perjantai 12. huhtikuuta 2013

Ruokaperjantai - soijakastike paahdetuille kaaleille, bataattikiekot, papusalsa ja pinaatti-halloumipaistos

Huhtikuun Eeva-lehdessä oli tosi innostava juttu Marco Bjurströmin ruokafilosofiasta useine resepteineen. Olen joskus ennenkin jostain lukenut samaisen herran makumieltymyksistä ja todennut ne hyvin samanlaisiksi omieni kanssa. Viime viikonloppuna kokeilin muutamaa lehdessä olleista ohjeista pienillä omilla twisteillä. Ateriasta tuli just eikä melkein meikäläisen maun mukainen.

Marco sanoi paistavansa usein keräkaalin lehtiä pannulla öljyssä ja tarjoavansa niiden kanssa soijasta, hunajasta ja valkosipulista tehtyä kastiketta. Itse olisin halunnut kokeilla kastiketta uunissa paahdettujen ruusukaalien kanssa, mutta ne olivat kaupasta loppu. Kokeilin sitten parsa- ja kukkakaaleja, joista varsinkin kukkakaali sopi tarkoitukseen todella hyvin. Sittemmin olen ehtinyt kokeilemaan myös niitä ruusukaaleja, jotka sopivat myös oikein hyvin ko. kastikkeen kanssa tarjottaviksi.


Uunissa paahdettua kukka- tai ruusukaalia soijakastikkeen kera:

- 1 dl soijakastiketta
- 2 tl juoksevaa hunajaa
- 3 valkosipulinkynttä
- iso kukkakaali tai rasiallinen ruusukaaleja
- pari rkl (rypsi)öljyä





1. Voit tehdä kastikkeen vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan. Raasta tai purista valkosipulinkynnet ja sekoita soijakastikkeeseen hunajan kanssa. 




2. Erottele kukkakaali suupalankokoisiksi nupuiksi. Sekoita kukkakaalipaloihin kulhossa muutama rkl miedonmakuista öljyä ja paahda kaaleja 200°:ssa parikymmentä minuuttia. Jos käytät ruusukaaleja, poista niistä kova kanta ja uloimmat lehdet. Puolita ruusukaalit ennen öljyämistä ja uuniin laittoa.

3. Tarjoa paahdetut kaalit soijakastikkeen kera. Yli jäänyt kastike säilyy hyvin jääkaapissa.




Bataattikiekot:

- 1 iso tai pari pienempää bataattia
- oliiviöljyä
- (ruusu)suolaa
- chilijauhetta
- mustapippuria




1. Pese bataatit ja leikkaa ne n. 1 cm paksuisiksi kiekoiksi.




2. Levitä kiekot leivinpaperilla peitetylle pellille ja penslaa kevyesti öljyllä. Ripottele kiekkojen päälle suolaa, chilijauhetta ja mustapippuria.




3. Paahda 200°:ssa uunissa n. 10 - 15 min.




Papusalsa:

- pari purkkia erilaisia papuja/papumixiä
- pieni purkki maissia
- tuore chili
- valkosipulinkynsi
- pari vartta kevätsipulia tai puolikas mieto sipuli pieneksi pilkottuna
- oliiviöljyä
- sitruunamehua
- suolaa
- mustapippuria
- tuoretta korianteria (tai persiljaa)




1. Huuhdo ja valuta pavut hyvin lävikössä. Valuta maisseista neste. 

2. Poista chilistä halutessasi siemenet ja silppua pieneksi. Kuori ja silppua myös valkosipulinkynsi. Silppua pari vartta kevätsipulia. Sekoita pavut, maissi, kevätsipulit (tai sipulisilppu) sekä chili- ja valkosipulisilppu kulhossa.

3. Mausta salsa reilulla lorauksella oliiviöljyä ja sitruunamehua. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Silppua lopuksi joukkoon nippu korianteria tai persiljaa. Jätä hetkeksi maustumaan. 




Pinaatti-halloumipaistos:

- paketti halloumijuustoa
- n. 250 g tuoretta pinaattia
- 3 rkl rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia
- 1 tl currya tai currytahnaa
- ½ tl juustokuminaa
- ½ tl chilijauhetta
- mustapippuria myllystä




1. Huuhtele halloumi hyvin kylmällä vedellä ja kuivaa. Näin saat pintasuolan juustosta pois. Kuutioi halloumi n. cm x cm kokoisiksi paloiksi.

2. Huuhdo ja kuivaa pinaatinlehdet. Poista paksuimmat kovat varret.

3. Kuumenna pannussa rypsiöljy/margariini ja kuullota siinä hetki currya, juustokuminaa ja chilijauhetta. Älä anna mausteiden palaa.




3. Lisää pannulle halloumikuutiot ja anna niiden ruskistua kunnolla välillä sekoittaen. Lisää lopuksi pinaatti ja jatka paistamista hetki, kunnes pinaatti pehmenee. Mausta vielä mustapippurilla.


Sitten vaan ruokia lautaselle ja syömään!




Annos ei ole ehkä kaunein mahdollinen mutta todella maukas. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos makumaailma miellyttää.


~~~


Loppuun vielä kiitokset teille kaikille, jotka kommentoitte edelliseen postaukseen. Olen tosi hämmentynyt ja iloinen siitä, kuinka hyvin te otatte vastaan mitä erilaisimmat aiheet. 

KIITOS SIITÄ!  

Muutamalle teistä kommentoinkin jo, että yritän jatkossa päästä irti jostain ihmeellisistä itselleni luomista raameista tämän blogin suhteen ja alkaa rönsyillä entistä vapaammin. En tiedä kuinka konkreettisesti tämä tulee postauksissa näkymään vai näkyykö mitenkään. Sen näemme sitten ajan kuluessa.





PS. Torstaina tuli vierailtua pikaisesti Hulluilla Päivillä ja Herkussa oli jälleen kerran tosi hyviä juttuja tarjolla. Ostin mm. sikahalpaa goudaa, rosmariinileipää, Stockan loistavaa pestoa, viinilehtikääryleitä ja ison laatikollisen mocca-suukkoja. Myös lemmikkiosastolla oli paljon kiinnostavia tarjouksia.


12 kommenttia:

  1. Kiitos taas monipuolisista ruokaohjeista kuvineen :)
    Mietin juuri, mitä tekisin pinaatista ja ruusukaaleista... Olen hankkinut nuo raaka-aineet ajatuksena saada hiukan lisää rautaa ilman lääkärin määräämiä kemiallisia mömmöjä. Uskoisin ruokavalion auttavan asiassa.

    Hihhii, Peppi ei ole kovin rentoutuneen näköinen tuossa kuvassa itse ;D)))
    Iloisen sähinkäistä viikonloppua koiratytöille ja omistajille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä!

      Mulla on menossa aikamoinen ruusukaalivaihe. Voisin elää suunnilleen pelkästään niillä. :D Toi pinaatti-halloumipaistos on niin hyvää, että oon tehnyt sitä jo toisenkin kerran - NAM! :P

      Ootko kokeillu sitä luontaiskaupan "rautamehua"? Se sopii mulle paljon paremmin kuin apteekin rautatabletit. Mulla on ollut jo pitkää huonot rauta-arvot sellaisen mahalääkkeen takia, jota mun on valitettavasti pakko syödä.

      Peppi näyttää kyllä enemmänkin ärsyyntyneeltä, juu. Tyhmä mamma häiritsi TAAS kerran päikkäreitä. :D

      Kiitos ja samoin sinne, iloista viikonloppua sekä poitsuille suukkoja! <3

      Poista
    2. "Rautamehu" on tuttua :) Sitä pitääkin taas hakea, kiitos muistutuksesta!

      Poista
  2. Kerrankin sattuu olemaan ruusukaaleja, tosin pakasteena, mutta kokeillaan niitä. Voi Stokkan hulluilla päivillä ei ole tullut vierailtua muutamiin vuosiin. Päinvastoin olen kiertänyt tapahtuman aika kaukaa. Ihanaa viikonloppua teille kaikille, M-L ja Ossi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo tainnutkaan koskaan kokeilla pakastettuja ruusukaaleja. Pitääkin muistaa ostaa niitä pakkaseen. Mulla on meinaan menossa ruusukaalivaihe ja ärsyttää sikana, jos kaupasta ei löydy niitä. Kiitos vinkistä! :)))

      Mulla oli myös mooonta vuotta taukoa Hullareista. Sitten Jumboon tuli Stocka ja aloin käydä Hullareilla siellä. Varsinkin, jos menee illalla aika myöhään, niin siellä on ihan siedettävää. Ja paljon paremmin tuotteita jäljellä kuin keskustassa tai saati netissä, josta kaikki hittituotteet loppuu heti. Varsinkin Herkussa on Hullareiden aikaan aina tosi hyviä tarjouksia.

      Kiitos ja samoin sinne, mukavaa viikonloppua ja Ossikaiselle suukkoja meitin tytsiltä! <3

      Poista
  3. Saman tyylistä syötävää olen minäkin viime aikoina tehnyt! Nimittäin kuorrutettua kukkakaalia ja kokonaisena uunissa kypsennettyjä bataatteja joista kaivettiin sisus ja muhennettiin. Tämän innoittamana ostin pinaattia ja tuon papusalsan ainekset. Näyttää kyllä hieman siltä ettei me kaikki samaan aikaan valmistu, mutta minkäs sille mahtaa. Nimim. epämääräisten olosuhteiden uhri :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just tollanen ateria, jossa on useampia eri juttuja, miellyttää mua kaikista eniten. Ja tollaset semi-Intia-Aasia-maut on ihania. Mulla on menossa myös aikamoinen kaalivaihe. :D Pinaatti-halloumipaistos on tosi hyvää. Oon tehnyt sitä jo toisenkin kerran. :P

      Epämääräiset olosuhteet?!?

      Poista
    2. Hih, no ei sen kummempia kuin välillä ihan itse aiheutettu kaaos, kun pitäisi ehtiä sitä sun tätä ja vielä rentoutua siinä sivussa. Mulle tulikin yllättäen mieleen, että taidan kärsiä raudan puutteesta ja vetelinkin ison kasan pinaattia suoraan paketista, toki huuhtelin ensin. Taitaa olla ensimmäinen kerta kun söin tuoretta pinaattia ja hyvää oli! :)

      Poista
    3. Aa-a, mä jo ajattelin, että sulla on vähintään joku jätti remppa käynnissä. ;)

      Tuore pinaatti on munkin mielestä tosi hyvää ja kiva lisä esim. salaattipohjassa. Ja siinä on tosiaan hyvin rautaa. Samoin kuin persiljassa, jota mä joskus anemioissani himoitsin.. :D

      Poista
  4. Kukkakaali kelpaa aina. Kesäaikaan sitä on meillä usein tarjolla lisukkeeksi keitettynä. Bataattikin on hyvää, söisin sitä varmaan mieluummin kuin perunoita, mutta sattuneesta syystä meillä asuu muitakin kuin minä, eikä se näinollen ole mahdollista ;) Mulla olis pakastepinaattia, mutta ei halloumia. Leipäjuustoa kuitenkin löytyis pieni pala, onnistuiskohan paistokset niillä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intiassa on sellainen ruokalaji kuin "palak paneer", vapaasti suomennettuna - kotijuustoa pinaattikastikkeessa. Olen joskus kotona tehnyt vähän vastaava juurikin pakastepinaatista ja leipäjuustosta. Leipäjuusto on halloumin lailla siitä hyvää, että se ei sula helposti kuumennettaessa. Eli et ole ollenkaan hakoteillä. Varmasti myös tämän postauksen paistoksen voisi tehdä pakastepinaatista ja leipäjuustosta. Tuunamista, you know! ;D

      Kivaa uutta viikkoa sinne ja Ellille suukkoja! <3

      Poista

Kiitos kommentista! Ü