perjantai 19. elokuuta 2011

Ruokaperjantai - kanttarellikastike, lohi savustuspussissa ja marjarahka

Syksyn tulon voi jo haistaa ja maistaa. Vaikka olenkin kesäihminen, niin yksi asia syksyssä ilahduttaa, sienet. Ne saa kuitenkin mieluusti kerätä joku muu. Hirvikärpäset ja kyykistely kun kuuluvat täällä inhokkilistalle. ;) Uuden sukupolven koirille tämä on ensimmäinen syksy. Viileämmät lenkit maistuvat kyllä koko perheelle. Eli okei, hyväksyn syksyn, mutta talvi-ihmistä minusta ei taida kovin helpolla saada, rajansa kaikella! :D



Viime viikolla kävin hakemassa torilta kanttarelleja. Aika pieniä ja kuivia olivat, mutta kelpasivat hyvin sienikastikkeeseen, tässäpä ohjetta:


Kanttarellikastike:

- litra kanttarelleja
- 2 sipulia
- 2-2,5 dl (ruoka)kermaa
- 100 g (kanttarelli)tuorejuustoa
-  nippu ruohosipulia
- 1 kpl kasvisliemikuutio
- suolaa
- valkopippuria



Jos kastikkeeseen haluaa lisää makua, niin mielestäni sienikastikkeiden ja -muhennosten maustamiseen sopii erinomaisesti: viinipullon jämät, (dijon) sinappi, soijakastike, rosmariini, timjami ja muskottipähkinä. Itse laitan usein, tuon perusohjeen lisäksi, vähän mitä milloinkin sattuu kotoa löytymään.

Kastikkeen teet näin:

1. Pilko sienet ja sipulit.

2. Laita kuumalle pannulle iso nokare voita ja lisää mukaan sieni- ja sipulisilput sekä kasvisliemikuutio.





3. Paista niin kauan, että sienistä irtoava neste haihtuu.  (Seuraavaksi lisätään mahdollinen viini. Sekä punainen että valkoinen käy hyvin. Määränä n. dl on hyvä. Itse laitoin tällä kertaa desin kuivaa siideriä tuomaan makuun happoa.)

4. Lisää kerma ja tuorejuusto. Anna kastikkeen sakeutua hetki.

5. Mausta maun mukaan suolalla ja valkopippurilla (sekä halutessasi muilla mausteilla. Itse lorautin mukaan tilkan soijakastiketta.)

6. Silppua lopuksi sekaan runsaasti ruohosipulia.



7. Tarjoa vaikkapa perunoiden ja paistetun lohen kanssa.


Kokeilin todella pitkästä aikaa savustuspussia lohen kypsentämiseen. Pussissa kalaan ei tule kovinkaan voimakasta savunmakua, mutta ihan mukavaa vaihtelua silti perus uunilohelle.


Pussin käyttöohjeessa kehotettin sivelemään hunajaa lohifileelle ja näin tein. Sitten kala pussiin, pussi hyvin kiinni ja kuuman uunin ihan alatasolle. Ensin vartti 275°:ssa ja perään puolisen tuntia 200°:ssa.


Mies tykkää todella paljon kaikenlaisista rahkajälkkäreistä ja -välipaloista. Erilaisia marja- ja hedelmärahkoja tuleekin tehtyä usein. Alla helppo perusohje, josta tulee iso annos! ;) Meillä ei tätä kannata tehdä vähän, koska miehelle maistuu rahkasysteemit niin hyvin. Ohjetta on tosiaan helppo muutella erilaisilla marjoilla ja hedelmillä. Tarvittavan sokerin määrä riippuu paljon makumieltymyksistä ja käytettyjen hedelmien makeudesta, joten sopiva makeus löytyy maistelemalla.

Marjarahka:

- 2-2,5 dl vaahtoutuvaa kermaa (oma suosikkini on Flora vispi)
- 2 purkkia maitorahkaa (yhteensä 400 g)
- 1 purkki mausttetua rahkaa (esim. vanilja)
- 1 rkl vaniljasokeria
- ½-1 dl (hedelmä)sokeria
- n. litra marjoja tai hedelmiä

1. Vaahdota kerma.

2. Lisää mukaan rahkat ja vaniljasokeri. Jatka vaahdottamista vielä hetki.

3. Sekoita lusikalla mukaan marjat ja/tai hedelmät sopivan kokoisina paloina.

4. Maista ja makeuta haluamallasi määrällä (hedelmä)sokeria.

Kuvassa olevassa rahkassa on pensasmustikoita ja vadelmia.




Viikonloppu on taas edessä ja ruokaa tulee varmasti laitettua. Olisi kiva keksiä jotain uutta ja inspiroivaa. Hmm, taidan surffailla ideoita ruokablogeista, joista suosikkejani ovat tämä ja tämä.


Rentouttavaa viikonloppua myös teille kaikille lukijoille!





8 kommenttia:

  1. ihana ruokalautanen, onko mitä sarjaa? :D rahkapojalle terveisiä <3 ja tietty pRRp:lle!

    VastaaPoista
  2. Voi kauhia, mä en sais lukea ollenkaan näitä ruokaperjantaijuttuja. Oikein vesi herahtaa aina kielelle kun katselee kuvia. En oo kuin kerran eläissäni syönyt aitoja metsäsieniä, niitä kaupan herkkutatteja vaan, pidän kyllä niistäkin. Toi oli kyllä niin herkullisen näköinen ruokasatsi (siisi ihan kaikki), että tekis mieli kokeilla. Mä vaan oon niin surkea kokki. No ton rahkan mä varmaan osaisin tehdän ;)

    VastaaPoista
  3. niNni: kiva, että tykkäät lautasesta! Se on sellaista melko harvinaista hôbbüháll-sarjaa, tosi nättejä on munkin mielestä! ;DDD
    Ihana - pRRp! ♥ (rahkapoika, lol!)

    VastaaPoista
  4. Ellieli: kantarellit ja suppilovahverot on mun lemppareita, kannattaa kokeilla! Ja kuule, niistä kaikkein helpoimmista ohjeista se ruuanlaitto kaikilla lähtee. Mun mieskin osaa jo keittää vettä (vedenkeittimellä) ja lämmittää karjalanpiirakan (mikrossa). ;D

    No ei vaan, eihän kaikki tietenkään ole kiinnostuneita samoista asioista. Mä oon aina rakastanut ruokaa ja helpoin tapa saada lempiruokiaan, on ollut opetella itse niitä laittamaan. Jollekin toiselle ei ruoka taas ole niin isossa osassa ja hänelle käy mikä vaan, jolla maha tulee täyteen.

    VastaaPoista
  5. Joo, toi toinen puolisko aina vitsailee mun ruoanlaittotaidoistani vähän samaan tapaan, että hyvä kun mä osaan veden kiehauttaa polttamatta sitä pohjaan ;)
    Mä taas oon huomannut, että jos laittaa tarpeeksi huonoa ruokaa itse, niin toinen voipi kyllästyä siihen ja laittaa itse ruokaa, jolloin minäkin saan huomattavasti parempaa kuin mitä itse laittaisin. Melko reilua vai mitä, kiäh,kiäh ;DD

    VastaaPoista
  6. Ellieli: onkohan mun miehellä sittenkin toi sun systeemi käytössä? En oo taas hoksannu, hitsi! Ootte te ovelia! ;D

    Täytyy sitten vielä vähän kehua miestä tai siis kertoa se oikea totuus. Hän on nimittäin oikein hyvä grillaaja ja laittaa myös melkein aina aamupalat viikonloppuisin. On kyllä aivan ihanaa herätä kahvin tuoksuun ja nousta syömään valmiiseen pöytään. ♥

    VastaaPoista
  7. Hyvä idea tehdä uunilohta savustuspussissa. Sain hyvän vinkin.Meillä pidetään kalasta. Ja uunissa laitettuna se on terveellisintä. Minä kun olen kotosalla niin laitan kaiken ruoan.Jos laitan huonoa ruokaa niin ihan itse saan kärsiä. En ole muutenkaan mikään superkokki. Hauvoille terveisiä:) M-L ja Ossi

    VastaaPoista
  8. Marja-Leena: huomasin taannoin kaupassa, että savutuspusseja löytyy nykyään jos jonkinlaisia. Lihalle, kalalle ja kasviksille on omansa. Ainakin kalalle oli myös omat pussinsa sekä uunia että grilliä varten. Grilliversiota täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla.

    Niin se on, että jos haluaa oman makunsa mukaista ruokaa, niin helpointa on tarttua itse kauhan varteen. ;) Tosin minä olen aina myös kovasti tykännyt ruuanlaitosta. Miehellekin onneksi maistuu melkein mikä vaan, paitsi hernekeitto..

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü