keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Hei, ihan oikeesti!

Muistaako kukaan, kun viime kesänä kerroin meidän pihalle ihmeen usein ajautuvista siileistä? (Ko. postaus löytyy täältä.) Älkääkä ymmärtäkö väärin, siilit ovat itsessään minusta (tietysti!) aivan ihania ja söpöjä tuhisijoita. Pihalle eksyneestä siilistä taas on kaikki ihanuus kaukana. Rilla haukkuu ja näykkii siilirukkaa minkä kerkiää, Pepin säestäessä kovaäänisesti vieressä. Siinä saa olla nopea ja taitava, jotta saa piikkiniskan turvaan hyeenoilta, jotka eivät yhtään ymmärrä, että siili on rauhoitettu eläin.


Siili (lat. erinaceus) 

Viatonta naamaa esittävät todellisuudessa hirvittävät hyeenat. (lat. hyeniiär horiblus ;))

En voi kuin ihmetellä, miksi siilit niin ehdottomasti haluavat ängetä itsensä, kuitenkin varsin pienisilmäisen, koko pihan ympäröivän, aidan raoista läpi. Eikö siili käänny, jos se törmää itseään paljon pienempään koloon? Ymmärtäisin yhden siilin silloin tällöin, mutta tänä keväänäkin siilejä on kuljetettu pihaltamme pois varmasti reilut kymmenen ja maanantai-iltana tehtiin uusi vuorokausiennätys: neljä siiliä yhden illan aikana. Hei, ihan oikeesti - N E L J Ä!


Juuri tällaisia sihiseviä palloja ne meidän pihan siilit ovat, enkä sinänsä yhtään ihmettele: THE hyeenat - you know!


Siilin kuljetukseen käytämme hyväksi havaittua välineistöä -


Ruohonleikkurin koppa ja työhanska (kuva viime kesältä)

Tänä kesänä etupihalle on kehitelty oma pelastusvälineistö -


"Kauhapelin" kauhalla siili pyöräytetään lumilapion kyytiin poiskuskaamisen ajaksi.


Sanokaa nyt joku siellä, että tämä meidän siilitilanne on jonkun muunkin mielestä edes ihan pikkuisen erikoinen? Tai, että joillain toisella on samanlaisia kokemuksia - pliis! On tosi puuduttavaa päivitellä ihan yksinään. Hitsi.


Tehän tiedätte, että meidän mammalla on aina joku vöyhkääminen menossa. Nyt sillä on PAHA siilivöyhkä! Tosi rasittavaa..

Enkä mä edes ymmärrä, että mikä sen mielestä tässä on ongelmana?
 Minähän hänelle aina ystävällisesti etsin ne siilit ja kerron, mistä ne voi käydä keräämässä.
Luulis olevan aika lölliii?!?


Onneksi tänään pääsen tuulettumaan siskontytön kanssa Helsinkiin. Saapi mies hoitaa koirien kanssa siilipäivystystä! ;)Kivaa keskiviikkoa myös sinne ruudun toiselle puolelle!


Lainatut kuvat löydetty Googlen kuvahaulla.


14 kommenttia:

 1. Yhtään ei oo meillä siilejä, mutta jos parvekkeella alkaa olemaan, niin lupaan vöyhkätä mukana! Hih :D

  Illalla nähdään <3

  hyeniär horibleille suukkoja!

  p.s joo, olen OIKEESTI tähän aikaan töissä! :)

  VastaaPoista
 2. Männä kesältä meilläkin oli sellainen episodi pihalla, ettei paremmasta väliä.
  Suhonen parka pallona puskan juurella ympärillä kolme nenuetäisyydelle jähmettynyttä parsonia. Taktiikkana se, että likat ei päästä Suhosta pakoon ja Onni metsästää. Ja Onnihan metsästi. Suhospallo suuhuhn ja sitä viwskottiin muutaman kerran ilmaan enn´ennenkuin ehdin hätiin. Essi uskoi äireen karmeaa karjaisua, Tiuku oli ihan nonshalantin näköinen "tuuliko huuliasi heiluttaa" tyyliin, Onni ei piitannut pätkääkään. Apujoujot vei likat niskasta sisälle ja minä hyökkäsin Onnin niskaan. Jätkä oli liukas kuin ankerias ja Suhonen lensi ilmaan muutaman kerran kunnes sain pitävän otteen Onnista ja jätkä sisälle. Siili palautettiin aidan toiselle puolen. Minä kollasin kontallani koko illan tilkitsemässä mahdollisia aukkoja verkotuksessa, koirat haki Suhosta.
  Seuraavalla kerralla oli Essi yksin pihalla, kun äkkäsin miksi hän jähmettyipaikoilleen. Ei koskenut Suhoseen vaan tuli sisälle käskystä. Ja sen kolmannen kerran oli taas kaikki koirut paikalla, mutta Suhonen tassutti meidän näköpiiriimme ensin. Ja siirtyi lapion nokassa vihaisesti muristen aidan toiselle puolen.
  Nyt on terassi uusittu niin ettei sieltä pihan puolelle tule kuin muurahainen. Koirien käyttäytymisestä aina välillä olen kyllä ajatellut Suhosen vaeltavan terassin alustan kautta naapurien puolille.
  En todella halua joutua antamaan Suhoselle kuoliniskua, joas sitä pääsee nuo rakitsat jyrsimään.
  Muuta en keksi kuin, että teillä on paljon suurempi siilipopulaatio kuin meillä ja ne haistavat ruuan. Jos teillä on lehtikomposti, sen haju tuo niitä pihalle. Eikä muu kuin tosi tiheä verkotus pitää ne poissa.
  Rillaa ja Peppiä ymmärrän ihan täysin. Tottahan semmonen piikikäs uhka pitää saada pois mamia uhkaamasta.
  Mitä isompi ssiili sen pahemmin se sähisee ja murisee. Se on riittänyt viemään Essin suurimman mielenkiinnon pois. Mokoma sylkijä, tuumaa Messinen. Siileissä on myös kirppuja, jotka ei kyllä koirissa viihdy, mutta ei se kivaa ole sellaista huushollista löytää. YÖK !!
  Jos kuonoon tulee piikeistä pistoja, on syytä desinfioida ne jottei tule ikäviöä yllätyksiä. Ovat koko penteleitä tulehtumaan. Kysy vaikka Onnilta. Kokemusta on nimim. turvonnut kuono.

  Sovitaanko Rilla, että et koske niihin, haukkuminen riittää.

  VastaaPoista
 3. Heippa, Peppi ja Rilla!

  TOOOOOOSI EPÄREILUA!!!!! Miten teillä voi olla noin monta siiliä? Meillä on vaan yks ja sekin eksyy meidän pihan puolelle vaan sillon tällön.

  Ja ei siinä kaikki: Kun me ilmotetaan kovaäänisesti siilihavainnosta, mami ottaa MEIDÄT väkisin sisälle ja siili saa jäädä sinne pihalle ulkoilemaan ihan niin pitkäks aikaa kun tykkää. EHKÄ mami käy sanomassa sille, että jos se vois poistua mahdollisimman pian, ettei siis mitään kiirettä, ihan rauhassa vaan, mutta sitten kun ehtii niin voi mennä sinne aidan ulkopuolelle.

  Eli täällä lellitään siiliä, ja me joudutaan arestiin sisälle, et se siili sais toteuttaa itteensä MEIDÄN pihalla. Ja niin me sit istutaan piukeina ikkunassa ja katotaan kun se piikkinen tassuttelee tuolla pihalla. Kattelee matoja ja sellasta, mitä siilit nyt yleensä tekee... siilijuttuja.

  Meidän pihalta kyllä mahtuu siili itekkin pujottautumaan pois aidan raosta. Siks varmaan teillä on noi kyydityssysteemit, sen aidan takia ... et eihän ne siilarit muuten löytäis ulos. Eikä ehtiskään, jos te kerran pikkasen kiusaatte niitä...

  Ei kyllä kuulosta ihan tavalliselta et niitä on noin monta siellä teillä... vaik onhan se tietty hienoo, siilit on nimittäin harvinaistuneet. Jospa siellä päin on kiltit autoilijat, eivät littaa niitä siilejä tielle ajellessaan.

  Toivotaan et tänä kesänä nähdään oikein tosi monta siiliä! Ja te kans!

  terkuin,

  3 shelttiä

  VastaaPoista
 4. Otan osaa. Samma här.
  Piha on ympäröity mäyräkoiran kestävällä ja estävällä aidalla, mutta siiliraukat löytävät tiensä aina pihalle, mutta ulospääsyn kanssa on niin ja näin. Pari iltaa sitten mies oli lähdössä koiran kanssa ulos ja OMG oven avatessaan siili oli parin metrin päässä. Onneksi koira oli hihnassa jo valmiiksi. Siiliraukka pyöri välikössä ihmeissään, kun kaikkialla on vaan aitaa ympärillä, koira sai tietysti hepulin.

  Parhaimillaan, siis pahimmillaan lenkurallakin on ollut kolme siiliä tien reunassa. Ollillekaan on turha sanoa, että annapa olla, rauhoitettu eläin. Ollista siili on saalis ja sillä siisti.

  Meillä siilin kuljetukseen käytetään sankoa, jonne siili vieritellään katuharjaa avulle. Siilit kuljetetaan lähimetsään, josta ne tulevat 10 minuutissa takaisin. Pitäisi siis viedä jonnekin vähän kauemmaksi.

  Emme ruoki siilejä, pysykää siis pois pihaltamme. Iltaisin koiraa ei uskalla päästää irti omalle aidatulle pihalle siilien vuoksi.

  Ulkona siilitarkastus, sisällä punkkitarkastus. Vielä kun tähän yhtälöön saadaan liitetyksi hirvikärpäset niin emäntä alkaa katsella myytäviä asuntoja betonilähiöstä.

  VastaaPoista
 5. Onpas teillä paljon siiliä, taitaa olla niille sopiva elinympäristö. Ja rohkeitakin ovat, nuo hyeenat ovat tosi hurrrrjan näköisiä - NOT!

  VastaaPoista
 6. Aikasmoista! Mun mamma ei oo ikinä ees nähny elävää siiliä, muuta ku tien yli vilistämässä. Mä en oo nähny edes henkensä heittänyttä, meillä on täällä siilien sijasta vaan valtavasti punkkeja :P

  Luulis, että siili karttaa vahvasti koirantuoksuista aluetta! Tosin, koirien kiinnostus varmaan lopahtaa haukunta-asteelle, jos siilin piikki osuu kuonoon, joten tuskinpa koirulit ihan kiinni käyvät...?

  VastaaPoista
 7. Voisikohan siileillä olla samanlaisia reittejä kuin esimekiksi kauriilla ja peuroilla sekä hirvillä. Nehän kulkevat aina omia "polkujaan" pitkin. Jos näin on, niin silloinhan ne siilipoloiset menevät niitä tuttuja reittejään pitkin.En tiedä. Ihan vain arvaus. Meilläpäin ei ole siilejä.

  Koirien kannalta se on harmillista mutta siilithän sitten pitävät pois käärmeet. Oikeasti. Siilit jopa syövät kärmeksiä. Koettakaahan kestää siilienne kanssa:) M-L ja Ossi

  VastaaPoista
 8. Ja me taas just mun isän kanssa mietittiin toissa iltana että miten saataisiin tänne meidän nurkille siilejä. Pitävät kuulemma käärmeet kurissa. Että tuo tänne vaan, molempia sukupuolia. :) Ai niin, niitä ei vissiin saa kuskata kun ovat rauhoitettuja?

  VastaaPoista
 9. Mä kanssa heti ajattelin, että siellä on nyt niitten kulkureitti tai reviiri. Teille ei jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin talon siirtäminen. Sori.

  Eikä kun oikeasti, tosi harmillista, kaikin puolin, että ne nyt ovat saaneet päähänsä marssia juuri siihen pihaan jota vartioivat suloiset tytsyt.

  VastaaPoista
 10. niNni: kiitos Raksu illasta! <3 Oli ihquu ja niin kiva, kun säkin innostuit helmien pujottelusta.. :D Arvaat varmaan, kuinka paljon hyeniiär haisteli mun housuja ja jalkoja. ;) Ja heti sen jälkeen olikin siilitilanne takapihalla, hoh-hoijaa..

  Ai, teidän partsilla ei oo näkyny siilejä? Onpa erikoista!

  Tsemppiä hei sinne "aamuyövuoroon". Hitsi.

  Jimpulalle suukkoja ja kiitokset avusta helmien kanssa. :D

  Liftari: oo-o, kohtalolotoverini! Kiitos empatiasta! (Vaikka jotenkin tuntuu, että kaikki empatia oli suunnattu itseasiassa koirille, hmm.. ;))

  Miten teillä tytöt on nuin viksuja, että eivät ollenkaan koske sähisijään? Respektiä täältä isosti! Onni nyt tietysti puolustaa naisiaan, sehän on ihan selvää. ;D Ja Messinen-ihanainen vieläpä tottelee äipän karjaisuja - voi mikä hieno ja viisas tyttö! <3
  Täällä saa kyllä huutaa NIIIN kuuroille korville aina siilitilanteen aikaan. Huoh.. Olenkin luopunut toivosta jo aikaa sitten ja käyn vaan aina mahdollisimman pikaisesti keräämässä piikkiniskan turvaan ja kannan niin kauas kuin jaksan.

  Kai meidän sitten tosiaan pitää tuo aita yrittää saada vielä tiiviimmäksi alaosasta. Sitä aitaa vaan on aikas pitkät pätkät, phuuu.. No, toinen vaihtoehto on sitten ilmeisesti kanniskella siilejä ympäri kyliä kaikki kesät. ;D

  Useampi kommentoija mainitsi siitä, että siilit pitävät kyyt loitolla. Sitä en ollutkaan muistanut ajatella, eikä täälläpäin kyllä kyitä ole näkynytkään. Eli siinä mielessä propsit silleille! Pidän heidät ilomielin, jos vaihtoehtona on käärmeet.

  Siilikirpuista meillä onkin kokemusta sekä edellisen että nykyisen koirakaksikon kanssa. Tänä vuonna ei onneksi (vielä) ole koirissa näkynyt. Nehän tosiaan saa pois ihan vaan pesemällä koiran, mutta ei ne silti mitään viehättäviä otuksia ole.

  Toivotaan, että Rilla ottaisi vinkistä vaarin ja tosiaankin tyytyisi haukkumiseen!

  Suloiselle ja viisaalle Essille paljon suukkoja sekä toki myös Tiukulle ja Onnille! <3<3<3

  VastaaPoista
 11. 3 shelttiä: joo, no kiitti, kait tai jotain.. Miten musta nyt tuntuu, että teidän toivotukset oli ihan vähän erilaisia, kun ehkä postauksella kalastelin.. :D:D

  Olispas hei ihquu, jos meilläkin vierailis tollai yksi yksittäinen siili kerran kesässä ja voitas sitten paapoa sitä oikein porukalla. Arvostan kyllä teidän mamin touhuja oikeinkin kovasti. Meillä aidat on selvästi jotain enter only -mallia, hitsi. Eipä tajuttu ostovaiheessa. ;D

  Ke iltana mies oli poistanut pihalta yhden siilin ja minä kannoin pois toisen, heti kotiin palattuani. Tavallaanhan se on ihan idyllistä kulkea tuolla suviyössä kantaen ruohonkeräyskoppaa, jossa kiroileva siili sadattelee.. :D:D

  Kiitos nyt kuitenkin tuesta, kait.. ;D

  Olli: eikä? Kanssakärsijät, hitsi -
  syvimmät pahoitteluni! :D

  No juu, OMG kuvaa täydellisesti sitä siilitilannetta! Meillä varsinkaan Rilla ei voi mitenkään päin käsittää, että hän ei muka saisi näykkiä kutsumatonta vierasta. Peppi sitten kuuluu enemmänkin huutosakkiin. On kyllä homassaan oikein hyvä (lue ÄÄNEKÄS!) Minä taas en voi ymmärtää, miten Rillan suu kestää sitä näykkimistä. Kertaakaan ei ole verta tytön suusta tullut? Onko Rillan suu peltiä?

  Oo-o, ämpäri onkin oikein hyvä kantoväline. Eipä ole tullut mieleen. Toisaalta, jos muistellaan niitä meidän viime talven esteitä aidan jatkeena, ei ketään taida ihmetyttää, jos meille ei ole tullut esim. ämpäri mieleen. :D:D

  Juu, meilläkään ei tod. ruokita siilejä. Montakohan sataa niitä sitten tänne tulisi?

  Sama laulu täällä, kokoajan on joku tarkastus tai tilanne meneillään. Ja ne itikat - argh! Täällä on niitä ainakin miljoona. Ja äänessä siis sama ihminen, joka muutama hetki sitten valitti jatkuvasti talvesta.. Onpa noloa! :D

  VastaaPoista
 12. Kaunis Nelli: älä muuta sa! Luulis kyllä, että siilitkin oppisi välttämään pihaa, jossa aina saavat niskaansa gaameat hyeenat. Kai ne siilien mielestä kuitenkin on oikeesti tosi horrible?

  Jaltsalandia: eli sun ja mamman täytyy tulla meille siili-leirille! Alkakaahan pakata jo tavaroita siellä. Alankin heti miettiä ruokalistaa, hmm.. :D

  Voi ei, punkit on kyllä paljon gaameempia kun siilit. :/

  Juu, mä en ymmärrä, miten siilit ei muka opi välttämään meidän pihaa? Ja kuule, Rilla todella näykkii siilejä ihan tosissaan, vaikka voisi kuvitella, että piikit sattuu. Silti en ole kertaakaan löytänyt Rillan suusta verta? Ihme teräsleuka! :o

  Marja-Leena: Maria tuossa alempana arvelee samaa eli niinhän sen täytyy olla, että meidän piha nyt vaan sattuu olemaan n. sadan siilin reviiriä. No okei, ehkä pientä liioittelua ;), mutta tänäänkin on kannettu kaksi siiliä pois takapihalta.

  Olin kyllä taas tässä tohkeissani unohtanut ihan tuon tosiasian, että siilit pitävät poissa käärmeet. Ja toki otan tontillemme paljon mieluummin paljon siilejä kuin yhdenkään kyyn. Eli siinä mielessä - kauan eläköön siilit! :D

  Kiitos tsempeistä! <3

  Nina: no juu, mä ymmärrän tonkin erittäin hyvin. Ensinnäkin, jos meillä ei olis noita hyeenoita, niin mähän ruokkisin siilejä meidän pihalla ja rakentaisin niille talvehtimispaikkoja. Siis todellakin! Ja olin oikeesti ihan unohtanut ton käärmeaspektin. Totta maar hoitelen mieluummin siilikuljetuksia kun pelkään käärmeitä. Eli siinä mielessä (ja ehkä muutenkin ;D) vähennän vähän tästä aiheesta vöyhkäämistä. Ainakin heti sen jälkeen, kun kerron, että mies oli vienyt tänään pihalta pois yhden siilin ja minä vein toisen heti kotiin palattuani. Niitä oikeesti on mun mielestä aika paljon..

  Mitenköhän se rauhoitusasia nyt oikein on. Eikö me muka voitais kerätä kunnon siiliperhettä takakonttiin ja hurruutella niitä sitten sinne teidän iloksi? Lapsetkin tykkäis varmaan vaikka kuinka! Nim. Ex-partiolainen ;D

  Maria: just-just, noin se taitaa kyllä tosiaan olla. Eli joko tilkitään aita (jota muuten riittää..) paremmin tai alistutaan siilikuljetuksiin.

  Ja muuten, toi käärmeaspekti oli päässyt meikäläiseltä tässä pahimpien vöyhkien tuoksinnassa ;) hiukan unohtumaan. Ehkäpä kuitenkin otan mieluummin siilit kuin käärmeet. Juu, ei tarvii miettiä kahta kertaa. Puolensa ja puolensa. :)

  VastaaPoista
 13. Tervetuloa, koska vaan! Myös takakontista pomppaavat koirat ilahduttavat varmasti lapsia, jopa enemmän kuin siilit. :D

  VastaaPoista
 14. Nina: no, se on sitten sovittu! *lähtee keräämään siiliperhettä kokoon* ;D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Ü