perjantai 6. heinäkuuta 2012

Ruokaperjantai - katkarapu-mascarponepasta ja mansikkamarenkikakku

Laiska kokki ilmoittautuu - hep! Viime aikoina kokkailut ovat olleet aika pienimuotoisia ja grillauspainotteisia. Saatiin nimittäin vihdoinkin hankittua uusi grilli. Sen kokoamisessa sujuikin puoli päivää rattoisasti - NOT! Onneksi oli edes innokkaita apulaisia.





Näin hieno siitä lopulta tuli -





Kyllä nyt kelpaa taas grillailla! Luin muuten jostain (NiksiPirkasta?), että grillin rasvapelti kannattaa vuorata foliolla. Folio on helppo vaihtaa tarvittaessa ja säästyy pellin pesemiseltä. 




Sitten loogisesti jaan kanssanne tänään pari tosi helppoa ruokaohjetta, jotka eivät liity grillaamiseen millään tavalla, heh. Inspiroiduin jälleen kerran Kauhaa ja rakkautta -blogista. Eeva oli tehnyt jokin aika sitten pastaa parsasta ja mascarponejuustosta. Koska kaupassa ei ollut parsaa, vaihdoin sen lennossa katkarapuihin. Muistin nimittäin aikaisemmin tekemäni katkarapurisoton, johon tulee myös mascarponejuustoa. Pastasta tuli ihan mielettömän herkullista. Kannatta siis ehdottomasti kokeilla, joko parsalla tai katkaravuilla. Alkuperäisen ohjeen löydät täältä.


Sitruunainen katkarapu-mascarponepasta: 

(kahdelle)


- n. 300 g spagettia/linguinea/bavettea
- 150 - 200 g (pakaste)katkarapuja
- 100 g mascarponejuustoa
- puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
- nippu ruohosipulia
- suolaa 
- mustapippuria




1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kaada suurin osa keitonvedestä pois mutta jätä kattilaan n. ruokalusikallinen.

3. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää mascarpone kuuman pastan joukkoon sulamaan.

4. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut.

5. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori sekä purista mehu n. puolikkaasta sitruunasta pastan joukkoon.




6. Rouhi sekaan mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Saksi halutessasi nippu ruohosipulia mausteeksi.

7. Tarjoa heti esim. raastetun parmesaanin kera.

'


Päivän toinen helppo ohje on makea. Innostuin viime kesänä tekemään aina välillä mansikkakakun marengista. Tämän kesän ensimmäisen marenkikakun tein viime viikolla ja hyvää tuli! Tosi helpolla pääsee, jos ostaa marenkilevytkin valmiina, kuten minä teen. Toki, jos valkuaisia jää jostain muusta leivonnasta yli, kannattaa niistä tehdä marenkia. Ohjeen löydät vaikkapa täältä.


Mansikka-marenkikakku:

(4 - 6 annosta)

- 2 kpl marenkipohjia (esim. Boström)
- 2 - 2,5 dl vaahtoutuvaa kermaa
- litra mansikoita




1. Vaahdota kerma ja lisää sekaan rahka.

2. Laita toinen marenkipohjista lautaselle ja viipaloi sen päälle kerros mansikoita. Laita mansikoiden päälle kerros kermarahkaa ja vielä kerros viipaloituja mansikoita.




3. Asettele toinen marenkipohja mansikkakerroksen päälle ja päällystä kakku lopulla kermarahkavaahdolla.

4. Koristele kokonaisilla mansikoilla ja tarjoa heti. 




Huom! Kasattua marenkikakkua ei voi säilyttää ennen tarjoilua kuin korkeitaan puoli tuntia. Marjat vetistävät marengin nopeasti, eikä se ole sen jälkeen enää rapeaa. Kannattaa käyttää mahdollisimman kuivia marjoja kerrosten välissä ja välttää marjojen muusautumista. Kakku on nopea koota vieraiden odottaessa, varsinkin, jos olet vatkannut kermarahkan valmiiksi jääkaappiin ja perannut marjat.


~~~


Sitten ei muuta tällä erää kuin -






8 kommenttia:

  1. Wautsi, onpa komea grilli. Kyllä siinä kelpaa kokata kesäruoat. Ja nuo mainiot apulaiset työn touhussa!

    Herkullisen näköinen tuo pasta ja entäs sitten mansikkakakku, njami. Mites muuten tuollaisesta marenkikakusta otat, kun ne on niin kovia, ne pohjat, että paremmin onnistuis taittamalla kuin kakkulapiolla? Vastaava onnistuis varmaan niinkin, että laittais niitä pieniä marenkinappeja annosmaljoihin, päälle kermarahkaa ja sitten mansikat.

    VastaaPoista
  2. Heippa!

    Ihana kakku!! Siis mamin mielestä, vaikka kyllä meillekin varmaan maistuis :-) Marenki on aina hyvää!

    Me voidaan muuten suositella kaikille PAVLOVAN kokeilemista. Se on sellanen PEHMEÄ marenkakku. Eikä oo vaikee. Mamikin osaa sen tehdä vaikkei muuten osaakaan leipoo... eikä ees yritä oppii.

    Sen pohjan voi tehdä vaikka edellisenä päivänä, jos pitää sen sit kuivassa huoneenlämmössä tarjoilupäivään asti. Jos laittaa jääkaappiin tai päästää kostumaan, marengista tulee nahkeeta. Varminta on tehdä samana päivänä, mut joskus mami tekee etukäteen, koska aina tulee kuiteskin kiirettä ja muutenkin hermostumista juhlapäivänä.

    Ekana on se marenkikakku ja sit päälle banaania viipaleina. Banaanin päälle PALJON kermavaahtoo niin et viipaleet peittyy, mut kerma ei kuiteskaan valu reunoille. Lopuks vaan jotain ihania marjoja ja hedelmiä päälle. Ja koristeeks voi laittaa vaikka syötäviä kukkia.

    Kakku on niin nätti ja MAHDOTTOMAN HYVÄÄ!!! Avainsana tässä kakussa on HELPPO! Sen täytyy olla helppo, jotta se sopis meidän leipurille.

    Se marenki oikeesti sulaa suussa, eikä koko kakku oo ollenkaan ällömakee, mut on kuiteskin IHANAA. Mami osaa tehdä vaan tän kakun ja sitä tarjotaan aina kun kakkua tarvitaan. Ja ikinä ei jää yhtään palaa syömättä.

    Pavlovan marenkiohjeen voi kuuklettaa. Mami askartelee leivinpaperista sellasen renkaan. Leikkaa pitkän suikaleen, kiinnittää sen metallisella nuppineulalla/hakaneulalla ja lusikoi marengin renkaan sisään. Sit "paistelee" sitä uunissa aika kauan. On valmis kun pinta on vaaleenruskee. Sisältä sen kuuluu olla ihan pehmeetä.

    No, jopas se nyt tohkeissaan kirjottelee tosta pavlovasta. Varmaan siks kun pavlova on ainoo "täytekakku", josta mami tykkää :-)

    Kakkuterkuin,

    3 shelttiä

    VastaaPoista
  3. Ellieli: kiitos, grilli on tosi hieno, varsinkin verrattuna vanhaan.. ;D Ja oli vielä halpakin.

    Tuon marenkikakun leikkaaminen on ihme ja kumma ihan suht helppoa ja onnistuu ihan tavallisella kakkulapiolla. Hyvä idea tehdä annosmaljoihin valmiita annoksia! Varsinkin jäljkiruokana toimis tosi hyvin. Kahvipöytään taas toi kakku passaa mainiosti.

    3 shelttiä: koklatkaa ihmeessä tota marenkikakkua joskus, on meinaan hyvää - NAM!

    Pavlovaa oon meinannutkin tehdä monta kertaa, mutta aina se on sitten jäänyt. Teidän suositukset on kyllä nyt niin vakuuttavat, että lomalla täytyy kokeilla. Kuulostaa tosi herkulta myöskin! :)

    Mäkään en ole mikään täytekakkuihminen, noin niin kuin sellaisen perinteisen meinaan. Tosta marenkikakusta tykkään ja sit sellasesta murotaikinapohjan päälle tehdystä. Toki syön sujuvasti toisten tekemiä täytekakkuja, mutta itse ei tosiaan tule sellaisia juuri tehtyä.

    Terkkuja myös sinne teille kakille! <3

    VastaaPoista
  4. Nams noita mansikoita! Herkuteltiin taas Bassen kanssa hunajamelonilla, mutta kyllä mansikoita on pian saatava tännekin. Jospa mamma tarjoaa, kun mennään kyläilemään ;)
    Maisteltiin myös aprikoosi- ja omenahilloa. Basse pisteli kaikki, mutta Arttu peräänty ja katto mua syyttävästi - taas! Piknikille vois ottaa koirille hunajamelonia ja kurkkua palasina (kurkku käy jotenkuten Artullekin...) niin tulee nesteytystäkin samalla :)

    VastaaPoista
  5. Totta kai se viesti lähti ennen kun sain valmiiks...
    Grilli on hieno, voin kuvitella kun Peppi-Rilla päivystää, kun pihvi tirisee ;))

    VastaaPoista
  6. Mai: hih, meidänkin tytöt tykkää kovasti hunajamelonista. Meinaavat vaan syödä kuoretkin, jos ei vahdi. ;D Myös kurkku on meillä "hittituote". Tytöt rouskuttavat sitä menemään ihan niin paljon kun vaan antaa.

    Juu, ja arvaa vaan, meillähän pihvipalvelu pelaa.. Mies nimittäin tarjoilee aina pihvistään osan koirille. :o En osaa päättää, onko se suloista vai gaameeta. Hitsi. :D:D

    VastaaPoista
  7. Hieno grilli tosiaan :) Ja teet kyllä aina niin herkullisen näköistä ruokaa, itse teen aina ihan perus juttuja :P Ja voi ei tuo marenkikakku näyttää IHANALTA, pitäiskö ittekkin?

    VastaaPoista
  8. Eeva: kiitos, edellinen grilli ostettiin muistaakseni v. 1999, joten ehkäpä tosiaan oli jo aika suoda itsellemme uusi.. :D:D

    Kokeile ihmeessä tota marenkikakkua. Se on maailman helpoin ja nopein tehdä ja silti ihan mielettömän hyvää! :P

    Rapsuja tytöille! <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü