keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Koiranruoka


Olen varmaan jo maininnutkin, että Rosa-mummulle etsittiin pentuaikaan sopivaa ruokaa oikein pitkän kaavan kautta. Rosan ensimmäisestä elinvuodesta muistankin parhaiten usein toistuvan riisi-raejuusto -dieetin, yrjölän puuron ja moninaisia kuivaruokakokeiluita. Sekä näihin liittyen tietysti ainaisen huolen siitä, saako Rosa ruuasta tarvittavat aineet kasvuun ja kehittymiseen. Tosin ei kai niitä aineita ainakaan käyttöön asti saa mistään ruuasta, jos on ainainen ripuli!  Lopulta sitten ystävän suosituksesta löytyi Nutron lammas riisi  kuivaruoka ja johan alkoi maha toimimaan halutulla tavalla. Rosa syö yhä edelleen samaa ruokaa ja olen ollut siihen varsin tyytyväinen.Lainattu


Rillan tullessa taloon ajattelinkin pääseväni helpolla, jos aloitan heti Nutron pentu lammas riisillä. Ajatuksella, että pian molemmat westiet voivat syödä samaa ruokaa. Mutta Rillan mahalle ko. ruoka ei sopinut ollenkaan; vatsa oli koko ajan löysällä ja suolisto kurisi. Rosan pentuajoista on monta asiaa muuttunut. Ensinnäkin on internet, hyvässä ja pahassa! Olen seikkaillut ihan uuvuksiin asti monenlaisilla keskustelupalstoilla, koiranruokavalmistajien sivuilla, blogeissa jne. Yleispätevästi voin sanoa että kaikkea sekä kehutaan että parjataan, huoh... Toinen asia, joka on muuttunut vuosien saatossa, on valikoima. Sekä ihmisille että koirille on tarjolla lukematon määrä erilaisia ruokia ja ruokavalioita, HUOH...
Rosalle on aikoinaan tehty parikin erilaista allergiatestiä. Ruoka-aineallergiat testattiin siihen aikaan lähettämällä verinäytteet Yhdysvaltoihin tutkittaviksi. Testin tuloksia voitiin pitää enemmänkin suuntaa antavina kuin varmoina faktoina. Nykypäivän testeistä en tiedä oikeastaan mitään. Rosan testeissä eniten allergisoivia ruoka-aineita olivat: vehnä, nauta ja merilevä. Näihin kolmeen yhdyn kyllä myös käytännön kokemusten perusteella.

Nyt on Rillallekin ehditty kokeilemaan sen Nutron lisäksi ainakin seuraavia nappuloita:
Tällä hetkellä tuo listan viimeinen eli Brit Care Venisson (riista-peruna) vaikuttaa lupaavalta. Rilla on syönyt pelkästään ko. nappuloita nyt reilun kuukauden ja vatsan kunto on parantunut pikku hiljaa lähes normaaliksi. Saa pitää peukkuja, että hyvä onni jatkuisi! Toki olen varautunut siihen, että sopivaa kuivaruokaa ei löydy. Muutamaa olen ehkä vielä valmis kokeilemaan, mutta sitten täytyy siirtyä raakaravinnon pariin.

Barffaus joko kokonaan tai osittain on ilmeisen suosittua tänä päivänä. Ajatuksena mahdollisimman luonnonmukainen raakaravinto kuulostaa mielestäni mahtavalta! Käytäntö kuitenkin vielä vähän arveluttaa. Kaikken helpointa kolmen koiran kanssa olisi tietenkin, jos kaikki söisivät samaa ruokaa. Jos Rilla olisi meidän ainut koira, olisi barffausta varmaan jo kokeiltukin. Peppi kuitenkin on vielä niin pieni, että haluaisin syöttää hänelle valmista penturuokaa ainakin ekoihin juoksuihin asti, jotta kasvuun tarvittavista vitamiineista ja hivenaineista ei tarvitsisi olla huolissaan. Rosan kohdalla arastelen myös ruokaan liittyviä muutoksia. Ehkä pentuajat jättivät sen verran ison trauman, että pelkään Rosan vatsan (ja ihon) mahdollista radikaalia reagointia ruokavaliomuutoksiin. Tietysti on paljon mahdollista, että myös Rosa pelkästään hyötyisi raakaravinnosta. Tässä vielä linkki Marian erinomaiseen postaukseen barffauksesta, jos ette ole sitä vielä lukeneet.

Peppi Pienoinen on ainakin toistaiseksi osoittautunut hyvävatsaiseksi (koputan puuta - *kop,kop*). Senpä takia hänen ruoka-annoksensa koostuvat erilaisista miksereistä Rillan kokeiluista jääneitä nappuloita. ;) 

Pepin ruokavarantoja..
"Joo, mä voin syödä niitä nappuloita, mutta ENITEN tykkään kermavaahdosta!"Mitä mieltä te toiset olette koirien ruokinnasta? Kuivaruoka vai raakaravinto vai jotain muuta?Kesäistä keskiviikkoa kaikille! 

13 kommenttia:

 1. Mä syön Royal Caninen mäykkyille tarkotettuja juniori napuroita. Lisäks viiliä ja joskus raejuustoa ja raakaa jauhelihaa. Aitoja luita haluaisin saada...

  Minullakin kutisi ja hilseili iho, mutta ruuanvaihdos auttoi. Pyry-pappa söi Hill´s ruokia.

  Toivottavasti kaikille teidän musteilla löytyy sopivat muonat, että jaksatte leikkiä ja olla terhakoita.

  VastaaPoista
 2. Meillä Timillä menee Nutro Choicelta kana-riisi -nappuloita ja Purina One -nappuloita ja molempiin ollaan oltu ihan tyytyväisiä. Itseänikin kiinnostais tuo barffaus, mutta en sitten tiedä että miten se sopis Timin mahalle ja osaisinko laittaa ruokaa sillä tavalla, että koira saisi tarvittavat vitamiinit ja muut. Ehkä kuitenkin nyt tuon pentuajan syötän vaan nappulaa ja joskus sekaan jotain muuta ja sitten vanhempana katson, että josko kokeilis tuota barffausta. Toivotaan että teidän koirien vatsat pysyy kunnossa:) Iloista keskiviikkoa teillekkin!

  VastaaPoista
 3. Myrsky: Peppikin sai kasvattajalta mukaan pussin RC:n mäykkynappuloita ja ne maistuivat tosi hyvin. Ja sitäpaitsi on kyllä reteetä syödä ihan omalle rodulle räätälöityä ruokaa!

  Hieno homma, että sua ei enää kutise!

  photou: siellä taitaa olla ihan samanlaiset pohdinnat käynnissä, nappulat vai barf?

  Helppohan noilla kuivamuonilla ruokkiminen on, jos vaan omalle koiralle sopiva löytyy. Mutta jotenkin raakaravinto kuulostaa järkeenkäyvälle.

  VastaaPoista
 4. Meillä Essilässä ollaan kaikkien kokeilujen jälkeen (pakollistenkin tosin) vahvasti sitä mieltä, että luonnonmukainen ruokinta koiralle on se paras. Eli jos ei ihan kokobarffausta harrasta niin sitten niin lähelle sitä kuin mahdollista.
  Meillä kompastuskivi ja pakollinen nappuloiden hylkäys johtui varastopunkkiallergiasta. Essillä se on erityisen ärhäkkä ja olinkin aivan pulassa ensin asian kanssa, kunnes sitten löysin keinot ja tavat ruokkia hänet. Essilässä syödään Yrjölän puuron tyyppistä sapuskaa, jota sitten höystellään raakajauhelihalla ja raejuustolla tai kermaviilillä. Ja nyt on kaikki hyvin, ei röpsyile massu eikä kutisuta sen kummemmin . Ne kutinat mitä on, tulevat siitepölyistä.
  Sen mitä olen näistä korkealaatuisiksi itseään mainostavista kuivaruuista, on kaikkea muuta kuin sitä mitä pussin päällä lukee. Ja jos sinulla on allerginen koira, on syytä muista myös ne ristiallergiat. Kaikkia kasviksia joita sinne laittelevat ei ehkä koirasi siedä. Kun itse heittelet kasvikset ruokaan, näet mitä koirasi sietää ja mitä ei. Olen kahlannut näitä läpi lukemattomia artikkeleita ja kirjoja etsiessäni Essille helpotusta.
  Varastopunkki riiseistä ja tattareista, hirsseistä häädetään pesemällä ne hyvin ennen valmistusta. Kyllä yököttää se harmaa vesi, joka niistä lähtee.
  Tässä oiva linkki erään luonnonmukaisesti koiraansa ruokkivan blogiin. Tämä on oikea aarreaitta ohjeineen ja resepteineen, kannattaa tutustua.http://www.herkkusuun.vuodatus.net/page/AnnaWilma

  Ei ole hankalaa tai edes vaikeaa laitella itse ruuat. Ei se ole sen kummempaa kuin ruuan laittelu muutenkaan. Puuro säilyy jääkaapissa viikon ja ainahan voi annoksia pakastaa. En sitä kyllä itse tee, kun minusta siinä ravintoarvot vähän kärsii.
  Öljyissä meillä käytetään Nutrolinin öljyä ja välillä helokkiöljyä yhdessä kookosöljyn kanssa. Kookosöljy on siitä ihanaa, että sen jälkeen myös koira tuoksuu vienosti kookokselle. Jos nimittäin pitää kookoksen tuoksusta.
  Terveiset Essilästä ihanille koirillesi.

  VastaaPoista
 5. Maija: voi KIITOS Sinulle kattavasta kommentista! :) Tuota vinkkaamaasi blogia täytyy myös ehdottomasti käydä oikein ajan kanssa lukemassa!

  Tuo varastopunkki on barffauksen ohella sellainen minulle uusi juttu, johon olen nyt nettiä lukiessani törmännyt tosi usein. Monet kuulema pakastavat kuivaruokaakin tietyn ajan ennen sen syöttämistä koiralle. Ilmeisesti pakkanen tuohoaa varastopunkin tai ainakin näin oletetaan.

  Olen kyllä kanssasi samoilla linjoilla tuon raakaravinnon suhteen, jos ihan maalaisjärjellä ajattelen. Tiedä sitten miten siihen siirtyminen vielä tuntuu vähän hankalalta. Mulle on kyllä tyypillistä, että ensin pääni sisällä soudan ja huopaan jonkun asian kanssa pitkäänkin, mutta sitten se on ikään kuin valmiiksi märehditty ja käytäntöön laitto sujuukin vauhdilla. Katsotaan, josko näin on tämän ruoka-asiankin kanssa.

  Kiitos vielä Sinulle kaikista vinkeistä ja kokemuksista! Ne ovat kullan arvoisia! Kovasti terveisiä myös suloiselle Essille!

  VastaaPoista
 6. Heippa murunen, nyt vasta täällä, sorry! Pieni pallero työllistänyt sen verran. ;)

  Ihanaa että pistit blogin pystyyn!

  Jaha, sohvalla huudellaankin taas, pakko mennä, palaan! <3

  VastaaPoista
 7. Hei! Kuulostaa niin tutulta! On soudettu ja huovattu ruoasta toiseen kolmen koiran kanssa. En jaksa edes muistella koko rumbaa mitä olen lähes kuuden vuoden aikana tehnyt, mutta nyt viimeinen puoli vuotta on ollut TOSI helppoa ja ihanaa, kun kukaan koirista ei oksentele ja ripuloi. Kaksi syö nyt Brit Care Adult Small Breed ja kolmas Brit Care Activity All Breed. Viime erässä Adultista olivat ilmeisesti vaihtaneet jotain ainesosaa ja heti maha reagoi, mutta onneksi meni ohi. "Helpottavaa" kuulla, etten ole vain "paska koiranomistaja" vaan muutkin painivat samojen ongelmien kanssa.

  VastaaPoista
 8. Pieni tiedonmuru lisää varastopunkista. Pakastaminen vain tappaa sen punkin, sehän on selvä. Se kuollut punkki on siellä ruuassa yhä edelleen ja sen punkin proteiinit sen olemattomassa kropassa aiheuttavat sen allergian.
  Punkkiin ei siis auta mikään muu kuin sen poistaminen ruuasta tai jättää sitä sisältävä ruoka syöttämättä.
  Punkkia löytyy kaikesta varastoidusta kuivamuonasta. Niin ällöä kuin se onkin ajatella, sitä on näkkileivissä, hiutaleissa, muroissa... ihan kaikessa.
  Essille on sallittu kaura ja niinpä keittelin onnellisena sitä puuroa ajattelematta mitään sen enempää. Ja niinpä sitten oli kohta korvat punaiset kuin paloauto. Vasta sitten eläinlääkärin kanssa pohdittuani asiaa, meistä kumpikin tajusi, että hiutaleissahan on se punkki. Ja tunnetusti ei hiutaleita pysty pesemään. Hyvästi kaurapuuro, tervetuloa pestävät kaurajyvät ja suurimot.
  Varastopunkista löytyy netistä kaikenlaista tietoa kuvien kanssa. Niitä kuvia ei juur kannata katsella, jos mielii itse syödä jotain noista.
  Kyllä, kyllä tieto lisää tuskaa. Ja lisää vaivaa myös , vaan mitä sitä ei murusensa eteen olisi valmis tekemään.
  Ja kyllä, kyllä minä kovastikin liputan sen luonnonmukaisen ruuan puolesta koiralle.

  VastaaPoista
 9. Nina: Hei itsellesi! Miten mukavaa, että tulit meitä kurkkaamaan! Ja ymmärrän NIIN hyvin, että sulla on nyt ihan muut asiat mielessä kun bloggailu! Nauttikaa toisistanne ja kesästä! ♥

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: kiva, että kommentoit-kiitos! Nyt alkoi kovasti kiinostamaan, että minkälaisia koiria sulla on?

  Tuttu tunne toi "maailman ainut paska koiranomistaja"! Mulla on se tunne usein. Nyt kun oon Rillan takia taas vertaillut eri koiranruokia, niin mielessä kaihertaa, että onko Rosalle syötetty Nutro jo ihan aikansa elänyt juttu. Että olisko pitänyt tajuta siirtyä johonkin "nykyaikaisenpaan" jo aikaa sitten? Huoh, on tää ruokinta vaan niin moninainen suo.. Toisaalta voidaan lohduttautua, että jos tunnetaan itsemme paskoiksi, niin ehkä me ainakin välitetään ja yritetään oma parhaamme. Ja täällä sulle on tosiaan ainakin toinen paska kaveriksi ;DD

  Mukavaa, ongelmatonta kesää teidän laumalle ja rapsutukset karvakavereille! Ü

  VastaaPoista
 11. Maija: sä oot kyllä semmoinen tietopankki, KIITOS!

  Varastopunkista mulle onkin jäänyt toi käsitys, että se pakastaminen ei tosiaan siihen allergiaan auta. Ja oot oikeessa, koko varastopunkki on ÄLLÖTTÄVÄ! Oon ihan oksettuneena lukenu ko. aiheesta ja miettinyt kuinka paljon kaikissa mun syömissä ruuissa on niitä öllötyksiä!! GÄÄK!

  Essi on hyvin onnekas, kun hänellä on emäntänään Sinut! On mielestäni erittäin oikein liputtaa oikeiksi katsomiensa asioiden puolesta ja sinä vielä itse toimit niin kuin opetat! Ansaitset hatun noston!

  VastaaPoista
 12. Anonyymi täällä vielä ;) Kleinspitzejä kaikki koirani. Saan usein kuulla koiraharrastuksien kautta "viisaita neuvoja" ; siirry raakaravintoon yms. Mutta ei sekään niin yksinkertaista ole. Menet antamaan jotain lihaa koirille ja pahimmassa tapauksessa viikon ripuloinnin jälkeen ollaan ellillä hakemassa tippaa. Eli näillä mennään ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: Kleinspitzit on suloisia! ♥ Yhdellä ystävälläni on valkoinen, Bruno niminen ja hän on ihan super-tyyppi! Ja sulla on kolme, hau-hauskaa! ;)

  Sepä se, mikä ruoka ja ruokinta sopii kenellekin..Yhtä oikeaa vastausta ei varmaankaan ole. Pienten koirien ja etenkin pentujen kanssa on myös aina toi tippahomma. Oksentelu ja ripuli vie NIIN nopeasti huonoon kuntoon.

  Tosi avartavaa kuulla monenlaisia mietteitä ruokinnasta! Ehkä meillekin (ja teille) löytyy kokeilujen kautta se sopivin vaihtoehto!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü