ajanhan voi käyttää vaikka koirien kanssa lenkkeilyyn. Kyytipoikana tarjosin kolmea suosikkijuustoani, joista vuohenjuusto maistui tällä kertaa minun suussa parhaalta punajuuren kaverilta. Vuohenjuuston happamuus taittaakin ihanasti punajuuren makeutta - nam!


Uunipunajuuret:

- n. kilo punajuuria
- valkosipulinkynsiä maun mukaan (itse laitoin 6 kpl)
- 1 tl suolaa
- 2 tl kuivattua timjamia/rosmariinia
- pari rouhaisua mustapippuria
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
- 2 rkl balsamicoa
- 0,5 dl oliiviöljyä




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Pese punajuuret tarvittaessa, poista kannat, kuori ja leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot uunin kestävään vuokaan.




3. Riko valkosipulinkynnet veitsen lappeella painamalla. Kuori ja lisää punajuurien joukkoon. Jos haluat ruokaan voimakkaan valkosipulin maun, kynnet kannattaa viipaloida ja ripotella viipaleet punajuurilohkojen päälle.




4. Hienonna kuivattu timjami/rosmariini huhmareessa suolan kanssa ja ripottele seos vuokaan.

5. Valuta punajuurien päälle tasaisesti hunaja, balsamico ja oliiviöljy.




6. Punajuurien paistoaika on aikalailla makuasia. Se vaihtelee eri lähteistä riippuen 30 minuutista reiluun tuntiin. itse tykkään kunnolla pehmeistä punajuurista ja silloin paistoaika on n. 1½ tuntia. Punajuuria kannattaa sekoitella ja maistaa muutaman kerran paistamisen aikana ja ottaa ne pois uunista sitten, kun kypsyys on omaan makuun sopiva.




Punajuuret tarjosin tällä kertaa tosiaan juustojen kera. Tarjolla oli fetaa, vuohenjuustoa ja aurajuustoa. 




Pediksi revin nipun rucolaa, joka sopii voimakkaan makunsa puolesta hyvin punajuurien ja juustojen kaveriksi. Tein vielä satsin tapenadea leivän päälliseksi ja siitä tuli tosi hyvää.


Tapenade mustista oliiveista:

- 1 dl kivettömiä kalamata oliiveja
- 1 dl kivettömiä mustia oliiveja
- 2 rkl kapriksia
- 1 iso valkosipulinkynsi tai 2 pientä
- 2 - 3 tl sitruunamehua
- pari rouhaisua mustapippuria
- n. 3 rkl oliiviöljyä




1. Valuta oliivit ja kaprikset siivilässä.

2. Laita kaikki ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja sekoita tasaiseksi sauvavatkaimella.




3. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Oliiviöljyn määrän avulla voit säädellä tahnan koostumusta.




4. Tarjoa hyvän leivän kanssa. 






~~~



Sittenpä ei taas muuta tällä erää kuin -





4 kommenttia:

  1. RRRakastan punajuuria. Toi paistos on kokeilemisen arvoinen ja helppo tehdä.

    Paitti, että meidän uuni hajosi viikko sitten. Ostin jo uuden, mutta sähkömies tulee vasta ensi viikon perjantaina. Siihen asti syödään keittoja lämmitetään pakkasesta ruokia mikrossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta, tätä tulen tekemään ihan varmasti. Ja kun juustoa ei laita punajuurien kanssa uuniin niin voi just tollai lautaselle laittaa ison keon ja nautiskella.

    VastaaPoista
  3. Vieläkö tulee kolmaskin punajuuriruoka? Kohta väsytystaktiikkasi puree ja minäkin alan taas kokeilla punajuurta. Mies kyllä söisi punajuurta, mutta olishan se kiva laittaa jotain hyvää itsellekin. Terveisin ronkeli.

    :)

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  4. Nettimartta: juu, ihan ehottomasti koklaat tota paistosta heti, kun teitin uuni taas pelittää. Mieti ny mikä yhdistelmä juusto- ja punajuuri-ihmiselle! :D:D

    Kaunis Nelli: eiks toi versio sovikin juustoihmiselle ihan täydellisesti! ;D

    Aikku ja Olli: tiäkkö, mä melkein aloitin postauksen pahoittelemallla sulle tätä punajuurireseptien suurta määrää. ;D Ainakin ens viikolla huilataan vähän punajuurista ja jatketaan niillä joskus myöhemmin.

    Mähän oon myös varsin ronkeli monen maun suhteen, joten ymmärrän sua paremmin kuin hyvin.

    Terkkuja sinne, hyvää matkaa kuopukselle ja pikaista paranemista Olli-Pollille! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü