perjantai 16. marraskuuta 2012

Ruokaperjantai - pyttipannu, kylmäsavulohilaatikkko ja köyhät ritarit

Tänään ajattelin kertoa teille pyttipannuntaipaisesta ruuasta, jota meillä syödään varsin usein. Teen sitä usein silloin, jos edelliseltä päivältä on jäänyt yli muutama keitetty peruna. Pyttikseen voi perinteisesti laittaa melkein mitä vain kaapeista löytyvää, niin tähän minunkin versioon. Pyttis ei ole mitään esteettisintä ruokaa, mutta hyvää se on, ja nälkä lähtee taatusti.


Peruna-feta-tomaatti-pyttis:
(kahdelle)

- 2 - 4 keitettyä perunaa
- 4 - 5 kananmunaa
- n. 100 g (maustettua) tuorejuustoa tai 4 rkl (ruoka)kermaa
- n. 100 g fetaa
- kourallinen pikkutomaatteja (myös paprikakuutiot sopivat hyvin)
- persiljaa, basilikaa, kynteliä, meiramia, tms.
- valkopippuria
- suolaa




1. Kuutioi keitetyt perunat ja freesaa niitä hetki pannulla nokareessa voita.




2. Sekoita kananmunat ja tuorejuusto (tai kerma) kulhossa kevyesti vatkaten. Mausta ripauksella valkopippuria ja suolaa.

3. Kaada munaseos pannuun perunakuutioiden päälle ja liikuttelee massaa lastan avulla niin, että se kypsyy tasaisesti. Hella kannattaa olla keskilämmöllä ja ylikypsymistä kannattaa varoa. 




4. Kuutio feta ja lisää pannulle munamassan ollessa lähes kypsää. Anna lämmetä hetki ja ota pannu pois levyltä. 

5. Huuhdo ja puolita pikkutomaatit ja lisää puolikkaat pannulle. Saksi päälle vielä runsaasti jotain tuoretta yrttiä esim. persiljaa. Sekoita ja maista - lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria.




6. Pyttis kannattaa syödä mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen. 




Isänpäivän syömingeistä jäi yli puoli kattilallista keitettyjä puikulaperunoita. Kokeilin tehdä niistä ja kylmäsavulohesta lohilaatikkoa. Tällä kokemuksella totean, että raaoista perunoista tulee parempi laatikko, mutta tällä tavalla sain hyötykäytettyä ylijäämäpotut ja laatikko valmistui tosi nopeasti.


Kylmäsavulohilaatikko keitetyistä perunoista:

- n. 800 g keitettyjä perunoita
- 150 g kylmäsavulohisiivuja
- 2 - 2,5 dl (ruoka)kermaa
- 1 kananmuna
- nippu tilliä
- valkopippuria
- suolaa




1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä.

3. Siivuta puolet perunoista vuoan pohjalle ja ripottele viipaleille pikkuisen suolaa ja valkopippuria.

4. Saksi viipaleiden päälle kylmäsavulohisiivut ja runsaasti tilliä.




5. Siivuta loput perunat ja asettele lohen päälle. Ripottele taas perunaviipaleille vähän suolaa ja valkopippuria.

6. Vispaa kulhossa kevyesti sekaisin (ruoka)kerma ja kananmuna. Kaada seos tasaisesti vuokaan.




7. Paista uunin keskitasolla n. 20 - 30 min., kunnes munakermaseos on hyytynyt ja laatikon pinta on saanut vähän väriä.




8. Tarjoa vaikkapa etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera.




Tämänpäiväisen jämäaiheen makeaksi lopuksi sopinee hyvin köyhät ritarit. Itse tykkään tehdä köyhikset enemmin kuivahtaneesta leivästä kuin pullasta. Käytän viipaleiden kostuttamiseen vaniljasokerilla maustettua maitoa, johon en lisää ollenkaan kananmunaa. Nämä on niitä makuasioita.


Köyhät ritarit:
(kaksi annosta)

- 4 viipaletta kuivahtanutta leipää
- n. 2dl maitoa
- 1 tl vaniljasokeria
- voita paistamiseen

Tarjoiluun: hilloa, marjoja, vaahterasiirappia, kermavaahtoa, jäätelöä, tms.


1. Leikkaa leivästä 4 reilua viipaletta.




2. Sekoita laakealla lautasella vaniljasokeri maidon joukkoon.

3. Kastele leipäviipaleet maidossa hyvin molemmilta puolilta.




4. Paista viipaleet pannulla voissa kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi. Kannattaa käyttää keskilämpöä, jotta viipaleet eivät pääse palamaan.




5. Tarjoile heti esim. hillon ja kermavaahdon kanssa.




~~~

Eipä sitten muuta tällä erää kuin -




8 kommenttia:

  1. Herkkuja, herkkuja :-)

    Meillä syödään aika usein ns. koekeittiöruokia. Niihin laitetaan sitä mitä sattuu olemaan ja usein syntyy oikeinkin onnistuneita ruokalajeja.

    Pojan kaverit pyytävät joskus, että voisinko tehdä sitä samaa, jota oli edellisellä kerralla kun olivat vierailulla. Vastaus on usein, etten voi, koska se ruoka oli ainutkertainen kokeilu, eikä sitä voi enää toistaa, koska en muista mitä siinä oli.

    Täytyy myöntää, että joskus koekeittiöstä putkahtaa ulos myös einiinloistavia ruokalajeja...

    Teen täälläkin joskus lohilaatikkoa keitetyistä perunoista. Ruokalajiin tulee heti enemmän glamouria kun sitä nimittää Greta Garbon lohilaatikoksi ;-)

    Ja köyhät ritarit maistuisivat! Tehtiin niitä kesällä. Edellisen kerran olin nauttinut ritareista varmaan 20 v sitten.

    Hieman on masentavat tunnelmat.. isäntä jäi Bostoniin jumiin lentikonevian takia. On ollut muutenkin reissussa jo 2 viikkoa, ei varmaan enää tunnisteta koko miestä kun joskus pääsee kotiin asti.

    Perjantaisia terkkuja!

    shelttien mami

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, koekeittiökokkaukset on täällä myös kova sana. Välillä syntyy ihania makuja ja toisinaan taas lähinnä jotain syömäkelvotonta sossöä. Hitsi! ;D

      Greta Garbon lohilaatikko - toi ON hyvä! :D Ja köyhikset - NAM! Niitä kannattaa tehdä aina, kun vaan on mahdollista. :P

      Ou nou! Toivottavasti saatte isännän pian kotiin! Toivotaan myös, että koirat tunnistavat vielä miehen, etteivät hauku pihalle. ;)

      Kiitos ja terkkuja sinne myös! <3

      Poista
  2. Oho! Aurinko nousee juuri ja taivaanranta on PINKKI! Tulossa selvä TYTTÖPÄIVÄ!!!!

    t. shelttien mami

    VastaaPoista
  3. Meillä jää yleensä päivittäin ylijäämäperunoita ruoasta. Niistä sitten aina joskus tehdään pyttäriä, tai paistinpottuja, niinkuin meilläpäin sanotaan ;) Jos sen tekee isäntä, niin hän paistaa kananmunat erikseen, itse taas tungen munat joukkoon jo paistaessa. Ja sipulia, paistinpotuissa kuuluu ehdottomasti olla sipulia (ei valkosipulia, vaan tavallista!).

    Täälläpäin saa kirreä aina silloin tällöin edullisesti, n. 3-4 €/kg eräästä paikasta. Isäntä laittaa siitä mieluiten lohilaatikkoa, mutta minä tykkään kun saan lykätä sen uuniin. Poika tykkää perata(!!!) kaloja, ja laitankin hänet aina hommiin. Hän fileoi ne yleensä kahteen osaan ja ne laitan uunivuokaan, päälle sipulia ja tilliä, ja lopuksi valutan purkillisen ruokakermaa. Hyvä tulee. Mulla oli joskus ohjekin siitä vuodatuksen puolella.

    Uskallanko edes mainita noita köyhiä ritareita. Kuola alkaa valua suusta ja jos menee vaakalle niin varmana tuli muutama kilo pelkästä kuvien katselusta ;) Nyt joudut taas laihdutusurakalle puolestani ;DD
    Mums nams, mums nams...

    Voi iiks noita ihania tyttöjä toivottelemassa viikonloppuja. On ne niin sulosia. Pusuja ja haleja heille ja paljon! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tohon munkin pyttikseen laitan usein sipulia.

      Kirreä? En ole koskaan kuullut moista sanaa, mutta jotenkin nyt asiayhteydestä päättelen, että se tarkoittaa kirjolohta, vai?

      Ai että, mikä ilo teille on sattunut - poika, joka tykkää perata kaloja!! Mä en osaa perata kaloja, enkä varmaan perkais, vaikka osaisinkin. En pidä raa'an kalan "tuoksusta" ja mun mielestä sitä on tosi vaikea saada esim. käsistä irti. Tosi hyvältä kuulostaa sun uunilohi, NAM! :P Kiitos ohjeesta!

      Just joo, eli taas joudun laihikselle sun puolesta. ;D Mutta omapa on vikani tietty, kun kehtasin laittaa köyhiksistä kuvat esille. :D:D

      Karvalapsistaan ylpeä mamma kiittää kehuista ja toivottelee mukavaa viikkoa sinne! <3

      Poista
    2. Juu, ainakin meillä sanotaan kirjolohta kirreksi. En tiedä onko se yleisemmässä käytössä missään muualla.
      Joo-o kyllä vaan poju tykkää perata kaloja, kauhulla vaan odotan sitä hetkeä kun herra ilmoittaa muuttavansa omilleen. Nyt jo olis muuttanut viime kesänä, sanoin, että oota nyt vähän, ees talven yli ja muutat sitte ens kesänä. Ens kesänä aion yrittää samaa taktiikkaa, keh heh ;)
      Juu, mul on vähän sama vika tuon kalan suhteen kuin sullakin, ällö haju ja kauhee käsienpesu. Ole hyvä vaan (ohjeesta), eiks ollukin aika iisi toi uunilohi, aina ei tarvi laittaa vaikeimman kautta ;)

      Poista
    3. Ok, no oikein päättelin sitten. Mulle on tosiaan ihan uusi sana.

      Ymmärrän, että odotat kauhulla pojan muuttoa. ;D Sun tarttee vaan pitää häntä niin hyvänä siellä, että ei tohdi muuttaa pois. Tai lahjoa, sehän on tunnetusti hyvä konsti. ;D

      Juu, parhaat ruokaohjeet on monasti tosi yksinkertaisia. Maut kun natsaa hyvin kohdilleen, niin ei siinä sen ihmeempiä temppuja tarvita. :P

      Poista

Kiitos kommentista! Ü