perjantai 23. syyskuuta 2011

Ruokaperjantai - tonnikalatäyte uuniperunoille

Minulla on tapana addiktoitua johonkin tiettyyn ruokaan tai makuyhdistelmään ja syödä sitä samaa sitten niin kauan, että ei tarvitse hetkeen enää kyseiseen ruokaan palata, kun vastaan tulee totaalikyllästyminen. Kesästä asti olen ahminut yhdistelmää, johon tulee turkkilaista jugurttia, vaniljarahkaa, marjoja ja hunajaa, nam-nam! Annoksesta ei ole tarjota kuvaa, mutta todellinen syy, miksi tästä himotuksestani aloin kertomaan on se, että myös Peppi on omalla tavallaan saman addiktion kourissa. Olen nimittäin lähes tulkoon huomaamattani alkanut jossain vaiheessa antamaan tyhjän jugurttipurkin Pepille nuoltavaksi. Yhtenä päivänä huomasinkin, että Peppi on ihan tohkeissaan jo heti purkin nähtyään ja kieli alkaa lipomaan ilmaa innostuneen odotuksen merkkinä. Ja oi sitä onnea, kun purkkiin vihdoin pääsee käsiksi (tassuiksi?)!


Seurauksena innokkaasta purkin putsauksesta on tietenkin jugurttiviikset ja -parta, LOL! 



Täytetyt uuniperunat on sellainen vuosia kestänyt, aina aika ajoin iskevä himotus. Sen valtaan jouduin männä viikolla ja tekaisin pikaisen täytteen perunoille tonnikalasta. Ko. täyte on seurannut mukana jo vuosia, mutta nyt kokeilin siihen pientä uutta twistiä lisäämällä perusohjeeseen muutaman lusikallisen Valion uutta maustettua rahkaa makea & tulinen. Mukavan makuista rahkaa muuten, yllättävänkin tulista. Ei ehkä tule käytettyä sellaisenaan, mutta maustamiseen varmaankin usein.

Tonnikalatäyte uuniperunoille:





- 2 purkkia tonnikalaa (öljyssä)
- 1 purkki kermaviiliä (200 g)
- 1 dl majoneesia
- 1 rkl tomaattipyreetä
- ruohosipulia ja/tai tilliä
- suolaa
- valkopippuria
- ripaus sokeria ja chiliä tai näiden tilalle pari lusikallista makea & tulinen- rahkaa



1. Sekoita kulhossa kermaviili, majoneesi ja tonnikala.

2. Silppua joukkoon tuoretta ruosipulia ja/tai tilliä

3. Mausta tomaatiipyreellä, suolalla, valkopippurilla ja maustetulla rahkalla (tai ripauksella sokeria ja chiliä).

4. Tarjoa uuniperunoiden täytteenä.



Rosamunda on varmaankin se yleisesti suosituin lajike uuniperunaksi. Itse tykkään kuitenkin käyttää mitä vain isokokoista, jauhoista perunalajiketta, jota kaupassa sattuu olemaan. Usein nimittäin rosamundaperunat ovat pieniä ja huononnäköisiä. Silloin valitsen aina jonkun muun (jauhoisen) lajikkeen ja hyviä on tullut.


Uuniperunat teen näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 225°:een.

2. Pese perunat ja töki niihin haarukalla reikiä.

3. Ripottele perunoiden päälle suolaa kauttaaltaan.

4. Kääri perunat folioon ja paista uunin keskitasolla noin tunti.
Uuniperunoille olen kehitellyt vuosien saatossa useita erilaisia täytteitä, joten niitä seuraa varmasti jatkossa lisää.

Tuotesuositustakin pukkaisi vielä. Kaikkien herkkusuiden iloksi on Kokkikartano valmistanut jälkkäriherkkuja, joista olen ehtinyt jo maistaa omena-vaniljan sekä suklaa-mokan:



Voin suositella molempia lämpimästi. Plussaa vielä reilusta annoskoosta. Minähän tulen nimittäin todella kiukkuiseksi, jos tarjottu annos/tuote on liian pieni. Olen ehdottomasti mielummin kokonaan ilman, kun syön liian pieniä määriä. ;D Esimerkinnä liian pienistä tuotteista on se säälittävän kokoinen Mini Tupla, joka on kuulema vielä suunattu erityisesti naisille! Silkkaa piruilua, sanon minä! King size Tupla sen olla pitää, jos patukkalinjalle lähdetään, NIH!



Viikonloppu on taas edessä, kivaa! Mies lähtee reissuun ja me tytöt saada vieraaksi siskontyttö ja Jimi, jei! Taitaa olla tiedossa pizzalauantai..


Hauskaa viikonloppua myös teille kaikille, uusille ja vanhoille blogikamuille! Ü




11 kommenttia:

  1. Syötävän söpö jogurttinaama! :) Kiva, että laitoit jo aamupäivästä tämän ruokapostauksen. Tänään menee viimeinen annos kukkakaalivuoasta ja kirjoitan juuri kauppalistaa.
    Tuli vielä mieleen siitä nimiasiasta, että talon lapset sanoivat minua aikaisemmin "koiratädiksi" :D
    Terveisin Jyskyn ex-emäntä.

    VastaaPoista
  2. mui <3

    uuniperunat nam! katkarapu- ja savulohitäytteet, NAM! ja tietty kukkakaalitäyte :)

    minituplalle on ihan vähän naurettu töissä, siis se on pottuilua! mä ehdotin kamppista kahvi+10 minituplaa :D

    pizzalauantai yhdistettynä tyttöjen (+jimpsu) iltaan on parasta! ihanaa nähdä teitä <3

    VastaaPoista
  3. Purkit ja purnukat on kivoja, mä en kyllä oikein tykkää jukurteista ja tollasista, mut jos siellä purkissa oli jauhelihaa ni sit mä voisin syödäkin!

    VastaaPoista
  4. Jyskyn emäntä: eiks oo hassu "maitoparta", hihhihih! Oon ihan otettu, kun sä luet ja hyödynnät näitä ruokapostauksia, kivaa!

    Vai koiratäti ja Yskä-koira..:DDD

    niNni: mui mukava! Kukkaakaalitäyte on kyllä noista varmasti paras, muutkin ok. ;D

    10 minituplaa vois joo EHKÄ toimiakin, ainakin jos se kahvi olis kans tosi hyvää kahvia, siis E H K Ä !

    Ihquu, että tuutte! ♥ Tervetuloa!

    Jaltsalandia: valmistetaankohan lihajugurttia? Olis varma hittituote! Vaikka sellanen kerrosjugurtti tyyppinen, jossa lihakerros löytyy pohjalta, hmmm.. ;DDD

    VastaaPoista
  5. Mukavaa pizzalauantaita teille! Muistuta sitä vierastasi, jotta maanantaina on mummorehvit perinteisessä paikassa ja ohjelmakin on perinteinen, eli jotain pientä palaa ehkäpä Amarillossa..:)ja tietty jälkkärit kanssa...

    VastaaPoista
  6. Meillä on sama juttu. Koira nuolee kaikki jogurtti-, kermaviili-, rahka- ja muut sellaiset purkit. Heti, kun lusikka kolisee purkin pohjaa vasten, koira kipittää odottamaan jämiä.

    VastaaPoista
  7. Malviina: kiitos! Pizza oli aivan tajuttoman hyvää ja nyt on sitten ähky...

    Muistutin teirän rehveistä ja vastaukseksi sain pohdiskelun siitä, että tuletkohan yksin vai pääseekö H ekaa kertaa mukaan tyttöjen shoppailu (lue: ruokailu) reissulle. Oli kuulema kutsu käynyt, hih! Ü

    Ps. TOTTAKAI jälkkärit!!! ;D

    Olli: a-haa, tää purkin putsaus on siis ihan yleistä mäyräkoirapiireissaä. Hauska tietää! :)

    VastaaPoista
  8. Uuniperunoita tehty foliolla ja ilman. Molemmista tuli hyviä, vaikkakin erilaisia.

    Jysky rakasti kananmunia. Aina kun kuoren rikkoi niin se oli salamannopeasti ilmestynyt keittiöön. Ja sama juttu, jos kirosin jotakin keittiössä. Se päätteli heti, että nyt on jotain tippunut ja oli kärppänä paikalla :)

    Terv. "Koiratäti"

    VastaaPoista
  9. ;) Koiratäti: meillä lapsuuskodissa tehtiin aina uuniperunat ilman foliota ja niistä tuli tosiaan vähän erilaisia hyviä.

    Ai Jyskyn himotus oli kananmunat, hih. Mua naurattaa toi sadattelua seurannut keittiöön ryntääminen, kerrassaan fiksu koira! :))

    VastaaPoista
  10. Eipä löytynyt Kokkikartanon jälkkäreitä kauppareissulla ;/ Mutta Tuplasta samaa mieltä, että pussillinen mini-Tuplaa korvaa yhden King Sizen ;D)) Kokeiltu on.
    Yritäpäs vaan vähentää mäyräkoiran oikeuksia turkkilaisen jugurttipurkin osalta, niin Peppi laittaa hampaan pyörimään... tai tassun ;)
    Virkeää viikkoa, joka alkaa ihan pian taas.

    VastaaPoista
  11. Mai: voi ei, mälsää! Katoitko myös sieltä eineshyllystä kerroskiiseleiden yms. luota? Mini Tupla pitäis lailla kieltää tai ainakin yksittäin myynti. Pussillinen on sitten ihan ok! ;DD

    Juu, en usko, että pitkänmallinen enää luopuu saavutetuista eduista, hih!

    Kivaa viikkoa myös Sinulle ja komealle Artulle! ♥ Toivotaan, että ei sataisiihan koko ajan..

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü