perjantai 7. syyskuuta 2012

Ruokaperjantai - punajuuripihvit ja vuohenjuustoperunat

Tässä taannoin alkoi tehdä mieli punajuuripihvejä, joten niitä piti sitten tietysti kokkailla. Tykkään muutenkin tosi paljon punajuurista eli muitakin punajuurireseptejä saattaa lähiaikoina tänne tipahdella. Punajuurien makuun sopii mielestäni tosi hyvin monet juustot, varsinkin feta, sinihomejuusto ja vuohenjuusto. Bongasin Yhteishyvä-lehdestä vuohenjuustoperunoiden ohjeen ja päätinkin kokeilla niitä punajuuripihvien kaveriksi, toki pienillä tuunauksilla. Tämä oma ohjeeni punajuuripihveille on sekoitus monista eri resepteistä. Pihvitaikina on aika kosteaa eikä siksi ehkä helpointa paistettavaa ainakaan pannulla, mutta tällä ohjeella pihveistä tulee ihanan meheviä ja oikeasti punajuuren makuisia.


Punajuuripihvit annamarin tapaan:
(n. 12 - 14 pihviä)

 - kilo punajuuria
- 1 iso sipuli tai kaksi pientä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl raastettua parmesaania (tai muuta voimakkaan makuista juustoa)
- 1 dl neljänviljan hiutaleita (tai kaurahiutaleita)
- 2 tl kuivattua meiramia
- ½ - 1 tl suolaa
- runsaasti tuoretta persiljasilppua
- 2 kananmunaa




1. Pese punajuuret ja keitä ne kuorineen kypsiksi eli n. 30 - 45 min. Anna punajuurien jäähtyä hetki, kuori ohuelti ja leikkaa kannat pois.




2. Raasta punajuuret raastimen suurimmalla terällä. Punajuuret ovat aika sottaavia, joten raastaminen kannattaa tehdä korkealaitaisessa kulhossa.




3. Kuori ja pilko sipuli(t) ja valkosipulinkynnet mahdollisimman pieneksi.

4. Lisää punajuuriraasteen joukkoon sipulisilput, raastettu parmesaani, neljänviljan hiutaleet ja persiljasilppua. Sekoita tasaiseksi.




5.  Hienonna meirami suolaripauksen kanssa huhmareessa. Suola helpottaa hienontamista ja irrottaa yrtistä makua. Sama kikka toimii muidenkin kuivattujen yrttien kanssa, kannattaa kokeilla!





6. Maista taikinaa ennen kanamunien lisäämistä. Lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, meiramia ja/tai valkosipulia.

7. Sekoita taikinan joukkoon lopuksi kananmunat. Anna taikinan seistä hetki jääkaapissa.




8. Voit kypsentää pihvit joko pannulla tai uunissa. Lettupannu on oikein kätevä apu pihvien paistossa. Tällä kertaa paistoin itse puolet taikinasta lettupannulla voissa heti syötäviksi ja toisen puolen uunissa 200°:ssa n. 20min. 





Piparjuuri sopii mielestäni loistavasti punajuuren kanssa ja teinkin pihvien kaveriksi piparjuurella maustetun kastikkeen turkkilaisesta jugurtista. Toki yhtä hyvin voi käyttää kermaviiliä.

Piparjuurikastike:

- 2 dl turkkilaista jugurttia
- 2 rkl piparjuuriraastetta putkilosta
- 1 rkl hunajaa
- suolaa 
- mustapippuria
- tuoretta persiljaa, kirveliä tai ruohosipulia




Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja anna kastikkeen maustua hetki jääkaapissa. Tarjoa kylmänä lisukkeena punajuuripihvien kanssa.





Sitruunainen vuohenjuustoperunapaistos:

- 2 pussia pakastettuja perunaviipaleita (yht. 1 kg)
- 2 valkosipulinkynttä
- yhden (luomu) sitruunan raastettu kuori
- 2 tl kuivattua yrttisekoitusta (esim. provencen)
- ½ tl suolaa
- 150 - 200 g pehmeää vuohenjuustoa
- 4 dl kermamaitoa (esim. 2,5 dl ruokakermaa + 1,5 dl maitoa)
- 2 rkl öljyä vuoan voiteluun





1. Laita uuni kuumenemaan 200°:een.

2. Voitele uunivuoka reunoja myöten öljyllä.

3. Kaada pussillinen perunaviipaleita vuokaan. Lisää mausteista puolet eli yksi valkosipulinkynsi puristettuna, puolikkaan sitruunan raastettu kuori, 1 tl yrttiseosta ja 1/4 tl suolaa. Yrttiseos kannattaa hienontaa suolan kanssa huhmareessa niin kuin punajuuripihvienkin ohjeessa

4. Lisää perunaviipaleiden päälle vuohenjuusto nokareina.




5. Lisää vuokaan toinen pussi perunaviipaleita ja loput mausteet. Kaada kermamaito tasaisesti perunoiden päälle.





6. Paista uunin keskitasolla reilu tunti. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla.




7. Tarjoile perunapaistos vaikkapa punajuuripihvien ja piparjuurikastikkeen kanssa.




Ateriakokonaisuus oli minun ja myös miehen mielestä oikein onnistunut. Joten, jos tykkäät punajuuresta ja vuohenjuustosta, niin suosittelen kokeilemaan!



~~~


Sittenpä ei muuta kuin -






17 kommenttia:

  1. Punajuuri on aliarvostettu. Punajuuria, sipulia, aurajuustoa, mausteita ja tilkka kermaa, uuniin. Taivaallisen hyvää.

    VastaaPoista
  2. Arvaapa mitä tein juuri eilen illalla :) Punajuuripihvejä! Kaveriksi keitin vaan ruusukaaleja ja parsakaalia. Nam.
    Mutta sinun reseptisi lyö taas kaikki laudalta, ehkä seuraavaksi kokeilen myös tätä :)
    Makoisaa viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
  3. TAAS kerran tuli vesi kielelle! Punajuurta en (noloa ehkä tunnustaa) ole koskaan itse valmistanut, mutta pihvien muodossahan tuo näyttää erittäin hyvältä!:)

    Näistä ruokaperjantai-postauksista muuten huomaa ajan kuluvan hirmuista vauhtia, tuntuu että ihan äsken vasta luin edellisen :P

    VastaaPoista
  4. Kiitos reseptistä! Juustoa ja punajuurta, ah, sen on pakko olla todella herkullista. Olen joskus tehnyt aurajuusto-punajuuripaistosta ja se vei kielen mennessään.

    VastaaPoista
  5. Kaunis Nelli: niin on, vaikka se on tosi maukas juures! Tuo aura-punajuuripaistos on herkullista, nam!

    Nelli kaunottarelle suukkoja! <3

    Mai: hih, telepatia on siis huipussaan! ;D Ruusukaaleja ja parsakaalia - nam!

    Tämä postauksen ohje punajuuripihveille on tosiaan sellainen, jossa punajuuri on pääosassa. Monissa resepteissä käsketään laittaa niin paljon perunaa ja/tai porkkanaa sekä jauhoja/hiutaleita, että punajuuren maku ei tule enää kunnolla esiin. :/ Mitä punajuuripihvejä ne sellaset on?

    Terkkuja sinne ja suukkoja AB:lle! <3

    Jaltsalandia: punajuurien keittämisessä ja kuorimisessa on ehkä vähän vaivaa, mutta se kannattaa. Laittelen lähiaikoina tänne myös muutaman muun punajuurireseptin, joten stay tuned. ;D

    Hih, mustakin tuntuu aina ruokaperjantaita naputellessa, että enkö mä just äsken toivotellut viikonloppuja - aika tosiaan juoksee valtavalla nopeudella. :o

    Rapsuja Jalolle! <3

    HooPee: ole hyvä! Punajuuri ja juusto sopivat tosiaan erinomaisesti yhteen. Tuo aura-punajuuripaistoa on herkullista - nam!

    Terkkuja sinne ja Vilille rapsuja! :)

    VastaaPoista
  6. Njamm. Tartteepa tehdä punajuuripiffejä tässä joku päivä. Asiasta muuten ihan toiseen. Tein niitä kaurakeksejä tässä yhtenä iltana, kun mieli teki nopeasti jotain makeaa vähäsen. harvoin teen mitään tuollaista. Onneksi mies söi suurimman osan. Eikö niihin kaurakekseihin todellakaan laiteta yhtään kananmunaa? Hyviä olivat, mutta eivät pysyneet kasassa yhtään. Hyvää viikonloppua M-L

    VastaaPoista
  7. Mä en kestä kun sä jaksat tehdä näin ihania ruokia! Mäkin tykkään punajuuresta. Noi on varmaan NIIN hyviä! :) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Marja-Leena: juu, namia oli! :P

    Kuule, mielenkiintoinen toi sun kysymys kaurakeksien kasassa pysymättömyydestä. Siinä lehdessä meinaan varoiteltiin, että ko. ohjeella kekseistä tulee tosi rapeita ja murenevia. Mutta niistä mun tekemistä ei tullu yhtään sellaisia. Pysyivät oikein hyvin kasassa, outoa!?!

    Just muuten sen takia innostuin sitä ohjetta itse kokeilemaan, kun siihen ei tullu ollenkaan kananmunaa. Voisko käytetyllä rasvalla olla jotain tekemistä asian kanssa (mä käytin sitä kuvissa näkyvää vähärasvaisempaa Oivariinia)? Tai sillä, että mä en tosiaan jaksanut seisottaa taikinaa jääkaapissa kun vartin?

    Hyviä ne munkin tekemät keksit oli ja ne katosi parempiin suihin alta aikayksikön. ;D

    Kivaa viikonloppua myös sinne! <3

    JOnna: ihana kommentti! :D Ja tietkö, mä taas en kestä, kun sä kirjoitat niin kertakaikkisen osuvista aiheista postauksia, ja sun pohdiskelut on niin fiksuja, että mä meen ihan sanattomaksi, enkä osaa kommentoida mitään. Mutta luen siis kaiken sun kirjoittaman ja yleensä vielä moneen kertaan, niin ajatuksia herättävää sun teksti on - KIITOS siitä! <3

    Punajuurireseptejä lupaan laittaa vielä muutaman muunkin tosi hyvän (siis ainakin mun mielestä ;)).

    Kivaa viikonloppua myös sinne! <3

    VastaaPoista
  9. Olen ihan oikeasti yrittänyt opetella syömään punajuurta vaan ei se maistu. Nyt ajattelen, ettei minunkaan tarvitse kaikkea syödä. Eikö se riitä, että isäntä ja koira ovat kaikkiruokaisia?

    Mukavan maistuvaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  10. Täytyy joku kerta koettaa tehdä kaurakeksejä uudelleen:) Minä laitoin ihan oikeaa voita, kun siittä tulee mielestäni niin hyvä maku. Silloin kun kaksi, tai kolme kertaa vuodessa innostun leipomaan, niin silloin unohdan kaikki kolesterolisanat:) Ehkä se nyt oli vaan joku juttu, miksi minun keksini eivät pysyneet kasassa. Siitä viis, maukuhan se on pääasia:)! M-L

    VastaaPoista
  11. Aikku: saat synninpäästön ;D, on todellakin ok, ettei tykkää kaikesta. Punajuuren maku on varsin erikoinen ja omanlaisensa. Se ei varmasti miellytä kaikkia.

    Meilläkin muuten mies on todella kaikkiruokainen, mutta hernekeitosta hän ei oikein pidä, what? :D

    Marja-Leena: voi todellakin antaa leivonnaisiin ihan mahtavan maun. Meillä ei ole voita perustarvikkeena jääkaapissa ja siksi käytän melkein kaikkeen, mitä teen ex-tempore, tuota "leivänpäällis Oivariinia".

    Sun kekseistä tuli varmaan just sellaisia, kun pitikin, koska siinä lehdessä tosiaan mainittiin oikein erikseen se mureus ja käskettiin irroittamaan keksit leivinpaperista varovasti. Multa jäi noi huomiot laittamatta postaukseen, koska niistä mun kekseistä ei tullu erityisen mureita vaan ihan perus kauralastuja. Ehkä siihen tosiaan vaikutti toi rasva?

    Täällä on ihan ankean syksyinen, sateinen ja tuulinen ilma - blaah! Missä se intiaanikesä on, jota Iltiksen lööpeissä viikolla luvattiin?

    VastaaPoista
  12. Meillä on taidettu joskus tunkea pari punajuurta jauhelihataikinan joukkoon, ihan hyviä niistäkin tuli.

    Mut tosi hyvännäköinen kokonaisuus noista tulikin, taidan joskus kokeilla tuollaista perunapaistosta.

    VastaaPoista
  13. Ellieli: eiks Lindströmin pihveihin tuu just jauhelihaa ja punajuurta?

    Tee ihmessää tota perunapaistosta, tuli meinaan hyvää, nam!

    Mukavaa sunnuntain jatkoa sinne ja Ellille suukkoja! <3

    VastaaPoista
  14. Voi apua, mitä herkkuja taas kuvissa. Maun voi jo kuvitella kielen päällä :P Koiratädillä oli viikonloppuna tonnikalapullia. Olisikohan sulla mitään kivaa leipäohjetta? Tulee n. kerran viikossa tehtyä ruisleipää, johon lisäilen kaikenlaisia siemeniä, mausteita ja usein taateliakin. Mutta uusia vinkkejä otetaan aina mielellään vastaan ja täältähän niitä on usein löytynytkin :)

    Herättelin muuten vanhaa blogia uudelleen henkiin, tulee varmaan sisältämään pääasiassa kuvia ja vähän kuvatekstiä. Saattaa olla, että laitan vanhempiakin kuvia, joita oletkin jo tainnut nähdä ;)

    -Koiratäti/ Joanna

    VastaaPoista
  15. Koiratäti: mittäs tykkäsit tonnikalapullista?

    Kuule, mä en oo tainnut tehdä itse ruisleipää koskaan, joten siinä asiassa oon huono auttamaan. Tosi hyvä saaristolaisleivän ohje multa sen sijaan löytyy. Täytyiskin kaivaa se esiin ja tehdä pitkästä aikaa.

    Jee, tuun asap kurkkaamaan sun blogia! <3

    VastaaPoista
  16. Tykkään tonnikalapullista, tosi helppotekoisia ja hyviä. Ja niihinkin voi lisäillä vaikka mitä sattuu löytämään.

    Täällä tais nyt kyllä alkaa toi pihvivaihe. Kurpitsapihvit on uunissa ja punajuuripihvien ainekset jo kaapissa! :P Ja hyvin on pakastimessa tilaakin "pihvivaiheelle" :)

    -Koiratäti

    VastaaPoista
  17. Koiratäti: pihvivaihe kuulostaa oikein hyvältä! Pihvit on tosiaan mainiota "vararuokaa" pakkasessa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü